7 vanliga frågor om vårblommande lök

Vårblommande lök − hur, var, när?

Vårblommande lökar planteras under hösten för att blomma från vårvinter till försommar nästa säsong. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om vårblommande lök.

1. När ska jag plantera vårblommande lök?

Vårblommande lök, som krokus, påskliljor, tulpaner och pärlhyacinter, planteras på hösten, från september till november och innan det går tjäle i jorden.


2. Hur planterar jag vårblommande lök?

Plantera dina lökar så snart du kan efter att du har fått hem dem. Gräv ett hål för en grupp lökar eller flera individuella hål för varje lök. Storleken på blomsterlöken avgör hur djupt den ska planteras. Gräv hålet ungefär dubbelt så djupt som löken är stor. Om du ska plantera mycket blomlökar kan det vara bra att använda ett lökjärn. Lägg alltid löken i jorden med spetsen uppåt. Strö gärna en matsked benmjöl i planteringshålet för friska, tåliga lökar. Täck med jord och vattna ordentligt efter plantering.


3. Kan jag plantera vårblommande lök i kruka?

Vårblommande lök trivs utmärkt i kruka. Viktigt är att krukan är djup nog, minst tre gånger lökarnas djup, och att det finns hål i krukan för dränering av vatten. Plantera gärna olika sorters vårblommande lök i krukan för längre och mer färgrik blomning. Vattna efter plantering.


4. Vad innebär lasagnemetoden?

Med lasagneplantering av vårblommande lökar i kruka kan du njuta av blomning från vårvinter till försommar. Gör så här:

    1. Välj några olika sorters lökar som blommar vid olika tider, exempelvis krokus, pärlhyacint och narcisser.
    2. Fyll botten av en djup kruka, låda eller stort kärl med bra planteringsjord.
    3. Plantera den sort som blommar senast nederst i krukan. Täck med jord och plantera nästa lager med sorten som blommar något senare. I krukans översta jordlager planterar du lökar till sorten som blommar tidigast på säsongen.

Krokusen kommer börja blomma i din kruka under vårvintern. När den har blommat över börjar pärlhyacinten titta upp. Sista av allt kommer narcissen att blomma. När blomningen är över kan du fylla på med jord och plantera sommarblommor ovanför lökarna. Till hösten kan du välja att låta lökarna ligga kvar i krukan för att se om det blir en fin blomning igen nästa säsong.


5. Ska jag vattna lökarna vid plantering?

Ja, det är viktigt att vattna vårblommande lökar direkt efter plantering. De behöver vatten för att börja utveckla rötter. Ju tidigare rötterna etablerar sig i jorden under hösten desto bättre klarar de övervintringen. Om du planterar vårblommande lök i kruka är det bra att vattna några gånger efter plantering.


6. Kommer vårblommande lök tillbaka nästa säsong?

Vårblommande lök delas in i grupper om ettåriga, fleråriga och naturaliserande sorter. Ettåriga lökar blommar som mest intensivt första året. De kommer igen året därpå men blommar då mindre och kommer med tiden att sluta blomma. Fleråriga lökar fortsätter att blomma år efter år. Naturaliserande lökar är fleråriga och dessutom bra på att sprida sig. De kommer alltså tillbaka och blir fler och fler med åren.


7. Kan jag lagra vårblommande lök?

Det bästa är att plantera dina vårblommande lökar så snart du kan. Om du måste vänta lite kan du lagra dem en kort tid på en kall och torr plats, i exempelvis garage eller källare.

Läs mer om att odla blommande lökar och knölar.

Se alla vårblommande lökar

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK