Täckodla så här

Täckodla så här

Täckodling är ett smart sätt att få bättre odlingsjord samtidigt som du blir av med ogräset. Du kan börja med täckodling när som helst under året.

Varför är täckodling bra?

  1. Jordens mullhalt ökar.
  2. Jorden hålls fuktig.
  3. Ogräset minskar.

Kom igång med täckodling

För att komma igång med täckodling gäller det att ta tillvara organiskt material i trädgården. Täcket kan bestå av exempelvis löv, gräsklipp, skörderester, bark, kvistar och gröna örter från trädgården. Har du tillgång till halm eller tång är det också bra material att täcka med.

Täck jorden runt växterna i rabatten och mellan raderna i kökslandet. Lägg ett luftigt lager på ca 30 cm. Fyll på efterhand som täcket sjunker.

När du skördar i grönsakslandet under hösten kan du efterhand täcka all bar mark inför vintern. Passa då på att använda blast, stjälkar och annat som finns kvar efter skörden. När du ska så i grönsakslandet igen till våren krattar du bort täcket så att jorden kan värmas upp. Bearbeta jorden och så dina grödor. När groddplantorna har kommit upp en bit täcker du åter marken mellan raderna av grödor.


Täckodling

Skapa lucker och näringsrik jord

När du täcker dina odlingar med organiskt material startar en intensiv aktivitet i jorden. För mikroorganismer, som svampar och bakterier, och småkryp, som daggmask och gråsuggor, är det bästa tänkbara föda som har serverats. Nedbrytningsprocessen som startar omvandlar det organiska materialet till mull full av näring. När smådjuren kryper omkring i jorden bildas luftiga gångar som gör jorden lucker och väldränerad. Ju färskare material du täcker odlingarna med desto mer näring kommer det att finnas i mullen.


Bli av med ogräset

Täckodling har den fantastiska fördelen att mängden ogräs minskar och med tiden till och med kan hållas borta helt. När ogräsfröer som sprids för vinden landar på det tjocka täcket har de mycket svårare att gro än om marken hade legat bar. Rotogräs som är etablerat i marken tappar kraft när det ska igenom täckodlingen för att komma upp i ljuset.


Täckodling minskar behovet av bevattning

När du täcker dina odlingar med halm, gräsklipp, löv, kvistar och annat organiskt material behöver du inte vattna lika ofta. Fukten stannar kvar längre i marken eftersom avdunstningen minskar och dessutom tillförs fukt via täckningen.


Täckodla luftigt

När du täckodlar är det bra att lägga ett rejält lager med organiskt material, men inte för kompakt. Om du använder exempelvis högar med höstlöv kan du köra över dem en gång med gräsklipparen för att lätta upp täcket.


Täckodling är bra för alla jordar

Vare sig du har en lätt sandjord, tung lerjord eller något mitt emellan så förbättrar täckodlingen jorden. I sandjorden ökas mullhalten vilket gör att näring och vatten binds lättare. En kompakt lerjord luckras upp vilket gör att rötterna har lättare att ta sig fram och odlaren får lättare att gräva.

Det bästa med täckodling är att du använder material som redan finns i din trädgård för att förbättra din jord. Jordens blir lucker, mullrik och full av liv på ett helt naturligt sätt.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (10267)
2024-06-16
Bra kundservice  när det dyker upp problem. 
- Elisabeth R
2024-06-15
Bra info på fröpåsen. Mycket bra utbud av fröer. 
- Anette L
2024-06-15
Trevlig och hjälpsam personal när man ringer för att fråga om ngt. 
- Anna E
2024-06-12
Mycket snabb leverans!!! Bra priser! Bra utbud!
- Cathrine W
2024-06-12
Verkar bli bra även om det är lite tidigt än att veta hur skörden blir 😀 snabb leverans och produkterna väl förpackade för att inte bli skadade.
- Ann A
2024-06-12
Bra bemötande, snabb leverans
- Annica A
2024-06-12
Snabb leverans 
- Anneli
2024-06-11
Snabb leverans 
- Hans S
2024-06-11
Bra fröer och snabb leverans. 
- Linda V
2024-06-11
Så mycket spännande fröer och snabb leverans.
- Lisbeth T
2024-06-11
Snabb och bra service vilket ju är precis det man vill ha.
- Arne C
2024-06-11
Snabb och korrekt leverans, köpte ett bevattningssystem
- Johan Å
2024-06-11
Snabbt att få hem frön, bra kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Snabb leverans 
- Anna-karin S
2024-06-10
Man hittar alltid intressanta fröer hos Impecta och de håller alltid hög kvalitet. Har hittills inte varit med om att frön från dem inte har grott.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Snabb leverans brett sortiment 
- Lena S
2024-06-10
Jag  har alltid lyckats med mina odlingar då  jag  använt färskt frö från  Impecta  och oftast  då jag haft fröna liggande över vintern. Det är ett bra betyg tycker jag. Dessutom har  de ett bra sortiment. Mycket att välja bland!
- Gun K
2024-06-10
Missad fröpåse vid leverans. Mailade och vips så skickades en  ny påse. Bra snabb respons på kundservicen. Toppen.👍 
- Gunilla N
2024-06-10
Snabbt och pålitligt.
- Per S
2024-06-10
Snabb och bra leverans
- Siv E
Are you in the right place?
Continue to impecta.se