Den goda höstjorden

Den goda höstjorden

Under hösten fylls luften i trädgården av doften från fuktig jord och förmultnande växter. Att alla som odlar får en känsla av välbehag är inte konstigt. Doften skapas av den livsbejakande aktivitet som pågår i jorden när mikrolivet kalasar på vissnande växtmaterial.

Hösten är inte bara slutet på en odlingssäsong utan lika mycket början på nästa. Om vi samarbetar med naturen under hösten lägger vi grunden för en välmående och näringsrik jord i trädgården, täppan eller på kolonin.

Förbättra jorden på hösten

  1. Gynna mikrolivet i jorden.
  2. Ta tillvara växtavfallet i trädgården.
  3. Täck bar jord.
  4. Odla med gröngödsling.
  5. Börja kompostera.

Mikrolivet i jorden

I jorden lever enorma mängder av bakterier, svampar och små kryp som daggmaskar, gråsuggor, tvestjärtar och hoppstjärtar. De utgör mikrolivet i jorden och deras existens och välmående är helt oumbärligt för att vi ska kunna odla våra växter och grödor. Mikrolivet livnär sig på att bryta ner dött växtmaterial och döda insekter och i den processen hjälper de till att göra näringen i det organiska materialet tillgängligt för växterna. Det är också under nedbrytningen av organiskt material som strukturen i jorden förbättras och mullhalten ökar.

Räfsa löv

Städa lagom i trädgården

Det känns skönt att gå in i vinterperioden med en trädgård som har fått en ordentlig översyn. Men tänk på att inte städa trädgården ren från kvistar, löv och annat växtmaterial. Önskas renkrattade gångar och en gräsmatta fri från lövhögar är det en ypperlig idé att räfsa in löv och kvistar under buskar, träd eller som ett täckande lager i perennrabatten. Allt detta växtmaterial blir smaskigt höstkalas för mikrolivet i jorden och det kommer så sakteliga brytas ner till ny fin mull.

Lämna inte höstjorden bar

I naturen strider bar jord mot allt sunt förnuft. Från bar jord lakas näringsämnen ur till ingen nytta. När grönsakslandet är färdigskördat kan du dra upp blasten med rötterna och låta den ligga kvar som ett skyddande täcke på jorden. Gräsklipp från höstens sista klippningar kan också läggas på den bara jorden. På det här viset läcker inte näring ut och dessutom ökar mull- och näringshalten tack vare det organiska material som bildas när det skyddande täcket bryts ner av mikrolivet i jorden.

Odla med gröngödsling

Ett smart, enkelt och vackert sätt att gynna mikrolivet i jorden och skapa en långsiktigt bra odlingsjord är att börja odla med gröngödsling som myllas ner i jorden under hösten. Läs mer i: Börja odla med gröngödsling

Börja kompostera

En kompost i trädgården är ett fantastiskt bra och belönande sätt att ta hand om trädgårdens avfall. Har du väl börjat trädgårdskompostera är det svårt att se någon anledning att sluta. Läs mer i Skapa din egen trädgårdskompost.

Genom att på dessa olika sätt ta tillvara trädgårdens avfall under hösten och återföra det till jorden lägger vi en fin grogrund för nästa säsongs odlingar och vi skapar ett långsiktigt hållbart kretslopp i trädgården.

Fröer till gröngödslingsväxter

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se