Blommande, färgstarka krasse

Odla blommande krasse

Slingrande eller buskig, blommande krasse är en klippa i trädgården. Den enorma växtkraften gör att krasse kan odlas på platser där du vill ha något färgstarkt, vackert och frodigt, som breder ut sig mycket och samtidigt är lättskött och tåligt.

Odla buskkrasse och slingerkrasse

  1. Förkultivera inomhus för tidigare blomning.
  2. Så direkt utomhus när jorden är uppvärmd.
  3. Odla i kruka, rabatt och köksland.

Familjen krasseväxter, Tropaeolaceae, består av ett enda släkte vid namn krassesläktet, Tropaeolum. I släktet finns runt 90 arter med ursprung från Central- och Sydamerika, där krasseväxterna är fleråriga. I Sverige odlas några arter, de flesta som ettåriga sommarblommor.

Den mest odlade arten av krasseväxter är indiankrassen, Tropaeolum majus. På 1500-talet tog spanska upptäcktsresande med sig växten från Peru till Europa. Indiankrassen kallades då för ’Perus eldröda blomma’ och uppskattades för sin skönhet men också som kosttillskott för sjöfararna. Man hade ännu ingen kunskap om C-vitaminets vikt för att bekämpa den fruktade skörbjuggen men man hade fått en viss förståelse för frukt och grönts betydelse för hälsan till sjöss.

Tropaeum betyder ’trofé’ eller ’segertecken’ på latin. Att ordet fått ge namn åt krassen sägs vara för att bladen ser ut som sköldar och blommorna som hjälmar.


Krasse smakar som krasse

En viss förvirring kan uppstå kring krasse eftersom vi förutom den blommande krassen också odlar bladgrönsakerna vattenkrasse, även kallad källfräne, och smörgåskrasse. De tillhör båda familjen korsblommiga växter, Brassicaceae. Vattenkrasse ingår i källfränesläktet, Nasturtium, och smörgåskrasse i släktet krassingar, Lepidium. Dessa bladgrönsaker ska alltså inte blandas ihop med det blommande krassesläktet, Tropaeolum.

En sak har de tre dock gemensamt – nämligen den fina smaken. Den mest odlade blommande krassen, indiankrassen, har precis som vattenkrasse och smörgåskrasse en pepprig smak med inslag av senap.


Krasse och lotuseffekten

Har du tänkt på att indiankrassens blad alltid är torra och friskt grönt? Detta beror på den så kallade lotuseffekten. Lotusblomman har gett namn till detta fenomen som beskriver ett materials förmåga att hålla sig torrt och rent. Lotusblommans, liksom krassens, blad har ett ojämnt vaxskikt som gör att vatten inte går in i bladet. När vatten träffar bladet bildas en droppe på vilken smuts fastnar. När droppen rinner av bladet tar den smutsen med sig och lämnar kvar ett torrt och rent blad.


88020 Tropaeolum majus 'Ladybird Rose'

Buskkrasse ’Ladybird Rose’ för amplar, lådor och kanter.


Indiankrasse en räddare i nöden

Den mest odlade av blommande krasse är indiankrassen, Tropaeolum majus. Arten innehåller många olika sorter som alla blommar rikligt och bjuder på ett frodigt, friskt bladverk. Indiankrasse kan odlas i kruka, lådor och rabatter. I kökslandet är indiankrassen ett vackert blommande inslag som kan fylla ut mellan grödorna.

Indiankrasse är en utmärkt växt att använda på en plats i trädgården där du inte har bestämt hur det ska se ut eller som bara snabbt behöver täckas. Det kan vara en tråkig slänt, ett bortglömt hörn som du aldrig hinner ta tag i eller en rabatt som du vill planera och plantera i men inte hinner med just för ögonblicket. Då är indiankrasse en räddare i nöden som under säsongen täcker marken och sprider färg och grönska utan att kräva någon skötsel.

Indiankrasse finns i låga buskiga sorter och långa, slingrande varianter.


Buskkrasse för krukor, lådor och kanter

Indiankrasse som växer i form av små täta buskar med korta rankor på mellan mellan 20 och 40 cm kallas buskkrasse. Buskkrasse är vackert att plantera i krukor och lådor eller längs kanter i rabatt eller köksland. Buskkrasse samsas inte så bra med andra sommarblommor utan gör sig bäst själv i krukor där de får fylla ut och flöda över alla kanter.

Buskiga sorter med lite längre rankor växer till en bullig form som släpper iväg korta rankor. De är mycket dekorativa i lite högre krukor eller amplar där blad och blommor kan ge sig iväg en bit ut över krukkanten. ’Tip Top’ blommar i en blandad färgskala från mörkt rött till ljust aprikos över ljusgröna lite mindre blad. ’Jewel Primrose’ har halv- och heldubbla solgula blommor och ’Whirlybird Apricot’ spräckliga blommor i olika nyanser av aprikos.

De riktigt låga buskiga sorterna av indiankrasse bildar nättare, runda ihopsamlade plantor. ’Baby Rose’ är en mörkbladig sort med djupt hallonrosa blommor. ’Princess Of India’ är en mycket söt dvärgkrasse med mörkgröna blad och lysande scharlakansröda blommor.

Buskkrasse bjuder också på läckra sorter med spräckliga blad eller blommor. ’Alaska Salmon Orange’ har laxorange blommor över ett vitmarmorerat bladverk och ’Wina Born’ blommar i gult med röd teckning.


8803 Tropaeolum majus 'Ice Age'

Slingerkrasse ’Ice Age’. Benämns även som indiankrasse.


Slingerkrasse för spaljé eller som marktäckare

Slingrande indiankrasse kan ge sig iväg på över två meter långa rankor och under en sommar täcka en spaljé eller delar av ett staket. Som marktäckare är de utmärkta – ogräset hålls borta och marken fylls av grönska och färg.

En klassisk slingerkrasse är ’Jewel of Africa’ med frodiga rankor på över två meter och enkla blommor i en kontrastrik färgskala från gult till orange och rött. ’Ice Age’ har gräddvita blommor med vaniljgult svalg och ’Cherrelle’ ha dubbla blommor i bedårande körsbärsrött över ett limegrönt bladverk.


Guldgul fjärilskrasse

I krassesläktet hittar vi också den söta ettåriga klättraren fjärilskrasse, Tropaeolum peregrinum, med solgula, fransiga blommor och ljust gröna blad. Fjärilskrasse som växer mot en spaljé eller ett staket skapar ett mycket fräscht och vackert blickfång och kan bli över två meter hög.


Flerårig eldkrasse

Eldkrasse, Tropaeolum speciosum, är en flerårig art av krasse som kan odlas i landets södra delar. Eldkrassen vissnar ner helt under vinter och från Mellansverige och uppåt hinner den inte växa upp och börja blomma på en säsong. Eldkrasse har ett skirt och luftigt växtsätt och eldröda blommor. Låter man den klättra bland vintergröna växter eller mot ett mörkt staket eller en spaljé i svart eller rostig färg skapas ett läckert arrangemang.


Förkultivera krasse eller så direkt på växtplatsen

Krassefröer omges av ett hårt skal som gärna löses upp lite före sådd. Blötlägg därför fröerna något dygn innan du sår.

Krasse kan förkultiveras inomhus i april för att driva upp små plantor som har kommit en bit på väg när det är varmt nog att odla ute. Vid förkultivering är det viktigt att avhärda plantorna före utplantering. Tas de direkt från värmen inne till utelivet är det risk att de späda plantorna får en köldchock och säckar ihop. Sätt ut krasseplantorna några timmar om dagen under ca en vecka innan de planteras i kruka eller rabatt.

Krasse kan också direktsås på växtplatsen när jorden har värmts upp ordentligt. Testa om jorden är tillräckligt uppvärmd genom att ta upp en näve jord och mosa runt den i handen. Om jorden lätt faller samman och trillar mellan fingrarna kan du inleda din sådd.

Krasse trivs och blommar bäst i sol men kan också växa i halvskugga i lucker trädgårdsjord. Näring krävs inte i några större mängder, tvärtom kan för mycket näring göra att krasse drar ner på blomningen och i stället lägger energin på extra bladtillväxt. Rensa gärna vissna blommor då och då för att främja ny knoppsättning.


Njut av krasse till första frosten

Krasse blommar och frodas hela sommaren och en bra bit in på hösten. När trädgården börjar övergå i höstfärg är indiankrassens rankor fortfarande friskt gröna och blomningen i full glans. Njut av fägringen men glöm inte att krassen är ätbar och smakfull. Plocka blad och blommor till sallad eller som dekoration.

Billig pesto på indiankrasse

Klassisk pesto på basilika och pinjenötter är gott, men ganska dyrt att tillreda. En billig och utsökt pesto får du om du mixar blad från indiankrasse med olivolja, solroskärnor, riven parmesanost och salt.

Vid första frosten är krassens tid förbi – hela plantan kollapsar när temperaturen går under noll och krassens säsong är definitivt förbi. Låter du fröerna ligga kvar kommer det med stor sannolikhet nya pigga plantor nästa säsong som du kan låta var där de är eller gräva upp och plantera på önskad plats.

Fröer till blomsterkrasse

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK