Vårblommande lök i gräsmattan

Vårblommande lök i gräsmattan

Genom att plantera vårblommande lökar i gräsmattan får du vacker vårvinterfärg i trädgården samtidigt som du bjuder säsongens första insekter på livsviktig föda.

Blomsterlök i gräsmattan – vilka sorter?

  1. Sorter som blommar tidigt.
  2. Sorter som återkommer varje år.
  3. Välj få sorter och plantera många av varje.

I gräsmattan planterar du flerårig blomsterlök som blommar tidigt, innan gräset har börjat växa ordentligt. Lökarna får blomma ifred och när blomningen är över kan du börja klippa gräset som vanligt. Det är mycket vackert när den vintertrötta gräsmattan färgas i lila, gult och vitt från krokus och tidiga narcisser. Med blomningen kommer också livet tillbaka till din trädgård. De insekter som vaknar tidigt på våren är i stort behov av näring och söker sig tacksamt till din blommande gräsmatta.


Blomsterlök i gräsmattan − gör så här

Vårvinterns blomning i gräsmattan blir vackrast med endast en eller ett par sorter. Många av samma sort ger en härlig energikick och intrycket riskerar inte att bli rörigt. Krokus, tidiga narcisser, liten vårstjärna och rysk blåstjärna är alla fina vårblommande lökar att låta förvildas i gräsmattan. De återkommer år efter år och sprider sig över större ytor.

Plantering av vårblommande lök sker på hösten och fram tills det fryser. Hur djupt lökarna ska planteras ser du på odlingsanvisningen till varje enskild sort.


Krokus i gräsmatta

Plantera små vårblommande lökar i gräsmattan
För att få en så naturlig känsla som möjligt när du planterar små lökar som krokus, liten vårstjärna och rysk blåstjärna i gräsmattan kan du kasta ut lökarna över den yta du vill plantera dem på. Där varje lök landar gör du ett litet hål och planterar. På detta vis ser planteringen inte ut som en ordnadrabatt utan precis så vild och naturlig som passar för små blommor i gräsmattan.


Plantera stora vårblommande lökar i gräsmattan
Om du planterar lite större vårblommande lökar som narcisser i gräsmattan blir resultatet vackrast om de står i grupper. För varje grupp tar du bort en svål med gräs och gräver en grop där ett tiotal lökar av samma sort planteras tätt, dock utan att stöta ihop med varandra. Lägg sedan tillbaka jord och grästuvan. Låt grupper med samma sort återkomma på flera platser i gräsmattan.


Efter blomning växer gräset

När den tidiga blomningen i gräsmattan är över kommer en period då det kan se lite skräpigt ut med all blast i den fortfarande kala trädgården. Ha gärna lite tålamod och klipp runt blommorna i början. Då hinner näring gå tillbaka från blasten ner i löken, som kan samla ny kraft till nästa säsong. Efter ett tag kan du köra med gräsklipparen även över blasten så att gräsmattan får växa sig vacker.

Lycka till med din vårvinterblommande gräsmatta.


Se alla vårblommande lökar

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK