Odla blomsteräng

Att ersätta hela eller delar av gräsmattan skapar en lättskött och vacker trädgård som lockar mängder av bin, humlor och fjärilar. Här får du veta hur du odlar blomsteräng och tips på färdiga blomsterblandningar.

Så lyckas du med blomsterängen

Välj en solig plats

De allra flesta ängs- och sommarblommor trivs i soliga lägen. Här på fröhandeln har vi många blomsterblandningar som alla växer bäst i sol, men vi har också satt ihop en skuggtålig blandning med blommor för dig som vill prova att odla i ett mer skuggigt läge.

Förbered platsen för din äng

Ängsfröerna behöver en bar, lucker jord för att gro. Att strö ut fröerna i en etablerad gräsmatta fungerar inte – gräsrötterna bildar en tätt nät i marken och hindrar blomsterfröerna från att gro.Så äng i en del av gräsmattan – gör så här

  • Markera ut var du vill så blomsterblandningen. Gräv bort 10–30 cm av gräs och rötter, beroende på hur tät din gräsmatta är. På en torr, mager jord med glest gräs kan det räcka att kratta bort det översta lagret.
  • Rensa bort allt rotogräs.
  • Kratta gärna ner sand i jorden innan du sår. Ängsblommor trivs i en magrare jordar.
  • Jämna till marken med krattan och vattna jorden innan du sår.
  • Håll sådden fuktig tills fröerna har grott och små plantor vuxit till sig.

Odla potatis före äng

Om du har en mycket välmående villagräsmatta med frodigt gräs och vill byta ut en större del till äng kan det vara idé att odla potatis i jorden ett år innan du sår blomsterblandningen. Gräv bort gräset och sätt potatis på hela ytan. Under säsongen kommer jorden luckras ordentligt och näringen minska inför nästa säsong. Njut av en sommar med bonuspotatis.

Använd en bra fröblandning

Innan du väljer vilka fröer du ska så i blomsterängen är det bra att fundera dels på förutsättningarna på platsen dels på dina förväntningar. Vill du odla med extra omtanke om våra pollinerande insekter, önskar du vackra snittblommor eller vill du odla ätbara blommor på ängen?

Vi har ett stort urval av blomsterblandningar varav många är i stora påsar för att du ska kunna odla på en större yta. 

Slå ängen i slutet av sommaren

När sommaren går mot sitt slut är det dags att slå blommorna på ängen. Klipp eller slå med lie och låt växtmaterialet ligga kvar en vecka för att torka. Sedan tar du bort alltihop och lägger det på komposten eller som täckmaterial någonstans i trädgården.

Fördelarna med att odla en äng

  • Det är vackert.
  • Du gynnar pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar.
  • Du bidrar till att öka den biologiska mångfalden.
  • Det är lättare att sköta en äng än en gräsmatta.
  • Du kan plocka in små buketter under sommaren med fina ängsblommor.
Lycka till med din blomsteräng.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (10753)
2024-06-21
Fin kvalitet på fröerna och snabb leverans.
- Malin A
2024-06-21
Bred sortiment bra service
- Arti s
2024-06-21
Bra produkter, snabb leverans , lätt att handla 
- Lillemor W
2024-06-21
leveranser fungerar väldigt bra
- Bengt S
2024-06-21
Jag uppskattar verkligen Impectas stora  sortiment av fröer och deras praktiska tillbehör till odlingen.
- Kerstin J
2024-06-20
Snabba och korrekta leveranser!
- Ulrika L
2024-06-20
Snabb leverans! 
- Bodil P
2024-06-20
Snabb leverans, o självklart fina fröer! 
- Lina I
2024-06-20
Snabb leverans. Som premie fick jag ärtor. När jag beställt blomfröer så hade jag önskat det i premie.
- Lennart L
2024-06-20
Bra produkter och snabb  expediering
- Christopher N
2024-06-20
Jag tryckte fel förra gången, jag är mycket nöjd
- Rosita G
2024-06-20
Hade några frågor innan beställning, fick snabba och vederhäftiga svar. 
- Lars M
2024-06-20
Är mycket nöjd.
- Helena
2024-06-20
+++++ för Impectas ypperligt välbehövda utbud som deras  Dragväxter för pollinatörer , kulturarvs växter och  Nordiska Vildblommor.
- Suzanne E
2024-06-20
Väldigt bra utbud lite udda grejer och finns så mycket man vill testa 
- Martina K
2024-06-20
Solcellsbevattningssystemet fungerar perfekt 🤩 
- Jonna E
2024-06-20
Fungerar utmärkt och snabb leverans.
- Gunnel C
2024-06-20
Fina fröer till bra pris och snabb leverans till dörren. 
- Elisabeth O
2024-06-20
Snabb leverans 
- Stig-Arne T
2024-06-20
Bra produkter och snabb leverans 
- Margaretha E
Are you in the right place?
Continue to impecta.se