
Odla praktfulla solrosor
Solrosor tillhör den stora familjen Asteraceae, asterväxter eller korgblommiga växter som den kallades förr. De stora blommorna består egentligen av många små blommor som vilar i en korg av kraftigt mörkgröna blad, även kallade holkblad. Blommorna är av två typer, de smala rörformade tätt packade mörka diskblommorna i mitten omgivna av tunglika strålblommor.
Vi tänker på solrosor som upp emot två meter höga resliga plantor med enorma blommor i gult. Hos oss odlas de mest som prydnad men solrosen, som har sitt ursprung i Amerika, odlas också för sina oljerika frön. De största kommersiella odlingarna ligger i östra Europa med Ukraina i spetsen.
Solrosor högt som lågt
Visst är det en härlig syn med de höga enkelblommande enorma solrosorna som 'Giganteus' mot en vägg eller annat vindskyddat läge, men i dag finns många fler sorter att välja på. Ta den brunröda purpursolrosen 'Claret' eller varför inte en lägre sort som den helt fyllda, dubbla dvärgsolrosen 'Teddy Bear' som bara blir 40 cm hög. Perfekt för krukor och lådor.
För att skapa ordning bland sorterna indelas de i grupper: I Giganteus-gruppen finns bjässarna som blir två meter höga eller ibland ännu högre. I Purpureus-gruppen hittas de röda sorterna. Enkelblommande låga sorter hör till Nanus-gruppen och i Ligolosus-gruppen finns de med fyllda blommor.
Att så och odla solrosor
Det är inte konstigt att det är just solrosfrön som ofta ingår i fröförslag till barn. De stora fröerna är lätta att så, plantorna växer med superkraft och resultatet är hänförande. Solrosor kan sås direkt på växtplatsen i mitten på maj, men de kan med fördel även förodlas för att få en tidigare blomning. Använd gärna en lite större kruka, fyll den till två tredjedelar med vanlig god odlingsjord. Toppa med såjord och låt fröet ligga en centimeter under jord. Vattna och ställ sådden varmt. När de första bladen tittar upp ska de stå ljust och lite svalare, nattemperatur runt 15 °C. Skola om till större kruka, eller plantera ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. De höga solrosorna behöver ett rejält stöd, stadiga käppar eller en spaljé som de kan fästas mot. Även de lägre sorterna kan behöva några pinnar att luta sig mot.
Fleråriga solrosor
Det finns även fleråriga solrosor. Helianthus mollis dunsolros har ljust gula enkla blommor och grågröna blad. Den blir 1,5 meter hög och sprider sig med underjordiska rhizomer. En härlig solros som trivs bäst på lättare väldränerade jordar. Älskas av bin, fjärilar och humlor. Ett perfekt val för den lite vildare delen av trädgården.
Helianthus maximilianii prinssolros är en annan perenn solros. Den blir inte lika högväxt som dunsolrosen och har flera blommor på varje stjälk. En solälskande kravlös växt som passar bra som solitär eller som bakgrundsväxt i en prärierabatt tillsammans med gräs, solhattar, rudbeckior och gullris.
Även jordärtskockan Helianthus tuberosus, är en perenn solrosart som får underbart goda knölar, rhizomer. De blommar sent på säsongen och många sorter hinner aldrig blomma före frosten. Sorten ’Bianka’ brukar blomma i alla fall i de södra delarna av landet.
Impecta Fröhandel
