Odla dahlia – driv knölar

Odla dahlia - driv knölar

Det går att plantera dahliaknölar direkt i rabatten men förodling har sina fördelar. Genom att först driva knölarna i kruka kommer blomningen i gång tidigare och plantorna blir mer motståndskraftiga mot skadedjur.

När ska jag förodla dahlia?

Starten för att driva dahliaknölar varierar beroende på var i landet du bor, från slutet av mars i söder till april maj längre norrut. Efter ungefär fem veckor i kruka inomhus är det dags att plantera ut dahliorna så räkna bakåt från när frostnätterna brukar släppa i din trädgård.


Varför ska jag förodla dahlia?

Dahliaknölar som du köper i trädgårdshandeln eller egna knölar som du har haft på vinterförvaring är i vintervila. Knölen har redan utvecklade rötter, som under vintersäsongen har varit helt inaktiva. Fördelen med att väcka rötterna och driva dahliaknölarna inomhus några veckor före utplantering är att rötterna kommer i gång med att suga upp vatten och näring i en stabilt varm miljö. Nya rötter hinner också bildas och en liten robust planta växer till sig lagom tills det är dags för utomhussäsongen.

Väl planterad utomhus i rabatt eller kruka kommer dahlian växa till sig snabbt och börja blomma tidigare än om knölen inte hade förodlats inomhus.

En annan fördel med förodling av dahlia är att den lite större plantan lättare står emot skadedjur, som exempelvis mördarsniglar.

Om du har massor av dahliaknölar kan det kännas som ett jättejobb att förodla dem inomhus. Om du väljer att plantera alla eller en del av knölarna direkt utomhus i kruka eller rabatt är det viktigt att vänta tills nattfrosten är över och jorden har hunnit torka upp efter vintervätan. Håll sedan noga utkik när de första skotten tittar upp – för vårhungriga mördarsniglar är de riktigt fina primörer.


Dahlia

Förodla och driv dahliaknölar så här

Ungefär fem veckor före utplantering är det alltså dags att driva dina dahliaknölar. Gör så här:

  1. Plantera knölen i en väl tilltagen kruka med dräneringshål. Använd en bra planteringsjord.
  2. Sätt knölen ca 15 cm under jordytan. Om den gamla stjälken syns vänds den uppåt.
  3. Vattna igenom jorden och ställ krukan varmt.
  4. Spreja jorden med vatten då och då – inledningsvis behövs endast lite vatten.
  5. När dahliaskotten tittar upp efter några veckor placeras krukan ljust och nu kan du börja vattna regelbundet.
  6. Tillför flytande näring i vattnet.

Toppa dahlia

Precis som för många andra grenande sommarblommor är det bra att toppa plantan en eller flera gånger för att den ska buska till sig ordentligt.

När dina dahliaplantor har nått en höjd på ca 15 cm knipsar eller klipper du av stjälken precis ovanför ett blad eller bladpar. Här kommer plantan att grena sig. Du kan toppa flera gånger under tillväxten om du vill att plantan ska buska till sig ännu mer.

Tänk på: Om du toppar många gånger och en bit in på växtsäsongen kommer blomningen att starta något senare. Å andra sidan blir det fler blommor på en välgrenad dahlia.


Odla dahlior i soligt läge

När dina dahlior är redo för utplantering, antingen i rabatt eller kruka, väljer du en solig plats. Där kommer de att trivas och blomma mycket och länge – du kan njuta av dahliablomning långt in på hösten.

Läs mer: Odla dahlia i rabatt och kruka


Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK