Vad är Slow Flower?

Slow Flower-rörelsen handlar om att satsa på närodlade snittblommor i säsong och med fokus på hantverk och hållbarhet för såväl växter som människor. Slow Flower breddar på ett spännande sätt synen på vad en snittblomma är.

5 punkter om Slow Flower-rörelsen

  • Närodlade snittblommor
  • Snittblommor i säsong
  • Hållbar odling
  • Transparens
  • Medvetna konsumenter

Snittblommor inomhus i vas gör oss glada och är viktiga för välbefinnandet. Men när blommorna har odlats i ett annat land och transporterats långa vägar i kylda lastbilar finns det anledning att ifrågasätta hur vettigt det är. Just detta gjorde snittblomsodlare i USA för ett tiotal år sedan, vilket resulterade i att Slow Flower-rörelsen bildades. Ganska snart spred den sig till Italien och vidare till andra länder i Europa.

Närodlade snittblommor

Grunden i Slow Flower-filosofin är att snittblommor ska vara närodlade, lokalt eller regionalt, så att långa transporter inte behövs. Avståndet mellan odlare, blomsterhandlare och konsument ska var så kort och okomplicerat som möjligt.

Snittblommor i säsong

En spännande sida hos Slow Flower-rörelsen är målsättningen att bara använda snittblommor som är i säsong. Följden är att vi måste börja se annorlunda på vad en snittblomma är. Hur ser en bukett ut när naturen vilar? Färska, färgstarka blommor är mycket vackra men en bukett kan också innehålla torkade blommor, torkade frökapslar, grenar, kvistar och till och med ris som fyller ut och busar till det i vasen. Kanske vi under perioder helt får ersätta buketten med något annat, som en torkad krans eller vackert formade grenar.

Hållbar odling

För Slow Flower är det centralt med en hållbar odling som sätter så litet avtryck på miljön som möjligt. Exempel på det är att arbeta med biologiskt växtskydd utan kemiska bekämpningsmedel, att gödsla organiskt, kompostera växtavfall, att värna den biologiska mångfalden och minska på transporterna.

Transparens och medvetna konsumenter

En viktig del i Slow Flower-rörelsen är att göra oss konsumenter medvetna om var snittblommorna vi köper kommer ifrån, vilket kräver en öppen och transparent odling och blomsterhandel. Det lättaste som konsument är att helt enkelt fråga var snittblommorna kommer ifrån och efterfråga snittblommor som odlats lokalt eller regionalt i Sverige.

Utbildningar inom Slow Flower

Idag finns utbildningar och kurser i Sverige som har inriktning mot Slow Flower för florister, snittblomsodlare och blomsterhandlare. 2020 grundades Föreningen Snittblomsodlare i Sverige som jobbar för att Slow Flower-rörelsen ska växa och uppmärksammas i såväl branschen som bland konsumenterna.

Odla dina egna snittblommor

Här på fröhandeln ser vi ett växande intresse för att odla sina egna snittblommor att njuta av under växtsäsongen. Om du själv vill anamma Slow Flower kan du redan under sommaren planera för vinterns kreationer i vaser. Du kan odla eterneller som är lika vackra torkade som färska. Du kan också prova dig fram genom att torka lite av varje i trädgården och se hur det blir. Hortensiablommor är mycket vackra och hållbara när de har torkat. Överblommade alliumbollar är ett läckert inslag i buketter. Vallmons frökapslar står hela vintern liksom prydnadsgräsens vippor och kolvar.

I vårt nordiska klimat är Slow Flower ett härligt sätt att skapa kreativitet kring allt som växer och att lära oss att se det vackra i naturen även när den vissnar och torkar.

Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se