Plantera vårblommande lök | Impecta fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Vårblommande lökar
Under hösten planteras lökar och knölar för fägring kommande vår och försommar. Det är ett trevligt pyssel utomhus på hösten och stor odlarglädje på våren när krokus, vårstjärnor och tulpaner blommar.

Vårblommande lök planteras på hösten

Välj blomsterlök som slår ut vid olika tider för blomning från februari till försommaren. Plantera gärna i grupper i rabatten, gräsmattan eller krukor.

Att plantera lök på hösten är en vårgåva till dig själv. Blomningen kan kännas långt borta när du gräver ner lökarna i september och oktober. Vintern ligger framför dig och våren är alltför avlägsen. Men i februari, eller något senare för dig som bor i norr, är du själaglad över att de vårblommande lökarna kom i jorden för några månader sen. De är de första blommorna som bringar färg i trädgården.

Vårblommande lök för pollinerande insekter

När de första insekterna vaknar på vårvintern är det ont om föda. En viktig källa till näring för dem är de första vårblommande lökarna som krokus, balkansippa, pärlhyacint, vårstjärna och blåstjärna.


Att plantera vårblommande lökar och knölar är mycket enkelt. Du kan plantera från tidig höst tills det fryser i jorden.


Vårblommande lökar

3 steg till blommande vår − plantera lök så här

    1. Gräv en grop till en grupp lökar eller flera hål för att plantera lökarna en och en, beroende på vilken typ av plantering du vill ha. Storleken på löken avgör hur djupt den ska planteras − gräv ungefär dubbelt så djupt som omfånget på löken. Om du planterar många lökar är det praktiskt att använda ett lökjärn, som finns i liten och stor variant.
    2. Plantera löken med spetsen uppåt. Gödsla gärna i gropen vid plantering, exempelvis med benmjöl. Täck gropen med jorden du har grävt upp.
    3. Vattna ordentligt vid plantering.

Nu kan du med glädje de fram emot vårens blomning.

Läs mer om att odla blommande lökar och knölar.

Se alla vårblommande lökar

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2022-06-22
Vårblommande lök bland perenner

Vårblommande lökar och perenner är mycket vackra att samplantera för säsongens tidiga fägring i rabatt och kruka. Förberedelserna gör du på hösten genom att plantera lökar och fröså perenner.

Läs mer
Plantera krokus för insekter

Krokus ger en ovärderlig energikick när de slår ut i lila, gult och vitt under senvinter och tidig vår. För oss människor är de ett löfte om en ny vår, för pollinerande insekter är de en livsviktig källa till föda.

Läs mer
Odla vårblommande lök

Under hösten planteras lökar och knölar för fägring kommande vår och försommar. Det är ett trevligt pyssel utomhus på hösten och stor odlarglädje på våren när krokus, vårstjärnor och tulpaner blommar.

Läs mer
Vårblommande lök − hur, var, när?

Vårblommande lökar planteras under hösten för att blomma från vårvinter till försommar nästa säsong. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om vårblommande lök.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK