Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Lejongap

Lejongap för rabatt och kruka

Vissa sommarblommor bidrar alldeles extra mycket till att ge trädgården eller balkongen en romantisk och mormorsnostalgisk känsla. Hit hör utan tvekan de lättodlade och färgsprakande lejongapen - dekorativa i kruka, tilldragande i rabatten och storslagna när de planteras i mängder på ett fält.

Så här odlar du lejongap

  1. Lejongap är lättodlade och tåliga.
  2. Förkultivera lejongap inomhus i mars-april.
  3. Plantera lejongap i näringsrik jord i soligt läge.
  4. Lejongap är vackra i rabatt, kruka och som snittblommor.
  5. Lejongap blommar från maj till oktober.

Lejongap, Antirrhinum majus, tillhör nuförtiden familjen grobladsväxter, Plantaginaceae. Tidigare ingick lejongap i en familj med det vetenskapliga namnet Scrophulariaceae, som på svenska då hette lejongapsväxter. Efter att lejongap placerades i en ny familj bytte Scrophulariaceae sitt svenska namn till flenörtsväxter.

Det sägs att lejongap från början växte vilt i Spanien och Italien, men dess ursprung är inte helt klarlagt. I Sverige odlas lejongap som ettårig sommarblomma, men den kan övervintra en eller ett par säsonger i södra Sverige. Många sorter frösår sig villigt vilket gör att det kan återkomma år efter år. I varmare klimat odlas lejongap som en flerårig ört.


8106 Antirrhinum majus F1 Chantilly Mix

Lejongap och humlor trivs ihop

Det stiliga namnet lejongap illustrerar hur blomman öppnas till ett litet lejongap när den trycks ihop. Blomman håller sig stängd tills en insekt landar på kronbladet som ser ut som gapets underläpp. Om insekten är tung nog trycks läppen ner och blomman öppnar sig. Humlor, med sin bulliga kropp, är tunga nog att öppna lejongapet. Ett bi som redan är fullt av pollen kan också tynga ner tillräckligt. Väl inbjuden omsluts insekten av blomman och tumlar glatt omkring bland pollenet därinne innan den släpps ut igen för nya äventyr i nästa blomma.

Lejongap utsågs till årets sommarblomma 2017. I samband med utmärkelsen beskrev trädgårdsmästare John Taylor den färgsprakande vinnaren så här: ”Lejongap är en blomma som är känd och älskad över hela världen. Den är lättodlat och har en svårslagen romantisk prägel som passar i alla lägen där man vill ha glada färger i stora mängder. Tålig med blommor långt in i hösten. Lejongap är en blomma som ska finnas i varje trädgård och på varje balkong.”


81081 Antirrhinum majus F1 Rocket Rose Shades

Praktfulla höga lejongap

Resliga sorter av lejongap blir upp till 80 cm höga. De är romantiskt stämningsfulla i rabatten och ljuvligt vackra i sommarens buketter. Plantera höga lejongap i grupper i rabatten så blir intrycket prunkande och harmoniskt på samma gång. Enstaka plantor här och var skapar i stället en rörig känsla som är svår att ta in.

Lejongap F1 'Chantilly Mix' är en fantastiskt vacker, minst 80 cm hög sort som är särskilt anpassad till nordiskt klimat. Blommorna är stora och går i en varm färgskala av gult, rosa, aprikos och ljust tegelrött. F1 'Rocket Lemon Yellow' har ljust citrongula, täta blomspiror på grenade, stadiga stjälkar medan 'Rocket Rose Shades' är rosa med gult svalg. Båda sorterna blir 80 cm höga och är praktfulla i buketter och grupplanteringar. Läckra lejongap ’Tetra’ stannar på runt 60 cm och utmärker sig med krusade en- och tvåfärgade blommor i skiftande färgskalor.


80962 Antirrhinum majus Black Prince

Buskiga halvhöga lejongap

Sorter av lejongap som stannar på en höjd mellan 35 och 50 cm har ofta ett väl förgrenat och buskigt växtsätt. Även de är vackra att plantera i grupper i rabatten där de fyller ut och skapar böljande färgklickar. De halvhöga lejongapen är fina att odla i större krukor och blomlådor. De är också vackra att plocka till buketter.

Lejongap 'Brighton Rock' är en kulturarvssort med anor från 1800-talet. Det är ett förtjusande lejongap som förr odlades i slottsträdgårdar för sina iögonfallande tvåfärgade blommor i randmönster. 'Brighton Rock' blir ca 45 cm hög. 'Black Prince' är en mycket odlingsvärd ekologisk sort av lejongap. Bladen är mörkgröna och blommorna djupt sammetsröda och hyacintlika i täta spiror på stadiga stjälkar. Den blir ungefär en halv meter hög. I lejongap 'Trumpet Serenade' finner du en unik halvhög sort med öppna, trumpetformade blommor i flera olika färger.


80943 Antirrhinum majus F1 Snappy Violet

Låga marktäckande lejongap

De lägsta sorterna av lejongap blir blott 15 till 20 cm höga. De skapar vackra rabattkanter och är utmärkta som ettåriga marktäckare. Låga lejongap är också fina i samplaneringar i krukor, urnor och blomlådor.

Lejongap F1 'Floral Showers' har ett lågt, runt 18 cm, och kompakt växtsätt och blommor i en variationsrik flerfärgsblandning. 'Magic Carpet' är ytterligare några centimeter lägre och bildar täta färgsprakande mattor i rosa, aprikos, gult och rött. 'Magic Carpet' är utmärkt att plantera som ettårig blomstermatta i ett stenparti.


80944 Antirrhinum majus F1 Snappy Lavender Blush

Lejongap i Snappy-serien
På engelska kallas lejongap för snapdragon. Blomman liknas vid ett litet drakansikte vars mun öppnas när blomman kläms ihop. ’Snap’ kommer av att det knäpper till när man klämmer på blomman. Det finns en serie mycket fina, låga lejongap med det gemensamma namnet ’Snappy’. De blommar alla länge och har ett kompakt, tätt grenande växtsätt med mängder av blommor över det frodiga bladverket. Lejongapen i Snappy-serien är vackra som kantväxter, marktäckare samt i sommarens krukor och blomlådor.

• Lejongap F1 'Snappy Orchid’ har ljust rosa, schatterade blommor med körsbärsrött svalg.
• Lejongap F1 'Snappy Red & Yellow' har varmt röda blommor med klargult svalg
• Lejongap F1 'Snappy Violet' har djupt hallonröda enfärgade blommor.
• Lejongap F1 'Snappy Lavender Blush' har vita blommor med karamellrosa schattering och gult svalg.

Odla lejongap

Lejongap förkultiveras inomhus i såjord i mars-april. Lejongapens fröer är ljusgroende vilket innebär att sådden inte täcks med jord. Fukta jorden före sådd och tryck endast lätt ned fröerna på ytan. Täck sådden med plastlock med ventilation. Placeras i 20–25 grader, ljust och svalt efter groning.

Före utplantering avhärdas plantorna genom att ställas utomhus i skyddat, frostfritt läge en liten stund varje dag. Plantorna kan toppas då och då för buskigare växtsätt.

Plantera dina lejongap i näringsrik jord i soligt läge fram i oktober. Ansa bort vissna blomstänglar då och då för att ge plats åt nya blommande spiror. Lejongapen har den goda smaken att inte bara vara utsökt vackra, de blommar dessutom oavbrutet under en riktigt lång period. Flera sorter börjar blomma redan i maj och ger sig inte förrän frosten börjar bita under hösten.

I övrigt är det bara att njuta av lejongap i trädgården, täppan, på terrassen eller balkongen och inomhus i sommarens mest färgglada buketter.

Utvalda fröer till sommarblommor för försådd

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK