Saffranskrokus - odla så här | Impecta fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Saffranskrokus – odla så här
Saffranskrokus är en bedårande purpurfärgad krokus som slår ut under hösten. Om du planterar den på sensommaren hinner den blomma samma höst. Odla gärna saffranskrokus i kruka på balkong och terrass.

Saffranskrokus – från plantering till skörd

  1. Plantera på sensommaren.
  2. Vattna under hösten.
  3. Skörda pistillerna när blomman slagit ut helt.

Odla saffranskrokus på friland

Saffranskrokus trivs i torra jord och föredrar kalla vintrar och varma somrar. I landets södra delar kan du odla saffranskrokus direkt i ordentligt väldränerad jord på en solig plats. Eftersom saffranskrokus blommar under hösten är det bra att välja en plats i trädgården där du vistas under den tiden, så att den fina blomningen inte går dig förbi. Gräv ner lökarna under sensommar eller tidig höst och se fram emot blomning redan första året.


Odla saffranskrokus i kruka

Saffranskrokus går bra att odla i kruka i hela landet. Blanda gärna lite sand eller grus i vanlig planteringsjord för bra dränering. Saffranskrokus vill absolut inte stå blött.

Plantera lökarna ganska tätt i krukan för att få fin blomning redan första året. Tänk dock på att lökarna förökar sig så att du kan behöva glesa ut dem nästa säsong. Då kan du skänka några lökar till odlingsvänner eller plantera saffranskrokus i fler krukor. Plantera lökarna runt 10 cm djupt i kruka. Vattna efter plantering.

Vattning av saffranskrokus

Under växtsäsongen på hösten önskar saffranskrokus vatten. Vattna om regnet uteblir eller om du odlar i krukor som står under tak. Under vintern behövs inget vatten utan då ställer du krukorna torrt och kallt. Till våren vattnar du sparsamt. Under sommaren vilar löken och önskar då värme och torka; alltså inget vatten. Till hösten är det dags att vattna igen för att väcka löken.


Torkad saffran

Skörda saffran

När du har njutit av blomningen och krokusen är fullt utslagen är det dags att skörda din saffran. Så här gör du:

  1. Klipp av blommorna.
  2. Öppna dem försiktigt.
  3. Ta ut de tre pistillerna och lägg att torka några dagar på hushållspapper.
  4. När pistillerna har torkat lägger du din egenodlade saffran i en torr, mörk burk.

Du kommer inte i första taget kunna krydda det stora julbaket med egen saffran. Det krävs mellan 100 och 200 blommor för 1 gram saffran. Men några enstaka bullar eller kryddning av någon maträtt kan det bli. Den stora glädjen finns i själva odlingen, i blommornas skönhet under hösten och känslan av att kunna skörda bara lite av denna fantastiska krydda.


Fröer till saffranskrokus

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2022-09-05
Odla chili och paprika

Det heta intresset för att odla chili och paprika bara fortsätter. Från starkt och eldigt till sött och fruktigt njuter vi av dessa färgglada, varierande och lättodlade delikatesser.

Läs mer
Invasiva växter - vad är det?

Grönskan får gärna frodas i trädgården, men de flesta vill ha kontroll över växternas spridning. En förökning som inte är önskvärd vare sig i trädgården eller naturen brukar kallas invasiv. Vad menas med en invasiv växt?

Läs mer
Täckodla så här

Täckodling är ett smart sätt att få bättre odlingsjord samtidigt som du blir av med ogräset. Du kan börja med täckodling när som helst under året.

Läs mer
Saffranskrokus - odla så här

Saffranskrokus är en bedårande purpurfärgad krokus som slår ut under hösten. Om du planterar den på sensommaren hinner den blomma samma höst. Odla gärna saffranskrokus i kruka på balkong och terrass.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK