Saffranskrokus – odla så här

Saffranskrokus - odla så här

Saffranskrokus är en bedårande purpurfärgad krokus som slår ut under hösten. Om du planterar den på sensommaren hinner den blomma samma höst. Odla gärna saffranskrokus i kruka på balkong och terrass.

Saffranskrokus – från plantering till skörd

  1. Plantera på sensommaren.
  2. Vattna under hösten.
  3. Skörda pistillerna när blomman slagit ut helt.

Odla saffranskrokus på friland

Saffranskrokus trivs i torra jord och föredrar kalla vintrar och varma somrar. I landets södra delar kan du odla saffranskrokus direkt i ordentligt väldränerad jord på en solig plats. Eftersom saffranskrokus blommar under hösten är det bra att välja en plats i trädgården där du vistas under den tiden, så att den fina blomningen inte går dig förbi. Gräv ner lökarna under sensommar eller tidig höst och se fram emot blomning redan första året.


Odla saffranskrokus i kruka

Saffranskrokus går bra att odla i kruka i hela landet. Blanda gärna lite sand eller grus i vanlig planteringsjord för bra dränering. Saffranskrokus vill absolut inte stå blött.

Plantera lökarna ganska tätt i krukan för att få fin blomning redan första året. Tänk dock på att lökarna förökar sig så att du kan behöva glesa ut dem nästa säsong. Då kan du skänka några lökar till odlingsvänner eller plantera saffranskrokus i fler krukor. Plantera lökarna runt 10 cm djupt i kruka. Vattna efter plantering.

Vattning av saffranskrokus

Under växtsäsongen på hösten önskar saffranskrokus vatten. Vattna om regnet uteblir eller om du odlar i krukor som står under tak. Under vintern behövs inget vatten utan då ställer du krukorna torrt och kallt. Till våren vattnar du sparsamt. Under sommaren vilar löken och önskar då värme och torka; alltså inget vatten. Till hösten är det dags att vattna igen för att väcka löken.


Torkad saffran

Skörda saffran

När du har njutit av blomningen och krokusen är fullt utslagen är det dags att skörda din saffran. Så här gör du:

  1. Klipp av blommorna.
  2. Öppna dem försiktigt.
  3. Ta ut de tre pistillerna och lägg att torka några dagar på hushållspapper.
  4. När pistillerna har torkat lägger du din egenodlade saffran i en torr, mörk burk.

Du kommer inte i första taget kunna krydda det stora julbaket med egen saffran. Det krävs mellan 100 och 200 blommor för 1 gram saffran. Men några enstaka bullar eller kryddning av någon maträtt kan det bli. Den stora glädjen finns i själva odlingen, i blommornas skönhet under hösten och känslan av att kunna skörda bara lite av denna fantastiska krydda.

Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel


Fröer till saffranskrokus

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
4.6/5 (9021)
2024-05-18
Toppen kort leverans 
- Christina K
2024-05-18
Bra sortiment! Snabb leverans!
- Anneli C
2024-05-17
- Ann-Charlotte
2024-05-17
Supernöjd. Kan inte bli bättre.
- Irene L
2024-05-17
Väldigt nöjd med leverans och fröer som nu gror här hemma. 
- Viktoria N
2024-05-17
Är en nöjd  kund.  Ett stort utbud av olika fröer.
- Kerstin J
2024-05-15
Bra kvalitet på fröer. Snabb leverans.
- Christina H
2024-05-15
Bra  service och bra produkter 
- Britt I
2024-05-15
Snabba leveranser 
- Anja L
2024-05-15
Stort utbud och snabb leverans.
- Susanna L
2024-05-14
Funkade toppen och smidigt när de kommer i brevlådan 
- Jennie L
2024-05-14
Bäst grobarhet på alla frön jag testat
- Jan E
2024-05-14
Snabb leverans. Bra pris.
- Kerstin R
2024-05-14
Snabb leverans.  Mycket bra varor.
- Christina J
2024-05-14
Snabb leverans, bra produkter. 
- Astrid M
2024-05-14
Ok mycket bra
- Thomas P
2024-05-14
Har varit nöjd med era frön och service i flera år 
- Lisa
2024-05-14
Supernöjd! Snabb leverans 
- Kristína G
2024-05-13
Bra. Snabb leverans!
- Katarina J
2024-05-13
Är toppennöjd med allt⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- UllaBritt S
Are you in the right place?
Continue to impecta.se