Täckodla så här

Täckodla så här

Täckodling är ett smart sätt att få bättre odlingsjord samtidigt som du blir av med ogräset. Du kan börja med täckodling när som helst under året.

Varför är täckodling bra?

  1. Jordens mullhalt ökar.
  2. Jorden hålls fuktig.
  3. Ogräset minskar.

Kom igång med täckodling

För att komma igång med täckodling gäller det att ta tillvara organiskt material i trädgården. Täcket kan bestå av exempelvis löv, gräsklipp, skörderester, bark, kvistar och gröna örter från trädgården. Har du tillgång till halm eller tång är det också bra material att täcka med.

Täck jorden runt växterna i rabatten och mellan raderna i kökslandet. Lägg ett luftigt lager på ca 30 cm. Fyll på efterhand som täcket sjunker.

När du skördar i grönsakslandet under hösten kan du efterhand täcka all bar mark inför vintern. Passa då på att använda blast, stjälkar och annat som finns kvar efter skörden. När du ska så i grönsakslandet igen till våren krattar du bort täcket så att jorden kan värmas upp. Bearbeta jorden och så dina grödor. När groddplantorna har kommit upp en bit täcker du åter marken mellan raderna av grödor.


Täckodling

Skapa lucker och näringsrik jord

När du täcker dina odlingar med organiskt material startar en intensiv aktivitet i jorden. För mikroorganismer, som svampar och bakterier, och småkryp, som daggmask och gråsuggor, är det bästa tänkbara föda som har serverats. Nedbrytningsprocessen som startar omvandlar det organiska materialet till mull full av näring. När smådjuren kryper omkring i jorden bildas luftiga gångar som gör jorden lucker och väldränerad. Ju färskare material du täcker odlingarna med desto mer näring kommer det att finnas i mullen.


Bli av med ogräset

Täckodling har den fantastiska fördelen att mängden ogräs minskar och med tiden till och med kan hållas borta helt. När ogräsfröer som sprids för vinden landar på det tjocka täcket har de mycket svårare att gro än om marken hade legat bar. Rotogräs som är etablerat i marken tappar kraft när det ska igenom täckodlingen för att komma upp i ljuset.


Täckodling minskar behovet av bevattning

När du täcker dina odlingar med halm, gräsklipp, löv, kvistar och annat organiskt material behöver du inte vattna lika ofta. Fukten stannar kvar längre i marken eftersom avdunstningen minskar och dessutom tillförs fukt via täckningen.


Täckodla luftigt

När du täckodlar är det bra att lägga ett rejält lager med organiskt material, men inte för kompakt. Om du använder exempelvis högar med höstlöv kan du köra över dem en gång med gräsklipparen för att lätta upp täcket.


Täckodling är bra för alla jordar

Vare sig du har en lätt sandjord, tung lerjord eller något mitt emellan så förbättrar täckodlingen jorden. I sandjorden ökas mullhalten vilket gör att näring och vatten binds lättare. En kompakt lerjord luckras upp vilket gör att rötterna har lättare att ta sig fram och odlaren får lättare att gräva.

Det bästa med täckodling är att du använder material som redan finns i din trädgård för att förbättra din jord. Jordens blir lucker, mullrik och full av liv på ett helt naturligt sätt.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK