Så här odlar du lavendel

Så här odlar du lavendel

Lavendel är en väldoftande skönhet som fyller många funktioner i trädgården, på terrassen eller balkongen. Lavendel är vacker i kruka, rabatt, som låg häck eller i en egen grupp om många plantor som skapar ett litet Provence i svenska myllan. För honungsbin och fjärilar är lavendel en välkommen källa till pollen och nektar.

Var kan jag odla lavendel?

Lavendel är vackert och sköter sig i princip helt själv. Lavendel kan planteras i rabatt, köksland, kruka och kärl och odlas både i trädgården och på balkongen. Plantera lavendel i soligt läge och väldränerad jord så blommar den rikligt och doftar ljuvligt.


Lavendelsläktet, Lavandula, ingår i familjen kransblommiga växter, Lamiaceae. I lavendelsläktet finns mellan 30 och 40 arter med ursprung från i huvudsak området runt Medelhavet. I Sverige är lavendel främst en odlad växt men vi hittar den vildväxande i landets södra delar.

Släktnamnet Lavandula härstammar från latinets lavare som betyder ’tvätta’ och lavandum, som betyder ’till att tvätta’ och syftar på den flitiga användningen av lavendel redan under antiken i bad, tvätt och rengöring.

Lavendel i kyrkkvasten

Under 1800-talet samlades de svenska byborna i kyrkan varje söndag. Det var trångt och i kyrkbänkarna satt många trötta, hår arbetande människor. För att inte riskera att somna under predikan men också för att skapa en lite mer angenäm doft bland svett- och smutsodören plockade kvinnorna med sig små buketter kallades kyrkkvastar att hålla under näsan. I kyrkkvasten fanns lavendel och andra väldoftande örter som åbrodd, isop, citronmeliss, malört, timjan och rosmarin.

Härdighet hos lavendel

Lavendel är en så kallad halvbuske. Efter ett par säsongen blir nedre delen av lavendeln vedartad, som en buske, medan nytillväxten är örtartad, som en perenn.

Alla arter av lavendel är fleråriga på varmare breddgrader. Hos oss är den rena arten, Lavandula angustifolia, med alla sina sorter flerårig och härdig upp till de södra delarna av Norrland. Andra arter, som spiklavendel, Lavandula latifolia, och skärmlavendel, Lavandula stoechas, kan övervintra i södra Sverige i rabatt i skyddat läge eller i kruka som förvaras frostfritt. Andra arter som Ull-Lavendel, Lavandula lanata, och sommarlavendel, Lavandula multifida, odlas hos oss främst som ettåriga växter.


3127 Lavandula stoechas

Lavendel i trädgården, på terrassen och balkongen

Lavendel älskar sol. I soligt läge doftar den som allra mest och blommar mest intensivt. Jorden bör vara väldränerad. Lavendel mår inte bra av att stå blött om fötterna, särskilt inte under vintern då konstant blöta runt rötterna kan ta död på plantan.

Lavendel som planteras på en plats där den trivs är mycket tålig och långlivad och kan fylla många olika funktioner i trädgård, täppa, på terrass och balkong.


Lavendel i kruka
Det är vackert att plantera bara en lavendel i en mindre kruka eller flera exemplar i en större kruka eller korg. Det är också fint att samplantera lavendel i kruka och kärl med sommarblommor eller andra perenner. I kruka är ettåriga sommarlavendel ’Spanish Eyes’, med ljust violettblå blommor, ett fint alternativ. I ett större kärl eller en låda blir flera plantor av skärmlavendel ’Bandera Purple’ ett effektfullt arrangemang. Skärmlavendel har en lite speciell blomma – i toppen av blomställningen sitter stora violetta stödblad vars uppgift är att locka pollinerande insekter till blomman.


Lavendel i rabatten
I perennrabatten samplanteras lavendel med andra solälskande växter som solhatt, lammöron, och fagertrav. En mycket vacker kombination är lavendel och rosor. Viktigt att tänka på när rosor och lavendel ska kampera ihop är att välja rosor som trivs i full sol och på lite torrare jordar. Den rena arten av lavendel, Lavandula angustifolia, är vacker, mycket aromatisk och tålig i rabatten. Blommorna har den klassiska blåvioletta lavendelfärgen.


Lavendel som kant- eller häckväxt
Med sitt täta och kompakta växtsätt fungerar lavendel utmärkt som låg häck, som dekorativ avdelare i kökslandet eller som kant längs en grusgång eller buskplantering. Som häck- och kantväxt är lavendel, Lavandula angustifolia, och dess sorter lämpligast eftersom de är mest härdiga.


Lavendel i örtagården
Lavendel är ett självklart inslag i örtagården tillsammans med solälskande kryddväxter som timjan, oregano, curryört och rosmarin. Under sensommaren kan blommor och blad skördas och torkas för att fortsätta sprida väldoft även under vintern. I örtagården kan du odla olika arter och sorter av lavendel med vetskapen att alla inte överlever vintern utan vissa njuts en sommar för att sedan planteras på nytt nästa säsong.


Lavendel med ännu mer lavendel
Alla som har sett ett helt fält med böljande blåviolett lavendel vet hur effektfullt det är. Ett fält att fylla med bara en växt har vi sällan tillgång till men det räcker långt att plantera en stor grupp lavendel i ett soligt hörn av trädgården eller i en stor rundel vid terrassen.

Lavendel i mat och bak

Lavendel går utmärkt att använda som ingrediens i köket. Om du drar fingrarna över en lavendelblomma och doftar vet du också hur det kommer smaka. Använd alltid lavendel i matlagning och bakning med måtta för att smaken inte ska ta över helt. Lavendel kan användas både färsk och torkad som krydda i bröd, skorpor och kakor men också till maten som krydda till potatisgratäng, kött och sallad. Torkad lavendel kan också användas till att smaksätta salt, socker och honung.

Skötsel av lavendel

Lavendel sköter sig i mångt och mycket själv så länge den planteras på en solig plats i väldränerad jord. Det viktiga för friska och vackra buskar är regelbunden beskärning. Lämnas lavendel att växa fritt år efter år blir busken mer och mer förvedad och därmed gles och spretig med dålig blomning.


Klipp lavendel på våren
Den viktigaste beskärningen sker på våren − gärna varje år men vartannat år går också bra. Använd en vass sekatör och klipp ner busken så att ca en tredjedel av busken får vara kvar. Det kommer se mycket trist och brunt ut efteråt men med värmen kommer belöningen med friska, pigga skott som kommer ge frodiga rikblommande plantor.


Ansa lavendel på hösten

När lavendeln har blommat över står blomställningarna kvar och torkar. Många tycker det är vackert och låter lavendeln vara oklippt fram tills beskärningen på våren. Det går också bra att ansa och forma lavendeln på hösten. Med en häcksax klipps alla stjälkar av precis där bladverket börjar. Med lite snits kan busken rundas av på toppen och stå kvar som en grågrön dekorativt formad buske hela vintern, fram tills den mer kraftiga vårbeskärningen.


3126 Lavandula latifolia

Odla lavendel från frö

Lavendel går utmärkt att odla från frö. Förkultivera inomhus på våren. Med extra belysning kan du så lavendel redan i januari. Så i fuktig såjord, täck fröerna med ett tunt lager jord och täck sådden med ett ventilerat lock i hårdplast eller plastpåse med hål i. Om fröna inte har grott inom en månad placerar du sådden i kylskåp ca en månad, därefter utomhus i skuggläge.

Lavendel kan också sås utomhus i september till november i krukor eller på friland avsett för uppdrivning. Krukorna står kvar ute hela vintern och till våren har plantorna hunnit växa till sig. Läs gärna mer i Så här försår du perenner.

En del arter och sorter av lavendel frösår sig villigt själv. Odlar du dem i trädgården kan små söta fröplantor dyka upp lite här och var. Vill du bevara dem men tycker de har hamnat fel gräver du upp dem på våren eller hösten och flyttar till önskad plats i rabatten eller planterar i krukor.


Föröka lavendel med sticklingar

Lavendel är enkelt att föröka med sticklingar. Ett utmärkt tillfälle att ta sticklingarna är på våren när du beskär din lavendel. Det avklippta växtmaterialet gömmer en hel lavendelfabrik. Det går också bra att plocka sticklingsmaterial på lavendel under sensommar och tidig höst.


Gör så här när du tar sticklingar
Klipp till en stickling genom att ta en beskuren kvist och klipp av den förvedade delen nästa helt, utom en liten klack som får vara kvar. I toppen lämnar du lite blad men resten av sticklingen rensas från blad. Kvar ska du ha en 10 till 15 cm lång pinne med lite förvedad del i botten och lite mjuka delar i toppen.

Sätt ner sticklingen i jord i krukor eller tråg. De kan stå tätt under tiden de ska rota sig. I det här läget är din odling ingen vacker syn men i de små pinnarna gömmer sig nya vackra lavendelplantor. Vattna och placera sticklingarna utomhus på en skuggig plats där de får stå under hela säsongen. Vattna vid behov men undvik att sticklingarna står i vatten. Till hösten planterar du antingen ut de unga lavendelplantorna på sin växtplats i trädgården eller i större krukor där de kan drivas vidare till nästa säsong.


Kärlek till lavendel

Det är lätt att bli ett lavendelfan. De silvergröna små buskarna är dekorativa i sig och sprider väldoft så snart de knoppas på våren. Till sommaren skjuter stjälkarna fart och toppas av blommor i blått, rosa eller vitt beroende på sort. När solen gassar sprids lavendelaromen utan att du ens behöver röra busken. Kanske för att doften är så pass stark, kanske för att humlors, fjärilars och bins lustfyllda dans bland blommorna rör upp doftämnena.

Vi hoppas du njuter av lavendel i trädgården, täppan eller på terras och balkong.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK