Dahlia på vintern – gräv upp

Dahlia på vintern - gräv upp

När dahliorna har blommat färdigt och frosten börjar bita ordentligt är det dags att gräva upp knölarna och ta in dem över vintern. Där vilar de tills värmen kommer tillbaka och en ny säsong av fägring väntar.

Vinterförvara dahlia så här

Glöm inte att märka dina dahlior

När säsongen börjar gå mot sitt slut och dahliorna fortfarande blommar är det smart att märka upp dem. När knölarna väl är uppgrävda är det svårt att veta vilken som är vilken. Sätt exempelvis fast en vattentålig etikett längst ner på en tjock stjälk och skriv grupp- och sortnamn med vattenfast penna. Om du inte vet vilken dahlia det är kan du skriva färg på blomman och plantans höjd.


Dahlia efter första frosten

Du behöver inte stressa med att gräva upp dina dahliaknölar. Under hösten går energi från plantan ovan jord tillbaka ner i roten. Låt denna process få fortgå så länge som möjligt. När ljuset avtar och nätterna blir kalla börjar knölarna förbereda sig för vintervilan. Detta är också en viktig process då det bildas ett skyddande skal runt knölen inför vintern.

”Efter första frosten” är lite missvisande eftersom det kan komma enstaka frostnätter tidigt på hösten. När kylan tar ett stadigt grepp om din trädgård och frostnätterna är mer regel än undantag är det dags att tänka på vinterförvaring av dahliaknölarna.


Gräv upp dahliaknölar

När det är dags att gräva upp dahliaknölarna klipper nu ner alla stjälkar till runt 10 centimeter ovan mark. Du kan också gräva först och klippa av stjälkarna sen. Använd helst en grepe. Gräv en bit runt plantan, dels för att inte skada knölarna, dels för att få med nya knölar som har bildats under sommaren om som kommer blomma nästa säsong.

Skaka av jorden från knölarna och lägg dem luftigt att torka några dagar, exempelvis på tidningspapper på ett stort bord inomhus eller i förrådet.


Förvara dahlia frostfritt

Snygga till samlingen av knölar innan du lägger dem i sin vinterförvaring. Klipp bort tunna, sladdriga rötter och knölar som är mjuka eller små och tunna. Nu är det dags för vinterförvaring och här väljer du det bästa alternativet efter förutsättningarna hemma hos dig. Tänk på:

  1. Förvara dahliaknölar svalt men frostfritt, exempelvis i förråd, garage eller källare.
  2. Förvara dahliaknölar fuktfritt men inte snustorrt. Lägg dem exempelvis i en låda med halm eller strö. Titta till knölarna då och då och ser de helt torra ut kan du speja lätt med vatten.
  3. Förvara dahliaknölar mörkt för bästa vintervila. Detta läser sig automatisk i ett förråd eller garage.

Dahlia i kruka – vinterförvaring

Om du odlar dahlia i kruka kan du övervintra dem i den. Ställ hela krukan frostfritt, svalt och mörkt. Du kan också ta upp hela jordklumpen och ställa i en papperspåse eller trälåda. Eller, om du inte har plast nog, gräv upp dem och gör precis som med knölar som vuxit i jorden i rabatten trädgårdende man odlar i kruka och har gott om plats, kan man övervintra hela krukan alternativt ställa hela rotklumpen i en papperskasse, svalt, mörkt och frostfritt.

Nu är det bara at säga Sov gott till knölarna och se fram emot en ny säsong med dahliafägring. Här på Jordnära finns fler artiklar om odling av dahlia. Inför nästa säsong kan du börja med: Odla dahlia – driv knölar.


Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK