Odla tulpaner i rabatt och kruka

Odla tulpaner i rabatt och kruka

Tulpaner tillhör våra mest populära vår- och försommarblommande lökar. Vi kan alla hitta plats i rabatter, krukor eller på naturtomten där tulpanlökarna grävs ner under hösten.

Odla tulpaner så här

  1. I vackra krukor och kärl.
  2. I perennrabatten.
  3. På naturtomten.

Odla tulpaner i rabatt

På våren fyller tulpaner yrvakna rabatter med efterlängtad färg. Tidigblommande perenner, som löjtnantshjärta, förgätmigej och akleja, kamperar fint med tulpaner i olika färger. De perenner som blommar senare bildar ett bladverk som ramar in tulpanerna och skapar vacker grönskande kontrast.

Plantera tulpaner i grupper
I rabatten är det vackert att plantera tulpaner i grupper som återkommer på flera ställen. Enstaka tulpaner här och var i olika färg kan lätt se rörigt ut. Tänk på höjden och blomningstiden när du väljer plats för dina tulpanlökar. Sätt de lägre sorterna i rabattens framkant eller bland perenner som inte hinner växa upp så högt innan tulpanerna har blommat färdigt.

Plantera gärna tulpaner bland perenner vars bladverk breder ut sig. När tulpanerna har blommat över döljer perennbladen den vissnande tulpanblasten.


Odla tulpaner i krukor och kärl

Det är vackert och elegant att odla tulpaner i krukor och kärl som placeras på platser där du vistas tidigt på säsongen. Många lökar av samma sort som står tätt i en stor kruka ger en läcker WOW-känsla. I samplantering med andra vårblommande lökar i olika färg och höjd kan du skapa arrangemang som står länge och förgyller din uteplats, kökstrappa eller balkong.

Gör en lasagneplantering med tulpaner
Det är roligt att använda tulpaner i en så kallad lasagneplantering, där lökar som blommar vi olika tider planteras i samma kruka. Läs mer på Jordnära i Gör en lasagneplantering.


Odla tulpaner på naturtomten

På naturtomten eller i förvildade delar av trädgården är det mycket vackert att låta botaniska tulpaner, även kallade vildtulpaner, breda ut sig. Välj gärna många av en eller ett par sorter; då skapas ett vackert blickfång som inte riskerar att bli rörigt. Längre mer i artikeln kan du läsa mer om botaniska tulpaner.


Plantera tulpanlök så här

Plantera dina tulpanlökar så snart du kan efter att du har fått hem dem. Förvara lökarna torrt och luftigt fram till plantering.

Gräv ett hål för en grupp tulpanlökar eller flera individuella hål för varje lök. Storleken på blomsterlöken avgör hur djupt den ska planteras. Gräv hålet ungefär dubbelt så djupt som löken är stor.

Om du ska plantera mycket tulpanlökar kan det vara bra att använda ett lökjärn.

Lägg alltid tulpanlöken i jorden med spetsen uppåt. Strö gärna en matsked benmjöl i planteringshålet för friska, tåliga lökar. Täck med jord och vattna ordentligt efter plantering.

Du kan plantera tulpaner i kruka och rabatt hela hösten fram tills frosten kommer.


Olika grupper av tulpaner

Tulpaner började odlas i Europa under 1500-talet. Populariteten växte till en ren tulpanmani som i 1630-talets Holland skapade en ekonomisk bubbla med hisnande priser på de mest eftertraktade sorterna. Med åren växte en klassificering fram för att hålla ordning på alla olika sorters tulpaner.

Låt oss titta på några av de vanligaste grupperna av tulpaner som vi odlar i Sverige.

Enkla tidigblommande tulpaner
Med löfte om en ny vår kommer de Enkla tidigblommande tulpanerna i april och maj. De kännetecknas − förutom den arla blomningen − av sina enkla, eleganta blommor på stadiga stjälkar. Blommans form är något kantig, som en kopp, och avsmalnande i toppen. Enkla tidigblommande tulpaner finns i ett rikt urval av färger.

Dubbla tidigblommande tulpaner
Ett annat löfte om våren bringar de Dubbla tidigblommande tulpanerna, som även de blommar i april och maj på stadiga stjälkar. Blommorna är läckert fyllda och finns i många olika färger.

Triumftulpaner
Den med god marginal största gruppen av tulpaner är Triumftulpanerna. Blommorna är stora, klassiskt tulpanformade och den stadiga stjälken gör de till utmärkta tulpaner för snitt. Blomman är medelstor och finns i massor av färger. Triumftulpaner är tåliga och långlivade.


Darwinhybridtulpan

Darwinhybrider
Darwinhybriderna är en grupp medeltidiga tulpaner som kännetecknas av klassiskt äggformade blommor på höga, stadiga stjälkar. Darwinhybriderna återkommer troget år efter år och breder ut sig med sidolökar.

Enkla sena tulpaner
Senare på våren blommar de enkla sena tulpanerna. De blir högre än tidiga tulpaner. Enkla, koppformade blommor i stor färgrikedom vajar elegant på stadiga stjälkar.

Sena fylldblommiga tulpaner
Sena Fylldblommiga tulpaner kännetecknas av att de blommar sent med stora pionliknande blommor. Plantera dem så vindskyddat som möjligt för att skydda den stora blomman från blåsten.

Franstulpaner
En lekfull grupp tulpaner är franstulpanerna som har enkla eller dubbla blommor med fransiga kalkblad. Franstulpaner finns i olika färger och med olika blomningstid.


Papegojtulpan

Papegojtulpaner
I gruppen papegojtulpaner hittar du riktigt fantasifulla tulpaner med enkla blommor vars buckliga och flikiga blad ger dem ett speciellt och charmigt utseende.


Botaniska tulpaner

Botaniska tulpaner
Botaniska tulpaner kallas också för vildtulpaner. De är låga till växten vilket ger dem en naturligare look. Att blomman håller sig nära marken gör att botaniska tulpaner kan planteras även på vindutsatta platser. Vid blomningen ser den enkelt vackra tulpanen ut att springa direkt ur marken. Botaniska tulpaner finns i många varianter från elegant vitt till sprudlande färgrikedom.

Som du ser finns det mängder av olika sorters tulpaner i olika forn och färg att välja bland. Det finns tulpaner för alla smaker och för såväl dig som odlar på balkong, koloni, i täppa eller stor trädgård.


Se alla lökar till tulpaner

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK