Allium – blommande bollar

Allium - blommande bollar

Allium är det vetenskapliga namnet på löksläktet. Ordet har också kommit att användas allmänt för de vackra prydnadslökarna som blommar med bollar i vitt, lila och blått.

Hur odlar jag allium?

  1. Allium odlas lättast från lök.
  2. Plantera alliumlökar på hösten.
  3. Odla allium i kruka eller rabatt.

Allium i kökslandet

Löksläktet, allium, rymmer en mängd olika arter. Många av dem tillhör våra viktigaste köksväxter, som gul lök, purjolök, gräslök och salladslök. Dessa arter ser vi sällan gå i blom eftersom vi äter upp dem innan växten når det stadiet i sin växtcykel. Alla som har odlat gräslök som går i blom vet hur vacker den lila lilla blomman är men märker kanske också att stråna inte längre är lika krispigt goda när blomningen kommit i gång.


Allium – blommande bollar

Allium som prydnad

I alliumsläktet finns också många arter som odlas för sin skönhets skull. De är inte lämpliga eller goda att äta och kan därför gärna få gå i blom. Allium har blivit ett vedertaget ord för just de lökar vi odlar för att njuta av de vackra blommorna. De kallas också för prydnadslök och bollök.


Allium blommar länge och startar lite senare än andra vårblommande lökar. De bjuder på fägring i övergången mellan vårens och högsommarens blomning i din trädgård.


Allium i rabatt och kruka
Allium, eller prydnadslök, har blommor i olika storlek som vajar på stadiga stjälkar i olika höjd.

De största alliumsorterna är imponerande med sina stora purpurfärgade eller vita bollar. Det räcker med att du planterar några enstaka lökar för att blommorna ska dra blickarna till sig när de ser ut att sväva bland perenner i rabatten eller på naturtomten.


Hos många sorter av allium börjar bladen att vissna när blommorna slår ut. Odla därför gärna allium bland lägre perenner vars bladverk breder ut sig och döljer de vissna alliumbladen.


De sorter av allium som blommar med lite mindre bollar kan gärna planteras i grupper som återkommer på olika platser i trädgården. De passar också att plantera i kruka, många tätt tillsammans eller några få i ett arrangemang med andra vårblommor.

När alliumbollarna har blommat över kan du låta dem stå kvar. De är vackra även som torkade. Du kan också plocka in dem som dekoration i buketter.


Rådjur tycker inte om doften av allium, vilket kan göra att de håller sig borta från dina rabatter om där växer allium.


Allium – blommande bollar

Plantera allium så här

Lökar till allium köper du under hösten. Plantera dem så snart du kan för att de inte ska torka.

Välj en plats i sol till halvskugga. Gräv en större grop till en grupp lökar eller flera hål för att plantera lökarna en och en, beroende på vilken typ av plantering du vill ha. Läs på förpackningen till varje enskild sort hur djupt löken ska planteras.

TIPS: Om du planterar många lökar är det praktiskt att använda ett lökjärn.

Plantera löken med spetsen uppåt. Gödsla gärna i gropen vid plantering, exempelvis med benmjöl. Täck gropen med jorden du har grävt upp.

Vattna ordentligt vid plantering.


Prydnadslök är flerårig

Alliumlökar är fleråriga och återkommer år efter år. Gödsla under vår eller tidig höst så att löken kan samla ny kraft. Allium frösår sig också, vilket gör att du får fler vackra blomsterbollar med tiden.

Se alla lökar till Allium/Prydnadslök

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

Läs mer
Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

Läs mer
Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

Läs mer
Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK