Allium - blommande bollar | Impecta fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Allium – blommande bollar
Allium är det vetenskapliga namnet på löksläktet. Ordet har också kommit att användas allmänt för de vackra prydnadslökarna som blommar med bollar i vitt, lila och blått.

Hur odlar jag allium?

  1. Allium odlas lättast från lök.
  2. Plantera alliumlökar på hösten.
  3. Odla allium i kruka eller rabatt.

Allium i kökslandet

Löksläktet, allium, rymmer en mängd olika arter. Många av dem tillhör våra viktigaste köksväxter, som gul lök, purjolök, gräslök och salladslök. Dessa arter ser vi sällan gå i blom eftersom vi äter upp dem innan växten når det stadiet i sin växtcykel. Alla som har odlat gräslök som går i blom vet hur vacker den lila lilla blomman är men märker kanske också att stråna inte längre är lika krispigt goda när blomningen kommit i gång.


Allium – blommande bollar

Allium som prydnad

I alliumsläktet finns också många arter som odlas för sin skönhets skull. De är inte lämpliga eller goda att äta och kan därför gärna få gå i blom. Allium har blivit ett vedertaget ord för just de lökar vi odlar för att njuta av de vackra blommorna. De kallas också för prydnadslök och bollök.


Allium blommar länge och startar lite senare än andra vårblommande lökar. De bjuder på fägring i övergången mellan vårens och högsommarens blomning i din trädgård.


Allium i rabatt och kruka
Allium, eller prydnadslök, har blommor i olika storlek som vajar på stadiga stjälkar i olika höjd.

De största alliumsorterna är imponerande med sina stora purpurfärgade eller vita bollar. Det räcker med att du planterar några enstaka lökar för att blommorna ska dra blickarna till sig när de ser ut att sväva bland perenner i rabatten eller på naturtomten.


Hos många sorter av allium börjar bladen att vissna när blommorna slår ut. Odla därför gärna allium bland lägre perenner vars bladverk breder ut sig och döljer de vissna alliumbladen.


De sorter av allium som blommar med lite mindre bollar kan gärna planteras i grupper som återkommer på olika platser i trädgården. De passar också att plantera i kruka, många tätt tillsammans eller några få i ett arrangemang med andra vårblommor.

När alliumbollarna har blommat över kan du låta dem stå kvar. De är vackra även som torkade. Du kan också plocka in dem som dekoration i buketter.


Rådjur tycker inte om doften av allium, vilket kan göra att de håller sig borta från dina rabatter om där växer allium.


Allium – blommande bollar

Plantera allium så här

Lökar till allium köper du under hösten. Plantera dem så snart du kan för att de inte ska torka.

Välj en plats i sol till halvskugga. Gräv en större grop till en grupp lökar eller flera hål för att plantera lökarna en och en, beroende på vilken typ av plantering du vill ha. Läs på förpackningen till varje enskild sort hur djupt löken ska planteras.

TIPS: Om du planterar många lökar är det praktiskt att använda ett lökjärn.

Plantera löken med spetsen uppåt. Gödsla gärna i gropen vid plantering, exempelvis med benmjöl. Täck gropen med jorden du har grävt upp.

Vattna ordentligt vid plantering.


Prydnadslök är flerårig

Alliumlökar är fleråriga och återkommer år efter år. Gödsla under vår eller tidig höst så att löken kan samla ny kraft. Allium frösår sig också, vilket gör att du får fler vackra blomsterbollar med tiden.

Se alla lökar till Allium/Prydnadslök

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2022-08-26
Odla chili och paprika

Det heta intresset för att odla chili och paprika bara fortsätter. Från starkt och eldigt till sött och fruktigt njuter vi av dessa färgglada, varierande och lättodlade delikatesser.

Läs mer
Invasiva växter - vad är det?

Grönskan får gärna frodas i trädgården, men de flesta vill ha kontroll över växternas spridning. En förökning som inte är önskvärd vare sig i trädgården eller naturen brukar kallas invasiv. Vad menas med en invasiv växt?

Läs mer
Täckodla så här

Täckodling är ett smart sätt att få bättre odlingsjord samtidigt som du blir av med ogräset. Du kan börja med täckodling när som helst under året.

Läs mer
Saffranskrokus - odla så här

Saffranskrokus är en bedårande purpurfärgad krokus som slår ut under hösten. Om du planterar den på sensommaren hinner den blomma samma höst. Odla gärna saffranskrokus i kruka på balkong och terrass.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK