Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Saffranskrokus – odla så här

Saffranskrokus - odla så här

Saffranskrokus är en bedårande purpurfärgad krokus som slår ut under hösten. Om du planterar den på sensommaren hinner den blomma samma höst. Odla gärna saffranskrokus i kruka på balkong och terrass.

Saffranskrokus – från plantering till skörd

  1. Plantera på sensommaren.
  2. Vattna under hösten.
  3. Skörda pistillerna när blomman slagit ut helt.

Odla saffranskrokus på friland

Saffranskrokus trivs i torra jord och föredrar kalla vintrar och varma somrar. I landets södra delar kan du odla saffranskrokus direkt i ordentligt väldränerad jord på en solig plats. Eftersom saffranskrokus blommar under hösten är det bra att välja en plats i trädgården där du vistas under den tiden, så att den fina blomningen inte går dig förbi. Gräv ner lökarna under sensommar eller tidig höst och se fram emot blomning redan första året.


Odla saffranskrokus i kruka

Saffranskrokus går bra att odla i kruka i hela landet. Blanda gärna lite sand eller grus i vanlig planteringsjord för bra dränering. Saffranskrokus vill absolut inte stå blött.

Plantera lökarna ganska tätt i krukan för att få fin blomning redan första året. Tänk dock på att lökarna förökar sig så att du kan behöva glesa ut dem nästa säsong. Då kan du skänka några lökar till odlingsvänner eller plantera saffranskrokus i fler krukor. Plantera lökarna runt 10 cm djupt i kruka. Vattna efter plantering.

Vattning av saffranskrokus

Under växtsäsongen på hösten önskar saffranskrokus vatten. Vattna om regnet uteblir eller om du odlar i krukor som står under tak. Under vintern behövs inget vatten utan då ställer du krukorna torrt och kallt. Till våren vattnar du sparsamt. Under sommaren vilar löken och önskar då värme och torka; alltså inget vatten. Till hösten är det dags att vattna igen för att väcka löken.


Torkad saffran

Skörda saffran

När du har njutit av blomningen och krokusen är fullt utslagen är det dags att skörda din saffran. Så här gör du:

  1. Klipp av blommorna.
  2. Öppna dem försiktigt.
  3. Ta ut de tre pistillerna och lägg att torka några dagar på hushållspapper.
  4. När pistillerna har torkat lägger du din egenodlade saffran i en torr, mörk burk.

Du kommer inte i första taget kunna krydda det stora julbaket med egen saffran. Det krävs mellan 100 och 200 blommor för 1 gram saffran. Men några enstaka bullar eller kryddning av någon maträtt kan det bli. Den stora glädjen finns i själva odlingen, i blommornas skönhet under hösten och känslan av att kunna skörda bara lite av denna fantastiska krydda.


Fröer till saffranskrokus

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK