Belysning vid förodling - så funkar det

Välj rätt växtbelysning

Är det svårt att välja växtbelysning till dina förodlingar av fröer? Terminologin blir lätt snårig och det är klurigt att veta vad som är viktigt vid val av belysning. Vi reder ut hur det funkar.

Extra ljus till dina försådder

  1. Använd energieffektiva LED-lampor.
  2. Välj vitt ljus.
  3. Termerna PPF och PPFD anger mängden fotosyntetiskt ljus.
  4. Belys 14–16 timmar per dygn under vintern.
  5. Placera belysningen 10–40 cm ovanför plantorna, beroende på ljusstyrka.

Artikeln uppdaterad 2024-01-03

Vinterodla inomhus med växtbelysning

I den här artikeln går vi igenom:


Växternas fotosyntes är beroende av ljus. När du förkultiverar fröer inomhus under vintern räcker det sparsamma naturliga ljuset i fönsterkarmen inte till för att skapa en energigivande fotosyntes. Då behöver du stötta odlingen med extra ljus.

När du börjar leta efter växtbelysning kommer olika termer och enheter att dyka upp, en del viktiga att ta hänsyn till, andra mindre viktiga, vissa helt oväsentliga. Låt oss se vad som brukar dyka upp och framför allt samla ihop det som är väsentligt att tänka på när du väljer belysning till dina sådder.


Solljus och upplevelsen av färg

Ljuset från solen är en vågrörelse som innehåller olika våglängder. När vi anger mått på våglängderna används enheten nanometer (nm). Synligt ljus, alltså det ljus vårt öga kan uppfatta, ligger ungefär mellan 400 och 700 nm. Det ljus som växterna använder för sin fotosyntes ligger i samma intervall och kallas då för fotosyntetiskt ljus.

Olika våglängder har olika färg. Eller rättare sagt − de kan generera upplevelser av färg. När solen lyser från himlen ser vi ingen färg på ljuset. Solens samlade spektrum av ljus är vitt för vårt öga men innehåller egentligen alla regnbågens färger. Vi uppfattar färgerna först i det ögonblick då ljuset träffar ett föremål och detta i sin tur absorberar vissa våglängder och reflekterar andra. De våglängder som reflekteras syns för ögat och skapar upplevelser av färg.


Därför är bladen gröna
Solens blå och röda våglängder är mest användbara för växternas fotosyntes. Dessa absorberas därför av växternas blad medan de gröna och gula våglängderna reflekteras. Det reflekterade ljuset skapar för oss upplevelsen av att bladen är i huvudsak gröna och gula.


Växtbelysning

VILKEN FÄRG PÅ LJUS SKA JAG VÄLJA?

Till en hobbyodling är det enklaste och smartaste att välja belysning med vitt ljus som, i likhet med solens strålning, innehåller hela färgspektrumet. Från det vita ljuset kan dina plantor välja att absorbera de våglängder som är mest effektiva för fotosyntesen.


Varmt eller kallt vitt ljus?
När du har bestämt att dina sådder ska belysas med vitt ljus kan nästa fråga bli om det ska vara varmt eller kallt. Enheten du möter då är kelvin (K), som också kallas färgtemperatur. När solen går upp på morgonen exponeras vi av en varm färgtemperatur på ca 2 500 kelvin. En molnfri sommardag stiger det till kalla färger på 7 000–10 000 kelvin för att sedan sjunka igen till ett varmt ljus när solen går ner. Växterna utvecklas bäst om extrabelysningen liknar det naturliga ljuset så mycket som möjligt – generellt kan du utgå ifrån någonstans mellan 3 000 och 7 000 kelvin.

VILKEN FÄRGTEMPERATUR SKA JAG VÄLJA?

Växterna är nöjda så länge färgtemperaturen liknar dagsljuset och således ligger mellan 3 000 och 7 000 kelvin. För din egen trivsel är ett varmare ljus att föredra. Runt 4 000 kelvin är en bra färgtemperatur för både dig och växterna. Odlar du i ett rum där du sällan vistas kan ljuset vara kallare.

Watt och lågenergilampor

Watt, W, talar om hur effektiv en lampa är. Ju högre watt desto mer energiförbrukning. Den vanliga glödlampan är ur tiden på grund av att den slukar alldeles för mycket energi. Idag använder vi i stället energieffektiva LED-lampor.

HUR MÅNGA WATT BÖR MIN VÄXTBELYSNING HA?

Med vanliga glödlampor i ett lysrör krävs mellan 100 och 200 W/m² vid förkultivering. Med LED-belysning räcker det med 30 W/ m².


PPF, PPFD och PAR-karta

När du ska välja växtbelysning till dina odlingar inomhus är det viktigt att titta på termerna PPF (Photosynthetic Photon Flux) och framförallt PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density). På svenska kan vi använda ordet fotosyntesaktivt ljus. Allting handlar nämligen om att hjälpa plantorna att kunna bilda fotosyntes och därmed skapa energi för sin tillväxt.

PPF anger den totala mängd fotosyntesaktivt ljus som kommer från en ljuskälla.

PPFD anger hur mycket fotosyntesaktivt ljus som landar på en specifik yta. 

Professionella odlare har utrustning för att mäta PPFD. Som hobbyodlare kan man i stället få hjälp av en så kallad PAR-karta som tillverkare av växtbelysning bör tillhandahålla. En PAR-karta anger mängden PPFD över en specifik yta vid en viss höjd. Detta hjälper dig att uppskatta hur många plantor du kan förodla under en lampa − alltså hur stor plats odlingen kan ta i förhållande till ytan som lampan belyser.

Det som är viktigt att tänka på är att medan PPF anger ljusstyrkan från en specifik ljuskälla anger PPFD allt fotosyntesaktivt ljus som träffar en yta. Det kan vara från en eller flera växtbelysningar plus övrig belysning i rummet och eventuellt naturligt ljus. Värdena på en PAR-karta bör vara uppmätta i ett mörkt rum utan fönster och övrig belysning, och utan reflekterande väggar.

Ofta används också enheten mikromol, µmol, för att ange fotosyntesaktivt ljus.  PPF = µmol/s och PPFD = µmol/m2/s. 

VILKET PPFD-VÄRDE BÖR VÄXTLAMPAN GE?

En lampa avsedd för att belysa frösådder, sticklingar och småplantor ska vara tänd mellan 14 och 18 timmar om dygnet under årets första månader. En bra tumregel är att en sådan växtbelysning bör ge ett PPFD-värde på ca 200 µmol/m2/s över odlingsytan.


Vila är viktig för växterna

När du odlar med belysning är det viktigt att stänga av lampan och ge växterna dygnsvila. Vid försådd låter du lampan vara på 16 timmar per dygn, gärna vid samma tid varje dygn, och stäng sedan av. Använd gärna en timer.

Om du förodlar i ett ljust fönster kan du minska antalet timmar med extrabelysning allteftersom det naturliga ljuset blir starkare, från mars och framåt. Växtbelysningen fungerar då som ett komplement till det naturliga ljuset.


Vilket avstånd ska det vara mellan sådd och växtlampa?

Ljuset ska var så nära fröplantorna som möjligt, men utan risk att bränna dem. Beroende på lampans ljusstyrka placeras lampan mellan 10 och 40 centimeter ovanför toppen på bladen. Höj belysningen efterhand som plantorna växer.

Prova dig fram och bli din egen expert

En fantastiskt rolig och stimulerande sida av odling är att du lär dig något nytt hela tiden. Kunskap och vägledning är viktigt, särskilt när du är nybörjare. Men våga också prova dig fram och lär dig av såväl mot- som medgång. Här har vi fokuserat på belysningen, men din odling påverkas av många andra faktorer, som värme, kyla, vatten och näring. Titta på dina sådder dagligen och samla erfarenhet kring hur de beter sig.

Kompakta, friskt gröna och stadiga fröplantor berättar tydligt att det mår bra – vi ser det på dem. Du kan känna dig trygg med att de får tillräckligt med ljus, värme och vatten.

Tunna, bleka och gängliga fröplantor berättar i stället att något är fel. Som odlare får du börja fundera över om ljus, värme och vatten är i balans.

Vi hjälper dig gärna längs vägen att lära dig mer om fröodling. På Jordnära, i kategorin Om försådd, finns gott om handfast information och inspirerande tips.

Lycka till med dina sådder och odlingar!
Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Vinterodla inomhus med växtbelysning

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

Läs mer
Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se