Lejongap

Lejongap för rabatt och kruka

Vissa sommarblommor bidrar alldeles extra mycket till att ge trädgården eller balkongen en romantisk och mormorsnostalgisk känsla. Hit hör utan tvekan de lättodlade och färgsprakande lejongapen - dekorativa i kruka, tilldragande i rabatten och storslagna när de planteras i mängder på ett fält.

Så här odlar du lejongap

  1. Lejongap är lättodlade och tåliga.
  2. Förkultivera lejongap inomhus i mars-april.
  3. Plantera lejongap i näringsrik jord i soligt läge.
  4. Lejongap är vackra i rabatt, kruka och som snittblommor.
  5. Lejongap blommar från maj till oktober.

Lejongap, Antirrhinum majus, tillhör nuförtiden familjen grobladsväxter, Plantaginaceae. Tidigare ingick lejongap i en familj med det vetenskapliga namnet Scrophulariaceae, som på svenska då hette lejongapsväxter. Efter att lejongap placerades i en ny familj bytte Scrophulariaceae sitt svenska namn till flenörtsväxter.

Det sägs att lejongap från början växte vilt i Spanien och Italien, men dess ursprung är inte helt klarlagt. I Sverige odlas lejongap som ettårig sommarblomma, men den kan övervintra en eller ett par säsonger i södra Sverige. Många sorter frösår sig villigt vilket gör att det kan återkomma år efter år. I varmare klimat odlas lejongap som en flerårig ört.


8106 Antirrhinum majus F1 Chantilly Mix

Lejongap och humlor trivs ihop

Det stiliga namnet lejongap illustrerar hur blomman öppnas till ett litet lejongap när den trycks ihop. Blomman håller sig stängd tills en insekt landar på kronbladet som ser ut som gapets underläpp. Om insekten är tung nog trycks läppen ner och blomman öppnar sig. Humlor, med sin bulliga kropp, är tunga nog att öppna lejongapet. Ett bi som redan är fullt av pollen kan också tynga ner tillräckligt. Väl inbjuden omsluts insekten av blomman och tumlar glatt omkring bland pollenet därinne innan den släpps ut igen för nya äventyr i nästa blomma.

Lejongap utsågs till årets sommarblomma 2017. I samband med utmärkelsen beskrev trädgårdsmästare John Taylor den färgsprakande vinnaren så här: ”Lejongap är en blomma som är känd och älskad över hela världen. Den är lättodlat och har en svårslagen romantisk prägel som passar i alla lägen där man vill ha glada färger i stora mängder. Tålig med blommor långt in i hösten. Lejongap är en blomma som ska finnas i varje trädgård och på varje balkong.”


81081 Antirrhinum majus F1 Rocket Rose Shades

Praktfulla höga lejongap

Resliga sorter av lejongap blir upp till 80 cm höga. De är romantiskt stämningsfulla i rabatten och ljuvligt vackra i sommarens buketter. Plantera höga lejongap i grupper i rabatten så blir intrycket prunkande och harmoniskt på samma gång. Enstaka plantor här och var skapar i stället en rörig känsla som är svår att ta in.

Lejongap F1 'Chantilly Mix' är en fantastiskt vacker, minst 80 cm hög sort som är särskilt anpassad till nordiskt klimat. Blommorna är stora och går i en varm färgskala av gult, rosa, aprikos och ljust tegelrött. F1 'Rocket Lemon Yellow' har ljust citrongula, täta blomspiror på grenade, stadiga stjälkar medan 'Rocket Rose Shades' är rosa med gult svalg. Båda sorterna blir 80 cm höga och är praktfulla i buketter och grupplanteringar. Läckra lejongap ’Tetra’ stannar på runt 60 cm och utmärker sig med krusade en- och tvåfärgade blommor i skiftande färgskalor.


80962 Antirrhinum majus Black Prince

Buskiga halvhöga lejongap

Sorter av lejongap som stannar på en höjd mellan 35 och 50 cm har ofta ett väl förgrenat och buskigt växtsätt. Även de är vackra att plantera i grupper i rabatten där de fyller ut och skapar böljande färgklickar. De halvhöga lejongapen är fina att odla i större krukor och blomlådor. De är också vackra att plocka till buketter.

Lejongap 'Brighton Rock' är en kulturarvssort med anor från 1800-talet. Det är ett förtjusande lejongap som förr odlades i slottsträdgårdar för sina iögonfallande tvåfärgade blommor i randmönster. 'Brighton Rock' blir ca 45 cm hög. 'Black Prince' är en mycket odlingsvärd ekologisk sort av lejongap. Bladen är mörkgröna och blommorna djupt sammetsröda och hyacintlika i täta spiror på stadiga stjälkar. Den blir ungefär en halv meter hög. I lejongap 'Trumpet Serenade' finner du en unik halvhög sort med öppna, trumpetformade blommor i flera olika färger.


80943 Antirrhinum majus F1 Snappy Violet

Låga marktäckande lejongap

De lägsta sorterna av lejongap blir blott 15 till 20 cm höga. De skapar vackra rabattkanter och är utmärkta som ettåriga marktäckare. Låga lejongap är också fina i samplaneringar i krukor, urnor och blomlådor.

Lejongap F1 'Floral Showers' har ett lågt, runt 18 cm, och kompakt växtsätt och blommor i en variationsrik flerfärgsblandning. 'Magic Carpet' är ytterligare några centimeter lägre och bildar täta färgsprakande mattor i rosa, aprikos, gult och rött. 'Magic Carpet' är utmärkt att plantera som ettårig blomstermatta i ett stenparti.


80944 Antirrhinum majus F1 Snappy Lavender Blush

Lejongap i Snappy-serien
På engelska kallas lejongap för snapdragon. Blomman liknas vid ett litet drakansikte vars mun öppnas när blomman kläms ihop. ’Snap’ kommer av att det knäpper till när man klämmer på blomman. Det finns en serie mycket fina, låga lejongap med det gemensamma namnet ’Snappy’. De blommar alla länge och har ett kompakt, tätt grenande växtsätt med mängder av blommor över det frodiga bladverket. Lejongapen i Snappy-serien är vackra som kantväxter, marktäckare samt i sommarens krukor och blomlådor.

• Lejongap F1 'Snappy Orchid’ har ljust rosa, schatterade blommor med körsbärsrött svalg.
• Lejongap F1 'Snappy Red & Yellow' har varmt röda blommor med klargult svalg
• Lejongap F1 'Snappy Violet' har djupt hallonröda enfärgade blommor.
• Lejongap F1 'Snappy Lavender Blush' har vita blommor med karamellrosa schattering och gult svalg.

Odla lejongap

Lejongap förkultiveras inomhus i såjord i mars-april. Lejongapens fröer är ljusgroende vilket innebär att sådden inte täcks med jord. Fukta jorden före sådd och tryck endast lätt ned fröerna på ytan. Täck sådden med plastlock med ventilation. Placeras i 20–25 grader, ljust och svalt efter groning.

Före utplantering avhärdas plantorna genom att ställas utomhus i skyddat, frostfritt läge en liten stund varje dag. Plantorna kan toppas då och då för buskigare växtsätt.

Plantera dina lejongap i näringsrik jord i soligt läge fram i oktober. Ansa bort vissna blomstänglar då och då för att ge plats åt nya blommande spiror. Lejongapen har den goda smaken att inte bara vara utsökt vackra, de blommar dessutom oavbrutet under en riktigt lång period. Flera sorter börjar blomma redan i maj och ger sig inte förrän frosten börjar bita under hösten.

I övrigt är det bara att njuta av lejongap i trädgården, täppan, på terrassen eller balkongen och inomhus i sommarens mest färgglada buketter.

Utvalda fröer till sommarblommor för försådd

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK