Odla dahlia i rabatt och kruka

Odla dahlia i rabatt och kruka

Dahlior är magnifika blommor som finns i en stor variation av färger och former. Det är lätt att trilla dit och bli samlare av dahlior. Odla dina favoriter och nya spännande sorter av dahlia i rabatt och kruka.

Dahlia – bästa tipsen

 1. Förodla dina dahliaknölar.
 2. Plantera ut dahliorna när nattfrosten är över.
 3. Plantera dahlia i lucker, näringsrik jord.
 4. Vattna, gödsla och ansa under sommaren.
 5. Ta upp dahliaknölarna före vintern.

Dahliaknölar måste inte förodlas utan kan planteras direkt utomhus när frostnätterna har släppt taget. Men med förodling får du mer motståndskraftiga plantor under säsongsstarten och blomningen kommer i gång tidigare. Läs mer i Odla dahlia – driv knölar.


Jord och gödning till dahlia

Dahlior trivs i normal trädgårdsjord i rabatt eller en bra planteringsjord i kruka. Vare sig du odlar dina dahlior i rabatt eller krukor och lådor bör du förbereda med en grundgödslad jord. Kogödsel eller kompost är utmärk att boosta odlingsplatsen med före plantering.


Plantera dahlia i rabatt

För mesta möjliga blomning väljer du en solig plats för dina dahlior. Om du planterar dem i en del av trädgården som har vandrande skugga under dagen så fungerar det också bra.


En hel rabatt med dahlia

Om du har plats och vill skapa en sprakande rabatt med bara dahlior har du en rolig planering framför dig. Några tips när du ska komponera din dahliarabatt:

 1. Små blommor går utmärkt att kombinera med många blandade färger.
 2. Storblommig rabatt blir mer harmonisk om det inte är så många olika färger.
 3. Kombinera sorter som går ton i ton för att skapa en specifik känsla: rosa toner för romantik, röda för dramatik, sobert i crème och vitt eller temperamentfulla gula och orange nyanser.
 4. Höga sorter planteras i bakre delen av en fondrabatt och in mot mitten i en rabatt som du kan gå runt.
 5. Blanda gärna dahlior från olika grupper för en läcker variation av former.
 6. Låt gärna samma sort återkomma på flera ställen i rabatten – det skapar ett harmoniskt blickfång.

Dahlior i samplantering

I en rabatt med andra sommarblommor eller i perennrabatten är dahlior praktfulla inslag. Dahlior blommar från högsommar tills första frosten. Några tips för dahlior i samplantering:

 1. I en rabatt med tidigblommande perenner blir dahlior ett perfekt komplement som tar över prakten från högsommar till sen höst.
 2. Dahlior är mycket vackra att samplantera med prydnadsgräs.
 3. Samplantera dahlior med andra sommarblommor som har liknade uttryck, som rosenskära, zinnia och solrosor.
 4. Samplantera dahlior med sommarblommor som bryter av i en annan form än den runda, som riddarsporre, lejongap och daggsalvia.
 5. Samplantera dahlia med skira sommarblommor som jätteverbena och bärnstensvippa.
 6. Plantera dahlior mellan raderna i grönsakslandet.

Dahlior finns en rikedom av färger och former. Läs mer i Dahlior – olika sorter.


Plantavstånd för dahlior

Dahlior behöver plats för att trivas. Om plantorna står för tätt kan de bli rangliga och i en trång rabatt frodas svampsjukdomar som mjöldagg lättare. Höga sorter av dahlia planteras med ca 60 cm mellanrum och de lägre sorterna med ca 40 cm mellanrum.


Plantera dahlior i krukor och kärl

Om du vill odla dahlior i krukor och kärl för att förgylla terrass, trappa, balkong eller bakgården i stan är det viktigaste rådet att välja stora krukor. En stor jordvolym gör att rötterna kan utvecklas ordentligt och orka producera mängder av blommor under lång tid. Plantan bir också friskare och mer motståndskraftig mot skadedjur och sjukdomar.

Välj krukor och kärl som rymmer minst 30 liter för höga sorter av dahlior och minst 20 liter för de lägre sorterna.

Precis som i rabatten kan du välja att fylla krukor med bara dahlior eller samplantera med sommarblommor eller perenner.


Skötsel av dahlior

När dina dahlior är utplanterade i rabatt eller kruka kommer de växa till sig och på höjden och bredden och snart börjar blomknopparna att bildas. Med lite pyssel och omvårdnad har du en vacker och lång blomning att se fram emot. Några tips för skötsel av dahlia:

 1. Vattna dina dahlior under perioder av torka.
 2. Tillför kompost, kogödsel eller annan näring till dahlior i rabatten några gånger under hög- och sensommar.
 3. Tillför flytande näring till dahlior i kruka regelbundet under hög- och sensommar.
 4. Bind upp stjälkar på höga sorter av dahlia.
 5. Knipsa bort överblommade dahlior.
 6. Ta upp knölarna före vintern.

Läs mer: Dahlia på vintern – gräv upp


Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK