Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Vårblommande lök i gräsmattan

Vårblommande lök i gräsmattan

Genom att plantera vårblommande lökar i gräsmattan får du vacker vårvinterfärg i trädgården samtidigt som du bjuder säsongens första insekter på livsviktig föda.

Blomsterlök i gräsmattan – vilka sorter?

  1. Sorter som blommar tidigt.
  2. Sorter som återkommer varje år.
  3. Välj få sorter och plantera många av varje.

I gräsmattan planterar du flerårig blomsterlök som blommar tidigt, innan gräset har börjat växa ordentligt. Lökarna får blomma ifred och när blomningen är över kan du börja klippa gräset som vanligt. Det är mycket vackert när den vintertrötta gräsmattan färgas i lila, gult och vitt från krokus och tidiga narcisser. Med blomningen kommer också livet tillbaka till din trädgård. De insekter som vaknar tidigt på våren är i stort behov av näring och söker sig tacksamt till din blommande gräsmatta.


Blomsterlök i gräsmattan − gör så här

Vårvinterns blomning i gräsmattan blir vackrast med endast en eller ett par sorter. Många av samma sort ger en härlig energikick och intrycket riskerar inte att bli rörigt. Krokus, tidiga narcisser, liten vårstjärna och rysk blåstjärna är alla fina vårblommande lökar att låta förvildas i gräsmattan. De återkommer år efter år och sprider sig över större ytor.

Plantering av vårblommande lök sker på hösten och fram tills det fryser. Hur djupt lökarna ska planteras ser du på odlingsanvisningen till varje enskild sort.


Krokus i gräsmatta

Plantera små vårblommande lökar i gräsmattan
För att få en så naturlig känsla som möjligt när du planterar små lökar som krokus, liten vårstjärna och rysk blåstjärna i gräsmattan kan du kasta ut lökarna över den yta du vill plantera dem på. Där varje lök landar gör du ett litet hål och planterar. På detta vis ser planteringen inte ut som en ordnadrabatt utan precis så vild och naturlig som passar för små blommor i gräsmattan.


Plantera stora vårblommande lökar i gräsmattan
Om du planterar lite större vårblommande lökar som narcisser i gräsmattan blir resultatet vackrast om de står i grupper. För varje grupp tar du bort en svål med gräs och gräver en grop där ett tiotal lökar av samma sort planteras tätt, dock utan att stöta ihop med varandra. Lägg sedan tillbaka jord och grästuvan. Låt grupper med samma sort återkomma på flera platser i gräsmattan.


Efter blomning växer gräset

När den tidiga blomningen i gräsmattan är över kommer en period då det kan se lite skräpigt ut med all blast i den fortfarande kala trädgården. Ha gärna lite tålamod och klipp runt blommorna i början. Då hinner näring gå tillbaka från blasten ner i löken, som kan samla ny kraft till nästa säsong. Efter ett tag kan du köra med gräsklipparen även över blasten så att gräsmattan får växa sig vacker.

Lycka till med din vårvinterblommande gräsmatta.


Se alla vårblommande lökar

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK