Odla dahlia - driv knölar

Det går att plantera dahliaknölar direkt i rabatten men förodling har sina fördelar. Genom att först driva knölarna i kruka kommer blomningen i gång tidigare och plantorna blir mer motståndskraftiga mot skadedjur.

När ska jag förodla dahlia?

Starten för att driva dahliaknölar varierar beroende på var i landet du bor, från slutet av mars i söder till april maj längre norrut. Efter ungefär fem veckor i kruka inomhus är det dags att plantera ut dahliorna så räkna bakåt från när frostnätterna brukar släppa i din trädgård.


Varför ska jag förodla dahlia?

Dahliaknölar som du köper i trädgårdshandeln eller egna knölar som du har haft på vinterförvaring är i vintervila. Knölen har redan utvecklade rötter, som under vintersäsongen har varit helt inaktiva. Fördelen med att väcka rötterna och driva dahliaknölarna inomhus några veckor före utplantering är att rötterna kommer i gång med att suga upp vatten och näring i en stabilt varm miljö. Nya rötter hinner också bildas och en liten robust planta växer till sig lagom tills det är dags för utomhussäsongen.

Väl planterad utomhus i rabatt eller kruka kommer dahlian växa till sig snabbt och börja blomma tidigare än om knölen inte hade förodlats inomhus.

En annan fördel med förodling av dahlia är att den lite större plantan lättare står emot skadedjur, som exempelvis mördarsniglar.

Om du har massor av dahliaknölar kan det kännas som ett jättejobb att förodla dem inomhus. Om du väljer att plantera alla eller en del av knölarna direkt utomhus i kruka eller rabatt är det viktigt att vänta tills nattfrosten är över och jorden har hunnit torka upp efter vintervätan. Håll sedan noga utkik när de första skotten tittar upp – för vårhungriga mördarsniglar är de riktigt fina primörer.


Dahlia

Förodla och driv dahliaknölar så här

Ungefär fem veckor före utplantering är det alltså dags att driva dina dahliaknölar. Gör så här:

  1. Plantera knölen i en väl tilltagen kruka med dräneringshål. Använd en bra planteringsjord.
  2. Sätt knölen ca 15 cm under jordytan. Om den gamla stjälken syns vänds den uppåt.
  3. Vattna igenom jorden och ställ krukan varmt.
  4. Spreja jorden med vatten då och då – inledningsvis behövs endast lite vatten.
  5. När dahliaskotten tittar upp efter några veckor placeras krukan ljust och nu kan du börja vattna regelbundet.
  6. Tillför flytande näring i vattnet.

Toppa dahlia

Precis som för många andra grenande sommarblommor är det bra att toppa plantan en eller flera gånger för att den ska buska till sig ordentligt.

När dina dahliaplantor har nått en höjd på ca 15 cm knipsar eller klipper du av stjälken precis ovanför ett blad eller bladpar. Här kommer plantan att grena sig. Du kan toppa flera gånger under tillväxten om du vill att plantan ska buska till sig ännu mer.

Tänk på: Om du toppar många gånger och en bit in på växtsäsongen kommer blomningen att starta något senare. Å andra sidan blir det fler blommor på en välgrenad dahlia.


Odla dahlior i soligt läge

När dina dahlior är redo för utplantering, antingen i rabatt eller kruka, väljer du en solig plats. Där kommer de att trivas och blomma mycket och länge – du kan njuta av dahliablomning långt in på hösten.

Läs mer: Odla dahlia i rabatt och kruka


Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
4.6/5 (9263)
2024-05-20
Alltid bäst
- Kent S
2024-05-20
Blev lite fel med vem som skulle kunna hämta ut varan. Fick ringa och ni fick fixa med Dhl
- Susanne S
2024-05-20
Snabba leveranser och stort utbud
- Sven J
2024-05-20
Bra saker, snabba leveranser!
- Jan B
2024-05-20
Bra fröer och snabba leveranser.
- Erik C
2024-05-20
Leveransen tog lite tid annars är jag nöjd 
- Erik T
2024-05-20
Jag beställde Crepis rubra Snow White från Impecta, omöjligt att få tag på i Storbritannien nu, och de kom inom några dagar. Tack
- Mark R
2024-05-20
Snabb leverans  pålitliga fröer
- Ann C
2024-05-20
Allt gick bra.
- Steve T
2024-05-20
Snabb leverans. Jag uppskattar också mycket att det på varje fröpåse står relevant information.
- Birgitta H
2024-05-20
Bra grobarhet fröer jfrt med andra. Snabb leverans.
- Anders E
2024-05-20
Bra utbud, spännande marknadsföring och snabb leverans!
- Birgitta H
2024-05-20
Snabb leverans. Nu får vi se framöver hur blomprakten tar sig…😎
- Per L
2024-05-20
Snabb leverans och fröna tar sig. 
- Solfrid M
2024-05-20
Bra utbud och snabb leverans
- Martin Ö
2024-05-20
De har ett brett utbud och en snabb leverans
- Ann-Kristin L
2024-05-20
Finns allt man behöver i fröer 
- Mieht B
2024-05-20
Snabb och bra leverans. 💖💖
- Kerstin P
2024-05-20
hittar fröer som jag inte kan få tag på annars
- Euro Z
2024-05-20
Snabb leverans. Smidigt. Och billigt!
- Shahbaz
Are you in the right place?
Continue to impecta.se