Gör en lasagneplantering

Gör en lasagneplantering

Med vårblommande lökar i kruka kan du skapa ett arrangemang som blommar från vårvinter till försommar. Gör en lasagneplantering med lök som blommar vi olika tider i samma kruka.

Plantera vårblommande lök i kruka

  1. Välj lökar som blommar vi olika tid.
  2. Plantera lökarna i kruka i olika lager.
  3. Se fram emot lång blomning.

Börja med att välja vilka vårblommande lökar du önskar odla i din lasagneplantering. Välj sorter som blommar vid olika tidpunkter från februari fram till maj, exempelvis en krokus som blommar från februari till mars, en rysk blåstjärna som blommar från mars till april och en darwinhybridtulpan som blommar från april till maj.


Löklasagne

Lasagneplantering – gör så här

  1. Bottna krukan med bra planteringsjord.
  2. Strö gärna ner ett par matskedar benmjöl i jorden som gödning till lökarna.
  3. Plantera den sort som blommar senast nederst i krukan, i vårt exempel en darwinhybridtulpan.
  4. Fyll på med lite jord över tulpanlökarna och plantera den sort som kommer härnäst i blomning ovanför, i vårt exempel en rysk blåstjärna.
  5. Fyll på mer jord och plantera sorten som blommar först i det översta jordlagret, i vårt exempel en krokus.
  6. Vattna efter plantering och ställ sedan krukan torrt.

Nu har du en fin plantering som kommer ge blomning i omgångar under hela våren. Gör gärna flera olika arrangemang i krukor och kärl att ställa på terrass, balkong, vid entrén eller på kökstrappan.


Skydda krukan med vårblommande lök

Vårblommande lökar planterade i kruka kan vara känsliga för alltför långvarig, sträng kyla. Skydda krukorna genom att svepa in dem i juteväv och ställ dem skyddat intill en vägg. Eller ställ krukorna i garage eller källare under årets kallaste månader. Lökarna går i vila under vintern så de behöver varken ljus eller vatten.

Nu kan du se fram emot en färgsprakande tidig vår i dina krukor.


Se alla vårblommande lökar

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK