Fri frakt på alla fröer hela juli. Gäller det billigaste fraktsättet.
Starta vårens odlingar redan på hösten

Starta vårens odlingar redan på hösten

Med höstsådd kan du skörda grönsaker som sallat och tidiga morötter ännu tidigare än vanligt. Detsamma gäller gräslök, persilja och flera andra kryddväxter. Att höstså ettåriga sommarblommor som vallmo, ringblomma och förgätmigej är mycket enkelt. De sköter sig själva. Det handlar om att göra som naturen - att lägga fröet på plats redan på hösten.

6 steg till lyckad höstsådd

  1. Förbered odlingsbädden genom att rensa ogräs och grundgödsla.
  2. Vänta med att så tills temperaturen sjunker under 5 grader, helst ännu lägre.
  3. Odla med fördel i odlingsbänkar. Där värms jorden upp snabbare på våren och skotten är lättare att skydda mot återkommande frost och sniglar.
  4. Skriv skyltar och markera var du har sått.
  5. Täck gärna med odlingsväv eller lock. Det skyddar och höjer temperaturen.
  6. Glöm inte vattna vid behov på våren.

Vid höstsådd ligger fröerna och vilar i jorden tills våren kommer. När solen återvänder och värmen stiger gror fröna och odlingen kommer igång extra tidigt eftersom fröna redan ligger på plats. Det bästa av allt är att den tidiga starten förstås också ger en tidigare skörd. En lockande tanke!

Genom att stoppa ner några frön i jorden nu, förvandlar man hösten till starten på nästa års odlingssäsong och inte bara slutet på årets. Det kan kännas hoppfullt under vintern att tänka på fröna som ligger där och väntar. Dessutom är det skönt att klara av en del av arbetet med vårsådderna redan nu på hösten när det är lugnare. Det är så mycket som ska göras på våren i trädgården ändå.

Den viktigaste regeln för att lyckas med höstsådderna är att inte så för tidigt. Temperaturen bör ligga under 5 grader, gärna ytterligare några grader lägre. Det är inte meningen att fröerna ska gro förrän på våren. Sallat kan gro vid 1–3 grader och om den gror för tidigt kommer plantorna att frysa under vintern. I de södra delarna av landet kan salladslök och vintersallat (köldtålig, även kallad machésallat eller fältsallat) få gro, men de bör då vintertäckas med exempelvis löv eller kompost.


Grönsaker

Grönsaker

De grönsaker som lämpar sig för höstsådd gror vid låga temperaturer (1–5 grader). Palsternacka, olika löksorter, sallat, spenat och morot tillhör alla denna grupp. Växter som majs och bönor behöver däremot 10–15 grader för att gro och passar därför bättre att så i en varm jord på våren.

Eftersom höstsådd ger en tidigare skörd är det roligt att höstså bladgrönsaker som kommer upp snabbt, som spenat och vintersallat. Rosensallat är en vacker röd sallat som går att höstså. Den tar relativt god tid på sig att bli färdig och en höstsådd gör det möjligt att njuta av den tidigare. Ett tips är att komplettera med en vårsådd för att förlänga skördeperioden av favoriterna.

Bland morotsorterna kan tiden det tar för morötterna att bli färdiga variera mycket mellan tidiga och sena sorter. Den som vill äta egenodlade morötter extra tidigt på sommaren bör välja någon av de tidiga sorterna.

Palsternacka och svartrot är båda grönsaker som tar lång tid på sig för att bli färdiga. Fördelen med höstsådd är här att man vinner extra tid så att säsongen räcker till. Till samma grupp hör den lite mer ovanliga persiljeroten som kan rostas i ugn eller ingå i rotfruktsgratänger. Bladen kan användas som persilja.
Grekisk Oregano 'Griechischer'

Kryddväxter

För alla som gillar att använda egna kryddväxter i matlagningen är höstsådd en god idé eftersom det går att börja skörda tidigare. Säsongen blir därmed längre. Bland de kryddväxter som lämpar sig för höstsådd finns några av de allra mest populära; dill, gräslök och persilja, både krus- och slätbladig. Även oregano, mejram och flera myntasorter går att höstså. Notera att det är bladdill (inte krondill) som lämpar sig för höstsådd. Ett knep för att lyckas med dill är att så den på flera platser i landet, i mindre omgångar, istället för att samla all dill på en plats.

Ett tips för gräslök och persilja är att så dem i plastkrukor som sedan får övervintra i grupp i odlingsbänken eller grävas ner till 80 procent i kökslandet. Eftersom det brukar gå åt en hel del av dessa två kan det vara bra att ha flera krukor på gång, så att det alltid finns att ta av. Krukorna gör det lätt att ha persiljan och gräslöken nära till hands när det är dags att skörda.

Piplök och ramslök är två löksorter som är roliga att ha i trädgården. Piplök är en perenn lök (den återkommer år från år) som ser ut ungefär som jättestor gräslök. Den kan användas som purjo, salladslök eller gräslök och eftersom den är perenn har man alltid lök hemma. Ramslök har kommit i ropet tack vare matlagningsprogrammen på tv. Den har en mild vitlökssmak och kallas på engelska ”wild garlic” eller ”wood garlic”. Ramslök passar bra i såser, i pesto och är fantastisk att enbart steka i smör.


Ringblomma 'Orange Flash'

Ettåriga blommor

Ettåriga blommor bjuder på färg, både högt och lågt. Eftersom de är ettåriga är det enkelt att byta färgtema år från år. En cerise säsong kan följas av en med vita och blå blommor osv. Se bara till att plocka av frökapslarna från årets blommor om du vill byta färgtema till nästa år, så att de inte frösår sig.

En mängd olika ettåriga blomster passar för höstsådd. Till försommarens krukor finns trädgårdsförgätmigej i vitt eller rosa. Längst bak i sommarrabatten intill husväggen eller planket trivs romersk riddarsporre och ettårig stockros. Ringblommor lyser upp odlingarna i gula och orange nyanser. Den som föredrar den rosa-lila-röda färgskalan väljer istället pionvallmons blombollar. Andra vallmosorter som passar för höstsådd är kornvallmo och fjädervallmo. Fina snittblommor ger blåklint och jungfrun i det gröna.

Att höstså ettåriga blomster är väldigt enkelt och ger mycket blommor till krukor och rabatter. De behöver inte omskolas (planteras om i allt större krukor) eller avhärdas (vänjas vid kyla och solsken) på våren. De är redan utomhus och sköter sig själva. De behöver vara vattnas vid behov. I retur blommar de tidigare än om de hade direktsåtts på våren.

Gör gärna dina höstsådder i odlingsbänkar eller pallkragar. Ett annat alternativ är en upphöjd bädd utan ram. Jorden i en bänk eller upphöjd bädd värms fortare upp på våren. Fördelen med en träram är att bädden blir extra skyddad mot blåst och kyla. Det är också lätt att täcka med odlingsväv eller ett lock, vilket ger ännu mer skydd och höjer temperaturen ytterligare. Glöm dock inte att lyfta på locket på våren så att det inte blir för varmt och att vattna.

Odlingsbädden går att förbereda i god tid genom att rensa bort ogräs och grundgödsla med kogödsel och benmjöl. När plantorna kommit upp på våren är ett lager gräsklipp ett utmärkt näringstillskott.

Markera var och vad du sår med plantetiketter och en penna vars skrift tål både vatten och solljus. Det är lätt att glömma och då finns risken att du rensar bort fel saker på våren. När temperaturen närmar sig nollgradigt under hösten är det dags att så.

Förslag på frösorter som passar för höstsådd hittar du här >>>

Lycka till!


Tips!

Även om jorden har hunnit frysa går det att så. Täck då fröna med sand eller sandblandad jord.

Se upp med

Sniglar på våren. En bra lösning är att spika fast smala remsor av takpapp som får sticka ut några centimeter utanför kanterna på odlingslådorna.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
4.6/5 (11733)
2024-07-12
Fina förpackningar med vägledande information. Bra grobarhet och stort urval av spännande frö.
- Marianne B
2024-07-12
Stort utbud och snabb leverans. 
- Ann-louise C
2024-07-11
Stort sortiment, bra kvalitet och snabba leveranser. 
- Eva S
2024-07-11
Snapp leverans så  lättsamt  kommit upp redan efter 4 dagar salladen
- Ilpo K
2024-07-11
Bra o snabb leverans 
- Håkan L
2024-07-11
Bra utbud, snabb leverans, bra priser! God kvalitet på alla frön jag köpt. Reklamen i e-posten är till och med något att se fram emot. Men bäst är frökatalogen. 
- Anna M
2024-07-11
Snabb leverans; bra kvalitet.
- Danuta R
2024-07-11
Superbra  snabb leverans 
- Lena J
2024-07-11
Bra fröer Bra service 
- Jenny L
2024-07-11
Lätt att handla kommer hem snabbt 
- Ove J
2024-07-11
Bra service och produkter
- Tomas L
2024-07-11
Handlat från Impecta under många år. Bra utbud och snabb leverans med  sjysta priser.
- Hayri E
2024-07-11
Hej snabba leveranser o bra varop
- Tommy L
2024-07-11
Bra produkt och supersnabb leverans!
- Birgit S
2024-07-11
Snabb leverans, bra kvalitet. 
- Tomas N
2024-07-11
Alltid utmärkt kvalitet, bra kundservice, pålitlig frakt. Vi köper inte huvuddelen av våra frön av dig eftersom du ger färre frön för samma pris, men vi litar på dig och tvekar aldrig när du har de varor vi vill ha. Kryssa.
- Lorayne K
2024-07-11
Stort sortiment och snabb leverans
- Gudrun G
2024-07-11
Kul med lite udda fröer. Snabb leverans. 
- Anders V
2024-07-11
Snabb leverans och bra varor.
- Eva R
2024-07-11
Snabb leverans o försändelsen var väldigt fin 🌼
- Kyllikki T
Are you in the right place?
Continue to impecta.se