Rosenskära – en lättodlad, färgglad skönhet

Så och odla rosenskära

Rosenskära är en osedvanligt vacker sommarblomma som kan föra sig i alla gröna rum. Den är såväl klassisk som romantisk och trendig tack vare sin sortrikedom som bjuder på färg och form för alla smaker. Lägg därtill att rosenskära är en lättodlad, frisk och tålig växt som älskas av bin och fjärilar.

Att så och odla rosenskära

Artikeln uppdaterad 2024-01-25

Rosenskära kan förkultiveras inomhus eller direktsås på sin växtplats när årstiden tillåter. Förkultivering innebär att vi sår fröerna inomhus innan klimatet ute är tillräckligt varmt för sådd. När värmen väl kommer har vi tjuvstartade små plantor att sätta ut för tidigare blomning än den vi får vid direktsådd utomhus.

Förkultivera rosenskära så här

Sådden kan göras i lådor, krukor eller tråg. Du kan skapa egna lösningar för sådden eller titta igenom Impectas sortiment av tillbehör för sådd.

I mars är det lagom att börja så rosenskära för drivning inomhus. Börja med att fylla krukor eller sålådor till 2/3 med planteringsjord. Fyll upp med såjord och släta till ytan samt spraya den med vatten för att hjälpa fröerna att få fäste i jorden. Såjord är en luftig, lätt och svagt gödslad jord som passar när ett frö ska gro och kunna skicka ut sin grodd och sina första svajiga rötter utan för mycket motstånd. Såjorden behöver knappt innehålla någon gödsel alls eftersom fröet är bombarderat med all näring plantan behöver inledningsvis.

Täck fröerna med ett tunt lager jord och täck sedan sådden med fiberduk eller plast med lufthål för att skapa en fuktig miljö. Fröerna får absolut inte torka ut under groningsperioden, inte heller vara helt blöta då de riskerar att ruttna. Lagom är bäst! Ställ gärna krukorna på en bricka eller ett odlingstråg. För bästa bevattning av fröplantorna kan brickan eller tråget täckas med en kapillärmatta, en underbevattningsduk, som hålls fuktig och regelbundet ger rötterna lagom med vatten underifrån. Ställ sådden varmt och ljust i början, gärna runt 22 °C.

När plantor förkultiveras tidigt på året är det bra att erbjuda extra tillskott av ljus. Hos Impecta finns olika varianter att välja på i Växtbelysning.

Det första som tittar upp ur jorden när ett frö gror är de så kallade hjärtbladen vars uppgift är att lagra näring och förse grodden med den ända tills det har vuxit upp en liten växt, med rötter och blad, som kan försörja sig själv. När plantan börjar utveckla sina riktiga blad skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner. Är sådden täckt med plast tas denna bort när hjärtbladen tittar upp för att undvika att kondens droppar ner och skapar en alldeles för blöt miljö för de små plantorna. Fiberduk kan ligga kvar ett tag till. Sörj för att plantorna får ljus men inte står i direkt solljus.

Rosenskära 'Rubenza'
Rosenskära 'Rubenza'

Dags att skola om plantorna

När småplantorna växt till sig så att de går att handskas med och det börjat skjuta upp en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att skola om dem till egna krukor. Hantera plantorna mycket varsamt, håll dem i bladen och inte i den känsliga, tunna stjälken. Använd en mullrik jord vid omskolningen, t.ex. kompost eller blomjord blandad med 50 % såjord eller en speciell plantjord för plantuppdragning. Efter omskolning ska fröplantorna stå i halvskugga de första 3–4 dagarna tills rotsystemet börjat växa till sig och plantorna slutat sloka, därefter ställs de ljust och svalt, nattemperaturen bör ligga runt 15 °C. Duscha gärna plantorna dagligen och vattna vid behov. Efterhand som plantorna växer till sig och krukorna börjar bli fullrotade, omskolas de ytterligare en eller flera gånger, innan det är dags för utplantering.

Härda dina rosenskäror före utplantering

Innan plantorna planteras ut på sin växtplats ska de avhärdas, alltså vänjas vid uteklimatet. Börja med avhärdningen i maj-juni cirka en vecka före utplanteringen. Temperaturen bör då ligga på 15–18°C dagtid. Placera växterna vindskyddat och i halvskugga, låt dem få sol bara 2–3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 3–4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost. Efter avhärdningen planteras växterna på den slutliga växtplatsen, som ska vara en varm och solig till halvskuggig plats i väldränerad trädgårdsjord. Genomvattna krukorna grundligt så jordklumpen är fuktig före utplanteringen.

Rosenskära 'Early Summer'
Rosenskära 'Early Summer'

Direktså rosenskära så här

Rosenskära kan direktsås när frostnätterna har släppt taget och jorden har torkat upp, lätt faller isär och är tillräckligt varm, minst fem grader.  Rosenskära önskar växa på en varm och solig till halvskuggig plats i väldränerad trädgårdsjord. Luckra och vattna jorden före sådd. Sprid ut fröerna jämnt och mylla ner cirka 1–1,5 cm djupt. Vattna regelbundet veckorna efter sådd med en mild vattenstråle. När plantorna är cirka 10 cm höga är det lagom att gallra dem till 30 cm mellanrum. Ett bra tips är att klippa ner de plantor som ska gallras bort, så dör roten. Drar du upp dem med roten är det lätt hänt att plantorna runtomkring också följer med eller att deras små bebisrötter skadas.

Att sköta om rosenskära

Vare sig du har förkultiverat eller direktsått dina rosenskäror har du nu en härlig odlingssäsong att se fram emot. Om du vill ha något buskigare plantor kan du toppa dem när de drar i väg på höjden genom att nypa av de yngsta bladen på varje stjälk.

Gödning kan tillföras en till två gånger i månaden, mer brukar inte behövas. Använd en flytande organisk blomnäring som vattnas ut.

Rosenskära 'Double Click Snow Puff'
Rosenskära 'Double Click Snow Puff'

Rosenskära gynnar det goda insektslivet

Vi kan alla bidra till en inbjudande miljö för våra livsviktiga bin, humlor, steklar och fjärilar. Rosenskära, liksom andra korgblommiga växter, har öppna lättillgängliga blommor vilket innebär att pollinatörer inte behöver vara specialiserade på just den växten utan en bred variation av nyttoinsekter söker sig villigt dit för att hitta nektar och pollen. Som tack för en trivsam miljö att vistas i arbetar insekterna intensivt med att pollinera trädgården. De rensar också bland skadedjuren genom att livnära sig på deras ägg och larver.

Lycka till med dina sådder av rosenskära.


Fröer till rosenskära

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (10746)
2024-06-21
Bra produkter, snabb leverans , lätt att handla 
- Lillemor W
2024-06-21
leveranser fungerar väldigt bra
- Bengt S
2024-06-21
Jag uppskattar verkligen Impectas stora  sortiment av fröer och deras praktiska tillbehör till odlingen.
- Kerstin J
2024-06-20
Snabba och korrekta leveranser!
- Ulrika L
2024-06-20
Snabb leverans! 
- Bodil P
2024-06-20
Snabb leverans, o självklart fina fröer! 
- Lina I
2024-06-20
Snabb leverans. Som premie fick jag ärtor. När jag beställt blomfröer så hade jag önskat det i premie.
- Lennart L
2024-06-20
Bra produkter och snabb  expediering
- Christopher N
2024-06-20
Jag tryckte fel förra gången, jag är mycket nöjd
- Rosita G
2024-06-20
Hade några frågor innan beställning, fick snabba och vederhäftiga svar. 
- Lars M
2024-06-20
Är mycket nöjd.
- Helena
2024-06-20
+++++ för Impectas ypperligt välbehövda utbud som deras  Dragväxter för pollinatörer , kulturarvs växter och  Nordiska Vildblommor.
- Suzanne E
2024-06-20
Väldigt bra utbud lite udda grejer och finns så mycket man vill testa 
- Martina K
2024-06-20
Solcellsbevattningssystemet fungerar perfekt 🤩 
- Jonna E
2024-06-20
Fungerar utmärkt och snabb leverans.
- Gunnel C
2024-06-20
Fina fröer till bra pris och snabb leverans till dörren. 
- Elisabeth O
2024-06-20
Snabb leverans 
- Stig-Arne T
2024-06-20
Bra produkter och snabb leverans 
- Margaretha E
2024-06-20
Stort utbud och fin service! 🌸
- Therese B
2024-06-20
Snabb och bra service!
- Bengt W
Are you in the right place?
Continue to impecta.se