Dahlior – olika sorter

Dahlior - olika sorter

Det finns en stor variation i utseende bland dahlior och det finns tusentals sortnamn världen över. För att skapa ordning har dahlior klassificerats och delats in i grupper efter form och storlek på blomman.

Gruppering av dahlior

Det finns dahlior i nästan alla färger och i storlekar från miniatyr till jätteblommande. Formen på blommorna är fantasirik i allt från de enklaste till fylliga och detaljrika. Här beskriver de olika grupperna av dahlior.

Dahlian kom till Europa från Mexiko i slutet av 1700-talet. Släktet hade då inget officiellt namn. 1791 fick denna nya fascinerande växtgrupp sitt släktnamn Dahlia från en av Linnés lärjungar, den svenske botanisten Anders Dahl. Idag finns över 50 000 sortnamn av dahlia, vilket gör det högst förståeligt att en klassificering har varit nödvändig.


Dahlians blomma

Dahliasläktet tillhör familjen korgblommiga växter, Asteraceae. Namnet på familjen beskriver att blommorna som ingår där är uppbyggda som korgar.

I botten av dahlians blomkorg sitter de så kallade diskblommorna, som är en samling av små eller större blommor. Diskblommorna är ibland så minimala och sitter så tätt samlade att de ser ut som en knapp men tittar du närmare blir det tydligt att det är en mängd enskilda små blommor. Ibland är diskblommorna större och mycket mer framträdande. Runt diskblommorna sitter de så kallade strålblommorna, som är kantblommor med stora kronblad.

Strålblommor och diskblommor kan ha samma färg, vilket ger ett sobert och harmoniskt intryck. De kan också ha olika färg eller olika ton i samma blomma, vilket ger ett läckert, spännande och dramatiskt intryck. En del dahlior har även olika färg eller ton på sina strålblommor.


Gruppering av dahlia efter form

Grupperingen av dahlia grundar sig i formen på blomman. Många av namnen på grupperna är lånade från andra blommor vilket visar dahlians fantasifulla variationsrikedom. Det är nästan som om dahliasläktet har tittar sig omkring och tänkt att ”en sådan blomma ska vi också skapa”. Låt oss gå igenom de olika grupperna av dahlia.


Enkelblommande dahlia

Enkelblommande dahlia eller enkel trädgårdsdahlia har enkla blommor. Strålblommorna bildar en eller två ringar, som kan överlappa varandra, runt diskblommorna. Blomman är öppen så diskblommorna syns tydligt; den har en så kallad öppen disk.


Öppen disk lockar pollinatörer

När en dahlia beskrivs som att den har en öppen disk så innebär det att den har små, tätt, tätt sittande diskblommor i en öppen korg av strålblommor. Diskblommorna bildar en helhet, en disk, som pollinerande insekter lätt hittar fram till. De öppet formade strålblommorna blir som en välkomnade landningsbana för insekterna att sikta in sig på.


Anemonblommande dahlia

Anemonblommande dahlia har en eller flera ringar av strålblommor, som ofta är platta i formen. Blomman får mycket av sin karaktär från diskblommorna, som är rörformade och sitter i en tät, framträdande grupp.


Halskråsdahlia

Halskråsdahlians blomma har först en yttre ring av överlappande strålblommor som ofta är platta i formen. Innanför den yttre ringen sitter en liten inre ring av strålblommor som ofta är lite spetsiga. I mitten bildar de små diskblommorna en tät, öppen disk.


Piondahlia

Piondahlior har flera yttre ringar av strålblommor som är platta eller något rullade. Diskblommorna är små, tätt samlade och sitter öppet.


Dekorativdahlia

Dekorativdahlia har helt fyllda blommor som karakteriseras av breda strålblommor som är något inrullade vid basen och spetsiga eller tandade i toppen. Disken syns inte.


Bolldahlior

Bolldahlior har helt fyllda bollformade eller lite tillplattade blommor. Strålblommorna är runda i toppen och växer i en spiralform runt disken, som döljs i den fylliga blomman.


Pompondahlia

Pompondahlior är helt fyllda. Strålblommorna är helt inrullade och runda i toppen. Pompondahlior kan vara riktig små, under 5 cm i diameter, men det finns även större sorter.


Kaktusdahlia

Kaktusdahlior är helt fyllda och strålblommorna är utåtrullade till minst hälften av sin längd. Det finns också semikaktusdahlior där strålblommorna är utåtrullade till mellan en fjärdedel och hälften av sin längd.


Fransade dahlior

Fransade dahlior har helt fyllda blommor, med strålblommor som är kluvna eller naggade i spetsen, vilket gör att de ser fransade ut.


Stjärndahlia

Stjärndahlior ser verkligen ut som stjärnor med en enkel ring av smala strålblommor som kan vara antingen inrullade eller utrullade. Disken är öppen.


Näckrosdahlia

Näckrosdahlior har helt fyllda blommor som karakteriseras av breda strålblommor, som kan vara platta eller något inrullade.


Vad är dinnerplatedahlia?

Under senare år har de så kallade dinnerplatedahliorna seglat upp som favoriter i blomstervärlden. Blommorna kan, som namnet avslöjar, bli stora som mattallrikar. Dinnerplatedahlia är inte namnet på en klassificerad grupp av dahlior utan ett samlingsnamn för dessa maffiga sorter som finns i olika färg och form.


Odla dahlior

Dahlior kan du odla i rabatt, odlingslådor och krukor. De bjuder på en explosion av färg från högsommar till första frosten. Här på Jordnära hittar du fler artiklar om odling av dahlia. Börja gärna med att läsa: Odla dahlia – driv knölar.


Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK