Odling med belysning jordnära

Odla med belysning

Under de månader då ljuset utomhus inte räcker för odling finns belysning som gör vintern grönare, skönare och godare. Odling inomhus handlar dels om förodling dels om glädjen att se något växa och kunna skörda smått trots att mörkret råder omkring oss.

Då behöver växterna extra belysning

  1. När sallat och kryddväxter odlas året runt.
  2. När plantor blir långa och rangliga.
  3. Vid förodling inomhus tidigt på säsongen.
  4. När vi vill hålla liv i köpta kryddväxter på vintern.
  5. När känsliga växter ska övervintras inomhus.

Växter är beroende av fotosyntesen för sin överlevnad och fotosyntesen är i sin tur helt beroende av ljus. När det naturliga ljuset drar sig tillbaka under hösten behöver vi hitta andra lösningar för odling. Det finns flera olika ljuskällor som kan användas för växtbelysning inomhus: vanliga lysrör, kompaktlysrör, lysrör för växtbelysning och LED-belysning (Light Emitting Diods). Används lysrör ska de vara så kallade fullfärgslysrör, eftersom dessa innehåller hela ljusspektret. LED-belysning har fördelen att de kan designas så att de avger olika kombinationer av vitt, blått och rött ljus. I valet mellan ett fullfärgslysrör och LED är lysrör billigare och väl beprövat, medan LED är dyrare att köpa men använder mindre antal watt, har lång livslängd och är mer skräddarsytt för växterna.



Därför är bladen gröna

Växter använder framförallt solljusets röda och blå spektra vid sin fotosyntes. I processen absorberas blått och rött ljus av växternas klorofyll medan grönt och gult ljus i stor utsträckning reflekteras bort. Våra ögon ser det gröna ljuset som skickas iväg och därför upplever vi bladen som gröna. På hösten, när fotosyntesen avtar, absorberas inte lika mycket rött och blått ljus och därför ser vi plötsligt helt andra färger i träd och buskars blad.

Det finns många färdiga lösningar för växtbelysning och odling, både med lysrör och med LED-lampor. Impecta Fröhandel har flera varianter som är gjorda för att ha framme på köksbänken, vilket är praktiskt eftersom det blir enkelt att vattna och att skörda. Det är också roligt att på nära håll kunna följa hur plantorna utvecklar sig.

Snabbguide för odling under belysning

  1. Belys dina växter 16–18 timmar per dygn. Ljuset ska vara släckt minst 4–5 timmar. Detta gäller både för odling och övervintring.
  2. 20 cm är ett bra avstånd mellan växterna och ljuskällan. Lysrör riskerar att bränna plantorna om avståndet är kortare. Ju närmare avstånd desto högre ljusstyrka blir det på växten men desto mindre yta kommer att belysas.
  3. Färdigbyggda lösningar med LED eller lysrör är fina att ha framme på köksbänken.
  4. Egenbyggda lösningar med lysrör är billigast men kräver ofta ett eget utrymme.
Mer information om hur växtbelysning fungerar och hur du ska tänka vid val av belysning hittar du här på Jordnära i Belysning vid frösådd – så funkar det.



Odla bladgrönt och kryddor med belysning

För köksodling inomhus på vintern är det trevligt att välja en snygg, färdigbyggd drivbänk med belysning som kan stå framme och ge både ljus och grönska i köket samt förstås härliga gröna, välsmakande blad att skörda hela vintern. Utan extra ljus blir plantorna långa, rangliga och bleka eftersom det naturliga ljuset som letar sig in genom fönstren är för svagt. Belysningen skapar en fungerande fotosyntes även under vintern som gör att plantorna blir låga, kompakta och frodigt gröna.

Tips!

Använd körsbärstomat- eller vindruvsaskar att odla i. De blir som pyttesmå drivbänkar med locket på.

Håll liv i kryddväxter med belysning

Kryddväxter som vi köper i livsmedelsbutiker året runt blir lätt en engångsprodukt som vissnar efter ett par skördar. Det beror mycket på att plantorna är hårt drivna i produktionen, för att växa till sig och bli säljklara snabbt, men också på att vi har för mörkt inomhus för att de ska få energi att leva vidare. Med en liten inomhusdrivbänk med belysning kan vi hålla liv i kryddväxterna längre.

Förodla frösådder med belysning

Alla som har förodlat fröer inomhus under sen vinter och tidig vår vet att det första kritiska läget är när groddplantorna har kommit upp en bit och plötsligt drar iväg på höjden och blir klena och rangliga. Detta beror på en obalans i temperatur och ljus. Temperaturen inomhus är för varm i förhållande till mängden ljus, vilket gör att plantorna växer i väg för att söka mer ljus. Med extra belysning av lysrör eller en drivbänk med LED-lampor lugnar plantorna ner sig och växer inte snabbare än att de hinner bli kompakta och stadiga på vägen.

Övervintra känsliga växter med belysning

Växter som har svårt att övervintra utomhus i vårt klimat, som citrus, oliv, oleander och fikon, kan gärna komma in och få extra belysning under vintern. Här gäller att ju varmare växterna förvaras desto mer ljus och vatten kräver de. Värmen gör nämligen att växterna tror att de är mitt i växtsäsongen och därför förväntar de sig också fullt ljus. Det bästa är att hitta en sval plats, i garage, förråd eller på en veranda, och endast ge lite extra belysning samt vatten endast då och då under vintern. Har du ingen sval plats väljer du starkare belysning och vattnar oftare.

Det är inte bara växterna som uppskattar belysning inomhus på vintern. För den som tar hjälp av växtbelysning för att odla hela året blir vintern mindre mörk och kal – att kunna skörda krispiga, små blad eller väldoftande kryddor mitt i smällkalla januari värmer både kropp och själ tills naturen åter flödar av ljus.

Läs även: 5 tips för odling inomhus, Guide till förkultivering inomhus, Tillbehör vid sådd och förkultivering.

Vinterodla inomhus med växtbelysning

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Are you in the right place?
Continue to impecta.se