Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Odla dahlia i rabatt och kruka

Odla dahlia i rabatt och kruka

Dahlior är magnifika blommor som finns i en stor variation av färger och former. Det är lätt att trilla dit och bli samlare av dahlior. Odla dina favoriter och nya spännande sorter av dahlia i rabatt och kruka.

Dahlia – bästa tipsen

  1. Förodla dina dahliaknölar.
  2. Plantera ut dahliorna när nattfrosten är över.
  3. Plantera dahlia i lucker, näringsrik jord.
  4. Vattna, gödsla och ansa under sommaren.
  5. Ta upp dahliaknölarna före vintern.

Dahliaknölar måste inte förodlas utan kan planteras direkt utomhus när frostnätterna har släppt taget. Men med förodling får du mer motståndskraftiga plantor under säsongsstarten och blomningen kommer i gång tidigare. Läs mer i Odla dahlia – driv knölar.


Jord och gödning till dahlia

Dahlior trivs i normal trädgårdsjord i rabatt eller en bra planteringsjord i kruka. Vare sig du odlar dina dahlior i rabatt eller krukor och lådor bör du förbereda med en grundgödslad jord. Kogödsel eller kompost är utmärk att boosta odlingsplatsen med före plantering.


Plantera dahlia i rabatt

För mesta möjliga blomning väljer du en solig plats för dina dahlior. Om du planterar dem i en del av trädgården som har vandrande skugga under dagen så fungerar det också bra.


En hel rabatt med dahlia

Om du har plats och vill skapa en sprakande rabatt med bara dahlior har du en rolig planering framför dig. Några tips när du ska komponera din dahliarabatt:

  1. Små blommor går utmärkt att kombinera med många blandade färger.
  2. Storblommig rabatt blir mer harmonisk om det inte är så många olika färger.
  3. Kombinera sorter som går ton i ton för att skapa en specifik känsla: rosa toner för romantik, röda för dramatik, sobert i crème och vitt eller temperamentfulla gula och orange nyanser.
  4. Höga sorter planteras i bakre delen av en fondrabatt och in mot mitten i en rabatt som du kan gå runt.
  5. Blanda gärna dahlior från olika grupper för en läcker variation av former.
  6. Låt gärna samma sort återkomma på flera ställen i rabatten – det skapar ett harmoniskt blickfång.

Dahlior i samplantering

I en rabatt med andra sommarblommor eller i perennrabatten är dahlior praktfulla inslag. Dahlior blommar från högsommar tills första frosten. Några tips för dahlior i samplantering:

  1. I en rabatt med tidigblommande perenner blir dahlior ett perfekt komplement som tar över prakten från högsommar till sen höst.
  2. Dahlior är mycket vackra att samplantera med prydnadsgräs.
  3. Samplantera dahlior med andra sommarblommor som har liknade uttryck, som rosenskära, zinnia och solrosor.
  4. Samplantera dahlior med sommarblommor som bryter av i en annan form än den runda, som riddarsporre, lejongap och daggsalvia.
  5. Samplantera dahlia med skira sommarblommor som jätteverbena och bärnstensvippa.
  6. Plantera dahlior mellan raderna i grönsakslandet.

Dahlior finns en rikedom av färger och former. Läs mer i Dahlior – olika sorter.


Plantavstånd för dahlior

Dahlior behöver plats för att trivas. Om plantorna står för tätt kan de bli rangliga och i en trång rabatt frodas svampsjukdomar som mjöldagg lättare. Höga sorter av dahlia planteras med ca 60 cm mellanrum och de lägre sorterna med ca 40 cm mellanrum.


Plantera dahlior i krukor och kärl

Om du vill odla dahlior i krukor och kärl för att förgylla terrass, trappa, balkong eller bakgården i stan är det viktigaste rådet att välja stora krukor. En stor jordvolym gör att rötterna kan utvecklas ordentligt och orka producera mängder av blommor under lång tid. Plantan bir också friskare och mer motståndskraftig mot skadedjur och sjukdomar.

Välj krukor och kärl som rymmer minst 30 liter för höga sorter av dahlior och minst 20 liter för de lägre sorterna.

Precis som i rabatten kan du välja att fylla krukor med bara dahlior eller samplantera med sommarblommor eller perenner.


Skötsel av dahlior

När dina dahlior är utplanterade i rabatt eller kruka kommer de växa till sig och på höjden och bredden och snart börjar blomknopparna att bildas. Med lite pyssel och omvårdnad har du en vacker och lång blomning att se fram emot. Några tips för skötsel av dahlia:

  1. Vattna dina dahlior under perioder av torka.
  2. Tillför kompost, kogödsel eller annan näring till dahlior i rabatten några gånger under hög- och sensommar.
  3. Tillför flytande näring till dahlior i kruka regelbundet under hög- och sensommar.
  4. Bind upp stjälkar på höga sorter av dahlia.
  5. Knipsa bort överblommade dahlior.
  6. Ta upp knölarna före vintern.

Läs mer: Dahlia på vintern – gräv upp


Se alla våra dahlior

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK