tid för direktsådd jordnära

Tid för direktsådd

I slutet av våren börjar det bli dags för direktsådd. Om du inte hunnit eller kanske inte haft plats att förså behöver du inte misströsta. Det finns mängder med växter som kan och ska direktsås, det vill säga planteras direkt på växtplatsen utomhus när jorden blivit uppvärmd.

När ska man direktså?

När det är dags att direktså beror lite på var i landet du bor och hur snabbt våren bestämmer sig för att värma upp jorden. Vanligtvis är perioden för direktsådd någonstans mellan april och juni. Generellt brukar man säga att jorden ska vara minst 5 grader. Det gäller för de flesta arter men det finns några som vill ha det lite varmare, bl.a. bönor vill gärna ha 10-15 grader varmt. För att vara på den säkra sidan kan du kolla temperaturen med en jordtermometer.

Det finns även en del sorter som kan direktsås på hösten för att få tidigare skörd och blomning kommande år, men höstsådden sker först i september–november.


Ta reda på vilken typ av jord du har

Ska du odla växter som vill ha sur jord (lågt pH-värde) eller som föredrar kalkhaltig jord (högt pH-värde) så kan en pH-mätare för jord eller ett pH-test vara bra att ha. Kunniga odlare kan ofta säga mycket om jordens beskaffenhet bara genom att titta på vad som växer naturligt på platsen. Kornvallmo, cikoria och tistlar trivs till exempel på kalkrika jordar och smörblomma sägs vilja ha surare jord. Ju mer du vet om jorden du har att odla på, desto säkrare kan du vara när du väljer sorter som ska trivas just där. Då blir dessutom både blomning och skörd rikare. Att jobba mot naturen är sällan ett lyckat recept utan välj då istället att odla i lådor och krukor, där du kan styra över miljön mer fritt.


Händer med jord

Ge jorden lite omtanke

Jorden är nyckeln till framgång för din odling. Ett par veckor innan sådd är det bra att pyssla om jorden litegrann. Rensa bort allt ogräs och tillför kogödsel som både ger näring och jordförbättring. Är jorden tung och lerig kan du med fördel blanda ner lite kompost för att få bättre struktur samtidigt som det främjar mikrolivet, det vill säga det myller av bakterier, svampar och kryp som hjälper växterna. Du kan också komplettera kogödseln med Effekt benmjöl som är KRAV-märkt och godkänt för ekologisk odling. Benmjöl är långtidsverkande och hjälper till att öka växternas motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur samtidigt som det främjar rötterna för god tillväxt. När växterna är ca tre veckor börjar näringen tryta igen och då kan du ge tillskott som exempelvis Effekt trädgårdsgödning eller Effekt kryddnäring.


Grep i jorden

Ett gott förarbete lägger grunden

Det är bra att jämna till såplatsen med en kratta och vattna lite lätt så den känns fuktig utan att bli för blöt. Sedan kommer vi till det kanske viktigaste av allt, läget. Det står på fröpåsen om växten vill ha sol, halvskugga eller skugga. Vissa växter är också väldigt känsliga för om jorden är torr. Andra ruttnar bort om det är för blött och då kan det vara bra att ha en fuktighetsmätare för jord till sin hjälp.

På fröpåsen kan du även läsa hur höga växterna blir, om de breder ut sig, vill klättra eller har något annat önskemål för att trivas. Ju mer du planerar din odling, desto större är dina möjligheter att lyckas.

Nu kanske det låter som att odling är en hel vetenskap – och det kan det vara – men det finns många tacksamma sorter som nästan är omöjliga att misslyckas med. Nog har vi hört om odlare som misslyckats även med det enklaste, det är mycket som ska stämma, men kanske är det just det som är charmen med att vara odlare. Det är lite som livet i övrigt – vi måste så för att kunna skörda och det blir inte alltid exakt som vi tänkt oss. En duktig odlare har oftast blivit duktig genom att lära av sina misstag. Det handlar om att lära sig avläsa hur det ser ut på sin egen växtplats. Och det kan ta lite tid innan det blir perfekt.


Dags att så

Tiden är inne, jorden är i toppform, läget väl valt och troligtvis skiner solen mer efterlängtad än någonsin. Det är den där dagen då du vill vara ute i trädgården eller på balkongen och fixa. Nu ska det odlas. Väljer du den soligaste dagen för sådden gäller det att du är extra noga med att vattna igenom jorden ordentligt innan du sår annars finns risk för uttorkning. I ärlighetens namn går det allra bäst att så en skuggig dag, då får fröna en lugn start.

Det finns tre mått som du behöver hålla koll på när du sätter dina fröer. Först och främst sådjupet, det vill säga hur djupt ner i jorden du ska sätta fröerna. Bra hjälpredor är en prickelpinne eller en så kallad dibber i FSC-märkt ek. När du vet sådjupet måste du läsa på påsen vilket plantavstånd som rekommenderas. Sår du i rader är det lättare att rensa ogräs senare. Även lämpligt radavstånd brukar anges på fröpåsen. En del frösorter kräver blötläggning eller ruggning, tänk därför på att kontrollera detta i god tid före sådd.


Akta de små rötterna

Vissa sorter är inte så känsliga och du kan gallra senare om de har kommit upp för tätt. Varje planta behöver ju sitt livsutrymme för att växa sig stark och fin. Fast det kan vara bra att göra det rätt från början eftersom det är lätt att skada den planta som ska vara kvar i jorden när du gallrar. De små rötterna kan vara väldigt känsliga för störningar. Morot är en sort som många misslyckas med för att de sått för tätt och sedan gallrar när de små skotten tittat upp och därmed stör tillväxten även för den kvarvarande roten. Tipset är återigen att läsa noga på fröpåsen innan du börjar.

Så gärna i omgångar så ökar du dina chanser att lyckas. Var jorden för blöt, torr eller kall vid första sådden kanske den andra får en bättre start. Samtidigt gör det att du kan skörda i omgångar och få en längre skördeperiod.

Ska du så många fröer kan det vara svårt och pilligt att få ner dem ett och ett i jorden. Använd då en sådosa. Den har steglös inställning för olika fröstorlekar.


Märk väl

Märk upp din odling. Dels för minnets skull, dels för att det är trevligt för familj och vänner att se vad du odlar. Vill du ha ett klassiskt utseende i trädgårdslandet kan du välja en märkpinne i trämaterial. En variant av trä är vår plantetikett. Vi gillar den eftersom den håller mer än en säsong om du slipar av den med lite sandpapper när du tar in den på hösten. Det finns självklart även plastetiketter i vårt sortiment. Använd en ljus- och väderbeständig penna när du skriver på etiketterna, till exempel märkpennan Twin Begreen.


Skott i jorden

Skydda sådden

Du kan skydda din sådd med en fiberduk ifall nätterna blir kalla eller om det är en växt som är känslig för skadedjur. Har du sniglar i kvarteret så kanske det kan vara en idé att försöka skydda odlingen på ett giftfritt sätt med en snigelfälla och Snigel Effekt. Odlar du i kruka eller i odlingslåda kan du sätta snigeltejp av koppar runt kanten. En rulle är 4 meter och räcker precis runt en traditionell pallkrage.

Lycka till med din direktsådd och glöm inte att vattna.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
4.7/5 (7728)
2024-04-26
Härligt utbud av rädisor. Köpte sex olika sorter. Ska bli så kul att odla! Snabb leverans på utlovad tid.
- Christina A
2024-04-26
Snabb och kunnig återkoppling
- Kerstin Å
2024-04-26
Supernöjd Med allt som jag hittills har beställt,har ej sett mina dahlior och sättpotatis ännu,eller mina två sekatörer,men de är säkert superbra! Min kusin rekommenderade er! Det blir från er i framtiden också, eftersom ni skickar med Early Bird,som passar allra bäst!!!
- Madelene J
2024-04-26
Alltid nöjd
- Lisbeth T
2024-04-26
Snabb återkoppling  och lösning då innehållet i mitt paket var transportskadat.
- Josephine N
2024-04-26
Har varit kund hos Impecta i 20 år, handlar främst blomstervärxter, sommarblommor, perenner och lite grönsaker. Får alltid färska frön av mycket bra kvalitet. Jag är fascinerad över det stora spännande sortimentet med synnerligen odlingsvärda växter av toppklass. Också alltid snabba leveranser och mycket trevlig kundsupport.
- Caroline H
2024-04-26
Lätt att beställa. Bra information om frön , lökar och växter.  Inspirerande. Svårt att välja bland allt fint. Risk att beställa för mycket🙃🤭🤗 Bra leverans och snabb. Kan rekommenderas
- Irene K
2024-04-26
Snabb leverans!
- Pamela B
2024-04-26
Bra och snabba leveranser,
- Siw S
2024-04-26
Hittills varit nöjd en del är svåra att odla men alltid roligt att testa iallafall 🤗
- Monika E
2024-04-26
Mycket bra och snabb leverans
- Frida Å
2024-04-26
Snabb leverans, hög kvalitet på fröer med bra grobarhet.
- Charlotta L
2024-04-26
Bra urval av fröer och snabb leverans
- Cittapala L
2024-04-25
Snabb leverans Mycket bra sortiment Toppenbra  !!! 
- Ingrid H
2024-04-25
De enda som har detta frö
- Birgitta M
2024-04-25
Fått mycket bra fröer. Vissa är på gång och några ska få förodling inom kort. Sedan blir det direktsådd. Har varit så kallt, så det är ingen stress. 
- Eva B
2024-04-25
Supernöjd  och smidigt 
- Anette L
2024-04-25
Bra utbud, snabb service och leverans. Toppen enligt mig
- Andreas W
2024-04-25
Bra utbud och snabb leverans.
- Lena B
2024-04-25
Snabb leverans 
- Ingrid N
Are you in the right place?
Continue to impecta.se