Fri frakt på hela sortimentet 27 mars–1 april. Påskgåva på köpet läggs automatiskt till i kassan.
Sinnliga Zinnia

Zinnia i trädgård och bukett

Zinnia blommar i regnbågens alla färger. Odla i rabatt, lådor och kärl och gläds åt lång blomning i trädgården och vacker fägring i sommarens buketter.

Odla zinnia så här

  1. Förkultivera inomhus under tidig vår.
  2. Så direkt på friland när jorden är uppvärmd.
  3. Plantera i soligt läge i lucker jord.
  4. Odla i rabatt, krukor eller lådor.
  5. Plocka buketter hela sommaren
Artikeln uppdaterad 2024-01-25 

Förodla zinnia

Förså inte zinnia för tidigt, i början av april brukar vara lagom, eller räkna baklänges från utplanteringstiden, vilket ska vara då all risk för nattfrost är över. Det tar ungefär 9 veckor från sådd till utplantering.

Så i krukor eller sålåda med såjord. Fröna ska täckas, lägg gärna en bit fiberduk eller plast med lufthål över krukorna. Sådden får inte torka ut. Den optimala groningstemperaturen för zinnia ligger runt 20–22 °C. Så snart de första bladen börjar visa sig ska plasten tas bort, kondensdroppar är förrädiska för småplantor. Fiberduken kan ligga kvar. Håll jorden fuktig, men inte genomvåt. Underbevattning är alltid bäst för småplantor och lätt att sköta med hjälp av en kapillärmatta. Det här är nämligen en av zinniaplantornas svaga punkter, för mycket fukt runt småplantor gynnar förökningssvampar som kan ta död på en hel sådd på några dygn.

När plantorna börjar få fler blad är det dags att skola om. Ge dem varsin kruka med god planteringsjord. Nu kan temperaturen sänkas till runt 15 °C nattetid, de ska stå ljust, belysning är bra om de inte kan stå i ett växthus eller ett inglasat uterum eller balkong. Fortsätt vattna underifrån, efter några veckor kan svag växtnäring ge plantorna extra skjuts.

Toppa gärna plantorna ovan ett blad så kommer de att grena sig och bli precis så knubbiga som man vill ha dem. Innan de planteras ut måste de avhärdas. Ställ dem ute i skugga under dagen, ta in dem på natten under minst en vecka. Täck dem med fiberduk i början. Zinnia är väldigt frostkänslig, guldzinnia är något tåligare, men de älskar sol och en varm och vindskyddad växtplats. Eftersom zinnia inte gillar för mycket väta kan de som odlas i krukor med fördel flyttas till skyddad plats när den svenska sommaren visar sig från sin sura sida.

Så zinnia direkt på friland

Zinnia kan även sås direkt utomhus när jorden är uppvärmd. Detta gäller framför allt i landets södra delar där sådden ute kan ske tidigare. Välj en solig plats att så zinnia på. Jorden ska vara mullrik, lucker och ogräsfri.

Lär känna zinnia

Zinniasläktet, Zinnia, består av ett 20-tal arter, de flesta hemmahörande i Mexiko. Carl von Linné namngav släktet för att hedra den tyske botanisten Gottfried Zinn, verksam under 1700-talet. Zinniasläktet tillhör den stora familjen korgblommiga växter, Asteraceae. Här hittar vi även astrar, tistlar, maskrosor, solrosor och prästkragar. Korgen består av tätt sittande holkfjäll, vilka syns tydligt på zinnians vackra knoppar.

Blommorna är uppbyggda av två delar, strålblommor i kanten och tratt- eller rörlika diskblommor som hos zinnia bildar en hög knapp i mitten av korgarna. När diskblommorna slår ut tittar de gula ståndarna fram som skira lysande vippor. De nektarfyllda blommorna attraherar fjärilar, bin och humlor.


Zinnia

Kreativa färger i rabatt och bukett

Zinnia blommar i en kreativ palett av färger. Rött, gult, vitt, orange och rosa samsas i rabatten och färgerna är slående vackra tillsammans.

Zinnia blommar på stadiga stjälkar vilket gör dem utmärkta som snittblommor. Tack vare den stora variationen i färger står buketten färdigkomponerad redan i rabatten. Zinnia blommar dessutom rikligt, vilket gör att fägringen räcker till både trädgården och dina vaser.

Rikedom i färg och form

Zinnia blommar hela sommaren och en bit in på hösten. I odling i våra trädgårdar finns några olika arter av zinnia. De har färgrikedomen gemensamt men skiljer sig något åt i form och uttryck.

Olika sorters zinnia

Zinnia, Zinnia elegans, är kanske den mest välkända och kallas ofta vanlig zinnia. Sorterna bjuder på sprakande färger från nyanser av vitt till gult, orange, rosa, rött och tvåfärgat. Höjden på de olika sorterna varierar från 40–70 cm. De kan vara dubbla med tydlig mittdisk, som den orangea ’Oriole’, en kulturarvssort som odlats sedan 1700-talet, eller helt fyllda, som den bollrunda ’Queeny Lime Orange’. En favorit är limegröna ’Green Apple’ som får fyllda, gröngula blommor. De högre sorterna passar bäst i rabatter medan de lägre kan odlas i urnor tillsammans med andra sommarblommor.

Dvärgzinnia, Zinnia angustifolia, blir sällan över 30 cm, även om det finns något högre sorter, och har ett buskigt växtsätt. Arten har enkla, orangea blommor med en tydligt framträdande mittknapp vars blommor bildar vackra orangegula kransar. Även här har växtförädlare tagit fram sorter i flera färger, med oftast enkla eller dubbla blommor i gul, orange, röda och rosa nyanser. Dvärgzinnia är fint i såväl rabatt som krukor.

Marylandzinnia, Zinnia marylandica, är en korsning mellan Zinnia elegans och Zinnia angustifolia, som blivit en egen art. Marylandzinnia är något lägre, mer välförgrenad och buskigare än den vanliga zinnian, men har samma stora variationsrikedom vad gäller blommornas form och färg.


Guldzinnia 'Old Mexico Mix'

De halvfyllda och tvåfärgade sorterna av guldzinnia, Zinnia haageana, var mycket populära runt förra sekelskiftet. ’Chippendale’ som är en kulturarvssort från den tiden, har typiska roströda enkla och dubbla blommor med gyllengula spetsar på kronbladen. Den har ett buskigt växtsätt och blir inte högre än 30 cm. Ett utmärkt val för krukor och lådor. ’Soleado’ är mer lysande gul men med samma växtsätt. De båda tillsammans i framkanten på en rabatt skapar ett enastående blickfång.

Beundra rabatten och njut av buketter 

Zinnia drar verkligen blickarna till sig i rabatten. Plocka in dem i härliga buketter, för det ger inte bara härlig färgprakt på frukostbordet, det gör dessutom att plantorna bara levererar ännu fler blommor. Unna dig själv att njuta mer av sinnliga zinnia.

Sinnliga Zinnia

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
4.6/5 (3323)
2024-03-14
Alltid lika inspirerande att  få katalogen. Första vårtecknet
- Mats N
2024-03-14
Alltid lika nöjd med det jag köper här 😁
- Camilla J
2024-03-13
Bra kvalitet på produkter. Snabb och säker leverans
- Sinikka B
2024-03-13
Är så  nöjd fina fröer och snabb leverans och att få betala med Klarna.
- Monica Å
2024-03-12
Snabb leverans och bra information
- Sara Å
2024-03-12
Snabba fin leveranser, bra beskrivning hur man gör.
- Alf R
2024-03-12
Hej bästa impecta ! Jag tycker att ni ger snabb fin service🌺 samt  hög kvalitet på fröer.😁
- Eva-Lena L
2024-03-12
Helt enkelt superduper bra
- Monica M
2024-03-12
bra köp synd att man inte har perfekta gröna fingrar för att få alla frön till stora fina plantor
- Annkie
2024-03-12
Alltid bra kvalitet på fröer och ett stort utbud. 
- Emma N
2024-03-12
Impecta har ett stort sortmiment och det är lätt att handla.. Fröna kommer snabbt.
- Viveca J
2024-03-12
Superbra Superbra 
- Runo J
2024-03-12
Snabb leverans, bra förpackningar och änsålänge bra grobarhet.
- Amanda A
2024-03-12
Snabb leverans och bra kvalité på fröerna.
- Karin L
2024-03-12
snabb service, bra kvalitet på fröerna
- agneta s
2024-03-12
Stort utbud, snabba leveranser 
- Lars C
2024-03-12
snabb leverans bra
- Siv A
2024-03-12
Funkar bra, bra service
- Anders H
2024-03-12
Snabb leverans och hittills har fröerna grott. 
- Viktoria H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se