Rosenskära – en lättodlad, färgglad skönhet

Rosenskära - en lättodlad, färgglad skönhet

Rosenskära är en osedvanligt vacker sommarblomma som kan föra sig i alla gröna rum. Den är såväl klassisk som romantisk och trendig tack vare sin sortrikedom som bjuder på färg och form för alla smaker. Lägg därtill att rosenskära är en lättodlad, frisk och tålig växt som älskas av bin och fjärilar.

Rosenskära tillhör familjen korgblommiga växter eller asterväxter, Asteraceae, och har sitt ursprung i Mexikos vulkanområden, där den även går under namnet mexikansk aster. Rosenskära är en av världens mest spridda ettåriga blomma som växer på alla kontinenter utom Antarktis. Det vetenskapliga namnet på rosenskära är Cosmos bipinnatus − cosmos från grekiskans ”kosmos”, som betyder ordning eller prydnad. Bipinnatus betyder ”i två delar” eller ”två vingar”, vilket syftar på bladens placering på stjälken.


Rosenskära gynnar det goda insektslivet i trädgården

Vi kan alla bidra till en inbjudande miljö för våra livsviktiga bin, humlor, steklar och fjärilar. Rosenskära, liksom andra korgblommiga växter, har öppna lättillgängliga blommor vilket innebär att pollinatörer inte behöver vara specialiserade på just den växten utan en bred variation av nyttoinsekter söker sig villigt dit för att hitta nektar och pollen. Som tack för en trivsam miljö att vistas i arbetar insekterna intensivt med att pollinera trädgården. De rensar också bland skadedjuren genom att livnära sig på deras ägg och larver.


Sortrikedom av lättodlade rosenskäror

Blommor som är såväl vackra som lättodlade och friska blir lätt föremål för förädling; rosenskäran är inget undantag. Det finns många olika spännande sorter som lekfullt varierar blommans färg och form. Den ursprungliga rosenskäran är hög, uppemot en meter, med gängliga stjälkar, stora, enkla blommor i vitt och rosa. Bladen är finflikiga, nästan som dillvippor. Det ligger nära till hands att beskriva rosenskäran som en gammaldags, romantisk torparväxt men faktum är att den är ett riktigt modelejon som kan föra sig i alla gröna rum. Den är charmigt otämjd i stilen för den som så önskar och svalt elegant när det passar bättre.


Graciösa och eleganta rosenskäror med enkla blommor

Rosenskäror med enkla blommor är alla mycket eleganta och effektfulla i rabatten. De kan gärna odlas i mängd för en vild, ängslik och mycket somrig känsla eller tillsammans med rosor, lavendel eller andra klassiska trädgårdsväxter. De är utmärkta snittblommor i stora enhetliga buketter eller blandat med andra sommarblommor eller perenner.

Sorten ’Candy Stripe’ har stora vita blommor med läcker körsbärsrosa ådring på kronbladen – det ser nästan ut som om blomman doppats i färg. ’Rubenza’ bjuder på iögonfallande rubinröda blommor som efterhand övergår i gammalrosa medan ’Velouette’ har mörkt rubinröda blommor hela säsongen, dekorerade med vita strimmor i skiftande intensitet.

För det klassiskt enkla uttrycket står ’Early Summer’ och ’Sweet Dreams’. Den första har dillika blad och blommor i en skala av rött, vitt och rosa med mörk mitt. ’Sweet Dreams’ blommor är vita med gammalrosa innerteckning och gult öga.

Rosenskära ’Sea Shells’ är en mycket speciell sort vars enkla blomma har ihåliga kronblad, snurrade likt en snäcka. Färgerna skiftar från rött och korall till rosa och crèmegult.

Alla dessa sorter blir mellan 75 och 100 cm höga och blommar från juli till oktober. 


Fluffiga och pampiga rosenskära med dubbla blommor

Rosenskära med halv- eller heldubbla blommor är spännande och skapar ett annat intryck än dem med enkla blommor. De fyller en ypperlig funktion i mitten av en rund rabatt eller som bakgrund i en fondrabatt, i båda exemplen utgör de ett läckert blickfång. Precis som de enkelblommande rosenskärorna är dubbelblommande fina som snitt i sommarbuketten.

Sorten ’Double Click’ är pampig med sina halv- till heldubbla blommor i nyanser från helt vita till mörkt vinröda. Syskon till ’Double Click’ är fyra sorter med heldubbla blommor som blir till färgglada, charmiga bollar. ’Double Click Bicolour Pink’ är förtrollande vacker i tvåfärgat rosa och vitt, ’Double Click Cranberries’ är rafflande vinröd, ’Double Click Rose Bonbon’ en riktig skönhet i lavendelrosa och slutligen har ’Double Click Snow Puff’ fluffiga blommor i vitaste vitt. Gemensamt för dessa fyra rosenskäror är att stjälkarna är väl förgrenade och lite stadigare för att kunna hålla upp de maffiga blommorna.

Alla sorter med halv- eller heldubbla blommor når en höjd på ca 80 cm. Blomningen pågår från juli till oktober.


Utsökta lägre sorter av rosenskära

Det finns även lägre sorter av rosenskära som är utsökta som utfyllnad i perennrabatten, gärna återkommande i små grupper. De är också effektfulla att odla i krukor och lådor, för sig själv eller i grupp med andra sommarblommor där de är vackra att sätta i mitten som en central bas.

’Vega White’ har enkla, klassiska blommor i lysande vitt med gult öga. Sorten ’Cosimo Collarette’ har vita halvdubbla blommor med en förtjusande ljusrosa kantbård runt varje kronblad. ’Cosimo Red-White’ har enkla intensivt purpurröda blommor med vita strålar. Sist men inte minst den läckra, mycket speciella ’Xanthos’ med ljust citrongula, vitschatterade stora blommor.

Lägre rosenskära blir mellan 50 och 65 cm höga med blomningstid från juli till oktober. 


Gullskära en nära släkting till rosenskära

En nära släkting till rosenskäran i familjen Asteraceae är gullskära, Cosmos sulphurens. Gullskäran är liksom rosenskäran en lättodlad sommarblomma för rabatt, kruka och vas som lockar pollinerande insekter och blommar mycket villigt hela sommaren och en bit in på hösten. Skillnaden ser vi främst i färgen på blommorna, som hos gullskäran varierar från gult till orange, och i att stjälkarna är kortare och stadigare än hos de högsta rosenskärorna. Gullskära 'Sunny Red' har halvdubbla blommor i lysande orangerött. Den blir ca 35 cm hög och har välformade, buskiga plantor som passar utmärkt i kanten av en rabatt. Sorten ’Sunny Lemon’, 30 cm hög, har trendigt citrongula halvdubbla blommor.


Att så och odla rosenskära

Rosenskära kan förkultiveras inomhus eller direktsås på sin växtplats när årstiden tillåter.

Förkultivering innebär att vi sår fröerna inomhus innan klimatet ute är tillräckligt varmt för sådd. När värmen väl kommer har vi tjuvstartade små plantor att sätta ut för tidigare blomning än den vi får vid direktsådd utomhus.


Förkultivera rosenskära så här

Sådden kan göras i lådor, krukor eller tråg. Du kan skapa egna lösningar för sådden eller titta igenom Impectas sortiment av tillbehör för sådd.

I mars är det lagom att börja så rosenskära för drivning inomhus. Börja med att fylla krukor eller sålådor till 2/3 med planteringsjord. Fyll upp med såjord och släta till ytan samt spraya den med vatten för att hjälpa fröerna att få fäste i jorden. Såjord är en luftig, lätt och svagt gödslad jord som passar när ett frö ska gro och kunna skicka ut sin grodd och sina första svajiga rötter utan för mycket motstånd. Såjorden behöver knappt innehålla någon gödsel alls eftersom fröet är bombarderat med all näring plantan behöver inledningsvis.

Täck fröerna med ett tunt lager jord och täck sedan sådden med fiberduk eller plast med lufthål för att skapa en fuktig miljö. Fröerna får absolut inte torka ut under groningsperioden, inte heller vara helt blöta då de riskerar att ruttna. Lagom är bäst! Ställ gärna krukorna på en bricka eller ett odlingstråg. För bästa bevattning av fröplantorna kan brickan eller tråget täckas med en kapillärmatta, en underbevattningsduk, som hålls fuktig och regelbundet ger rötterna lagom med vatten underifrån. Ställ sådden varmt och ljust i början, gärna runt 22 °C.

När plantor förkultiveras tidigt på året är det bra att erbjuda extra tillskott av ljus. Hos Impecta finns olika varianter att välja på i Växtbelysning.

Det första som tittar upp ur jorden när ett frö gror är de så kallade hjärtbladen vars uppgift är att lagra näring och förse grodden med den ända tills det har vuxit upp en liten växt, med rötter och blad, som kan försörja sig själv. När plantan börjar utveckla sina riktiga blad skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner. Är sådden täckt med plast tas denna bort när hjärtbladen tittar upp för att undvika att kondens droppar ner och skapar en alldeles för blöt miljö för de små plantorna. Fiberduk kan ligga kvar ett tag till. Sörj för att plantorna får ljus men inte står i direkt solljus.


Dags att skola om plantorna

När småplantorna växt till sig så att de går att handskas med och det börjat skjuta upp en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att skola om dem till egna krukor. Hantera plantorna mycket varsamt, håll dem i bladen och inte i den känsliga, tunna stjälken. Använd en mullrik jord vid omskolningen, t.ex. kompost eller blomjord blandad med 50 % såjord eller en speciell plantjord för plantuppdragning. Efter omskolning ska fröplantorna stå i halvskugga de första 3–4 dagarna tills rotsystemet börjat växa till sig och plantorna slutat sloka, därefter ställs de ljust och svalt, nattemperaturen bör ligga runt 15 °C. Duscha gärna plantorna dagligen och vattna vid behov. Efterhand som plantorna växer till sig och krukorna börjar bli fullrotade, omskolas de ytterligare en eller flera gånger, innan det är dags för utplantering.


Härda dina rosenskäror före utplantering

Innan plantorna planteras ut på sin växtplats ska de avhärdas, alltså vänjas vid uteklimatet. Börja med avhärdningen i maj-juni cirka en vecka före utplanteringen. Temperaturen bör då ligga på 15–18°C dagtid. Placera växterna vindskyddat och i halvskugga, låt dem få sol bara 2–3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 3–4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost. Efter avhärdningen planteras växterna på den slutliga växtplatsen, som ska vara en varm och solig till halvskuggig plats i väldränerad trädgårdsjord. Genomvattna krukorna grundligt så jordklumpen är fuktig före utplanteringen.


Direktså rosenskära så här

Rosenskära kan direktsås när frostnätterna har släppt taget och jorden har torkat upp, lätt faller isär och är tillräckligt varm, minst fem grader. Ett gammalt trädgårdsmästarknep sägs vara att man sätter sig ner på jorden och blir det inte direkt för kallt att sitta där är jorden tillräckligt varm. Ett säkrare alternativ är att använda en jordtermometer. Rosenskära önskar växa på en varm och solig till halvskuggig plats i väldränerad trädgårdsjord. Luckra och vattna jorden före sådd. Sprid ut fröerna jämnt och mylla ner cirka 1–1,5 cm djupt. Vattna regelbundet veckorna efter sådd med en mild vattenstråle. När plantorna är cirka 10 cm höga är det lagom att gallra dem till 30 cm mellanrum. Ett bra tips är att klippa ner de plantor som ska gallras bort, så dör roten. Drar du upp dem med roten är det lätt hänt att plantorna runtomkring också följer med eller att deras små bebisrötter skadas.


Att sköta om rosenskära

Vare sig du har förkultiverat eller direktsått dina rosenskäror har du nu en härlig odlingssäsong att se fram emot. Om du vill ha något buskigare plantor kan du toppa dem när de drar i väg på höjden genom att nypa av de yngsta bladen på varje stjälk.

Gödning kan tillföras en till två gånger i månaden, mer brukar inte behövas. Använd en flytande organisk blomnäring som vattnas ut.

Odlare av rosenskära blir rikt belönade – det här är en växt som älskar att blomma mycket och länge. Vissna blommor kan gärna klippas bort så får de nya komma fram. Det är dock inget måste utan blomningen blir vacker och rik ändå.

Vi önskar er mycket nöje med färgglada, lättodlade rosenskäran!


Fröer till rosenskära

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK