Den goda höstjorden

Den goda höstjorden

Under hösten fylls luften i trädgården av doften från fuktig jord och förmultnande växter. Att alla som odlar får en känsla av välbehag är inte konstigt. Doften skapas av den livsbejakande aktivitet som pågår i jorden när mikrolivet kalasar på vissnande växtmaterial.

Hösten är inte bara slutet på en odlingssäsong utan lika mycket början på nästa. Om vi samarbetar med naturen under hösten lägger vi grunden för en välmående och näringsrik jord i trädgården, täppan eller på kolonin.

Förbättra jorden på hösten

  1. Gynna mikrolivet i jorden.
  2. Ta tillvara växtavfallet i trädgården.
  3. Täck bar jord.
  4. Odla med gröngödsling.
  5. Börja kompostera.

Mikrolivet i jorden

I jorden lever enorma mängder av bakterier, svampar och små kryp som daggmaskar, gråsuggor, tvestjärtar och hoppstjärtar. De utgör mikrolivet i jorden och deras existens och välmående är helt oumbärligt för att vi ska kunna odla våra växter och grödor. Mikrolivet livnär sig på att bryta ner dött växtmaterial och döda insekter och i den processen hjälper de till att göra näringen i det organiska materialet tillgängligt för växterna. Det är också under nedbrytningen av organiskt material som strukturen i jorden förbättras och mullhalten ökar.

Räfsa löv

Städa lagom i trädgården

Det känns skönt att gå in i vinterperioden med en trädgård som har fått en ordentlig översyn. Men tänk på att inte städa trädgården ren från kvistar, löv och annat växtmaterial. Önskas renkrattade gångar och en gräsmatta fri från lövhögar är det en ypperlig idé att räfsa in löv och kvistar under buskar, träd eller som ett täckande lager i perennrabatten. Allt detta växtmaterial blir smaskigt höstkalas för mikrolivet i jorden och det kommer så sakteliga brytas ner till ny fin mull.

Lämna inte höstjorden bar

I naturen strider bar jord mot allt sunt förnuft. Från bar jord lakas näringsämnen ur till ingen nytta. När grönsakslandet är färdigskördat kan du dra upp blasten med rötterna och låta den ligga kvar som ett skyddande täcke på jorden. Gräsklipp från höstens sista klippningar kan också läggas på den bara jorden. På det här viset läcker inte näring ut och dessutom ökar mull- och näringshalten tack vare det organiska material som bildas när det skyddande täcket bryts ner av mikrolivet i jorden.

Odla med gröngödsling

Ett smart, enkelt och vackert sätt att gynna mikrolivet i jorden och skapa en långsiktigt bra odlingsjord är att börja odla med gröngödsling som myllas ner i jorden under hösten. Läs mer i: Börja odla med gröngödsling

Börja kompostera

En kompost i trädgården är ett fantastiskt bra och belönande sätt att ta hand om trädgårdens avfall. Har du väl börjat trädgårdskompostera är det svårt att se någon anledning att sluta. Läs mer i Skapa din egen trädgårdskompost.

Genom att på dessa olika sätt ta tillvara trädgårdens avfall under hösten och återföra det till jorden lägger vi en fin grogrund för nästa säsongs odlingar och vi skapar ett långsiktigt hållbart kretslopp i trädgården.

Fröer till gröngödslingsväxter

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK