Påfågelblomster för soliga rabatter

Påfågelsblomster för soliga rabatter

Om du letar efter en vacker, färgstark och lättskött blomma till en solig del av trädgården, täppan, kolonin eller balkongen, som nästan inte kräver någon skötsel alls - då är det dags att lära känna påfågelsblomster.

Vad är påfågelsblomster?

  1. En mycket lättskött sommarblomma.
  2. Vackra, färgglada blommor i olika kulörer.
  3. Massor med blommor hela sommaren.
  4. En vacker samplanteringsväxt.
  5. Vacker i kruka och rabatt.


Påfågelsblomster, med det vetenskapliga namnet Gazania, tillhör familjen korgblommiga växter, Asteraceae, och härstammar från Sydafrika. Det råder delade meningar om hur många arter det finns av Gazania, ända upp mot 40 arter nämns i litteraturen. Vanligast är dock att prata om ca 20 ordentligt identifierade arter i Gazanians hemtrakter. På varmare breddgrader är påfågelsblomster en perenn växt medan vi i norr odlar den som ettårig sommarblomma, men med möjlighet att prova övervintra den inomhus.

Det vetenskapliga släktnamnet Gazania har givits ett par olika förklaringar. Den ena är att en tysk botaniker vid namn Joseph Gärtner döpte släktet efter Theodorus Gaza, en grekisk forskare som bland annat översatte ett stort botaniskt verk från grekiska till latin. En annan förklaring är att Gazania kommer från persiskans ’gaza’ eller ’gazae’, vilket betyder ’skatt’ eller ’kungliga skatter’. Den senare förklaringen har färgat engelskans vackra namn på Gazania, som är Treasure flower.

Vad menas med korgblommiga växter?

Påfågelsblomster tillhör den stora familjen av korgblommiga växter, Asteraceae, där vi även hittar exempelvis prästkrage och krysantemum. Hos korgblommiga växter består blomman av en mitt som i själva verket är hundratals tätt sammanpackade små, små blommor. De kallas mittblommor eller diskblommor. Från mittblommorna strålar de så kallade ytter- eller kantblommorna ut och bildar en korg för mittblommorna att vila i, därav familjenamnet korgblommiga växter. Ytter- eller kantblommorna är färgglada och stora eftersom deras uppgift är delvis att skapa skydd men framförallt att locka och visa vägen för insekter till de pollen- och nektarfyllda små blommorna i mitten.


Påfågelsblomster blommar mycket och länge

En uppskattad egenskap hos sommarblommor är när de ger oss maximal glädje under de värdefulla sommarmånaderna genom att blomma både mycket och länge. Påfågelsblomster blommar från juni och minst in i september och snålar inte på mängden prakt − de frodiga och kompakta bladverken får kämpa för att synas under en tät matta av stora, lysande blommor.


Påfågelsblomster F1 'New Day White'

I vårt klimat trivs några läckra sorter av påfågelsblomster som tillhör arten Gazania hybrida. Påfågelsblomster F1 'New Day White' har stora, lysande vita ytterblommor med en läckert kontrasterande mörk ring längst ner i blomkorgen och gula mittblommor. ’Kiss Yellow Flame’ har gula ytterblommor med eleganta röda ränder och en röd ring runt de gula mittblommorna. ’New Day Pink Shades’ är den glamourösa sorten med djuprosa blommor och elegant mörk innerring.

Gazania splendens, även benämnd Gazania rigens, är en annan lämplig art för vårt kalla klimat. Bland dem hittar vi bland annat påfågelsblomster ’Sunshine’ som är en fantasifull blandning av ytterblommor i olika kulörer av rött, gult och orange.

Blommor som öppnar sig för solen

Påfågelsblomsterns blommor påverkas av ett rörelsefenomen hos växter som kallas nasti. Det innebär att växten reagerar när den utsätts för ett specifikt stimuli, som ljus, beröring och vibration . I påfågelsblomsterns fall handlar det om ljus och skugga eller mörker. När solen lyser öppnar blomman sig och när det blir skugga eller när mörkret faller stänger blomman sig. Exakt varför en del växter reagerar på detta sätt vet man inte men en teori är att de vill skydda sitt pollen mot kyla och fukt och bara vara öppna när det är varmt och torrt och de pollinerande insekterna är aktiva.

Ett liknande fenomen är tropism, som innebär att växten dessutom rör sig i riktning mot det som den stimuleras av. Ett exempel är solrosen som vänder sig mot och följer solens strålar under dagen.


Att så och odla påfågelsblomster

Påfågelsblomster tar lite tid på sig att utvecklas och bör därför förkultiveras inomhus, i februari till april. Förkultivering innebär att sådden av fröerna och den första uppdrivningen av plantorna görs inomhus i väntan på att vädret ute är varmt tillräckligt för utplantering.


Förkultivera påfågelsblomster så här

Sådden kan göras i krukor, lådor eller tråg. Du kan skapa egna lösningar för sådden eller titta igenom Impectas sortiment av tillbehör för sådd.

Börja med att fylla krukor, tråg eller sålådor, med hål i botten, till 2/3 med planteringsjord. Fyll upp med såjord, släta till ytan och spraya jorden försiktigt med vatten. Såjord är en luftig, lätt och svagt gödslad jord. Den passar utmärkt när ett frö ska gro och skicka ut sin grodd och sina första svajiga rötter utan för mycket motstånd. Fröet innehåller all näring plantan behöver inledningsvis, vilket gör att såjorden inte behöver gödslas. Täck fröna med ett tunt lager jord.

Nu behöver sådden täckas för att hålla fukt och värme. Bra är att använda ett minidrivhus med lock, en variant som kan användas om och om igen. Du kan också täcka med plast som du sticker hål i. Fröerna får inte torka ut under groningsperioden, inte heller vara helt blöta då de riskerar att ruttna. Lagom är bäst. Ställ gärna krukorna på en bricka eller ett odlingstråg. För bästa bevattning av fröplantorna kan brickan eller tråget täckas med kapillärmatta, en underbevattningsduk, som hålls fuktig och regelbundet ger rötterna lagom mängd vatten underifrån. Ställ sådden varmt och ljust i början, gärna runt 22 °C.

När plantor förkultiveras tidigt på året är det bra att erbjuda extra tillskott av ljus. Hos Impecta finns olika varianter att välja på i Växtbelysning.

Det första som tittar upp ur jorden när ett frö gror är de så kallade hjärtbladen. Deras uppgift är att lagra näring och förse grodden med den ända tills det har vuxit upp en liten växt, med rötter och blad, som kan försörja sig själv. När plantan börjar utveckla sina riktiga blad skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner. Är sådden täckt med plast tas denna bort när hjärtbladen tittar upp för att undvika att kondens droppar ner och skapar en alldeles för blöt miljö för de små plantorna. Fiberduk kan ligga kvar ett tag till. Fortsätt erbjuda plantorna mycket ljus men inte direkt solljus.


Dags att skola om plantorna

När småplantorna växt till sig så att de går att handskas med och det skjuter upp en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att skola om dem till egna krukor. Hantera plantorna, håll dem i bladen och inte i den känsliga, tunna stjälken. Använd en mullrik jord vid omskolningen, till exempel kompost eller blomjord blandad med 50 % såjord eller en speciell plantjord för plantuppdragning. Efter omskolning ska fröplantorna stå i halvskugga de första 3–4 dagarna tills rotsystemet börjat växa till sig och plantorna slutat sloka, därefter ställs de ljust och svalt, nattemperaturen bör ligga runt 15 °C. Duscha gärna plantorna dagligen och vattna vid behov. Efterhand som plantorna växer till sig och krukorna börjar bli fullrotade, omskolas de ytterligare en eller flera gånger, innan det är dags för utplantering.


Härda dina påfågelsblomster före utplantering

Innan påfågelsblomstern planteras ut på sin växtplats ska de avhärdas, alltså vänjas vid uteklimatet. Börja med avhärdningen i maj-juni cirka en vecka före utplanteringen. Temperaturen bör då ligga på 15–18°C dagtid. Placera påfågelsblomstern på en vindskyddad plats i skugga, låt dem få sol bara 2–3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 3–4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost. Efter avhärdningen planteras påfågelsblomstern på sin slutgiltiga växtplats som ska vara riktigt solig. Genomvattna krukorna ordentligt så att jordklumpen är fuktig före utplanteringen.


Så här trivs påfågelsblomster

Påfågelsblomster trivs i rabatt och kruka på en solig och ganska torr plats i en jord som inte är kompakt. Där kommer de blomma i mängder under hela sommaren. Påfågelsblomster tål torka bra men blommorna växer sig större om plantan erbjuds regelbunden vattning. Spetsa vattnet med flytande näring då och då.

Påfågelsblomster är ganska bra på att själv släppa sina vissna blommor för att hela tiden lämna plats åt nya. Sitter det ändå en del visset kvar kan du hjälpa till att ansa plantorna då och då, men det är inget måste.

Vill du prova att övervintra dina påfågelsblomster tar du in dem i krukor på en ljus och sval plats och vattnar mycket sparsamt under vinterhalvåret. Klipp ner allt fult och visset till våren och ställ ut krukorna när det blir varmt och se om växten tar fart igen.

Påfågelsblomster kan gärna planteras ensamma i en större grupp för härlig färgstark masseffekt. De är också mycket vackra i samplantering i rabatt eller kruka. En utmärkt kompanjon till påfågelsblomster är olika sorters gräs som prydnadsgräs, silverkärleksgräs, harsvans och rubingräs ’Savannah’. Effekten blir ett skönt svajande gräs mot påfågelsblomsterns kompakta grönska och lysande färger.

Vi önskar er mycket nöje med odling av vackra, lättskötta påfågelsblomster.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK