Så här vintersår man blommor och grönsaker

Så blommor och grönsaker sent på hösten - så här gör du

Fröer av sommarblommor och grönsaker som sås sen höst eller tidig vinter vilar i den kalla jorden och gror inte förrän till våren. Fördelarna med de sena sådderna är att vi sparar tid under det intensiva vårbruket, vi får tidigare skördar och vi förlänger tiden då vi kan njuta av våra trädgårdssysslor.

Sen höstsådd – hur och varför?

  1. Så när jorden är för kall för att fröerna ska gro.
  2. Fröerna gror tidig vår.
  3. Sen höstsådd sparar tid till våren.
  4. Sen höstsådd ger tidig skörd av grönsaker.
  5. Sen höstsådd ger tidig blomning i rabatterna.

Sen höstsådd eller tidig vintersådd innebär att du sår när jorden ännu inte frusit men det har blivit för sent på säsongen för att fröerna ska gro. Precis som i naturen ligger fröerna i stället i den kalla och så småningom frusna jorden och vintervilar tills en ny säsong gryr och fröerna väljer att gro. Resultatet blir att du får en första skörd av grönsaker flera veckor tidigare än om du väntar att så till våren och sommarblommorna växer till sig tidigt och ger trädgården en arla färgprakt.


Vintersådd kruka

Sen höstsådd av grönsaker

För bästa resultat görs sen höstsådd av grönsaker i odlingslådor eller pallkragar. Där kan du skydda sådden mot vinterstormar, djur som sprätter i jorden och annat som gör att fröerna far iväg någon helt annanstans.

  1. Fyll odlingslådan med hälften kompostjord eller kogödsel och hälften bra planteringsjord.
  2. Så fröerna i rader enligt rekommendationer på påsen för varje enskild sort.
  3. Vattna sådden eller täck med snö om den har fallit där du bor.
  4. Märk dina sådder – vi glömmer lättare än vi tror vad som såtts.
  5. Täck lådan med fiberduk som släpper igenom vatten och ljus.
  6. Ta bort fiberduken till våren när plantorna grott och börjat växa till sig.

Sen höstsådd av grönsaker är ett suveränt komplement till vår- och sommarsådderna. Vi får en tidig skörd att njuta av samtidigt som vi hinner med vårbruket i trädgården och när jorden värms upp fram i april-maj startar säsongens sådd av grönsaker i odlingslådor eller på friland.

Bra sorter att så sent på hösten är morot, vintersallat, palsternacka, havrerot, gräslök, dill och persilja.


Vintersådd pallkrage

Sen höstsådd av sommarblommor

Eftersom blommor inte odlas för att få ut så mycket ätbar skörd som möjligt, som är fallet med grönsaker, kan vi välja att så blomfröerna på lite olika sätt. Vi vill så klart ha mycket blomning, men skulle en del fröer sprätta iväg så är det inte hela världen.

  1. Så på friland genom att strö ut fröerna där du vill att blommorna ska växa nästa säsong. Krafsa lätt ner fröerna i jorden.
  2. Så i bra planteringsjord i plastbackar eller tråg med lock som ställs ute. Till våren blir det som ett litet minidrivhus under locket. Plantera ut plantorna där de ska växa när de kommit upp en bit på våren.
  3. Så i bra planteringsjord i odlingslådor eller pallkragar. Täck med fiberduk. Plantera ut plantorna där de ska växa när de kommit upp en bit på våren eller låt de förgylla sin plats i lådan.
  4. Märk dina sådder – vi glömmer lättare än vi tror vad som såtts.

Sommarblommor, eller ettåriga blommor, som lätt frösår sig själva är också bra att så sent på hösten. Vi härmar helt enkelt naturens eget sätt att föröka sig genom att lägga fröerna i jorden inför vintern. Ringblommor, blåklint, sömntutor, och kornvallmor är bra sorter för vintersådd. Blanda gärna sorter till en härlig blomsterkompott.


Cirkeln är sluten

När vi provar på att så grönsaker och blommor sent på hösten är det ett sätt att sluta cirkeln i trädgården och odlingarna. I stället för att se hösten som ett avslut på odlingssäsongen låter vi hela året vävas samman och styras av naturens egen klocka. Höst och vinter är alltså inte slutet på trädgårdsäsongen utan bara en skön och nödvändig viloperiod innan vårbruket drar igång igen.

Vad innebär frövila

Naturen är listigt ordnad på många vis. Hos fröer finns en fiffig mekanism som kallas frövila. Den innebär att ett frö, fast det är fullt livsdugligt och förutsättningarna för att gro är utmärkta, ligger helt overksamt i jorden i väntan på en specifik startsignal. I vårt klimat är en vanlig variant av frövila att fröer som trillar till marken under hösten inte gror fast det fortfarande kan vara varmt och fuktigt i jorden. Signalen de väntar på är kyla, vilket de får under vintern. Efter en period av kyla vet de att det är dags att gro så snart förutsättningarna för att växa upp till en färdig planta är goda igen, vilket de är till våren. Frövilan hjälper alltså fröerna att gro vid rätt årstid och det är därför vi kan så sent på hösten och under vintern och lita på att fröerna vilar tills våren är här.

Olika sätt att så under höst och vinter

Vi berättar här om sen höstsådd av ett- eller tvååriga växter. Fröerna planteras så sent på säsongen att de inte kommer gro, de vilar i jorden tills värmen kommer tillbaka nästa säsong. Andra sätt att så sent på hösten eller vintern är sådden av perenner i kruka som får stå ute under vintern. Dessa frön kan hinna gro före vintern men de små perenna plantorna klarar av att stå ute i kylan. Rötterna går i vila och till våren vaknar de, plantan får en tidig start och kan så småningom planteras ut i rabatten för blomning redan första året. Det finns ytterligare ett sätt att så under hösten, nämligen för att få en extra skörd av grönsaker. Då handlar de om sådd under tidig höst av exempelvis vintersallad, rucola och rädisor som hinner växa upp och ge en bonusskörd under hösten.


Blommor och grönsaker för höstsådd

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Are you in the right place?
Continue to impecta.se