Odla dahlia - driv knölar

Det går att plantera dahliaknölar direkt i rabatten men förodling har sina fördelar. Genom att först driva knölarna i kruka kommer blomningen i gång tidigare och plantorna blir mer motståndskraftiga mot skadedjur.

När ska jag förodla dahlia?

Starten för att driva dahliaknölar varierar beroende på var i landet du bor, från slutet av mars i söder till april maj längre norrut. Efter ungefär fem veckor i kruka inomhus är det dags att plantera ut dahliorna så räkna bakåt från när frostnätterna brukar släppa i din trädgård.


Varför ska jag förodla dahlia?

Dahliaknölar som du köper i trädgårdshandeln eller egna knölar som du har haft på vinterförvaring är i vintervila. Knölen har redan utvecklade rötter, som under vintersäsongen har varit helt inaktiva. Fördelen med att väcka rötterna och driva dahliaknölarna inomhus några veckor före utplantering är att rötterna kommer i gång med att suga upp vatten och näring i en stabilt varm miljö. Nya rötter hinner också bildas och en liten robust planta växer till sig lagom tills det är dags för utomhussäsongen.

Väl planterad utomhus i rabatt eller kruka kommer dahlian växa till sig snabbt och börja blomma tidigare än om knölen inte hade förodlats inomhus.

En annan fördel med förodling av dahlia är att den lite större plantan lättare står emot skadedjur, som exempelvis mördarsniglar.

Om du har massor av dahliaknölar kan det kännas som ett jättejobb att förodla dem inomhus. Om du väljer att plantera alla eller en del av knölarna direkt utomhus i kruka eller rabatt är det viktigt att vänta tills nattfrosten är över och jorden har hunnit torka upp efter vintervätan. Håll sedan noga utkik när de första skotten tittar upp – för vårhungriga mördarsniglar är de riktigt fina primörer.


Dahlia

Förodla och driv dahliaknölar så här

Ungefär fem veckor före utplantering är det alltså dags att driva dina dahliaknölar. Gör så här:

  1. Plantera knölen i en väl tilltagen kruka med dräneringshål. Använd en bra planteringsjord.
  2. Sätt knölen ca 15 cm under jordytan. Om den gamla stjälken syns vänds den uppåt.
  3. Vattna igenom jorden och ställ krukan varmt.
  4. Spreja jorden med vatten då och då – inledningsvis behövs endast lite vatten.
  5. När dahliaskotten tittar upp efter några veckor placeras krukan ljust och nu kan du börja vattna regelbundet.
  6. Tillför flytande näring i vattnet.

Toppa dahlia

Precis som för många andra grenande sommarblommor är det bra att toppa plantan en eller flera gånger för att den ska buska till sig ordentligt.

När dina dahliaplantor har nått en höjd på ca 15 cm knipsar eller klipper du av stjälken precis ovanför ett blad eller bladpar. Här kommer plantan att grena sig. Du kan toppa flera gånger under tillväxten om du vill att plantan ska buska till sig ännu mer.

Tänk på: Om du toppar många gånger och en bit in på växtsäsongen kommer blomningen att starta något senare. Å andra sidan blir det fler blommor på en välgrenad dahlia.


Odla dahlior i soligt läge

När dina dahlior är redo för utplantering, antingen i rabatt eller kruka, väljer du en solig plats. Där kommer de att trivas och blomma mycket och länge – du kan njuta av dahliablomning långt in på hösten.

Läs mer: Odla dahlia i rabatt och kruka


Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se