Fri frakt på hela sortimentet 27 mars–1 april. Påskgåva på köpet läggs automatiskt till i kassan.
Förgätmigej i trädgården

Förgätmigej i trädgården

Många av våra odlade blommor är vilda arter som har beundrats så mycket i naturen att de till slut tyglats och odlats fram som prydnadsväxter. Det är lätt att förstå varför förgätmigej bjöds in från diken, ängar och skogar till våra trädgårdar. Blomman är en riktig sötnos och den äkta artens himmelsblå färg är svår att slita blicken från.

Odla förgätmigej

Förgätmigej är en mycket vacker och lättodlad växt som borde få en plats i varje trädgård och täppa. Äkta förgätmigej, Myosotis scorpioides, blommar i himmelsblått från juni och en bra bit in på hösten medan trädgårdsförgätmigej, Myosotis sylvatica, är en av vårens riktiga skönheter med blommor i blått, rosa och vitt. Lär känna längtans och kärlekens blomma.

Förgätmigejsläktet, Myosotis, ingår i familjen strävbladiga växter, Boraginaceae. I släktet finns ett 50-tal arter varav nio växer i Sverige. Vissa arter av förgätmigej påträffas i stora delar av världen men majoriteten av de 50 arterna är endemiska på Nya Zeeland, vilket innebär att de bara växer där. Namnet Myosotis kommer från grekiskans ord för ’mus’, mys eller myos, samt ’öra’, ous eller otos, och syftar på bladens likhet med musöron.


Förgätmigej – längtans och kärlekens blomma

Det romantiska namnet ’förgätmigej’ är troligtvis en direkt översättning av tyskans ’Vergißmeinnicht’, ’glöm/förgät mig ej’, och namnet går igenom i många språk, som engelskans ’forget-me-not’, franskans ’ne m'oubliez pas’ och italienskans ’nontiscordardimé’. Naturligtvis finns en sägen om hur denna ljuva blå blomma med gult öga fick sitt speciella namn. Den handlar om en ung man, i vissa versioner en riddare, som vid en å eller sjö skulle plocka en bukett vackra blå blommor till sin fästmö. Det begav sig inte bättre än att han i sin iver trillade i vattnet – om han var en riddare kanske för att rustningen var för tung. Den romantiske unge mannen kunde inte simma utan drunknade och det sista han ropade till sin fästmö var ’förgät mig ej’. Blommorna fick sitt namn efter mannens förtvivlade utrop och de skulle komma att bäras av kvinnor som en symbol för evig kärlek. I Sverige började ’förgätmigej’ användas för Myosotis först i slutet av 1600-talet.


7588 Myosotis scorpioides

Äkta Förgätmigej


Vild och vacker äkta förgätmigej

Den sorgliga legenden om hur förgätmigej fick sitt namn syftar på vildformen, den äkta förgätmigej, Myosotis scorpioides. Artnamnet scorpioides är latin för skorpionliknande och sägs syfta på blommans ihoprullade form innan den slår ut.

Förgätmigej ses gärna som en tidig vårblomma men den äkta artens himmelsblå blomning varar ända från juni till augusti eller ännu längre. Detta har gjort den till en populär art att odla. Äkta förgätmigej är flerårig och kan växa i hela landet. Den passar utmärk för en vildäng eller naturtomt, blir ca 30 cm hög och trivs i fuktigt läge i sol eller halvskugga.


Förgätmigej från skog till trädgård

I lövskogar i södra Sverige, framförallt i Skåne, finns den vårblommande skogsförgätmigejen, Myosotis sylvatica. Artnamnet sylvatica kommer av sylva, latinets ord för skog. Blommorna är stora och ljusblå eller vita.


8579 Myosotis sylvatica Snowsylva

Trädgårdsförgätmigej ’Snowsylva’


Skogsförgätmigej har blivit en populär art i odling där den fått namnet trädgårdsförgätmigej. Arten är alltså densamma som skogsförgätmigej, Myosotis sylvatica, men finns i olika sorter och färger. Bland de odlade sorterna av trädgårdsförgätmigej hittar vi djupblå 'Indigo Blue Compact', rosablommande 'Victoria Rosea' och snövita 'Snowsylva'. Gemensamt för dem alla är det solgula ögat i mitten av blomman.

Trädgårdsförgätmigej blir mellan 20 och 40 cm höga. De odlas i hela landet i sol till halvskugga i både normal trädgårdsjord och i lite torrare stenpartier. De är också vackra att odla i kruka.

Förgätmigej i det vilda

Äkta förgätmigej och skogs- eller trädgårdsförgätmigej växer både vilt och odlas i trädgårdar och parker. Övriga sju arter som finns i Sverige är i huvudsak vildväxande. Dessa är backförgätmigej (M. ramosissima), brokförgätmigej (M. discolor), fjällförgätmigej (M. decumbens), fåblommig förgätmigej (M. sparsiflora), sumpförgätmigej (M. laxa), vårförgätmigej (M. stricta) och åkerförgätmigej (M. arvensis).


Förgätmigej från bergen

I bergsområden i Europa, Asien och Nordamerika växer alpförgätmigej, Myosotis alpestris, med bedårande himmelsblå blommor på låga marktäckande plantor. I Sverige finns odlade sorten 'Savoie Blue' som klarar sig i ett till två år och är utmärkt som kant- eller lådväxt.


Förgätmigej i andra släkten

Det finns några arter inom familjen strävbladiga växter, Boraginaceae, som inte tillhör släktet förgätmigej, Myosotis, men som ändå bär det svenska namnet förgätmigej.

Hit hör kinesisk förgätmigej, Cynoglossum amabile, som ingår i släktet hundtungor, Cynoglossum, och odlas som ettårig sommarblomma hos oss. Sorten 'Firmament' har små, klarblå, stjärnlika blommor i juli-augusti på kompakta 40 cm höga plantor. Bland hundtungor finns också indisk förgätmigej, Cynoglossum glochidiatum, även den blåblommig.

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrofylla, tillhör släktet brunneror, Brunnera, en perenn växt för halvskuggiga till skuggiga lägen. Den är härdig i hela landet och blommar med små blå blommor i april-juni på. Bladen är silvriga och plantan blir 35 cm hög.


Odla förgätmigej från frö

Det går utmärkt att odla äkta förgätmigej, skogsförgätmigej och alpförgätmigej från frö. Förkultivera inomhus i februari-mars eller utomhus i krukor eller på friland maj-september. Läs mer om fröodling av perenner på Jordnära i Så här försår du perenner.

Kinesisk och indisk förgätmigej förkultiveras inomhus eller sås direkt på växtplatsen när jorden har värmts upp på våren. Kaukasisk förgätmigej köps som färdiga plantor.

Med sin romantiska historia och rollen som kärlekens och längtans blomma är förgätmigej en blomma som bör finnas i alla trädgårdar, där den tidiga blomningen skänker himmelsblå vårglädje.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
4.6/5 (3323)
2024-03-14
Alltid lika inspirerande att  få katalogen. Första vårtecknet
- Mats N
2024-03-14
Alltid lika nöjd med det jag köper här 😁
- Camilla J
2024-03-13
Bra kvalitet på produkter. Snabb och säker leverans
- Sinikka B
2024-03-13
Är så  nöjd fina fröer och snabb leverans och att få betala med Klarna.
- Monica Å
2024-03-12
Snabb leverans och bra information
- Sara Å
2024-03-12
Snabba fin leveranser, bra beskrivning hur man gör.
- Alf R
2024-03-12
Hej bästa impecta ! Jag tycker att ni ger snabb fin service🌺 samt  hög kvalitet på fröer.😁
- Eva-Lena L
2024-03-12
Helt enkelt superduper bra
- Monica M
2024-03-12
bra köp synd att man inte har perfekta gröna fingrar för att få alla frön till stora fina plantor
- Annkie
2024-03-12
Alltid bra kvalitet på fröer och ett stort utbud. 
- Emma N
2024-03-12
Impecta har ett stort sortmiment och det är lätt att handla.. Fröna kommer snabbt.
- Viveca J
2024-03-12
Superbra Superbra 
- Runo J
2024-03-12
Snabb leverans, bra förpackningar och änsålänge bra grobarhet.
- Amanda A
2024-03-12
Snabb leverans och bra kvalité på fröerna.
- Karin L
2024-03-12
snabb service, bra kvalitet på fröerna
- agneta s
2024-03-12
Stort utbud, snabba leveranser 
- Lars C
2024-03-12
snabb leverans bra
- Siv A
2024-03-12
Funkar bra, bra service
- Anders H
2024-03-12
Snabb leverans och hittills har fröerna grott. 
- Viktoria H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se