Plantera krokus för insekter | Impecta Fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Plantera krokus för insekter
Krokus ger en ovärderlig energikick när de slår ut i lila, gult och vitt under senvinter och tidig vår. För oss människor är de ett löfte om en ny vår, för pollinerande insekter är de en livsviktig källa till föda.

Odla för pollinatörer

Under sen vinter och tidig vår finns dåligt med föda i naturen till de pollinerande insekter som vaknar först på säsongen. Om du odlar krokus odlar du också mat till pollinatörerna.

Krokus bjuder på en hel del nektar och på stora mängder pollen. I nektarn finns kolhydrater som ger insekterna den energi som behövs för att vakna till liv under säsongens första veckor. Pollen innehåller protein, fett och vitaminer och är en viktig födokälla för insekterna. Visst känns det härligt att insatsen du gör på hösten med att gräva ner krokuslökar i rabatt och krukor är helt livsavgörande för våra viktiga pollinatörer.

Är krokus flerårig?

Varje enskild krokuslök är ettårig – den blommar alltså bara en gång. Men krokus förökar sig med sidolökar, vilket gör att vi upplever dem som fleråriga. Varje år blommar nya lökar som i sin tur producerar nya sidolökar till nästa säsong.

Odla krokus så här

Krokus planteras från september till november och innan tjälen går i jorden. Planera för att få lökarna i jorden så snart som möjligt efter att du har köpt dem.

Plantera krokus i rabatt, gräsmatta, under buskar och träd eller i krukor. Gräv gärna ner många i grupp för en extra färgrik upplevelse.

Gräv ett hål för en grupp lökar eller flera individuella hål för varje lök. Storleken på blomsterlöken avgör hur djupt den ska planteras. Gräv hålet ungefär dubbelt så djupt som löken är stor. Strö gärna en matsked benmjöl i planteringshålet för friska, tåliga lökar. Täck med jord och vattna ordentligt efter plantering.

Nu är det bara att se fram emot en blomstrande vårvinter för dig och våra pollinerande insekter.

Läs mer om att odla blommande lökar och knölar.

Se alla vårblommande lökar

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2022-06-22
Vårblommande lök bland perenner

Vårblommande lökar och perenner är mycket vackra att samplantera för säsongens tidiga fägring i rabatt och kruka. Förberedelserna gör du på hösten genom att plantera lökar och fröså perenner.

Läs mer
Plantera krokus för insekter

Krokus ger en ovärderlig energikick när de slår ut i lila, gult och vitt under senvinter och tidig vår. För oss människor är de ett löfte om en ny vår, för pollinerande insekter är de en livsviktig källa till föda.

Läs mer
Odla vårblommande lök

Under hösten planteras lökar och knölar för fägring kommande vår och försommar. Det är ett trevligt pyssel utomhus på hösten och stor odlarglädje på våren när krokus, vårstjärnor och tulpaner blommar.

Läs mer
Vårblommande lök − hur, var, när?

Vårblommande lökar planteras under hösten för att blomma från vårvinter till försommar nästa säsong. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om vårblommande lök.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK