Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Förgätmigej i trädgården

Förgätmigej i trädgården

Många av våra odlade blommor är vilda arter som har beundrats så mycket i naturen att de till slut tyglats och odlats fram som prydnadsväxter. Det är lätt att förstå varför förgätmigej bjöds in från diken, ängar och skogar till våra trädgårdar. Blomman är en riktig sötnos och den äkta artens himmelsblå färg är svår att slita blicken från.

Odla förgätmigej

Förgätmigej är en mycket vacker och lättodlad växt som borde få en plats i varje trädgård och täppa. Äkta förgätmigej, Myosotis scorpioides, blommar i himmelsblått från juni och en bra bit in på hösten medan trädgårdsförgätmigej, Myosotis sylvatica, är en av vårens riktiga skönheter med blommor i blått, rosa och vitt. Lär känna längtans och kärlekens blomma.

Förgätmigejsläktet, Myosotis, ingår i familjen strävbladiga växter, Boraginaceae. I släktet finns ett 50-tal arter varav nio växer i Sverige. Vissa arter av förgätmigej påträffas i stora delar av världen men majoriteten av de 50 arterna är endemiska på Nya Zeeland, vilket innebär att de bara växer där. Namnet Myosotis kommer från grekiskans ord för ’mus’, mys eller myos, samt ’öra’, ous eller otos, och syftar på bladens likhet med musöron.


Förgätmigej – längtans och kärlekens blomma

Det romantiska namnet ’förgätmigej’ är troligtvis en direkt översättning av tyskans ’Vergißmeinnicht’, ’glöm/förgät mig ej’, och namnet går igenom i många språk, som engelskans ’forget-me-not’, franskans ’ne m'oubliez pas’ och italienskans ’nontiscordardimé’. Naturligtvis finns en sägen om hur denna ljuva blå blomma med gult öga fick sitt speciella namn. Den handlar om en ung man, i vissa versioner en riddare, som vid en å eller sjö skulle plocka en bukett vackra blå blommor till sin fästmö. Det begav sig inte bättre än att han i sin iver trillade i vattnet – om han var en riddare kanske för att rustningen var för tung. Den romantiske unge mannen kunde inte simma utan drunknade och det sista han ropade till sin fästmö var ’förgät mig ej’. Blommorna fick sitt namn efter mannens förtvivlade utrop och de skulle komma att bäras av kvinnor som en symbol för evig kärlek. I Sverige började ’förgätmigej’ användas för Myosotis först i slutet av 1600-talet.


7588 Myosotis scorpioides

Äkta Förgätmigej


Vild och vacker äkta förgätmigej

Den sorgliga legenden om hur förgätmigej fick sitt namn syftar på vildformen, den äkta förgätmigej, Myosotis scorpioides. Artnamnet scorpioides är latin för skorpionliknande och sägs syfta på blommans ihoprullade form innan den slår ut.

Förgätmigej ses gärna som en tidig vårblomma men den äkta artens himmelsblå blomning varar ända från juni till augusti eller ännu längre. Detta har gjort den till en populär art att odla. Äkta förgätmigej är flerårig och kan växa i hela landet. Den passar utmärk för en vildäng eller naturtomt, blir ca 30 cm hög och trivs i fuktigt läge i sol eller halvskugga.


Förgätmigej från skog till trädgård

I lövskogar i södra Sverige, framförallt i Skåne, finns den vårblommande skogsförgätmigejen, Myosotis sylvatica. Artnamnet sylvatica kommer av sylva, latinets ord för skog. Blommorna är stora och ljusblå eller vita.


8579 Myosotis sylvatica Snowsylva

Trädgårdsförgätmigej ’Snowsylva’


Skogsförgätmigej har blivit en populär art i odling där den fått namnet trädgårdsförgätmigej. Arten är alltså densamma som skogsförgätmigej, Myosotis sylvatica, men finns i olika sorter och färger. Bland de odlade sorterna av trädgårdsförgätmigej hittar vi djupblå 'Indigo Blue Compact', rosablommande 'Victoria Rosea' och snövita 'Snowsylva'. Gemensamt för dem alla är det solgula ögat i mitten av blomman.

Trädgårdsförgätmigej blir mellan 20 och 40 cm höga. De odlas i hela landet i sol till halvskugga i både normal trädgårdsjord och i lite torrare stenpartier. De är också vackra att odla i kruka.

Förgätmigej i det vilda

Äkta förgätmigej och skogs- eller trädgårdsförgätmigej växer både vilt och odlas i trädgårdar och parker. Övriga sju arter som finns i Sverige är i huvudsak vildväxande. Dessa är backförgätmigej (M. ramosissima), brokförgätmigej (M. discolor), fjällförgätmigej (M. decumbens), fåblommig förgätmigej (M. sparsiflora), sumpförgätmigej (M. laxa), vårförgätmigej (M. stricta) och åkerförgätmigej (M. arvensis).


Förgätmigej från bergen

I bergsområden i Europa, Asien och Nordamerika växer alpförgätmigej, Myosotis alpestris, med bedårande himmelsblå blommor på låga marktäckande plantor. I Sverige finns odlade sorten 'Savoie Blue' som klarar sig i ett till två år och är utmärkt som kant- eller lådväxt.


Förgätmigej i andra släkten

Det finns några arter inom familjen strävbladiga växter, Boraginaceae, som inte tillhör släktet förgätmigej, Myosotis, men som ändå bär det svenska namnet förgätmigej.

Hit hör kinesisk förgätmigej, Cynoglossum amabile, som ingår i släktet hundtungor, Cynoglossum, och odlas som ettårig sommarblomma hos oss. Sorten 'Firmament' har små, klarblå, stjärnlika blommor i juli-augusti på kompakta 40 cm höga plantor. Bland hundtungor finns också indisk förgätmigej, Cynoglossum glochidiatum, även den blåblommig.

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrofylla, tillhör släktet brunneror, Brunnera, en perenn växt för halvskuggiga till skuggiga lägen. Den är härdig i hela landet och blommar med små blå blommor i april-juni på. Bladen är silvriga och plantan blir 35 cm hög.


Odla förgätmigej från frö

Det går utmärkt att odla äkta förgätmigej, skogsförgätmigej och alpförgätmigej från frö. Förkultivera inomhus i februari-mars eller utomhus i krukor eller på friland maj-september. Läs mer om fröodling av perenner på Jordnära i Så här försår du perenner.

Kinesisk och indisk förgätmigej förkultiveras inomhus eller sås direkt på växtplatsen när jorden har värmts upp på våren. Kaukasisk förgätmigej köps som färdiga plantor.

Med sin romantiska historia och rollen som kärlekens och längtans blomma är förgätmigej en blomma som bör finnas i alla trädgårdar, där den tidiga blomningen skänker himmelsblå vårglädje.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK