Primula - vårens vackra viva

Primula - vårens vackra viva

Efter nyår kan vi inte hålla oss många minuter innan första primulan tar plats inomhus. Drivna för att blomma mitt i vintern bringar de hopp om våren med sina pigga, klara färger. Primula är egentligen det vetenskapliga namnet på vivesläktet, vars vårblommande arter lyser upp trädgård, täppa och balkong när vi behöver det som bäst.

Odla vivor i trädgården

Det finns många vivor som odlats fram för att njuta av i trädgårdar, täppor och vårens krukodlingar. Jordvivor, bollvivor, majvivor och japanska vivor bidrar alla till en vild och vacker känsla av ängar och skogsmark. Den fridlysta och vildväxande gullvivan kan du så för att låta växa i en oklippt del av gräsmattan eller smycka en rabattkant.


Lär dig mer om vårens vackra vivor

Kärt barn har, som vi vet, många namn och kära växter brukar omges av fantasifulla sägner om hur de upptäcktes och fick sina namn. En gammal katolsk sägen berättar om hur Petrus, eller Sankte Per, en gång tappade nyckeln till himmelrikets port. Nyckeln föll ner till Jorden där den snart plockades tillbaka till Petrus av en utsänd ängel. På marken, där nyckeln legat, växte en vacker blomma upp som fick namnet Sankt Pers nycklar och senare även Jungfru Marie nycklar (i dag är dessa namn på varsin orkidé). Blomman som växte på marken var en Primula veris, en gullviva. Med tiden fick berättelsen överförd betydelse och en mer poetisk innebörd när primulan beskrevs som en gyllene växt som öppnar vårens blomsterhimmel.

En mer lättsmält förklaring till det vetenskapliga släktnamnet Primula, vivesläktet på svenska, är att det kommer av latinets primus, ’den förste’, och syftar på att arterna i släktet blommar tidigt på säsongen. Primulasläktet representeras runtom i världen av över 400 arter varav 7 finns vildväxande eller förvildade i svenska floran. Andra arter finns i Sverige enbart som odlade trädgårdsväxter.

Vad är skillnaden på vildväxande och förvildad?

En växt som är vildväxande i ett visst område är en del av platsens naturliga flora och biologiska kretslopp. En förvildad växt har spridit sig från våra odlingar ut i naturen. Ibland finns förvildade växter kvar i små bestånd, ibland försvinner de snabbt för att de inte klarar konkurrensen från de vildväxande arterna eller så är de sterila korsningar som inte kan föröka sig. I sämsta fall är sorter som förvildas invasiva, som exempelvis blomsterlupin och kanadensiskt gullris, med risk för att de sprids kraftigt och på bekostnad av den naturliga floran.


Fridlysta vilda gullvivan

Gullviva, Primula veris, tillhör en av våra mest älskade vildväxande vårblommor som i maj och juni lyser klargula på ängar, gräsmarker och i dikesrenar. Linné beskrev det som att gullvivan blommade ”från svalans ankomst till granens blomning”.

Gullviva är fridlyst i hela Sverige och helt fredad i Skåne, Hallands län och Örebro län.

Vad innebär fridlysning av en växt

Fridlysning, eller fredning, av växter är ett sätt att skydda arter från att helt försvinna från vår natur. En fridlysning innebär att växten inte får grävas upp eller tas bort på annat sätt, ej heller plockas i kommersiellt syfte. Man kan dock få lov att plocka några exemplar av vissa fridlysta blommor till en egen bukett eller plocka hem några fröer. Är en art helt fredad innebär det att man, förutom förbud att gräva upp, inte heller får lov att plocka vare sig blommor eller fröer. Hur pass sträng en fridlysning av en viss växt är kan skifta från län till län. Är du osäker kan du söka information på naturvårdsverket.se.


6515 Primula veris

Gullviva i odlad form.


Odla gullviva i trädgården

Gullviva ger din trädgård en vild och vacker känsla. De gula blommorna fullkomligt strålar på våren när mycket annat fortfarande är i startgroparna. Förutom den vilda formen av gullviva finns en odlad variant som har något större blommor i blandade färger, från vitt till orange, rött och rosa. Så gullviva inomhus tidigt på året för utplantering när jorden är uppvärmd eller så dem i krukor utomhus på hösten för att driva upp plantor till nästa vår.

Gullviva trivs i sol till halvskugga. I naturen växer de gärna där boskap betar marken och håller den fri från tät vegetation. Låt dem därför ha luft kring plantan så att den låga bladrosetten får ljus. Plantera längst fram i rabatten eller i en vildare del av gräsmattan.


Färgstarka trädgårdsaurikeln

Trädgårdaurikel, Primula x pubescens, är en framodlad variant, en hybrid mellan rosenaurikel, Primula x hirsuta, och vildaurikel, Primula auricula. Blomningen i maj till juni sker i många olika färger, beroende på sort. Det finns trädgårdsaurikel i vitt, gult, orange, rött, rosa och brunrött.

Trädgårdsaurikel är en samlarväxt som engagerar många odlare till byten av både blommor och erfarenheter. Förkultivera trädgårdsaurikel inomhus i februari till mars eller så utomhus i krukor eller på friland från maj till september. Plantera i sol till halvskugga i rabatt eller som en häftig färgexplosion i ett stenparti.


Den vanliga jordvivan

Jordviva, Primula vulgaris, är vår mest populära viva. Vulgaris kommer från latinets vulgus, som betyder ’vanlig’. Jordvivans popularitet beror på att den kommer ut i trädgårdshandeln i full blom i början av året. Ut åker julen och in kommer sprakande färgglada blommor och uppfriskande gröna blad. Inomhusklimatet är dock inte jordvivans bästa miljö och de blir sällan långvariga i fönsterkarmarna.

Jordvivor växte tidigare vilt i södra Sverige, i dag förekommer de i naturen som förvildade exemplar från våra trädgårdar. Att lära av detta har vi att krukväxterna vi köper i början av året mycket väl kan odlas ute i trädgården. Plantera ut dem i rabatten på våren – har du tur hämtar de sig snabbt och blommar igen eller så får du se fram emot blomning utomhus nästa säsong.


6510 Primula denticulata

Bollviva, Primula denticulata, är lättodlad för både stenpartier och rabatter.


Andra vackra vivor

Det finns flera andra fina vivor framodlade för trädgårdens tidiga fägring.

Bollviva, Primula denticulata, är en låg art, ca 25 cm, som redan i april slår ut i bollformade blomsamlingar i lila, blå och vita toner. Bollviva trivs i sol till halvskugga, gärna i lite fuktig jord. Bollviva kan också odlas som krukväxt inomhus. Förkultivera bollviva inomhus i februari till mars eller så dem utomhus i krukor eller på friland från maj till september.

Rosenaurikel, Primula hirsuta, är en låg tuvbildande art, blott 10 cm hög. I vild form växer den i alp- och bergsmiljöer. Blommorna är rosalila. En mycket vacker stenpartiväxt med blomning i april till maj. Förkultivera rosenaurikel inomhus tidigt på året för utplantering när jorden är uppvärmd eller så den i krukor utomhus på hösten för att driva upp plantor till nästa vår.

Majviva, Primula farinosa, blommar i maj till juni i ljusviolett och purpur, ibland kan blomman bli vit. Plantan blir upp till 15 cm hög. Majviva växer vilt i södra Sverige, framförallt på Öland och Gotland, på fuktiga ängar och nära stränder. Som andra vivor trivs majvivan på öppna ytor så nedtrampade och avbetade ko- och hästhagar förgylls gärna av majvivans ljuva blomning. Odlad är den vacker på naturtomten och i skogsträdgårdar och trivs i sol till halvskugga. Förkultivera majviva inomhus tidigt på året för utplantering när jorden är uppvärmd eller så den i krukor utomhus på hösten för att driva upp plantor till nästa vår.

Japansk viva, Primula japonica, är en mycket vacker viva med högväxande blommor som sitter som kransar i flera etage längs stjälken. Färgen är röd, rosa och gulvit. Japansk viva blommar något senare än många andra vivor, i juni och juli. Trivs i sol till halvskugga i lite fuktiga jordar. Förkultivera japansk viva inomhus tidigt på året för utplantering när jorden är uppvärmd eller så den i krukor utomhus på hösten för att driva upp plantor till nästa vår.

Vivor kan behöva en period av kyla för att gro

En del arter av vivor, liksom många andra perenner, gror bäst efter en period av kyla. Om du sår vivorna utomhus på hösten följer en naturlig period av kyla men vid förkultivering inomhus på vårvintern kan vi behöva skapa en köldperiod, exempelvis genom att ställa sådden en tid i kylskåp. Läs mer om stratifiering i Allmänna råd när du ska så frö. Läs på odlingsanvisningarna till varje enskild sort av viva om den kan behöva stratifiering eller inte.


En hyllning till våren

Viva la primavera – italienska för ’Leve våren’ är en hyllning passande för primulasläktets alla vivor. När vintern precis har släppt taget och mycket annat i naturen ligger på vänt blommar de första vivorna med färger vi har längtat efter. Njut av de som växer vilt ute i naturen och krydda din trädgård med både vilda och odlade arter av vivor i olika färg och form.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK