Odla tulpaner i rabatt och kruka

Odla tulpaner i rabatt och kruka

Tulpaner tillhör våra mest populära vår- och försommarblommande lökar. Vi kan alla hitta plats i rabatter, krukor eller på naturtomten där tulpanlökarna grävs ner under hösten.

Odla tulpaner så här

  1. I vackra krukor och kärl.
  2. I perennrabatten.
  3. På naturtomten.

Odla tulpaner i rabatt

På våren fyller tulpaner yrvakna rabatter med efterlängtad färg. Tidigblommande perenner, som löjtnantshjärta, förgätmigej och akleja, kamperar fint med tulpaner i olika färger. De perenner som blommar senare bildar ett bladverk som ramar in tulpanerna och skapar vacker grönskande kontrast.

Plantera tulpaner i grupper
I rabatten är det vackert att plantera tulpaner i grupper som återkommer på flera ställen. Enstaka tulpaner här och var i olika färg kan lätt se rörigt ut. Tänk på höjden och blomningstiden när du väljer plats för dina tulpanlökar. Sätt de lägre sorterna i rabattens framkant eller bland perenner som inte hinner växa upp så högt innan tulpanerna har blommat färdigt.

Plantera gärna tulpaner bland perenner vars bladverk breder ut sig. När tulpanerna har blommat över döljer perennbladen den vissnande tulpanblasten.


Odla tulpaner i krukor och kärl

Det är vackert och elegant att odla tulpaner i krukor och kärl som placeras på platser där du vistas tidigt på säsongen. Många lökar av samma sort som står tätt i en stor kruka ger en läcker WOW-känsla. I samplantering med andra vårblommande lökar i olika färg och höjd kan du skapa arrangemang som står länge och förgyller din uteplats, kökstrappa eller balkong.

Gör en lasagneplantering med tulpaner
Det är roligt att använda tulpaner i en så kallad lasagneplantering, där lökar som blommar vi olika tider planteras i samma kruka. Läs mer på Jordnära i Gör en lasagneplantering.


Odla tulpaner på naturtomten

På naturtomten eller i förvildade delar av trädgården är det mycket vackert att låta botaniska tulpaner, även kallade vildtulpaner, breda ut sig. Välj gärna många av en eller ett par sorter; då skapas ett vackert blickfång som inte riskerar att bli rörigt. Längre mer i artikeln kan du läsa mer om botaniska tulpaner.


Plantera tulpanlök så här

Plantera dina tulpanlökar så snart du kan efter att du har fått hem dem. Förvara lökarna torrt och luftigt fram till plantering.

Gräv ett hål för en grupp tulpanlökar eller flera individuella hål för varje lök. Storleken på blomsterlöken avgör hur djupt den ska planteras. Gräv hålet ungefär dubbelt så djupt som löken är stor.

Om du ska plantera mycket tulpanlökar kan det vara bra att använda ett lökjärn.

Lägg alltid tulpanlöken i jorden med spetsen uppåt. Strö gärna en matsked benmjöl i planteringshålet för friska, tåliga lökar. Täck med jord och vattna ordentligt efter plantering.

Du kan plantera tulpaner i kruka och rabatt hela hösten fram tills frosten kommer.


Olika grupper av tulpaner

Tulpaner började odlas i Europa under 1500-talet. Populariteten växte till en ren tulpanmani som i 1630-talets Holland skapade en ekonomisk bubbla med hisnande priser på de mest eftertraktade sorterna. Med åren växte en klassificering fram för att hålla ordning på alla olika sorters tulpaner.

Låt oss titta på några av de vanligaste grupperna av tulpaner som vi odlar i Sverige.

Enkla tidigblommande tulpaner
Med löfte om en ny vår kommer de Enkla tidigblommande tulpanerna i april och maj. De kännetecknas − förutom den arla blomningen − av sina enkla, eleganta blommor på stadiga stjälkar. Blommans form är något kantig, som en kopp, och avsmalnande i toppen. Enkla tidigblommande tulpaner finns i ett rikt urval av färger.

Dubbla tidigblommande tulpaner
Ett annat löfte om våren bringar de Dubbla tidigblommande tulpanerna, som även de blommar i april och maj på stadiga stjälkar. Blommorna är läckert fyllda och finns i många olika färger.

Triumftulpaner
Den med god marginal största gruppen av tulpaner är Triumftulpanerna. Blommorna är stora, klassiskt tulpanformade och den stadiga stjälken gör de till utmärkta tulpaner för snitt. Blomman är medelstor och finns i massor av färger. Triumftulpaner är tåliga och långlivade.


Darwinhybridtulpan

Darwinhybrider
Darwinhybriderna är en grupp medeltidiga tulpaner som kännetecknas av klassiskt äggformade blommor på höga, stadiga stjälkar. Darwinhybriderna återkommer troget år efter år och breder ut sig med sidolökar.

Enkla sena tulpaner
Senare på våren blommar de enkla sena tulpanerna. De blir högre än tidiga tulpaner. Enkla, koppformade blommor i stor färgrikedom vajar elegant på stadiga stjälkar.

Sena fylldblommiga tulpaner
Sena Fylldblommiga tulpaner kännetecknas av att de blommar sent med stora pionliknande blommor. Plantera dem så vindskyddat som möjligt för att skydda den stora blomman från blåsten.

Franstulpaner
En lekfull grupp tulpaner är franstulpanerna som har enkla eller dubbla blommor med fransiga kalkblad. Franstulpaner finns i olika färger och med olika blomningstid.


Papegojtulpan

Papegojtulpaner
I gruppen papegojtulpaner hittar du riktigt fantasifulla tulpaner med enkla blommor vars buckliga och flikiga blad ger dem ett speciellt och charmigt utseende.


Botaniska tulpaner

Botaniska tulpaner
Botaniska tulpaner kallas också för vildtulpaner. De är låga till växten vilket ger dem en naturligare look. Att blomman håller sig nära marken gör att botaniska tulpaner kan planteras även på vindutsatta platser. Vid blomningen ser den enkelt vackra tulpanen ut att springa direkt ur marken. Botaniska tulpaner finns i många varianter från elegant vitt till sprudlande färgrikedom.

Som du ser finns det mängder av olika sorters tulpaner i olika forn och färg att välja bland. Det finns tulpaner för alla smaker och för såväl dig som odlar på balkong, koloni, i täppa eller stor trädgård.


Se alla lökar till tulpaner

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK