Så här odlar du lavendel

Så här odlar du lavendel

Lavendel är en väldoftande skönhet som fyller många funktioner i trädgården, på terrassen eller balkongen. Lavendel är vacker i kruka, rabatt, som låg häck eller i en egen grupp om många plantor som skapar ett litet Provence i svenska myllan. För honungsbin och fjärilar är lavendel en välkommen källa till pollen och nektar.

Var kan jag odla lavendel?

Lavendel är vackert och sköter sig i princip helt själv. Lavendel kan planteras i rabatt, köksland, kruka och kärl och odlas både i trädgården och på balkongen. Plantera lavendel i soligt läge och väldränerad jord så blommar den rikligt och doftar ljuvligt.


Lavendelsläktet, Lavandula, ingår i familjen kransblommiga växter, Lamiaceae. I lavendelsläktet finns mellan 30 och 40 arter med ursprung från i huvudsak området runt Medelhavet. I Sverige är lavendel främst en odlad växt men vi hittar den vildväxande i landets södra delar.

Släktnamnet Lavandula härstammar från latinets lavare som betyder ’tvätta’ och lavandum, som betyder ’till att tvätta’ och syftar på den flitiga användningen av lavendel redan under antiken i bad, tvätt och rengöring.

Lavendel i kyrkkvasten

Under 1800-talet samlades de svenska byborna i kyrkan varje söndag. Det var trångt och i kyrkbänkarna satt många trötta, hår arbetande människor. För att inte riskera att somna under predikan men också för att skapa en lite mer angenäm doft bland svett- och smutsodören plockade kvinnorna med sig små buketter kallades kyrkkvastar att hålla under näsan. I kyrkkvasten fanns lavendel och andra väldoftande örter som åbrodd, isop, citronmeliss, malört, timjan och rosmarin.

Härdighet hos lavendel

Lavendel är en så kallad halvbuske. Efter ett par säsongen blir nedre delen av lavendeln vedartad, som en buske, medan nytillväxten är örtartad, som en perenn.

Alla arter av lavendel är fleråriga på varmare breddgrader. Hos oss är den rena arten, Lavandula angustifolia, med alla sina sorter flerårig och härdig upp till de södra delarna av Norrland. Andra arter, som spiklavendel, Lavandula latifolia, och skärmlavendel, Lavandula stoechas, kan övervintra i södra Sverige i rabatt i skyddat läge eller i kruka som förvaras frostfritt. Andra arter som Ull-Lavendel, Lavandula lanata, och sommarlavendel, Lavandula multifida, odlas hos oss främst som ettåriga växter.


3127 Lavandula stoechas

Lavendel i trädgården, på terrassen och balkongen

Lavendel älskar sol. I soligt läge doftar den som allra mest och blommar mest intensivt. Jorden bör vara väldränerad. Lavendel mår inte bra av att stå blött om fötterna, särskilt inte under vintern då konstant blöta runt rötterna kan ta död på plantan.

Lavendel som planteras på en plats där den trivs är mycket tålig och långlivad och kan fylla många olika funktioner i trädgård, täppa, på terrass och balkong.


Lavendel i kruka
Det är vackert att plantera bara en lavendel i en mindre kruka eller flera exemplar i en större kruka eller korg. Det är också fint att samplantera lavendel i kruka och kärl med sommarblommor eller andra perenner. I kruka är ettåriga sommarlavendel ’Spanish Eyes’, med ljust violettblå blommor, ett fint alternativ. I ett större kärl eller en låda blir flera plantor av skärmlavendel ’Bandera Purple’ ett effektfullt arrangemang. Skärmlavendel har en lite speciell blomma – i toppen av blomställningen sitter stora violetta stödblad vars uppgift är att locka pollinerande insekter till blomman.


Lavendel i rabatten
I perennrabatten samplanteras lavendel med andra solälskande växter som solhatt, lammöron, och fagertrav. En mycket vacker kombination är lavendel och rosor. Viktigt att tänka på när rosor och lavendel ska kampera ihop är att välja rosor som trivs i full sol och på lite torrare jordar. Den rena arten av lavendel, Lavandula angustifolia, är vacker, mycket aromatisk och tålig i rabatten. Blommorna har den klassiska blåvioletta lavendelfärgen.


Lavendel som kant- eller häckväxt
Med sitt täta och kompakta växtsätt fungerar lavendel utmärkt som låg häck, som dekorativ avdelare i kökslandet eller som kant längs en grusgång eller buskplantering. Som häck- och kantväxt är lavendel, Lavandula angustifolia, och dess sorter lämpligast eftersom de är mest härdiga.


Lavendel i örtagården
Lavendel är ett självklart inslag i örtagården tillsammans med solälskande kryddväxter som timjan, oregano, curryört och rosmarin. Under sensommaren kan blommor och blad skördas och torkas för att fortsätta sprida väldoft även under vintern. I örtagården kan du odla olika arter och sorter av lavendel med vetskapen att alla inte överlever vintern utan vissa njuts en sommar för att sedan planteras på nytt nästa säsong.


Lavendel med ännu mer lavendel
Alla som har sett ett helt fält med böljande blåviolett lavendel vet hur effektfullt det är. Ett fält att fylla med bara en växt har vi sällan tillgång till men det räcker långt att plantera en stor grupp lavendel i ett soligt hörn av trädgården eller i en stor rundel vid terrassen.

Lavendel i mat och bak

Lavendel går utmärkt att använda som ingrediens i köket. Om du drar fingrarna över en lavendelblomma och doftar vet du också hur det kommer smaka. Använd alltid lavendel i matlagning och bakning med måtta för att smaken inte ska ta över helt. Lavendel kan användas både färsk och torkad som krydda i bröd, skorpor och kakor men också till maten som krydda till potatisgratäng, kött och sallad. Torkad lavendel kan också användas till att smaksätta salt, socker och honung.

Skötsel av lavendel

Lavendel sköter sig i mångt och mycket själv så länge den planteras på en solig plats i väldränerad jord. Det viktiga för friska och vackra buskar är regelbunden beskärning. Lämnas lavendel att växa fritt år efter år blir busken mer och mer förvedad och därmed gles och spretig med dålig blomning.


Klipp lavendel på våren
Den viktigaste beskärningen sker på våren − gärna varje år men vartannat år går också bra. Använd en vass sekatör och klipp ner busken så att ca en tredjedel av busken får vara kvar. Det kommer se mycket trist och brunt ut efteråt men med värmen kommer belöningen med friska, pigga skott som kommer ge frodiga rikblommande plantor.


Ansa lavendel på hösten

När lavendeln har blommat över står blomställningarna kvar och torkar. Många tycker det är vackert och låter lavendeln vara oklippt fram tills beskärningen på våren. Det går också bra att ansa och forma lavendeln på hösten. Med en häcksax klipps alla stjälkar av precis där bladverket börjar. Med lite snits kan busken rundas av på toppen och stå kvar som en grågrön dekorativt formad buske hela vintern, fram tills den mer kraftiga vårbeskärningen.


3126 Lavandula latifolia

Odla lavendel från frö

Lavendel går utmärkt att odla från frö. Förkultivera inomhus på våren. Med extra belysning kan du så lavendel redan i januari. Så i fuktig såjord, täck fröerna med ett tunt lager jord och täck sådden med ett ventilerat lock i hårdplast eller plastpåse med hål i. Om fröna inte har grott inom en månad placerar du sådden i kylskåp ca en månad, därefter utomhus i skuggläge.

Lavendel kan också sås utomhus i september till november i krukor eller på friland avsett för uppdrivning. Krukorna står kvar ute hela vintern och till våren har plantorna hunnit växa till sig. Läs gärna mer i Så här försår du perenner.

En del arter och sorter av lavendel frösår sig villigt själv. Odlar du dem i trädgården kan små söta fröplantor dyka upp lite här och var. Vill du bevara dem men tycker de har hamnat fel gräver du upp dem på våren eller hösten och flyttar till önskad plats i rabatten eller planterar i krukor.


Föröka lavendel med sticklingar

Lavendel är enkelt att föröka med sticklingar. Ett utmärkt tillfälle att ta sticklingarna är på våren när du beskär din lavendel. Det avklippta växtmaterialet gömmer en hel lavendelfabrik. Det går också bra att plocka sticklingsmaterial på lavendel under sensommar och tidig höst.


Gör så här när du tar sticklingar
Klipp till en stickling genom att ta en beskuren kvist och klipp av den förvedade delen nästa helt, utom en liten klack som får vara kvar. I toppen lämnar du lite blad men resten av sticklingen rensas från blad. Kvar ska du ha en 10 till 15 cm lång pinne med lite förvedad del i botten och lite mjuka delar i toppen.

Sätt ner sticklingen i jord i krukor eller tråg. De kan stå tätt under tiden de ska rota sig. I det här läget är din odling ingen vacker syn men i de små pinnarna gömmer sig nya vackra lavendelplantor. Vattna och placera sticklingarna utomhus på en skuggig plats där de får stå under hela säsongen. Vattna vid behov men undvik att sticklingarna står i vatten. Till hösten planterar du antingen ut de unga lavendelplantorna på sin växtplats i trädgården eller i större krukor där de kan drivas vidare till nästa säsong.


Kärlek till lavendel

Det är lätt att bli ett lavendelfan. De silvergröna små buskarna är dekorativa i sig och sprider väldoft så snart de knoppas på våren. Till sommaren skjuter stjälkarna fart och toppas av blommor i blått, rosa eller vitt beroende på sort. När solen gassar sprids lavendelaromen utan att du ens behöver röra busken. Kanske för att doften är så pass stark, kanske för att humlors, fjärilars och bins lustfyllda dans bland blommorna rör upp doftämnena.

Vi hoppas du njuter av lavendel i trädgården, täppan eller på terras och balkong.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

Läs mer
Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se