Vårblommande lökar

Odla vårblommande lök

Under hösten planteras lökar och knölar för fägring kommande vår och försommar. Det är ett trevligt pyssel utomhus på hösten och stor odlarglädje på våren när krokus, vårstjärnor och tulpaner blommar.

Vårblommande lök planteras på hösten

Välj blomsterlök som slår ut vid olika tider för blomning från februari till försommaren. Plantera gärna i grupper i rabatten, gräsmattan eller krukor.

Att plantera lök på hösten är en vårgåva till dig själv. Blomningen kan kännas långt borta när du gräver ner lökarna i september och oktober. Vintern ligger framför dig och våren är alltför avlägsen. Men i februari, eller något senare för dig som bor i norr, är du själaglad över att de vårblommande lökarna kom i jorden för några månader sen. De är de första blommorna som bringar färg i trädgården.

Vårblommande lök för pollinerande insekter

När de första insekterna vaknar på vårvintern är det ont om föda. En viktig källa till näring för dem är de första vårblommande lökarna som krokus, balkansippa, pärlhyacint, vårstjärna och blåstjärna.


Att plantera vårblommande lökar och knölar är mycket enkelt. Du kan plantera från tidig höst tills det fryser i jorden.


Vårblommande lökar

3 steg till blommande vår − plantera lök så här

    1. Gräv en grop till en grupp lökar eller flera hål för att plantera lökarna en och en, beroende på vilken typ av plantering du vill ha. Storleken på löken avgör hur djupt den ska planteras − gräv ungefär dubbelt så djupt som omfånget på löken. Om du planterar många lökar är det praktiskt att använda ett lökjärn, som finns i liten och stor variant.
    2. Plantera löken med spetsen uppåt. Gödsla gärna i gropen vid plantering, exempelvis med benmjöl. Täck gropen med jorden du har grävt upp.
    3. Vattna ordentligt vid plantering.

Nu kan du med glädje de fram emot vårens blomning.

Läs mer om att odla blommande lökar och knölar.

Se alla vårblommande lökar

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK