Lejongap för rabatt och kruka | Impecta
Lejongap
Vissa sommarblommor bidrar alldeles extra mycket till att ge trädgården eller balkongen en romantisk och mormorsnostalgisk känsla. Hit hör utan tvekan de lättodlade och färgsprakande lejongapen - dekorativa i kruka, tilldragande i rabatten och storslagna när de planteras i mängder på ett fält.

Så här odlar du lejongap

  1. Lejongap är lättodlade och tåliga.
  2. Förkultivera lejongap inomhus i mars-april.
  3. Plantera lejongap i näringsrik jord i soligt läge.
  4. Lejongap är vackra i rabatt, kruka och som snittblommor.
  5. Lejongap blommar från maj till oktober.

Lejongap, Antirrhinum majus, tillhör nuförtiden familjen grobladsväxter, Plantaginaceae. Tidigare ingick lejongap i en familj med det vetenskapliga namnet Scrophulariaceae, som på svenska då hette lejongapsväxter. Efter att lejongap placerades i en ny familj bytte Scrophulariaceae sitt svenska namn till flenörtsväxter.

Det sägs att lejongap från början växte vilt i Spanien och Italien, men dess ursprung är inte helt klarlagt. I Sverige odlas lejongap som ettårig sommarblomma, men den kan övervintra en eller ett par säsonger i södra Sverige. Många sorter frösår sig villigt vilket gör att det kan återkomma år efter år. I varmare klimat odlas lejongap som en flerårig ört.


8106 Antirrhinum majus F1 Chantilly Mix

Lejongap och humlor trivs ihop

Det stiliga namnet lejongap illustrerar hur blomman öppnas till ett litet lejongap när den trycks ihop. Blomman håller sig stängd tills en insekt landar på kronbladet som ser ut som gapets underläpp. Om insekten är tung nog trycks läppen ner och blomman öppnar sig. Humlor, med sin bulliga kropp, är tunga nog att öppna lejongapet. Ett bi som redan är fullt av pollen kan också tynga ner tillräckligt. Väl inbjuden omsluts insekten av blomman och tumlar glatt omkring bland pollenet därinne innan den släpps ut igen för nya äventyr i nästa blomma.

Lejongap utsågs till årets sommarblomma 2017. I samband med utmärkelsen beskrev trädgårdsmästare John Taylor den färgsprakande vinnaren så här: ”Lejongap är en blomma som är känd och älskad över hela världen. Den är lättodlat och har en svårslagen romantisk prägel som passar i alla lägen där man vill ha glada färger i stora mängder. Tålig med blommor långt in i hösten. Lejongap är en blomma som ska finnas i varje trädgård och på varje balkong.”


81081 Antirrhinum majus F1 Rocket Rose Shades

Praktfulla höga lejongap

Resliga sorter av lejongap blir upp till 80 cm höga. De är romantiskt stämningsfulla i rabatten och ljuvligt vackra i sommarens buketter. Plantera höga lejongap i grupper i rabatten så blir intrycket prunkande och harmoniskt på samma gång. Enstaka plantor här och var skapar i stället en rörig känsla som är svår att ta in.

Lejongap F1 'Chantilly Mix' är en fantastiskt vacker, minst 80 cm hög sort som är särskilt anpassad till nordiskt klimat. Blommorna är stora och går i en varm färgskala av gult, rosa, aprikos och ljust tegelrött. F1 'Rocket Lemon Yellow' har ljust citrongula, täta blomspiror på grenade, stadiga stjälkar medan 'Rocket Rose Shades' är rosa med gult svalg. Båda sorterna blir 80 cm höga och är praktfulla i buketter och grupplanteringar. Läckra lejongap ’Tetra’ stannar på runt 60 cm och utmärker sig med krusade en- och tvåfärgade blommor i skiftande färgskalor.


80962 Antirrhinum majus Black Prince

Buskiga halvhöga lejongap

Sorter av lejongap som stannar på en höjd mellan 35 och 50 cm har ofta ett väl förgrenat och buskigt växtsätt. Även de är vackra att plantera i grupper i rabatten där de fyller ut och skapar böljande färgklickar. De halvhöga lejongapen är fina att odla i större krukor och blomlådor. De är också vackra att plocka till buketter.

Lejongap 'Brighton Rock' är en kulturarvssort med anor från 1800-talet. Det är ett förtjusande lejongap som förr odlades i slottsträdgårdar för sina iögonfallande tvåfärgade blommor i randmönster. 'Brighton Rock' blir ca 45 cm hög. 'Black Prince' är en mycket odlingsvärd ekologisk sort av lejongap. Bladen är mörkgröna och blommorna djupt sammetsröda och hyacintlika i täta spiror på stadiga stjälkar. Den blir ungefär en halv meter hög. I lejongap 'Trumpet Serenade' finner du en unik halvhög sort med öppna, trumpetformade blommor i flera olika färger.


80943 Antirrhinum majus F1 Snappy Violet

Låga marktäckande lejongap

De lägsta sorterna av lejongap blir blott 15 till 20 cm höga. De skapar vackra rabattkanter och är utmärkta som ettåriga marktäckare. Låga lejongap är också fina i samplaneringar i krukor, urnor och blomlådor.

Lejongap F1 'Floral Showers' har ett lågt, runt 18 cm, och kompakt växtsätt och blommor i en variationsrik flerfärgsblandning. 'Magic Carpet' är ytterligare några centimeter lägre och bildar täta färgsprakande mattor i rosa, aprikos, gult och rött. 'Magic Carpet' är utmärkt att plantera som ettårig blomstermatta i ett stenparti.


80944 Antirrhinum majus F1 Snappy Lavender Blush

Lejongap i Snappy-serien
På engelska kallas lejongap för snapdragon. Blomman liknas vid ett litet drakansikte vars mun öppnas när blomman kläms ihop. ’Snap’ kommer av att det knäpper till när man klämmer på blomman. Det finns en serie mycket fina, låga lejongap med det gemensamma namnet ’Snappy’. De blommar alla länge och har ett kompakt, tätt grenande växtsätt med mängder av blommor över det frodiga bladverket. Lejongapen i Snappy-serien är vackra som kantväxter, marktäckare samt i sommarens krukor och blomlådor.

• Lejongap F1 'Snappy Orchid’ har ljust rosa, schatterade blommor med körsbärsrött svalg.
• Lejongap F1 'Snappy Red & Yellow' har varmt röda blommor med klargult svalg
• Lejongap F1 'Snappy Violet' har djupt hallonröda enfärgade blommor.
• Lejongap F1 'Snappy Lavender Blush' har vita blommor med karamellrosa schattering och gult svalg.

Odla lejongap

Lejongap förkultiveras inomhus i såjord i mars-april. Lejongapens fröer är ljusgroende vilket innebär att sådden inte täcks med jord. Fukta jorden före sådd och tryck endast lätt ned fröerna på ytan. Täck sådden med plastlock med ventilation. Placeras i 20–25 grader, ljust och svalt efter groning.

Före utplantering avhärdas plantorna genom att ställas utomhus i skyddat, frostfritt läge en liten stund varje dag. Plantorna kan toppas då och då för buskigare växtsätt.

Plantera dina lejongap i näringsrik jord i soligt läge fram i oktober. Ansa bort vissna blomstänglar då och då för att ge plats åt nya blommande spiror. Lejongapen har den goda smaken att inte bara vara utsökt vackra, de blommar dessutom oavbrutet under en riktigt lång period. Flera sorter börjar blomma redan i maj och ger sig inte förrän frosten börjar bita under hösten.

I övrigt är det bara att njuta av lejongap i trädgården, täppan, på terrassen eller balkongen och inomhus i sommarens mest färgglada buketter.

Utvalda fröer till sommarblommor för försådd - 3 för 2

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-02-19
Så håller du ogräset borta

Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Läs mer
Så och odla blåklint

Blåklint andas sommar och sol, blommande ängar och åkerskanter. Den himmelsblå färgen är klassisk, men blåklint finns i flera andra, vackra kulörer. Blåklint är enkelt att fröså under vår, försommar och höst.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Läs mer
Söta, goda och nyttiga ärter

Ärter har en söt och mild smak som brukar falla till och med de mest grönsakskräsna barn i smaken. De är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och fantastiskt rikgivande. Som extra bonus förser de jorden med kväve.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK