Blommande, färgstarka krasse

Odla blommande krasse

Slingrande eller buskig, blommande krasse är en klippa i trädgården. Den enorma växtkraften gör att krasse kan odlas på platser där du vill ha något färgstarkt, vackert och frodigt, som breder ut sig mycket och samtidigt är lättskött och tåligt.

Odla buskkrasse och slingerkrasse

  1. Förkultivera inomhus för tidigare blomning.
  2. Så direkt utomhus när jorden är uppvärmd.
  3. Odla i kruka, rabatt och köksland.

Förodla krasse inomhus

Krassefröer omges av ett hårt skal som gärna löses upp lite före sådd. Blötlägg därför fröerna något dygn innan du sår.

Krasse kan förkultiveras inomhus i april för att driva upp små plantor som har kommit en bit på väg när det är varmt nog att odla ute. Vid förkultivering är det viktigt att avhärda plantorna före utplantering. Tas de direkt från värmen inne till utelivet är det risk att de späda plantorna får en köldchock och säckar ihop. Sätt ut krasseplantorna några timmar om dagen under ca en vecka innan de planteras i kruka eller rabatt.

Läs mer: Så sommarblommor inomhus

Direktså krasse utomhus

Krasse kan också direktsås på växtplatsen när jorden har värmts upp ordentligt. Testa om jorden är tillräckligt uppvärmd genom att ta upp en näve jord och mosa runt den i handen. Om jorden lätt faller samman och trillar mellan fingrarna kan du inleda din sådd.

Krasse trivs och blommar bäst i sol men kan också växa i halvskugga i lucker trädgårdsjord. Näring krävs inte i några större mängder, tvärtom kan för mycket näring göra att krasse drar ner på blomningen och i stället lägger energin på extra bladtillväxt. Rensa gärna vissna blommor då och då för att främja ny knoppsättning.

Krasse smakar som krasse

En viss förvirring kan uppstå kring krasse eftersom vi förutom den blommande krassen också odlar bladgrönsakerna vattenkrasse, även kallad källfräne, och smörgåskrasse. De tillhör båda familjen korsblommiga växter, Brassicaceae. Vattenkrasse ingår i källfränesläktet, Nasturtium, och smörgåskrasse i släktet krassingar, Lepidium. Dessa bladgrönsaker ska alltså inte blandas ihop med det blommande krassesläktet, Tropaeolum.

En sak har de tre dock gemensamt – nämligen den fina smaken. Den mest odlade blommande krassen, Tropaeolum majus, har precis som vattenkrasse och smörgåskrasse en pepprig smak med inslag av senap.

Krasse och lotuseffekten

Har du tänkt på att krassens blad alltid är torra och friskt grönt? Detta beror på den så kallade lotuseffekten. Lotusblomman har gett namn till detta fenomen som beskriver ett materials förmåga att hålla sig torrt och rent. Lotusblommans, liksom krassens, blad har ett ojämnt vaxskikt som gör att vatten inte går in i bladet. När vatten träffar bladet bildas en droppe på vilken smuts fastnar. När droppen rinner av bladet tar den smutsen med sig och lämnar kvar ett torrt och rent blad.


88020 Tropaeolum majus 'Ladybird Rose'

Buskkrasse ’Ladybird Rose’ för amplar, lådor och kanter.

Blommande krasse en räddare i nöden

Blommande krasse kan odlas i kruka, lådor och rabatter. I kökslandet är krassen ett vackert blommande inslag som kan fylla ut mellan grödorna.

Busk- och slingerkrasse är en utmärkta att använda på en plats i trädgården där du inte har bestämt hur det ska se ut eller som bara snabbt behöver täckas. Det kan vara en tråkig slänt, ett bortglömt hörn som du aldrig hinner ta tag i eller en rabatt som du vill planera och plantera i men inte hinner med just för ögonblicket. Då är indiankrasse en räddare i nöden som under säsongen täcker marken och sprider färg och grönska utan att kräva någon skötsel.

Krasse finns i låga buskiga sorter och långa, slingrande varianter.

Buskkrasse för krukor, lådor och kanter

Krasse som växer i form av små täta buskar med korta rankor på mellan mellan 20 och 40 cm kallas buskkrasse. Buskkrasse är vackert att plantera i krukor och lådor eller längs kanter i rabatt eller köksland. Buskkrasse samsas inte så bra med andra sommarblommor utan gör sig bäst själv i krukor där de får fylla ut och flöda över alla kanter.

Buskiga sorter med lite längre rankor växer till en bullig form som släpper iväg korta rankor. De är mycket dekorativa i lite högre krukor eller amplar där blad och blommor kan ge sig iväg en bit ut över krukkanten. ’Tip Top’ blommar i en blandad färgskala från mörkt rött till ljust aprikos över ljusgröna lite mindre blad. ’Jewel Primrose’ har halv- och heldubbla solgula blommor och ’Whirlybird Apricot’ spräckliga blommor i olika nyanser av aprikos.

De riktigt låga buskiga sorterna av indiankrasse bildar nättare, runda ihopsamlade plantor. ’Baby Rose’ är en mörkbladig sort med djupt hallonrosa blommor. ’Princess Of India’ är en mycket söt dvärgkrasse med mörkgröna blad och lysande scharlakansröda blommor.

Buskkrasse bjuder också på läckra sorter med spräckliga blad eller blommor. ’Alaska Salmon Orange’ har laxorange blommor över ett vitmarmorerat bladverk och ’Wina Born’ blommar i gult med röd teckning.


8803 Tropaeolum majus 'Ice Age'

Slingerkrasse ’Ice Age’.

Slingerkrasse för spaljé eller som marktäckare

Slingrande krasse kan ge sig iväg på över två meter långa rankor och under en sommar täcka en spaljé eller delar av ett staket. Som marktäckare är de utmärkta – ogräset hålls borta och marken fylls av grönska och färg.

En klassisk slingerkrasse är ’Jewel of Africa’ med frodiga rankor på över två meter och enkla blommor i en kontrastrik färgskala från gult till orange och rött. ’Ice Age’ har gräddvita blommor med vaniljgult svalg och ’Cherrelle’ ha dubbla blommor i bedårande körsbärsrött över ett limegrönt bladverk.


Guldgul fjärilskrasse

I krassesläktet hittar vi också den söta ettåriga klättraren fjärilskrasse, Tropaeolum peregrinum, med solgula, fransiga blommor och ljust gröna blad. Fjärilskrasse som växer mot en spaljé eller ett staket skapar ett mycket fräscht och vackert blickfång och kan bli över två meter hög.


Flerårig eldkrasse

Eldkrasse, Tropaeolum speciosum, är en flerårig art av krasse som kan odlas i landets södra delar. Eldkrassen vissnar ner helt under vinter och från Mellansverige och uppåt hinner den inte växa upp och börja blomma på en säsong. Eldkrasse har ett skirt och luftigt växtsätt och eldröda blommor. Låter man den klättra bland vintergröna växter eller mot ett mörkt staket eller en spaljé i svart eller rostig färg skapas ett läckert arrangemang.

Njut av krasse till första frosten

Krasse blommar och frodas hela sommaren och en bra bit in på hösten. När trädgården börjar övergå i höstfärg är krassens rankor fortfarande friskt gröna och blomningen i full glans. Njut av fägringen men glöm inte att krassen är ätbar och smakfull. Plocka blad och blommor till sallad eller som dekoration.

Billig pesto på krasse

Klassisk pesto på basilika och pinjenötter är gott, men ganska dyrt att tillreda. En billig och utsökt pesto får du om du mixar blad från krasse med olivolja, solroskärnor, riven parmesanost och salt.

Vid första frosten är krassens tid förbi – hela plantan kollapsar när temperaturen går under noll och krassens säsong är definitivt förbi. Låter du fröerna ligga kvar kommer det med stor sannolikhet nya pigga plantor nästa säsong som du kan låta var där de är eller gräva upp och plantera på önskad plats.

Fröer till blomsterkrasse

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

Läs mer
Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se