Toppa dina sådda plantor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Toppa dina sådda plantor
Toppar fröplantor gör vi för att de ska växa sig buskiga, frodiga och rikblommande. Det känns tufft att klippa av delar på en planta som äntligen har börjat sträcka på sig, men du kommer belönas med en välmående växt.

Varför ska jag toppa mina fröplantor?

Plantor kan behöva toppas dels för att stimulera förgrening dels för att hålla tillbaka alltför tidig blomning.

Alla fröplantor behöver, eller ska inte toppas. Det står ofta i odlingsbeskrivningen till varje enskild sort om plantan behöver toppas eller inte. När du får lite erfarenhet av att odla från frö kommer du börja knipsa av lite alla möjliga plantor för att du lärt dig känna igen när och med vilka sorter det är lämpligt.Toppa dina sådder

Toppa för att stimulera till buskigare planta

De första bladen som bildas på en groddplanta kallas hjärtblad. De har ofta ett helt annat utseende än de riktiga bladen, de så kallade karaktärsbladen, som kommer senare. Hjärtbladens uppgift är att försörja den lilla groddplantans rötter med näring innan de klarar av att hämta näring ur jorden.

När de första karaktärsbladen har vecklats ut kan du ofta se hur den lilla groddplantan kommer att utvecklas. Vissa sorter bildar täta bladrosetter direkt ovan jord, som grekvädd och tusensköna. De toppas inte. Andra delar tidigt upp sig i flera långa blad på en låg stjälk, som ringblomma och röllika. De toppas inte heller.

Sedan finns de sorter som drar iväg med stjälkar en och en, korta eller som ett spjut rakt upp. På stjälkarna bildas nya bladpar efterhand som stjälken blir längre. Det är dessa sorter som ofta följs av rådet ”toppa för buskigare växtsätt” i odlingsbeskrivningen.Toppa fagertrav så här

Toppa så här:

När plantan nått en höjd på 10–15 cm knipsar eller klipper du av stjälken precis ovanför ett blad eller bladpar. Här kommer plantan att grena sig. Du kan upprepa toppningen flera gånger under tillväxten för att skapa ytterligare förgreningar.

Exempel på sorter som får ett buskigare växtsätt av att toppas är pelargon, fagertrav, petunia, luktärt, zinnia palettblad, rosenskära, anisisop, lejongap och basilika.

Obs! Toppa alltid ovanför ett blad eller bladpar så att det finns en tillväxtpunkt för plantan att växa vidare ifrån.


Toppa för att hålla tillbaka blomning

Det finns tillfällen då det kan vara bra att knipsa av blomknoppar, även om det så klart tar emot. Små plantor av exempelvis pelargon, tagetes, rosenskära och petunia kan börja producera blomknoppar när plantan ännu är mycket liten. Att lägga energi på blomning för tidigt gör att plantans tillväxt bromsas upp.

Våga knipsa av de där tidiga blomknopparna − det är en omsorg som plantan uppskattar och du belönas med en större och mer rikblommande planta längre fram.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-04-07
Odla hydroponiskt

Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Läs mer
Ginkgo - ett historiskt träd

Det är svårt att passera ett ginkgoträd utan att stanna upp och beundra de exotiskt vackra bladen. Ginkgo bär på en fascinerande historia som sträcker sig över 200 miljoner år tillbaka och är idag den enda släktingen kvar i familjen ginkgoväxter.

Läs mer
Härdighet för perenner - nytt system

Under 2021 lanserar Perennagruppen ett nytt system för hur härdighet hos perenner ska beskrivas. Vi hjälper dig att förstå de nya övervintringsbokstäverna.

Läs mer
Vackra blad i rabatt och kruka

Blommor har en självklar ställning som dekorativa glädjespridare i rabatt och krukor. Som komplement eller i eget majestät finns växterna med vackra, spännande blad.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK