Tillbehör vid sådd och förkultivering

Tillbehör vid sådd och förkultivering

När du ska förkultivera fröer till blommor, grönsaker och kryddväxter finns olika tillbehör att välja mellan avsedda att skapa bästa förutsättningar för sådden. Vilka du väljer att använda beror på vad du ska så, hur mycket du sår och så klart hur du själv önskar göra dina sådder.

Fem vanliga tillbehör vid sådd och förkultivering

  1. Såkrukor
  2. Odlingstråg
  3. Pluggbrätten
  4. Minidrivhus
  5. Växtbelysning

Förkultivering innebär att du sår fröer inomhus och driver upp små plantor som har kommit en bit på väg när det är varmt nog för att plantera ut dem i rabatter, köksland eller krukor. Arter och sorter som kräver förkultivering är de som inte hinner växa till sig tillräckligt för att bjuda på blomning och skörd om de direktsås utomhus i vårt nordliga klimat.

För förkultivering av fröer kan du ta många olika tillbehör till hjälp. Låt oss se vad de har för funktion och ändamål.


fiberkruka Omplanterad röllika F2 Flowerburst Lilac Shades 2

Krukor för sådd och förkultivering

Krukor för sådd ska alltid ha håll i botten för avrinning av vatten. Krukor till förkultivering av fröer är små, runt 8–9 cm i diameter. I småkrukorna sår du en till tre fröer beroende på storlek på fröerna. Här sker groning, uppväxt av groddplantan med de så kallade hjärtbladen samt första tidens tillväxt av en liten planta med de första karaktärsbladen.

När plantorna blir större görs en omskolning vilket innebär att rot och planta försiktigt tas upp ur de små såkrukorna för att planteras om i större krukor, som erbjuder rötterna plats att fortsätta utvecklas.

Vad är hjärtblad och karaktärsblad?

De första bladen som utvecklas på en groddplanta kallas hjärtblad. De försörjer plantan med näring i början av tillväxten och har inte samma utseende som växtens riktiga blad. Efter hjärtbladen utvecklas karaktärsbladen, som har artens och sortens karaktäristiska utseende. Hjärtbladen skrumpnar så småningom ihop och trillar av från sin plats längst ner på stjälken.


Förkultivering i fiberkrukor

Fiberkrukor tillverkas i helt nedbrytbart material vilket innebär att de små plantorna inte behöver tas upp för att flyttas till en större kruka eller till sin slutgiltiga växtplats. Fiberkrukorna planteras i stället rakt ner i jorden, i krukor eller rabatter, och kommer så sakteliga att brytas ner helt och hållet.


Odlingstråg för bredsådd

I odlingstråg breder du ut jord över en större yta och strör fröerna jämnt över jordytan. Därefter täcks fröerna med den mängd jord som anges för just sorten som du odlar.

Bredsådd är bra när du ska odla mycket av en sort och när fröerna som du ska så är mycket små. Riktigt pyttesmå fröer kan du blanda ut i sand för att lättare få en jämn fördelning när du strör ut dem i odlingstråget. När groddplantorna börjar trängas ordentligt i tråget är det dags att plantera om dem i större krukor, odlingslådor eller på den slutgiltiga växtplatsen.

Exempel på fröer som lämpar sig för bredsådd är basilika, prydnadsgräs, paprika, chili, tomat, purjolök och plocksallat.


Jord till frösådd

När du sår fröer är det viktigt att jorden är väldränerad, lätt och luftig. Näring är inledningsvis ingen viktig ingrediens i jorden eftersom fröet innehåller all näring som behövs under groddens och groddplantans första tid. Du kan blanda egen såjord med lika delar kompostjord, sand och ogödslad För extra porös såjord blandar du ner lite vermikulit.


50370 Pluggbrätte 40 celler 0004

Förkultivera med pluggplantor

En pluggplanta består av en liten stabil jordplugg fylld av rötter samt en liten planta ovan jord. Pluggplantor driver du upp genom att förkultivera i pluggbrätten, Rootmaster eller pluggboxar. Alla pluggar fylls med jord och i varje plugg sår du ett frö. När rötterna har vuxit till sig är det dags att omskola pluggplantorna i större krukor, lådor eller direkt på växtplatsen. Du ser att rötterna vuxit till sig ordentligt antingen genom att små vita rötter syns i hålet i botten på varje plugg eller så går det att öppna pluggarna och se på pluggplantan i genomskärning.

Fördelarna med att förkultivera genom att driva upp pluggplantor är att du kan odla många plantor på liten yta och att de små plantorna är lätta att hantera vid omskolning eller utplantering.

Vattna sådder underifrån

Det bästa är att vattna frösådder underifrån. Då kan jord och rötter suga upp den mängd vatten som behövs och jorden hålls lagom fuktig. Bevattning underifrån skapar du genom att ställa krukor, tråg och pluggbrätten med hål i botten på en bricka eller annat underlag som du kan hälla vatten i.


Lock för att täcka sådden

Frösådder trivs i en fuktig, varm miljö med ventilation för bra syretillförsel. Ventilerade lock anpassade till odlingstråg och krukbrätten är praktiska och hållbara. Med ett lock över sådden och bevattning underifrån skapar du ett litet mindrivhus som blir en utmärkt miljö för dina förkultiveringar. Du kan göra eget lock för att täcka sådden med någon form av transparent täckning försedd med lufthål. Har täckningen inga lufthål är det viktigt att lufta regelbundet genom att ta bort täckningen delar av dagen.


5565 Ljus- och Värmepaket 0002

Värme och belysning för sådd och fröplantor

Fröer önskar värme för att gro och fröplantor som drivs upp inomhus under årets första månader kan behöva tilläggsbelysning när det naturliga ljuset inte räcker till.

Värme kring till fröerna när de ska gro kan du skapa genom att ställa sådden över ett element, på ett golv med golvvärme eller köpa en värmematta som du ställer krukor, tråg och minidrivhus på. Värmen är bara viktig inledningsvis − när fröerna har grott och en fröplanta kommit upp ska sådden stå svalt.

Tilläggsbelysning används när groddplantorna har kommit upp en bit. Bristen på ljus kan göra att plantorna drar iväg för snabbt på höjden och blir långa och rangliga. Extra belysning med lysrör eller en drivbänk med LED-lampor gör att plantorna växer i en lugnare takt och hinner stadiga och kompakta på vägen.


50340 Förodlingspaket 24 celler 0007

Förkultivera i minidrivhus

Det finns paket att köpa med minidrivhus som innehåller olika delar av dem som vi har gått igenom: tråg, såkrukor eller pluggar, bricka för bevattning underifrån och lock med ventilation. I vissa paket ingår även värmematta och belysning. Du kan välja att köpa färdiga paket för förkultivering eller sätta ihop ditt eget minidrivhus för att skapa bästa förutsättningar för sådden.

Hur används perlit och vermikulit?

När du ska så fröer dyker det ofta tips upp om att använda vermikulit eller perlit för att täcka sådder eller förbättra jorden. Läs allt du behöver veta om dessa smarta material på Jordnära i Perlit och vermikulit odling.


Märk sådden

Etiketter för att märka sådden

Det finns många olika varianter av etiketter för att märka dina sådder. Du kan köpa färdiga eller göra egna, bara du inte missar att märka dina sådder ordentligt. Det är lättare än vad du tror att glömma bort vad som förkultiveras var.


Handfasta tips och goda råd på Jordnära

Vill du veta mer om förkultivering, belysning, omskolning, utplantering och mycket annat inom sådd, odling och trädgård hittar du det på Jordnära.

Lycka till med dina sådder.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

Läs mer
Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se