Odlarglädje är delad glädje: Odla med barnen

Odlarglädje kan delas på många olika sätt och under årets alla månader. Från vinterns val av fröer, till spirande odlardrömmar och ända fram till höstens skördar finns en stor del av glädjen i gemenskapen med andra odlare.

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på gemenskapen med de unga trädgårdsmästarna. Att få väcka barnens nyfikenhet kring odling är en ynnest. Dessutom är det ganska enkelt – ett groende frö är en magisk föreställning.


5 tips för odling med barnen

 1. Så fröer som gror snabbt
 2. Så spännande och roliga sorter
 3. Odla en plockrabatt
 4. Odla för bin, humlor och fjärilar
 5. Skörda tillsammans

Barn tycker det är härligt att bara få vara tillsammans. De kan följa din odling hela säsongen utan att den är specifikt anpassad efter dem. Några egna redskap, en egen hörna av grönsakslandet att härja fritt i är kul, men även att bara få se på, ställa tusen frågor och uppleva hur glada och nöjda de vuxna blir av odlandet räcker långt.

Låt oss ändå se hur de unga trädgårdsmästarna kan inspireras lite extra.


Så fröer som gror snabbt

När den första spirande nyfikenheten ska väckas är det bra att inte fresta på tålamodet. Starta med sådder av fröer som gror snabbt och som sås direkt utomhus när jorden är uppvärmd.

Snabbgroende grönsaker är rädisor, plocksallat, spenat, majrova, brytsockerärt, gurka och källfräne.

Snabbgroende sommarblommor är ringblommor, blåklint, rosenskära, vallmo, slingerkrasse, buskkrasse, zinnia och solros.


Musselsquash 'Scallopini'

Så spännande och roliga sorter

Barnens fantasi och förväntningar får extra fart om fröerna gömmer spännande och roliga grödor och blommor.

Squash växer i rasande fart och slingrar i väg med stora blad och blommor längs stjälken. Under sommaren är det skoj att titta in under bladen och upptäcka hur frukterna växer sig stora och blir jättemånga.

Musselsquash ser ut att ha hamnat fel när den med sin speciella form ligger som en bullig havsmussla i kökslandet. Den finns i vitt, grönt, gult och crèmefärgat.

Morötter och rädisor finns i sorter med olika färg och form som gör de mer spännande att odla än de klassiskt långa och orange respektive runda och röda. Det är roligt att trippa ut i grönsakslandet på små fötter och dra upp en rund morot eller gul rädisa och mumsa på plats. Eller stolt plocka in till familjen.

Kålrabbi har för den fantasifulla formen av en liten utomjording med tentakler. Kålrabbi finns i rött, vitt och grönt.

Mangold som får lysande röda eller orange stjälkar är inbjudande att plocka och lära känna smaken på.

Spritböna 'Yin Yang' odlas med vackra svartvita bönor med teckning av Yin och Yang, den kinesiska symbolen för universums urkrafter, med en skugg- och en solsida. Bönorna är barnvänligt mild och goda i smaken.

Popmajs är kalaskul för barnen att odla. I höst hägrar egenodlade popcorn till familjens fredagsmys.

Gurkört växer snabbt, lockar mängder med bin och både doftar och smakar gurka. Gurkört finns i sorter med blå eller vita blommor.

Sömntuta har ett roligt namn. Den går och lägger sig på kvällen genom att sluta sin blomma när solen går ner. Nästa morgon öppnar sig den söta blomman igen. Sömntuta finns i orange, gult, rött och rosa.

Jättesolrosor blir flera meter höga och får stora blommor. Utmana barnen i en tävling – vem odlar sommarens högsta solros?


Kålrabbi 'Azur Star'

Barn och ätbara blommor

Många av våra sommarblommor är ätbara. För barn är det så klart roligt att kunna plocka vackra blommor och smaka på dem. Som förälder får du själv avgöra om det känns tryggt att berätta när en blomma går att äta. Det viktiga är att barnen förstår och respekterar att det bara är de sorter som en vuxen pekat ut som ätbara som kan stoppas i munnen. Exempel på ätbara blommor är ringblomma, blåklint, solros, krasse, squash och gurkört.


Odla en plockrabatt

Som barn är det härligt somrigt att plocka buketter och ge till någon man tycker om. Extra roligt är att få odla blommorna själv. Frigör en liten yta för sådd av fina snittblommor som är lovliga för små gröna fingrar att plocka. Bra sorter är blåklint, doftklint, ringblommor, zinnia, luktärt, italienskt darrgräs, harsvans och rosenskära.


Odla för bin, humlor och fjärilar

Engagera gärna barnen i något som är viktigt och som vi alla kan hjälpas åt med. Alla som odlar gör nytta för våra livsviktiga bin, humlor och fjärilar. Berätta vilken pollinatörernas viktiga roll i trädgården är och hjälps åt att göra er trädgård till en bra plats för dem.

  • Så lättodlade, ettåriga blommor som drar insekter till sig. Bra sorter är solros, rosenskära, vallmo, honungsfacelia, blåklint, blodklöver, blålusern, gurkört och marylandzinnia.
  • Hjälp törstiga insekterna genom att ställa ut en vid skål fylld med vatten. Lägg stenar, kvistar och stora blad i vattnet som insekterna kan vila på.
  • Låt tjocka grenar som brutits, ihåliga pinnar, torra löv och annat organiskt material ligga kvar i delar av trädgården för insekterna att bo och gömma sig i.

Det kryper och krälar

Tillsammans med pollinatörerna är småkrypen i trädgården livsviktiga för kretsloppet i naturen. Daggmaskar, gråsuggor, spindlar, nyckelpigor och tvestjärtar kryper, krälar, äter och bajsar i jorden, vilket bidrar till att myllan hela tiden byggs på, fylls med näring och hålls lucker. Upptäck småkrypens värld tillsammans med barnen med respekt för allt levande, såväl litet som stort, gulligt som småläskigt.


Skörda tillsammans

Så snart det går att skörda är den delade odlarglädjen på topp. Att strosa ut tillsammans och äta direkt från grönsakslandet eller ta med en korg och fylla med egenodlade godsaker är lycka. Tänk att vi kan göra detta hela sommaren och en bra bit in på hösten. En gemensam glädjefylld sysselsättning som finns utanför dörren – det är inte illa.


Glöm inte att fika

Unga såväl som vuxna och äldre odlare behöver pausa och tillåta sig att bara betrakta härligheten, lyssna på surrande insekter och känna solen och vinden i ansiktet. En fikastund, eller två, är därför obligatoriskt. Odlarglädje är delad glädje även när ni inte gör någonting, utan bara insuper trädgårdens, täppans eller balkongens harmoniska atmosfär.


Spännande fröer för unga trädgårdsmästare

Odla med barnen: Spännande fröer för unga trädgårdsmästare. Klicka här »

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (10738)
2024-06-21
Jag uppskattar verkligen Impectas stora  sortiment av fröer och deras praktiska tillbehör till odlingen.
- Kerstin J
2024-06-20
Snabba och korrekta leveranser!
- Ulrika L
2024-06-20
Snabb leverans! 
- Bodil P
2024-06-20
Snabb leverans, o självklart fina fröer! 
- Lina I
2024-06-20
Snabb leverans. Som premie fick jag ärtor. När jag beställt blomfröer så hade jag önskat det i premie.
- Lennart L
2024-06-20
Bra produkter och snabb  expediering
- Christopher N
2024-06-20
Jag tryckte fel förra gången, jag är mycket nöjd
- Rosita G
2024-06-20
Hade några frågor innan beställning, fick snabba och vederhäftiga svar. 
- Lars M
2024-06-20
Är mycket nöjd.
- Helena
2024-06-20
+++++ för Impectas ypperligt välbehövda utbud som deras  Dragväxter för pollinatörer , kulturarvs växter och  Nordiska Vildblommor.
- Suzanne E
2024-06-20
Väldigt bra utbud lite udda grejer och finns så mycket man vill testa 
- Martina K
2024-06-20
Solcellsbevattningssystemet fungerar perfekt 🤩 
- Jonna E
2024-06-20
Fungerar utmärkt och snabb leverans.
- Gunnel C
2024-06-20
Fina fröer till bra pris och snabb leverans till dörren. 
- Elisabeth O
2024-06-20
Snabb leverans 
- Stig-Arne T
2024-06-20
Bra produkter och snabb leverans 
- Margaretha E
2024-06-20
Stort utbud och fin service! 🌸
- Therese B
2024-06-20
Snabb och bra service!
- Bengt W
2024-06-20
Mycket nöjd med allt jag har köpt. Tack 
- Ruzzie M
2024-06-20
Alltid mycket nöjd!
- Ann-Catrin S
Are you in the right place?
Continue to impecta.se