Fri frakt på hela sortimentet 27 mars–1 april. Påskgåva på köpet läggs automatiskt till i kassan.
Rosenskära – en lättodlad, färgglad skönhet

Så och odla rosenskära

Rosenskära är en osedvanligt vacker sommarblomma som kan föra sig i alla gröna rum. Den är såväl klassisk som romantisk och trendig tack vare sin sortrikedom som bjuder på färg och form för alla smaker. Lägg därtill att rosenskära är en lättodlad, frisk och tålig växt som älskas av bin och fjärilar.

Att så och odla rosenskära

Artikeln uppdaterad 2024-01-25

Rosenskära kan förkultiveras inomhus eller direktsås på sin växtplats när årstiden tillåter. Förkultivering innebär att vi sår fröerna inomhus innan klimatet ute är tillräckligt varmt för sådd. När värmen väl kommer har vi tjuvstartade små plantor att sätta ut för tidigare blomning än den vi får vid direktsådd utomhus.

Förkultivera rosenskära så här

Sådden kan göras i lådor, krukor eller tråg. Du kan skapa egna lösningar för sådden eller titta igenom Impectas sortiment av tillbehör för sådd.

I mars är det lagom att börja så rosenskära för drivning inomhus. Börja med att fylla krukor eller sålådor till 2/3 med planteringsjord. Fyll upp med såjord och släta till ytan samt spraya den med vatten för att hjälpa fröerna att få fäste i jorden. Såjord är en luftig, lätt och svagt gödslad jord som passar när ett frö ska gro och kunna skicka ut sin grodd och sina första svajiga rötter utan för mycket motstånd. Såjorden behöver knappt innehålla någon gödsel alls eftersom fröet är bombarderat med all näring plantan behöver inledningsvis.

Täck fröerna med ett tunt lager jord och täck sedan sådden med fiberduk eller plast med lufthål för att skapa en fuktig miljö. Fröerna får absolut inte torka ut under groningsperioden, inte heller vara helt blöta då de riskerar att ruttna. Lagom är bäst! Ställ gärna krukorna på en bricka eller ett odlingstråg. För bästa bevattning av fröplantorna kan brickan eller tråget täckas med en kapillärmatta, en underbevattningsduk, som hålls fuktig och regelbundet ger rötterna lagom med vatten underifrån. Ställ sådden varmt och ljust i början, gärna runt 22 °C.

När plantor förkultiveras tidigt på året är det bra att erbjuda extra tillskott av ljus. Hos Impecta finns olika varianter att välja på i Växtbelysning.

Det första som tittar upp ur jorden när ett frö gror är de så kallade hjärtbladen vars uppgift är att lagra näring och förse grodden med den ända tills det har vuxit upp en liten växt, med rötter och blad, som kan försörja sig själv. När plantan börjar utveckla sina riktiga blad skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner. Är sådden täckt med plast tas denna bort när hjärtbladen tittar upp för att undvika att kondens droppar ner och skapar en alldeles för blöt miljö för de små plantorna. Fiberduk kan ligga kvar ett tag till. Sörj för att plantorna får ljus men inte står i direkt solljus.

Rosenskära 'Rubenza'
Rosenskära 'Rubenza'

Dags att skola om plantorna

När småplantorna växt till sig så att de går att handskas med och det börjat skjuta upp en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att skola om dem till egna krukor. Hantera plantorna mycket varsamt, håll dem i bladen och inte i den känsliga, tunna stjälken. Använd en mullrik jord vid omskolningen, t.ex. kompost eller blomjord blandad med 50 % såjord eller en speciell plantjord för plantuppdragning. Efter omskolning ska fröplantorna stå i halvskugga de första 3–4 dagarna tills rotsystemet börjat växa till sig och plantorna slutat sloka, därefter ställs de ljust och svalt, nattemperaturen bör ligga runt 15 °C. Duscha gärna plantorna dagligen och vattna vid behov. Efterhand som plantorna växer till sig och krukorna börjar bli fullrotade, omskolas de ytterligare en eller flera gånger, innan det är dags för utplantering.

Härda dina rosenskäror före utplantering

Innan plantorna planteras ut på sin växtplats ska de avhärdas, alltså vänjas vid uteklimatet. Börja med avhärdningen i maj-juni cirka en vecka före utplanteringen. Temperaturen bör då ligga på 15–18°C dagtid. Placera växterna vindskyddat och i halvskugga, låt dem få sol bara 2–3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 3–4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost. Efter avhärdningen planteras växterna på den slutliga växtplatsen, som ska vara en varm och solig till halvskuggig plats i väldränerad trädgårdsjord. Genomvattna krukorna grundligt så jordklumpen är fuktig före utplanteringen.

Rosenskära 'Early Summer'
Rosenskära 'Early Summer'

Direktså rosenskära så här

Rosenskära kan direktsås när frostnätterna har släppt taget och jorden har torkat upp, lätt faller isär och är tillräckligt varm, minst fem grader.  Rosenskära önskar växa på en varm och solig till halvskuggig plats i väldränerad trädgårdsjord. Luckra och vattna jorden före sådd. Sprid ut fröerna jämnt och mylla ner cirka 1–1,5 cm djupt. Vattna regelbundet veckorna efter sådd med en mild vattenstråle. När plantorna är cirka 10 cm höga är det lagom att gallra dem till 30 cm mellanrum. Ett bra tips är att klippa ner de plantor som ska gallras bort, så dör roten. Drar du upp dem med roten är det lätt hänt att plantorna runtomkring också följer med eller att deras små bebisrötter skadas.

Att sköta om rosenskära

Vare sig du har förkultiverat eller direktsått dina rosenskäror har du nu en härlig odlingssäsong att se fram emot. Om du vill ha något buskigare plantor kan du toppa dem när de drar i väg på höjden genom att nypa av de yngsta bladen på varje stjälk.

Gödning kan tillföras en till två gånger i månaden, mer brukar inte behövas. Använd en flytande organisk blomnäring som vattnas ut.

Rosenskära 'Double Click Snow Puff'
Rosenskära 'Double Click Snow Puff'

Rosenskära gynnar det goda insektslivet

Vi kan alla bidra till en inbjudande miljö för våra livsviktiga bin, humlor, steklar och fjärilar. Rosenskära, liksom andra korgblommiga växter, har öppna lättillgängliga blommor vilket innebär att pollinatörer inte behöver vara specialiserade på just den växten utan en bred variation av nyttoinsekter söker sig villigt dit för att hitta nektar och pollen. Som tack för en trivsam miljö att vistas i arbetar insekterna intensivt med att pollinera trädgården. De rensar också bland skadedjuren genom att livnära sig på deras ägg och larver.

Lycka till med dina sådder av rosenskära.


Fröer till rosenskära

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
4.6/5 (3323)
2024-03-14
Alltid lika inspirerande att  få katalogen. Första vårtecknet
- Mats N
2024-03-14
Alltid lika nöjd med det jag köper här 😁
- Camilla J
2024-03-13
Bra kvalitet på produkter. Snabb och säker leverans
- Sinikka B
2024-03-13
Är så  nöjd fina fröer och snabb leverans och att få betala med Klarna.
- Monica Å
2024-03-12
Snabb leverans och bra information
- Sara Å
2024-03-12
Snabba fin leveranser, bra beskrivning hur man gör.
- Alf R
2024-03-12
Hej bästa impecta ! Jag tycker att ni ger snabb fin service🌺 samt  hög kvalitet på fröer.😁
- Eva-Lena L
2024-03-12
Helt enkelt superduper bra
- Monica M
2024-03-12
bra köp synd att man inte har perfekta gröna fingrar för att få alla frön till stora fina plantor
- Annkie
2024-03-12
Alltid bra kvalitet på fröer och ett stort utbud. 
- Emma N
2024-03-12
Impecta har ett stort sortmiment och det är lätt att handla.. Fröna kommer snabbt.
- Viveca J
2024-03-12
Superbra Superbra 
- Runo J
2024-03-12
Snabb leverans, bra förpackningar och änsålänge bra grobarhet.
- Amanda A
2024-03-12
Snabb leverans och bra kvalité på fröerna.
- Karin L
2024-03-12
snabb service, bra kvalitet på fröerna
- agneta s
2024-03-12
Stort utbud, snabba leveranser 
- Lars C
2024-03-12
snabb leverans bra
- Siv A
2024-03-12
Funkar bra, bra service
- Anders H
2024-03-12
Snabb leverans och hittills har fröerna grott. 
- Viktoria H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se