Dahlia på vintern – gräv upp

Dahlia på vintern - gräv upp

När dahliorna har blommat färdigt och frosten börjar bita ordentligt är det dags att gräva upp knölarna och ta in dem över vintern. Där vilar de tills värmen kommer tillbaka och en ny säsong av fägring väntar.

Vinterförvara dahlia så här

Glöm inte att märka dina dahlior

När säsongen börjar gå mot sitt slut och dahliorna fortfarande blommar är det smart att märka upp dem. När knölarna väl är uppgrävda är det svårt att veta vilken som är vilken. Sätt exempelvis fast en vattentålig etikett längst ner på en tjock stjälk och skriv grupp- och sortnamn med vattenfast penna. Om du inte vet vilken dahlia det är kan du skriva färg på blomman och plantans höjd.


Dahlia efter första frosten

Du behöver inte stressa med att gräva upp dina dahliaknölar. Under hösten går energi från plantan ovan jord tillbaka ner i roten. Låt denna process få fortgå så länge som möjligt. När ljuset avtar och nätterna blir kalla börjar knölarna förbereda sig för vintervilan. Detta är också en viktig process då det bildas ett skyddande skal runt knölen inför vintern.

”Efter första frosten” är lite missvisande eftersom det kan komma enstaka frostnätter tidigt på hösten. När kylan tar ett stadigt grepp om din trädgård och frostnätterna är mer regel än undantag är det dags att tänka på vinterförvaring av dahliaknölarna.


Gräv upp dahliaknölar

När det är dags att gräva upp dahliaknölarna klipper nu ner alla stjälkar till runt 10 centimeter ovan mark. Du kan också gräva först och klippa av stjälkarna sen. Använd helst en grepe. Gräv en bit runt plantan, dels för att inte skada knölarna, dels för att få med nya knölar som har bildats under sommaren om som kommer blomma nästa säsong.

Skaka av jorden från knölarna och lägg dem luftigt att torka några dagar, exempelvis på tidningspapper på ett stort bord inomhus eller i förrådet.


Förvara dahlia frostfritt

Snygga till samlingen av knölar innan du lägger dem i sin vinterförvaring. Klipp bort tunna, sladdriga rötter och knölar som är mjuka eller små och tunna. Nu är det dags för vinterförvaring och här väljer du det bästa alternativet efter förutsättningarna hemma hos dig. Tänk på:

  1. Förvara dahliaknölar svalt men frostfritt, exempelvis i förråd, garage eller källare.
  2. Förvara dahliaknölar fuktfritt men inte snustorrt. Lägg dem exempelvis i en låda med halm eller strö. Titta till knölarna då och då och ser de helt torra ut kan du speja lätt med vatten.
  3. Förvara dahliaknölar mörkt för bästa vintervila. Detta läser sig automatisk i ett förråd eller garage.

Dahlia i kruka – vinterförvaring

Om du odlar dahlia i kruka kan du övervintra dem i den. Ställ hela krukan frostfritt, svalt och mörkt. Du kan också ta upp hela jordklumpen och ställa i en papperspåse eller trälåda. Eller, om du inte har plast nog, gräv upp dem och gör precis som med knölar som vuxit i jorden i rabatten trädgårdende man odlar i kruka och har gott om plats, kan man övervintra hela krukan alternativt ställa hela rotklumpen i en papperskasse, svalt, mörkt och frostfritt.

Nu är det bara at säga Sov gott till knölarna och se fram emot en ny säsong med dahliafägring. Här på Jordnära finns fler artiklar om odling av dahlia. Inför nästa säsong kan du börja med: Odla dahlia – driv knölar.


Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK