7 vanliga frågor om vårblommande lök | Impecta fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

7 vanliga frågor om vårblommande lök
Vårblommande lökar planteras under hösten för att blomma från vårvinter till försommar nästa säsong. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om vårblommande lök.

1. När ska jag plantera vårblommande lök?

Vårblommande lök, som krokus, påskliljor, tulpaner och pärlhyacinter, planteras på hösten, från september till november och innan det går tjäle i jorden.


2. Hur planterar jag vårblommande lök?

Plantera dina lökar så snart du kan efter att du har fått hem dem. Gräv ett hål för en grupp lökar eller flera individuella hål för varje lök. Storleken på blomsterlöken avgör hur djupt den ska planteras. Gräv hålet ungefär dubbelt så djupt som löken är stor. Om du ska plantera mycket blomlökar kan det vara bra att använda ett lökjärn. Lägg alltid löken i jorden med spetsen uppåt. Strö gärna en matsked benmjöl i planteringshålet för friska, tåliga lökar. Täck med jord och vattna ordentligt efter plantering.


3. Kan jag plantera vårblommande lök i kruka?

Vårblommande lök trivs utmärkt i kruka. Viktigt är att krukan är djup nog, minst tre gånger lökarnas djup, och att det finns hål i krukan för dränering av vatten. Plantera gärna olika sorters vårblommande lök i krukan för längre och mer färgrik blomning. Vattna efter plantering.


4. Vad innebär lasagnemetoden?

Med lasagneplantering av vårblommande lökar i kruka kan du njuta av blomning från vårvinter till försommar. Gör så här:

    1. Välj några olika sorters lökar som blommar vid olika tider, exempelvis krokus, pärlhyacint och narcisser.
    2. Fyll botten av en djup kruka, låda eller stort kärl med bra planteringsjord.
    3. Plantera den sort som blommar senast nederst i krukan. Täck med jord och plantera nästa lager med sorten som blommar något senare. I krukans översta jordlager planterar du lökar till sorten som blommar tidigast på säsongen.

Krokusen kommer börja blomma i din kruka under vårvintern. När den har blommat över börjar pärlhyacinten titta upp. Sista av allt kommer narcissen att blomma. När blomningen är över kan du fylla på med jord och plantera sommarblommor ovanför lökarna. Till hösten kan du välja att låta lökarna ligga kvar i krukan för att se om det blir en fin blomning igen nästa säsong.


5. Ska jag vattna lökarna vid plantering?

Ja, det är viktigt att vattna vårblommande lökar direkt efter plantering. De behöver vatten för att börja utveckla rötter. Ju tidigare rötterna etablerar sig i jorden under hösten desto bättre klarar de övervintringen. Om du planterar vårblommande lök i kruka är det bra att vattna några gånger efter plantering.


6. Kommer vårblommande lök tillbaka nästa säsong?

Vårblommande lök delas in i grupper om ettåriga, fleråriga och naturaliserande sorter. Ettåriga lökar blommar som mest intensivt första året. De kommer igen året därpå men blommar då mindre och kommer med tiden att sluta blomma. Fleråriga lökar fortsätter att blomma år efter år. Naturaliserande lökar är fleråriga och dessutom bra på att sprida sig. De kommer alltså tillbaka och blir fler och fler med åren.


7. Kan jag lagra vårblommande lök?

Det bästa är att plantera dina vårblommande lökar så snart du kan. Om du måste vänta lite kan du lagra dem en kort tid på en kall och torr plats, i exempelvis garage eller källare.

Läs mer om att odla blommande lökar och knölar.

Se alla vårblommande lökar

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2022-06-22
Vårblommande lök bland perenner

Vårblommande lökar och perenner är mycket vackra att samplantera för säsongens tidiga fägring i rabatt och kruka. Förberedelserna gör du på hösten genom att plantera lökar och fröså perenner.

Läs mer
Plantera krokus för insekter

Krokus ger en ovärderlig energikick när de slår ut i lila, gult och vitt under senvinter och tidig vår. För oss människor är de ett löfte om en ny vår, för pollinerande insekter är de en livsviktig källa till föda.

Läs mer
Odla vårblommande lök

Under hösten planteras lökar och knölar för fägring kommande vår och försommar. Det är ett trevligt pyssel utomhus på hösten och stor odlarglädje på våren när krokus, vårstjärnor och tulpaner blommar.

Läs mer
Vårblommande lök − hur, var, när?

Vårblommande lökar planteras under hösten för att blomma från vårvinter till försommar nästa säsong. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om vårblommande lök.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK