Odla med biokol

Odla med biokol

Biokol är en suverän jordförbättrare som på lång sikt gör stor nytta i såväl sand- som lerjordar. Du kan använda biokol i jorden på friland och i odlingslådor och kärl.

Vad är biokol?

Biokol bildas när organiskt material, som restprodukter från växtriket, träflis eller tång, hettas upp i en syrefri miljö, så kallad pyrolys. Biokol förbättrar din jord genom att göra den porös och syrerik och öka dess förmåga att ta upp och hålla kvar vatten och näring under lång tid.


Biokol som jordförbättrande material

Om du tittar nära på en bit biokol ser du att ytan är mycket porös, likt en tvättsvamp. Denna yta har en mycket effektiv förmåga att suga upp och hålla kvar såväl vatten som näring. Växter använder vatten som transportör av näring, vilket gör biokolet till en utmärkt källa för växternas rötter att hämta vatten och näring ur. När biokolet suger upp vatten bildas luftiga fickor i jorden runtomkring, vilket gör jorden syrerik och lucker. I en sådan miljö har rötterna lättare att ta sig fram och växa sig starka.


Biokol i sandjord och lerjord

Förutsättningarna för växterna skiljer sig åt i olika jordar. För dig som odlar i sandjord är utmaningen att jorden är mager och snabbt torkar ut. Du som odlar i lerjord kan uppleva att jorden är kompakt och att det tar lång tid för den att torka upp och bli varm på våren. För såväl sandjorden som lerjorden är biokol en bra jordförbättrare.

Biokol i sandjord: I en mager sandjord har biokol som allra störst effekt, då näringshalten med tiden kommer öka markant. En sandjord med biokol blir bättre på att hålla vatten och näring. Växterna klarar torka mycket bättre och jorden kommer få ett välgörande mikroliv som i sin tur bidrar till ökad mullhalt.

Biokol i lerjord: En lerjord med biokol blir luftigare. Den riktigt tunga lerjorden får en mer stabil struktur; i stället för stora, kompakta jordkokor fördelas jorden på sikt i mindre delar. Rötterna får lättare att ta sig fram och risken för frostskador minskar eftersom jorden lättare torkar upp.

Biokol är ett stabilt material som inte bryts ner i marken på samma sätt som annat organiskt material. Detta gör att biokolet finns kvar mycket länge i jorden, men det innebär också att det inte bidrar med egen näring. När du odlar med biokol behöver du därför först ladda det med näring av något slag.


Biokol

Ladda biokol med näring

Om du tillför neutralt, alltså icke laddat, biokol i din jord så kommer det suga åt sig näring som finns i jorden. Detta är egentligen inget problem på lång sikt utan innebär starten på din odling med biokol som jordförbättrande material; biokolet laddas med näring som sedan finns tillgängligt för dina växter. Men om du inte vill riskera att urlaka jorden på näring under de första säsongerna är det bästa att ladda neutralt biokol med näring.

I trädgårdshandeln finns biokol att köpa som redan är mättat med näring. För att själv ladda biokol gör du så här:

Ladda biokol med fast gödning
Stallgödsel, kompost eller annan fast gödning kan du blanda med biokol i en hink eller skottkärra. Använd fem gånger så mycket gödselmaterial som biokol. Vattna och låt blandningen stå några dagar för att biokolet ska dra till sig näringen.

Ladda biokol med flytande näring
Du kan också ladda biokol med flytande näring, antingen köpt eller så kan du använda nässelvatten eller urin. Lägg biokol i en hink och häll över den flytande näringen. Använd samma mängd näring som biokol. Låt stå någon vecka.

Gör nässelvatten så här: Lägg nässlor i en hink och fyll upp med vatten. Rör om. Efter några dagar silar du av nässlorna. Späd nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te.


Biokol har effekt på lång sikt

Odling med biokol är en långsiktig investering i en näringsrik, lucker jord. Vänta dig inga underverk första säsongen utan se odlingen med biokol som ett projekt över lång tid.


Biokol i jorden

Odla med biokol – gör så här

Biokol kan du använda i din odlingsjord på friland och i odlingslådor och kärl.


Biokol på friland

På friland kan du ha som riktmärke att tillföra 1–5 liter biokol per kvadratmeter. Gräv ner biokolet 20 till 30 cm i jorden. Om du har laddat det med fast gödning gräver du ner hela blandningen.

 

Biokol i odlingslådor och krukor

I odlingslådor och krukor kan du ha som riktmärke att tillföra 1 dl biokol per 10 liter jord. I lådor kan du göra som på friland, gräva ner kolet 20 till 30 cm i jorden. Om du använder biokol i kruka kan du blanda biokol och jord och fylla krukor med.

 

Biokol binder koldioxid

När du odlar med biokol sörjer du inte bara för en långsiktigt frisk och mullrik jord utan det finns en klimatpositiv effekt också. En trädgård är redan från början klimatneutral – samma mängd koldioxid som binds i växterna medan de lever släpps ut i atmosfären när de förmultnar. När biokol bildas av växtmaterial genom pyrolys stannar koldioxiden kvar i kolet där det är bundet för mycket lång tid framåt. Din odling blir som en liten kolsänka som tar upp mer koldioxid än den släpper ut.


Handla biokol

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se