Fri frakt på alla fröer hela juli. Gäller det billigaste fraktsättet.
Odla med biokol

Odla med biokol

Biokol är en suverän jordförbättrare som på lång sikt gör stor nytta i såväl sand- som lerjordar. Du kan använda biokol i jorden på friland och i odlingslådor och kärl.

Vad är biokol?

Biokol bildas när organiskt material, som restprodukter från växtriket, träflis eller tång, hettas upp i en syrefri miljö, så kallad pyrolys. Biokol förbättrar din jord genom att göra den porös och syrerik och öka dess förmåga att ta upp och hålla kvar vatten och näring under lång tid.


Biokol som jordförbättrande material

Om du tittar nära på en bit biokol ser du att ytan är mycket porös, likt en tvättsvamp. Denna yta har en mycket effektiv förmåga att suga upp och hålla kvar såväl vatten som näring. Växter använder vatten som transportör av näring, vilket gör biokolet till en utmärkt källa för växternas rötter att hämta vatten och näring ur. När biokolet suger upp vatten bildas luftiga fickor i jorden runtomkring, vilket gör jorden syrerik och lucker. I en sådan miljö har rötterna lättare att ta sig fram och växa sig starka.


Biokol i sandjord och lerjord

Förutsättningarna för växterna skiljer sig åt i olika jordar. För dig som odlar i sandjord är utmaningen att jorden är mager och snabbt torkar ut. Du som odlar i lerjord kan uppleva att jorden är kompakt och att det tar lång tid för den att torka upp och bli varm på våren. För såväl sandjorden som lerjorden är biokol en bra jordförbättrare.

Biokol i sandjord: I en mager sandjord har biokol som allra störst effekt, då näringshalten med tiden kommer öka markant. En sandjord med biokol blir bättre på att hålla vatten och näring. Växterna klarar torka mycket bättre och jorden kommer få ett välgörande mikroliv som i sin tur bidrar till ökad mullhalt.

Biokol i lerjord: En lerjord med biokol blir luftigare. Den riktigt tunga lerjorden får en mer stabil struktur; i stället för stora, kompakta jordkokor fördelas jorden på sikt i mindre delar. Rötterna får lättare att ta sig fram och risken för frostskador minskar eftersom jorden lättare torkar upp.

Biokol är ett stabilt material som inte bryts ner i marken på samma sätt som annat organiskt material. Detta gör att biokolet finns kvar mycket länge i jorden, men det innebär också att det inte bidrar med egen näring. När du odlar med biokol behöver du därför först ladda det med näring av något slag.


Biokol

Ladda biokol med näring

Om du tillför neutralt, alltså icke laddat, biokol i din jord så kommer det suga åt sig näring som finns i jorden. Detta är egentligen inget problem på lång sikt utan innebär starten på din odling med biokol som jordförbättrande material; biokolet laddas med näring som sedan finns tillgängligt för dina växter. Men om du inte vill riskera att urlaka jorden på näring under de första säsongerna är det bästa att ladda neutralt biokol med näring.

I trädgårdshandeln finns biokol att köpa som redan är mättat med näring. För att själv ladda biokol gör du så här:

Ladda biokol med fast gödning
Stallgödsel, kompost eller annan fast gödning kan du blanda med biokol i en hink eller skottkärra. Använd fem gånger så mycket gödselmaterial som biokol. Vattna och låt blandningen stå några dagar för att biokolet ska dra till sig näringen.

Ladda biokol med flytande näring
Du kan också ladda biokol med flytande näring, antingen köpt eller så kan du använda nässelvatten eller urin. Lägg biokol i en hink och häll över den flytande näringen. Använd samma mängd näring som biokol. Låt stå någon vecka.

Gör nässelvatten så här: Lägg nässlor i en hink och fyll upp med vatten. Rör om. Efter några dagar silar du av nässlorna. Späd nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te.


Biokol har effekt på lång sikt

Odling med biokol är en långsiktig investering i en näringsrik, lucker jord. Vänta dig inga underverk första säsongen utan se odlingen med biokol som ett projekt över lång tid.


Biokol i jorden

Odla med biokol – gör så här

Biokol kan du använda i din odlingsjord på friland och i odlingslådor och kärl.


Biokol på friland

På friland kan du ha som riktmärke att tillföra 1–5 liter biokol per kvadratmeter. Gräv ner biokolet 20 till 30 cm i jorden. Om du har laddat det med fast gödning gräver du ner hela blandningen.

 

Biokol i odlingslådor och krukor

I odlingslådor och krukor kan du ha som riktmärke att tillföra 1 dl biokol per 10 liter jord. I lådor kan du göra som på friland, gräva ner kolet 20 till 30 cm i jorden. Om du använder biokol i kruka kan du blanda biokol och jord och fylla krukor med.

 

Biokol binder koldioxid

När du odlar med biokol sörjer du inte bara för en långsiktigt frisk och mullrik jord utan det finns en klimatpositiv effekt också. En trädgård är redan från början klimatneutral – samma mängd koldioxid som binds i växterna medan de lever släpps ut i atmosfären när de förmultnar. När biokol bildas av växtmaterial genom pyrolys stannar koldioxiden kvar i kolet där det är bundet för mycket lång tid framåt. Din odling blir som en liten kolsänka som tar upp mer koldioxid än den släpper ut.


Handla biokol

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
4.6/5 (11938)
2024-07-19
Impecta har många intressanta fröer. Jag har bl.a köpt klänglilja, nattens drottning och dagöga. Det är enkelt att beställa och snabb frakt.
- Britt-Mari A
2024-07-18
Snabb och bra leverans. 
- Helen A
2024-07-18
ni håller verkligen vad ni lovar med växt garanti och allt annat . Stort utbud  , snabb leverans super kundservice
- Pietro N
2024-07-18
Stort utbud och snabb leverans
- Maj-Inger A
2024-07-18
Bra fröer och snabb leverans
- Susanne W
2024-07-18
Ännu  en gång helt  felfritt hela vägen, från beställning  till leverans. God grobarhet.
- Torbjörn K
2024-07-18
Snabb och bra service 
- Carina S
2024-07-18
snabb leverans
- Kerstin R
2024-07-18
Snabb leverans.
- kund
2024-07-18
Fick min order inom rimlig tid
- Linus S
2024-07-18
Stort sortiment, också på ovanliga fröer. Bra kvalitet och  ganska snabb leverans. Hemsidan innehåller de fakta man behöver för att avgöra köpet.
- Ann K
2024-07-18
Snabb leverans och bra info💪🏻
- Berit A
2024-07-18
Bra men dyrt och gå fröer per påse jämfört med andra firmor.
- Maria C
2024-07-18
Smidigt att beställa och få fröpåsar  hem i brevlådan 
- Heléne G
2024-07-18
Snabb och smidig leverans 
- Marie R
2024-07-18
Pålitligt och bra!
- Marléne B
2024-07-18
Snabbt och enkelt! Utmärkt fuktigetsmätare!
- Margareta T
2024-07-18
bra fröer bra so rtering
- Laila C
2024-07-18
Som vanligt snabb och säker leverans.
- Claes-Olav B
2024-07-18
Bra frön. Nöjd med köpet. Rekommenderas! 
- Susanna T
Are you in the right place?
Continue to impecta.se