Toppa dina sådda plantor

Toppa dina sådda plantor

Toppar fröplantor gör vi för att de ska växa sig buskiga, frodiga och rikblommande. Det känns tufft att klippa av delar på en planta som äntligen har börjat sträcka på sig, men du kommer belönas med en välmående växt.

Varför ska jag toppa mina fröplantor?

Plantor kan behöva toppas dels för att stimulera förgrening dels för att hålla tillbaka alltför tidig blomning.

Alla fröplantor behöver, eller ska inte toppas. Det står ofta i odlingsbeskrivningen till varje enskild sort om plantan behöver toppas eller inte. När du får lite erfarenhet av att odla från frö kommer du börja knipsa av lite alla möjliga plantor för att du lärt dig känna igen när och med vilka sorter det är lämpligt.Toppa dina sådder

Toppa för att stimulera till buskigare planta

De första bladen som bildas på en groddplanta kallas hjärtblad. De har ofta ett helt annat utseende än de riktiga bladen, de så kallade karaktärsbladen, som kommer senare. Hjärtbladens uppgift är att försörja den lilla groddplantans rötter med näring innan de klarar av att hämta näring ur jorden.

När de första karaktärsbladen har vecklats ut kan du ofta se hur den lilla groddplantan kommer att utvecklas. Vissa sorter bildar täta bladrosetter direkt ovan jord, som grekvädd och tusensköna. De toppas inte. Andra delar tidigt upp sig i flera långa blad på en låg stjälk, som ringblomma och röllika. De toppas inte heller.

Sedan finns de sorter som drar iväg med stjälkar en och en, korta eller som ett spjut rakt upp. På stjälkarna bildas nya bladpar efterhand som stjälken blir längre. Det är dessa sorter som ofta följs av rådet ”toppa för buskigare växtsätt” i odlingsbeskrivningen.Toppa fagertrav så här

Toppa så här:

När plantan nått en höjd på 10–15 cm knipsar eller klipper du av stjälken precis ovanför ett blad eller bladpar. Här kommer plantan att grena sig. Du kan upprepa toppningen flera gånger under tillväxten för att skapa ytterligare förgreningar.

Exempel på sorter som får ett buskigare växtsätt av att toppas är pelargon, fagertrav, petunia, luktärt, zinnia palettblad, rosenskära, anisisop, lejongap och basilika.

Obs! Toppa alltid ovanför ett blad eller bladpar så att det finns en tillväxtpunkt för plantan att växa vidare ifrån.


Toppa för att hålla tillbaka blomning

Det finns tillfällen då det kan vara bra att knipsa av blomknoppar, även om det så klart tar emot. Små plantor av exempelvis pelargon, tagetes, rosenskära och petunia kan börja producera blomknoppar när plantan ännu är mycket liten. Att lägga energi på blomning för tidigt gör att plantans tillväxt bromsas upp.

Våga knipsa av de där tidiga blomknopparna − det är en omsorg som plantan uppskattar och du belönas med en större och mer rikblommande planta längre fram.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK