Dahlior – olika sorter

Dahlior - olika sorter

Det finns en stor variation i utseende bland dahlior och det finns tusentals sortnamn världen över. För att skapa ordning har dahlior klassificerats och delats in i grupper efter form och storlek på blomman.

Gruppering av dahlior

Det finns dahlior i nästan alla färger och i storlekar från miniatyr till jätteblommande. Formen på blommorna är fantasirik i allt från de enklaste till fylliga och detaljrika. Här beskriver de olika grupperna av dahlior.

Se alla våra dahlior

Dahlian kom till Europa från Mexiko i slutet av 1700-talet. Släktet hade då inget officiellt namn. 1791 fick denna nya fascinerande växtgrupp sitt släktnamn Dahlia från en av Linnés lärjungar, den svenske botanisten Anders Dahl. Idag finns över 50 000 sortnamn av dahlia, vilket gör det högst förståeligt att en klassificering har varit nödvändig.


Dahlians blomma

Dahliasläktet tillhör familjen korgblommiga växter, Asteraceae. Namnet på familjen beskriver att blommorna som ingår där är uppbyggda som korgar.

I botten av dahlians blomkorg sitter de så kallade diskblommorna, som är en samling av små eller större blommor. Diskblommorna är ibland så minimala och sitter så tätt samlade att de ser ut som en knapp men tittar du närmare blir det tydligt att det är en mängd enskilda små blommor. Ibland är diskblommorna större och mycket mer framträdande. Runt diskblommorna sitter de så kallade strålblommorna, som är kantblommor med stora kronblad.

Strålblommor och diskblommor kan ha samma färg, vilket ger ett sobert och harmoniskt intryck. De kan också ha olika färg eller olika ton i samma blomma, vilket ger ett läckert, spännande och dramatiskt intryck. En del dahlior har även olika färg eller ton på sina strålblommor.


Gruppering av dahlia efter form

Grupperingen av dahlia grundar sig i formen på blomman. Många av namnen på grupperna är lånade från andra blommor vilket visar dahlians fantasifulla variationsrikedom. Det är nästan som om dahliasläktet har tittar sig omkring och tänkt att ”en sådan blomma ska vi också skapa”. Låt oss gå igenom de olika grupperna av dahlia.


Enkelblommande dahlia

Enkelblommande dahlia eller enkel trädgårdsdahlia har enkla blommor. Strålblommorna bildar en eller två ringar, som kan överlappa varandra, runt diskblommorna. Blomman är öppen så diskblommorna syns tydligt; den har en så kallad öppen disk.


Öppen disk lockar pollinatörer

När en dahlia beskrivs som att den har en öppen disk så innebär det att den har små, tätt, tätt sittande diskblommor i en öppen korg av strålblommor. Diskblommorna bildar en helhet, en disk, som pollinerande insekter lätt hittar fram till. De öppet formade strålblommorna blir som en välkomnade landningsbana för insekterna att sikta in sig på.


Anemonblommande dahlia

Anemonblommande dahlia har en eller flera ringar av strålblommor, som ofta är platta i formen. Blomman får mycket av sin karaktär från diskblommorna, som är rörformade och sitter i en tät, framträdande grupp.


Halskråsdahlia

Halskråsdahlians blomma har först en yttre ring av överlappande strålblommor som ofta är platta i formen. Innanför den yttre ringen sitter en liten inre ring av strålblommor som ofta är lite spetsiga. I mitten bildar de små diskblommorna en tät, öppen disk.


Piondahlia

Piondahlior har flera yttre ringar av strålblommor som är platta eller något rullade. Diskblommorna är små, tätt samlade och sitter öppet.


Dekorativdahlia

Dekorativdahlia har helt fyllda blommor som karakteriseras av breda strålblommor som är något inrullade vid basen och spetsiga eller tandade i toppen. Disken syns inte.


Bolldahlior

Bolldahlior har helt fyllda bollformade eller lite tillplattade blommor. Strålblommorna är runda i toppen och växer i en spiralform runt disken, som döljs i den fylliga blomman.


Pompondahlia

Pompondahlior är helt fyllda. Strålblommorna är helt inrullade och runda i toppen. Pompondahlior kan vara riktig små, under 5 cm i diameter, men det finns även större sorter.


Kaktusdahlia

Kaktusdahlior är helt fyllda och strålblommorna är utåtrullade till minst hälften av sin längd. Det finns också semikaktusdahlior där strålblommorna är utåtrullade till mellan en fjärdedel och hälften av sin längd.


Fransade dahlior

Fransade dahlior har helt fyllda blommor, med strålblommor som är kluvna eller naggade i spetsen, vilket gör att de ser fransade ut.


Stjärndahlia

Stjärndahlior ser verkligen ut som stjärnor med en enkel ring av smala strålblommor som kan vara antingen inrullade eller utrullade. Disken är öppen.


Näckrosdahlia

Näckrosdahlior har helt fyllda blommor som karakteriseras av breda strålblommor, som kan vara platta eller något inrullade.


Vad är dinnerplatedahlia?

Under senare år har de så kallade dinnerplatedahliorna seglat upp som favoriter i blomstervärlden. Blommorna kan, som namnet avslöjar, bli stora som mattallrikar. Dinnerplatedahlia är inte namnet på en klassificerad grupp av dahlior utan ett samlingsnamn för dessa maffiga sorter som finns i olika färg och form.


Odla dahlior

Dahlior kan du odla i rabatt, odlingslådor och krukor. De bjuder på en explosion av färg från högsommar till första frosten. Här på Jordnära hittar du fler artiklar om odling av dahlia. Börja gärna med att läsa: Odla dahlia – driv knölar.

Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
4.6/5 (10781)
2024-06-24
Snabbt,bra och enkelt
- Britt-marie N
2024-06-23
Det är inte speciellt länge sedan jag skrev en recension...  Jag har handlat fröer från Impecta Fröhandel under många, många år och allt har fungerat bra vid alla tillfällen. Har jag haft någon fråga angående odlandet har jag fått ett snabbt svar som jag uppskattar.
- Sonja E
2024-06-23
Bra kvalite på fröer. Snabb leverans
- Roland A
2024-06-23
Bra utbud på fröer, snabba leveranser och bra betalningsalternativ, nöjd kund. 👍
- Britt-marie F
2024-06-22
Bra fröer, stort sortiment, snabba leveranser
- Gabrielle O
2024-06-22
Snabb service 
- Lise-Lott S
2024-06-22
Väldigt bra katalog. Brukar bläddra fram o tillbaka i den innan jag beställer på nätet. Lättare att bläddra i katalogen. Bra fröer! Snabb leverans.
- Anette J
2024-06-22
Enkelt att beställa och snabb leverans. 
- Isabella C
2024-06-22
Tack  alltid lika nöjd  👍🏼👍🏼
- Kiki S
2024-06-21
Jag handlar fröer från Impecta för att de har ett brett sortiment och många fröer i påsarna!!Det lönar sig!
- Christina F
2024-06-21
Fin kvalitet på fröerna och snabb leverans.
- Malin A
2024-06-21
Bred sortiment bra service
- Arti s
2024-06-21
Bra produkter, snabb leverans , lätt att handla 
- Lillemor W
2024-06-21
leveranser fungerar väldigt bra
- Bengt S
2024-06-21
Jag uppskattar verkligen Impectas stora  sortiment av fröer och deras praktiska tillbehör till odlingen.
- Kerstin J
2024-06-20
Snabba och korrekta leveranser!
- Ulrika L
2024-06-20
Snabb leverans! 
- Bodil P
2024-06-20
Snabb leverans, o självklart fina fröer! 
- Lina I
2024-06-20
Snabb leverans. Som premie fick jag ärtor. När jag beställt blomfröer så hade jag önskat det i premie.
- Lennart L
2024-06-20
Bra produkter och snabb  expediering
- Christopher N
Are you in the right place?
Continue to impecta.se