Trädgårdens snittblommor och buketter

Trädgårdens snittblommor och buketter

En mycket angenäm bonus med att odla blommande växter är att de förutom fägringen i rabatterna också fyller vaser och krus inomhus med grönska, färg och doft. Det finns fina snittblommor bland både perenner och sommarblommor och du kan skapa såväl färska som torkade blomsterarrangemang.

Odla egna buketter

  1. Plocka minibuketter från tidig vår till sen höst.
  2. Odla rikblommande sommarblommor.
  3. Plocka vackra perenner.
  4. Fyll ut buketter med vackra blad.
  5. Använd torkade blommor och frökapslar.

Små buketter för årstiden

Att plocka in lite av naturen så många månader om året som möjligt är en trevlig syssla. För årstidsbuketter räcker det med små vaser, ett vackert glas eller en liten flaska. Ta en runda i trädgården, täppan eller på kolonin och plocka enstaka blommor eller kvistar av det som blommar eller slår ut just nu. Det kan vara någon pärlhyacint eller scilla tidigt på våren, en tulpan tillsammans med en björkkvist, vårens första akleja tillsammans med förgätmigej, en liten äppelkvist i blom eller några strån gräslök med sina vackra lila bollar.

Buketter för årstiden är vackra från tidig vår ända tills vintern tar sitt grepp om trädgården. Under senhösten kan du plocka torra stjälkar med vackra fröställningar, gulnande prydnadsgräs eller roskvistar med eldröda nypon och förstås en och annan fantastisk senblommare som ringblomma, aster, zinnia, jätteverbena och rosenskära.


Odla fång av blomster

Under den mest intensiva blomningssäsongen är det lycka att kunna plocka in hela fång med blommor i lite större vaser och krus. Det är också dekorativt att låta buketter stå ute på terrassen, vid entrén eller på ett litet bord i trädgården. Låt oss se vad du kan odla för att bli din egen blomsterleverantör.


Ljuvlig doftande bukett

Ljuvliga, doftande buketter. Ju mer du plockar desto mer blommar luktärten.


Sommarblommor för buketter

Bland ettåriga blommor finns en rikedom av lättodlade blomster för sommarens färgsprakande buketter. Många sorter börjar blomma tidigt och de blommar både länge och rikligt – det finns alltså blommor så det räcker både för fägringen ute i trädgården och inne i vasen. Rensa plantorna från vissna blommor efterhand så fortsätter nya knoppar bildas i jämn takt.

Sommarblommor kan odlas för sig i en stor grupp eller i rabatt i samplanering med andra sorter av både ettåriga och perenna växter. De kan också odlas som dekoration i grönsakslandet, i odlingslådor och i krukor. Läs om hur du sköter om dina sommarblommor på Jordnära i Gör så att blommorna blommar.

Varför blommar sommarblommor extra intensivt?

Ettåriga blommande växter, även kallade sommarblommor eller annueller, går igenom hela sin livscykel på en säsong. Fröerna gror, plantan växer upp, den blommar och sätter nya fröer för att sedan vissna ner helt och dö före vintern. I och med att sommarblomman bara har en säsong på sig för fortplantning ser den till att blomma länge, mycket och med lysande färger så att pollinerande insekter inte ska kunna missa målet.


88381 Zinnia elegans Queeny Lime Orange

Zinnia ’Queeny Lime Orange’ är effektfull I rabatt och bukett.


Färska sommarbuketter

Färgsprakande, tåliga och lättodlade sommarblommor för färska buketter är blåklint, ringblomma, lejongap, sommaraster, ringkrage, clarkia, sommarmalva, borstnejlika, solros, luktärt, zinnia, rosenskära, praktvädd, jungfrun i det gröna, daggsalvia och sommarrudbeckia.


Torkade buketter

Många sommarblommor är fina att torka för längre hållbarhet. Du kan arrangera helt torra buketter eller blanda torkat och färskt. Plocka de blommor som ska torkas en torr dag och rensa bort bladen – det är blomman eller frökapseln och stjälken som blir snyggast torkade. Häng blommorna uppochner på en torr plats och låt dem torka. Sorter med små blommor kan torkas direkt i en vas utan vatten.

Lämpliga sommarblommor att torka är praktvädd, romersk riddarsporre, blomstermorot, daggsalvia, axcelosia, roseneternell och gul stjärneternell.

Dekorativa torkade frökapslar får vallmo, sommarlejonöra, bärnstensvippa, jungfrun i det gröna, spånadslin och spanska jungfrun.

Ettåriga prydnadsgräs och prydnadshirs är vackra både i färska, torkade eller blandade buketter.


The Pearl

Vitpytta ’The Pearl’ är fin i såväl färska som torkade buketter.


Perenner för blombuketten

Bland perenna växter finns både blommor och blad som är fina att sätta i vas. Perenner har oftast inte lika överdådig blomning som sommarblommor så du vill kanske plocka lite mer försiktigt av dem. Enstaka perenner kan få ingå en bukett med sommarblommor eller så kan buketter med bara perenner få vara lite mer sparsamma och eleganta i stilen. Vill du inte plocka alls av blommor på vissa perenna växter, för att du önskar ha kvar fägringen i trädgården, kan du knipsa några stjälkar med bara blad att ha som utfyllnad i en bukett.


Vackra perenna blad till buketten

Jättedaggkåpa, alunrot, ramslök, akleja, läkesilverax, daggsalvia och aklejruta har alla dekorativa blad som fyller ut och ger buketterna olika karaktär. Perenna prydnadsgräs är eleganta att blanda i ett fång med blommor.


Perenna blommor i vas

Precis som bland sommarblommorna finns det hos perennerna blommor både för färska och torkade arrangemang.

Till en färsk perennabukett kan du plocka röllika, vitpytta, koreansk anisisop, jättedaggkåpa, prästkrage, jätteverbena, pärleternell, akleja, midsommaraster, stjärnflocka, astilbe, gräsfibbla, borstnejlika, solhattar, dahlia, martorn, kokardblomster, brudslöja, höstvädd, rosenkrage och fingerborgshatt.

Till att torka är det snyggt med pärleternell, röllika, stjärnflocka, gräsfibbla, rosentistel, pampasgräs, blå bolltistel, brudslöja, lavendel och silverrisp.


Så här håller snittblommorna bäst

  1. Plocka gärna blommorna på morgonen när plantan är sval och spänstig efter nattens svalka och fukt.
  2. Använd vass kniv eller sekatör när du snittar – en sax kan pressa ihop stjälken så att vattentillförseln upp till blomman blir sämre.
  3. Ställ blommorna i en ren vas med friskt vatten och se till så att inga eller så få blad som möjligt är under vatten.
  4. Byt vatten varannan dag och snitta om stjälkarna för längre hållbarhet.

Bukett

Odla egna buketter i stort och smått

Blomsterarrangemang från trädgårdens, täppans eller balkongens odlingar behöver inte vara stora eller överdådiga för att vi ska uppskatta dem. Bara känslan av att plocka själv och njuta av det vi odlat räcker minst halva vägen. Anpassa vasen efter förutsättningarna i din trädgård. Finns bara enstaka blommor att plocka kan en smal, hög vas med en enda blomma i vara hur vackert som helst. Har du inga blommor som känns typiska för att plocka till bukett kan du prova med något lite annorlunda – kanske ett fint krus fullt med blommande oregano. Låt fantasin blomstra ikapp med trädgården och skapa buketter som är vackra och personliga just hemma hos dig.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK