Trädgårdens snittblommor och buketter

Trädgårdens snittblommor och buketter

En mycket angenäm bonus med att odla blommande växter är att de förutom fägringen i rabatterna också fyller vaser och krus inomhus med grönska, färg och doft. Det finns fina snittblommor bland både perenner och sommarblommor och du kan skapa såväl färska som torkade blomsterarrangemang.

Odla egna buketter

  1. Plocka minibuketter från tidig vår till sen höst.
  2. Odla rikblommande sommarblommor.
  3. Plocka vackra perenner.
  4. Fyll ut buketter med vackra blad.
  5. Använd torkade blommor och frökapslar.

Små buketter för årstiden

Att plocka in lite av naturen så många månader om året som möjligt är en trevlig syssla. För årstidsbuketter räcker det med små vaser, ett vackert glas eller en liten flaska. Ta en runda i trädgården, täppan eller på kolonin och plocka enstaka blommor eller kvistar av det som blommar eller slår ut just nu. Det kan vara någon pärlhyacint eller scilla tidigt på våren, en tulpan tillsammans med en björkkvist, vårens första akleja tillsammans med förgätmigej, en liten äppelkvist i blom eller några strån gräslök med sina vackra lila bollar.

Buketter för årstiden är vackra från tidig vår ända tills vintern tar sitt grepp om trädgården. Under senhösten kan du plocka torra stjälkar med vackra fröställningar, gulnande prydnadsgräs eller roskvistar med eldröda nypon och förstås en och annan fantastisk senblommare som ringblomma, aster, zinnia, jätteverbena och rosenskära.


Odla fång av blomster

Under den mest intensiva blomningssäsongen är det lycka att kunna plocka in hela fång med blommor i lite större vaser och krus. Det är också dekorativt att låta buketter stå ute på terrassen, vid entrén eller på ett litet bord i trädgården. Låt oss se vad du kan odla för att bli din egen blomsterleverantör.


Ljuvlig doftande bukett

Ljuvliga, doftande buketter. Ju mer du plockar desto mer blommar luktärten.


Sommarblommor för buketter

Bland ettåriga blommor finns en rikedom av lättodlade blomster för sommarens färgsprakande buketter. Många sorter börjar blomma tidigt och de blommar både länge och rikligt – det finns alltså blommor så det räcker både för fägringen ute i trädgården och inne i vasen. Rensa plantorna från vissna blommor efterhand så fortsätter nya knoppar bildas i jämn takt.

Sommarblommor kan odlas för sig i en stor grupp eller i rabatt i samplanering med andra sorter av både ettåriga och perenna växter. De kan också odlas som dekoration i grönsakslandet, i odlingslådor och i krukor. Läs om hur du sköter om dina sommarblommor på Jordnära i Gör så att blommorna blommar.

Varför blommar sommarblommor extra intensivt?

Ettåriga blommande växter, även kallade sommarblommor eller annueller, går igenom hela sin livscykel på en säsong. Fröerna gror, plantan växer upp, den blommar och sätter nya fröer för att sedan vissna ner helt och dö före vintern. I och med att sommarblomman bara har en säsong på sig för fortplantning ser den till att blomma länge, mycket och med lysande färger så att pollinerande insekter inte ska kunna missa målet.


88381 Zinnia elegans Queeny Lime Orange

Zinnia ’Queeny Lime Orange’ är effektfull I rabatt och bukett.


Färska sommarbuketter

Färgsprakande, tåliga och lättodlade sommarblommor för färska buketter är blåklint, ringblomma, lejongap, sommaraster, ringkrage, clarkia, sommarmalva, borstnejlika, solros, luktärt, zinnia, rosenskära, praktvädd, jungfrun i det gröna, daggsalvia och sommarrudbeckia.


Torkade buketter

Många sommarblommor är fina att torka för längre hållbarhet. Du kan arrangera helt torra buketter eller blanda torkat och färskt. Plocka de blommor som ska torkas en torr dag och rensa bort bladen – det är blomman eller frökapseln och stjälken som blir snyggast torkade. Häng blommorna uppochner på en torr plats och låt dem torka. Sorter med små blommor kan torkas direkt i en vas utan vatten.

Lämpliga sommarblommor att torka är praktvädd, romersk riddarsporre, blomstermorot, daggsalvia, axcelosia, roseneternell och gul stjärneternell.

Dekorativa torkade frökapslar får vallmo, sommarlejonöra, bärnstensvippa, jungfrun i det gröna, spånadslin och spanska jungfrun.

Ettåriga prydnadsgräs och prydnadshirs är vackra både i färska, torkade eller blandade buketter.


The Pearl

Vitpytta ’The Pearl’ är fin i såväl färska som torkade buketter.


Perenner för blombuketten

Bland perenna växter finns både blommor och blad som är fina att sätta i vas. Perenner har oftast inte lika överdådig blomning som sommarblommor så du vill kanske plocka lite mer försiktigt av dem. Enstaka perenner kan få ingå en bukett med sommarblommor eller så kan buketter med bara perenner få vara lite mer sparsamma och eleganta i stilen. Vill du inte plocka alls av blommor på vissa perenna växter, för att du önskar ha kvar fägringen i trädgården, kan du knipsa några stjälkar med bara blad att ha som utfyllnad i en bukett.


Vackra perenna blad till buketten

Jättedaggkåpa, alunrot, ramslök, akleja, läkesilverax, daggsalvia och aklejruta har alla dekorativa blad som fyller ut och ger buketterna olika karaktär. Perenna prydnadsgräs är eleganta att blanda i ett fång med blommor.


Perenna blommor i vas

Precis som bland sommarblommorna finns det hos perennerna blommor både för färska och torkade arrangemang.

Till en färsk perennabukett kan du plocka röllika, vitpytta, koreansk anisisop, jättedaggkåpa, prästkrage, jätteverbena, pärleternell, akleja, midsommaraster, stjärnflocka, astilbe, gräsfibbla, borstnejlika, solhattar, dahlia, martorn, kokardblomster, brudslöja, höstvädd, rosenkrage och fingerborgshatt.

Till att torka är det snyggt med pärleternell, röllika, stjärnflocka, gräsfibbla, rosentistel, pampasgräs, blå bolltistel, brudslöja, lavendel och silverrisp.


Så här håller snittblommorna bäst

  1. Plocka gärna blommorna på morgonen när plantan är sval och spänstig efter nattens svalka och fukt.
  2. Använd vass kniv eller sekatör när du snittar – en sax kan pressa ihop stjälken så att vattentillförseln upp till blomman blir sämre.
  3. Ställ blommorna i en ren vas med friskt vatten och se till så att inga eller så få blad som möjligt är under vatten.
  4. Byt vatten varannan dag och snitta om stjälkarna för längre hållbarhet.

Bukett

Odla egna buketter i stort och smått

Blomsterarrangemang från trädgårdens, täppans eller balkongens odlingar behöver inte vara stora eller överdådiga för att vi ska uppskatta dem. Bara känslan av att plocka själv och njuta av det vi odlat räcker minst halva vägen. Anpassa vasen efter förutsättningarna i din trädgård. Finns bara enstaka blommor att plocka kan en smal, hög vas med en enda blomma i vara hur vackert som helst. Har du inga blommor som känns typiska för att plocka till bukett kan du prova med något lite annorlunda – kanske ett fint krus fullt med blommande oregano. Låt fantasin blomstra ikapp med trädgården och skapa buketter som är vackra och personliga just hemma hos dig.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK