Dahlia på vintern – gräv upp

Dahlia på vintern - gräv upp

När dahliorna har blommat färdigt och frosten börjar bita ordentligt är det dags att gräva upp knölarna och ta in dem över vintern. Där vilar de tills värmen kommer tillbaka och en ny säsong av fägring väntar.

Vinterförvara dahlia så här

Glöm inte att märka dina dahlior

När säsongen börjar gå mot sitt slut och dahliorna fortfarande blommar är det smart att märka upp dem. När knölarna väl är uppgrävda är det svårt att veta vilken som är vilken. Sätt exempelvis fast en vattentålig etikett längst ner på en tjock stjälk och skriv grupp- och sortnamn med vattenfast penna. Om du inte vet vilken dahlia det är kan du skriva färg på blomman och plantans höjd.


Dahlia efter första frosten

Du behöver inte stressa med att gräva upp dina dahliaknölar. Under hösten går energi från plantan ovan jord tillbaka ner i roten. Låt denna process få fortgå så länge som möjligt. När ljuset avtar och nätterna blir kalla börjar knölarna förbereda sig för vintervilan. Detta är också en viktig process då det bildas ett skyddande skal runt knölen inför vintern.

”Efter första frosten” är lite missvisande eftersom det kan komma enstaka frostnätter tidigt på hösten. När kylan tar ett stadigt grepp om din trädgård och frostnätterna är mer regel än undantag är det dags att tänka på vinterförvaring av dahliaknölarna.


Gräv upp dahliaknölar

När det är dags att gräva upp dahliaknölarna klipper nu ner alla stjälkar till runt 10 centimeter ovan mark. Du kan också gräva först och klippa av stjälkarna sen. Använd helst en grepe. Gräv en bit runt plantan, dels för att inte skada knölarna, dels för att få med nya knölar som har bildats under sommaren om som kommer blomma nästa säsong.

Skaka av jorden från knölarna och lägg dem luftigt att torka några dagar, exempelvis på tidningspapper på ett stort bord inomhus eller i förrådet.


Förvara dahlia frostfritt

Snygga till samlingen av knölar innan du lägger dem i sin vinterförvaring. Klipp bort tunna, sladdriga rötter och knölar som är mjuka eller små och tunna. Nu är det dags för vinterförvaring och här väljer du det bästa alternativet efter förutsättningarna hemma hos dig. Tänk på:

  1. Förvara dahliaknölar svalt men frostfritt, exempelvis i förråd, garage eller källare.
  2. Förvara dahliaknölar fuktfritt men inte snustorrt. Lägg dem exempelvis i en låda med halm eller strö. Titta till knölarna då och då och ser de helt torra ut kan du speja lätt med vatten.
  3. Förvara dahliaknölar mörkt för bästa vintervila. Detta läser sig automatisk i ett förråd eller garage.

Dahlia i kruka – vinterförvaring

Om du odlar dahlia i kruka kan du övervintra dem i den. Ställ hela krukan frostfritt, svalt och mörkt. Du kan också ta upp hela jordklumpen och ställa i en papperspåse eller trälåda. Eller, om du inte har plast nog, gräv upp dem och gör precis som med knölar som vuxit i jorden i rabatten trädgårdende man odlar i kruka och har gott om plats, kan man övervintra hela krukan alternativt ställa hela rotklumpen i en papperskasse, svalt, mörkt och frostfritt.

Nu är det bara at säga Sov gott till knölarna och se fram emot en ny säsong med dahliafägring. Här på Jordnära finns fler artiklar om odling av dahlia. Inför nästa säsong kan du börja med: Odla dahlia – driv knölar.


Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK