Förgätmigej i trädgården

Förgätmigej i trädgården

Många av våra odlade blommor är vilda arter som har beundrats så mycket i naturen att de till slut tyglats och odlats fram som prydnadsväxter. Det är lätt att förstå varför förgätmigej bjöds in från diken, ängar och skogar till våra trädgårdar. Blomman är en riktig sötnos och den äkta artens himmelsblå färg är svår att slita blicken från.

Odla förgätmigej

Förgätmigej är en mycket vacker och lättodlad växt som borde få en plats i varje trädgård och täppa. Äkta förgätmigej, Myosotis scorpioides, blommar i himmelsblått från juni och en bra bit in på hösten medan trädgårdsförgätmigej, Myosotis sylvatica, är en av vårens riktiga skönheter med blommor i blått, rosa och vitt. Lär känna längtans och kärlekens blomma.

Förgätmigejsläktet, Myosotis, ingår i familjen strävbladiga växter, Boraginaceae. I släktet finns ett 50-tal arter varav nio växer i Sverige. Vissa arter av förgätmigej påträffas i stora delar av världen men majoriteten av de 50 arterna är endemiska på Nya Zeeland, vilket innebär att de bara växer där. Namnet Myosotis kommer från grekiskans ord för ’mus’, mys eller myos, samt ’öra’, ous eller otos, och syftar på bladens likhet med musöron.


Förgätmigej – längtans och kärlekens blomma

Det romantiska namnet ’förgätmigej’ är troligtvis en direkt översättning av tyskans ’Vergißmeinnicht’, ’glöm/förgät mig ej’, och namnet går igenom i många språk, som engelskans ’forget-me-not’, franskans ’ne m'oubliez pas’ och italienskans ’nontiscordardimé’. Naturligtvis finns en sägen om hur denna ljuva blå blomma med gult öga fick sitt speciella namn. Den handlar om en ung man, i vissa versioner en riddare, som vid en å eller sjö skulle plocka en bukett vackra blå blommor till sin fästmö. Det begav sig inte bättre än att han i sin iver trillade i vattnet – om han var en riddare kanske för att rustningen var för tung. Den romantiske unge mannen kunde inte simma utan drunknade och det sista han ropade till sin fästmö var ’förgät mig ej’. Blommorna fick sitt namn efter mannens förtvivlade utrop och de skulle komma att bäras av kvinnor som en symbol för evig kärlek. I Sverige började ’förgätmigej’ användas för Myosotis först i slutet av 1600-talet.


7588 Myosotis scorpioides

Äkta Förgätmigej


Vild och vacker äkta förgätmigej

Den sorgliga legenden om hur förgätmigej fick sitt namn syftar på vildformen, den äkta förgätmigej, Myosotis scorpioides. Artnamnet scorpioides är latin för skorpionliknande och sägs syfta på blommans ihoprullade form innan den slår ut.

Förgätmigej ses gärna som en tidig vårblomma men den äkta artens himmelsblå blomning varar ända från juni till augusti eller ännu längre. Detta har gjort den till en populär art att odla. Äkta förgätmigej är flerårig och kan växa i hela landet. Den passar utmärk för en vildäng eller naturtomt, blir ca 30 cm hög och trivs i fuktigt läge i sol eller halvskugga.


Förgätmigej från skog till trädgård

I lövskogar i södra Sverige, framförallt i Skåne, finns den vårblommande skogsförgätmigejen, Myosotis sylvatica. Artnamnet sylvatica kommer av sylva, latinets ord för skog. Blommorna är stora och ljusblå eller vita.


8579 Myosotis sylvatica Snowsylva

Trädgårdsförgätmigej ’Snowsylva’


Skogsförgätmigej har blivit en populär art i odling där den fått namnet trädgårdsförgätmigej. Arten är alltså densamma som skogsförgätmigej, Myosotis sylvatica, men finns i olika sorter och färger. Bland de odlade sorterna av trädgårdsförgätmigej hittar vi djupblå 'Indigo Blue Compact', rosablommande 'Victoria Rosea' och snövita 'Snowsylva'. Gemensamt för dem alla är det solgula ögat i mitten av blomman.

Trädgårdsförgätmigej blir mellan 20 och 40 cm höga. De odlas i hela landet i sol till halvskugga i både normal trädgårdsjord och i lite torrare stenpartier. De är också vackra att odla i kruka.

Förgätmigej i det vilda

Äkta förgätmigej och skogs- eller trädgårdsförgätmigej växer både vilt och odlas i trädgårdar och parker. Övriga sju arter som finns i Sverige är i huvudsak vildväxande. Dessa är backförgätmigej (M. ramosissima), brokförgätmigej (M. discolor), fjällförgätmigej (M. decumbens), fåblommig förgätmigej (M. sparsiflora), sumpförgätmigej (M. laxa), vårförgätmigej (M. stricta) och åkerförgätmigej (M. arvensis).


Förgätmigej från bergen

I bergsområden i Europa, Asien och Nordamerika växer alpförgätmigej, Myosotis alpestris, med bedårande himmelsblå blommor på låga marktäckande plantor. I Sverige finns odlade sorten 'Savoie Blue' som klarar sig i ett till två år och är utmärkt som kant- eller lådväxt.


Förgätmigej i andra släkten

Det finns några arter inom familjen strävbladiga växter, Boraginaceae, som inte tillhör släktet förgätmigej, Myosotis, men som ändå bär det svenska namnet förgätmigej.

Hit hör kinesisk förgätmigej, Cynoglossum amabile, som ingår i släktet hundtungor, Cynoglossum, och odlas som ettårig sommarblomma hos oss. Sorten 'Firmament' har små, klarblå, stjärnlika blommor i juli-augusti på kompakta 40 cm höga plantor. Bland hundtungor finns också indisk förgätmigej, Cynoglossum glochidiatum, även den blåblommig.

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrofylla, tillhör släktet brunneror, Brunnera, en perenn växt för halvskuggiga till skuggiga lägen. Den är härdig i hela landet och blommar med små blå blommor i april-juni på. Bladen är silvriga och plantan blir 35 cm hög.


Odla förgätmigej från frö

Det går utmärkt att odla äkta förgätmigej, skogsförgätmigej och alpförgätmigej från frö. Förkultivera inomhus i februari-mars eller utomhus i krukor eller på friland maj-september. Läs mer om fröodling av perenner på Jordnära i Så här försår du perenner.

Kinesisk och indisk förgätmigej förkultiveras inomhus eller sås direkt på växtplatsen när jorden har värmts upp på våren. Kaukasisk förgätmigej köps som färdiga plantor.

Med sin romantiska historia och rollen som kärlekens och längtans blomma är förgätmigej en blomma som bör finnas i alla trädgårdar, där den tidiga blomningen skänker himmelsblå vårglädje.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK