Så och odla blåklint | Impecta fröhandel
Så och odla blåklint
Blåklint andas sommar och sol, blommande ängar och åkerskanter. Den himmelsblå färgen är klassisk, men blåklint finns i flera andra, vackra kulörer. Blåklint är enkelt att fröså under vår, försommar och höst.

Var passar blåklint?

  1. På ängen
  2. I rabatt
  3. I krukor och lådor
  4. I grönsakslandet
  5. I färska och torkade buketter

Blåklintens namn och historia

Blåklint, Centaurea cyanus, tillhör klintsläktet, Centaurea, och familjen korgblommiga växter, Asteraceae. Idag används även det vetenskapliga namnet Cyanus segetum för blåklint, där artnamnet cyanus fått status av släktnamn. Genetisk forskning kring klintsläktet har visat att en del arter bör brytas ut ur gruppen och skapa egna släkten. Än så länge ses Cyanus segetum dock inte som ett vedertaget vetenskapligt namn på blåklint utan som en synonym till Centaurea cyanus.


Blåklint i krig och kärlek
Bakom växters namn hittar vi inte sällan spännande myter och historier. Den ljuva blåklinten gömmer i sitt vetenskapliga namn dramatiska sagoscener ur såväl grekisk som romersk mytologi.

Släktnamnet Centaurea kommer från grekiskans ’kentauros’ och syftar på kentauren, den mytologiska varelsen som är en blandning mellan häst och människa. Myten handlar om Chiron, en odödlig kentaur, som i stridens hetta träffas av en förgiftad pil. Skadan leder till så svåra plågor att Chiron önskar befrias från sin odödlighet. För att finna lindring tar den medicinskt kunnige Chiron klintblommor och lägger på såret i hopp om att det ska läka. Klinten sägs ha fått släktnamnet Centaurea efter mytologins kentauer med syfte på denna berättelse.

Artnamnet, cyanus kommer av grekiskans ’kyanos’, som betyder blå och har en minst lika dramatisk sägen omkring sig. I den romerska mytologin berättas om fruktbarhetsdemonen Kyanos som alltid var klädd helt i blått och som dyrkade gudinnan Flora, vårens och blommornas moder. Kyanos plockade mängder av blommor för att hedra Flora. Kärleken övergick i en besatthet så stark att Kyanos negligerade sin hälsa. En dag segnade han ner i ett sädesfält och dog. Flora hedrade Kyanos genom att förvandla honom till en av de blå blomma han plockat åt henne. Blomman fick växa i sädesfälten och döptes efter Kyanos. Härav kommer också ordet ’cyan’ som betyder blått.


Åkerns vilda blåklint

Blåklint kan växa vilt i hela Sverige. Förr var den en mycket vanlig blomma på åkrar och längs vägarna i framförallt södra och mellersta Sverige. I takt med att kemisk besprutning av ogräs blev vanligare försvann blåklinten nästan helt från brukade marker. Sommarens blå hav av blåklint var plötsligt inte lika självklart längre.

När blåklint och andra vilda blommor minskade kraftigt förlorade våra pollinerande insekter en viktig källa till pollen och nektar. Idag drivs många projekt för att få tillbaka ängsblommorna på våra kulturmarker. Längs vägar och åkermarker sås fröer som ska göra att Sverige åter blommar, bland annat i blått av den gammaldags blåklinten.


Blåklint 'Dwarf Pouce'

Trädgårdens blåklint

Blåklint har en vild attityd i sin ganska enkla, lite rufsiga blomma. Icke desto mindre är blåklinten en fantastiskt fin sommarblomma i trädgårdsäng, rabatt och till och med i kruka.

Blomningen förknippas gärna med midsommar och krans i håret. Vid den tiden har blomningen dock bara börjat – ända in i september kan du njuta av blåklintsblomning.


Blåklint är inte bara bl&aring
Blåklintens färg är så vacker och distinkt att vi talar om den som en kulör. Det finns blåklintsblå tyger, väggfärger och tapeter. Men blåklint är inte bara blå. Bland de olika sorter som odlats fram ur den rena arten finns blåklint som blommar i rosa, lila, vinrött och vitt.


Odla blåklint i grönsakslandet
Blåklint är ett mycket vackert att samplantera med ätbara grödor. Bland bondbönor, salladslök och morötter vajar de som färggranna frågetecken. Längs kanterna i grönsakslandet kan lägre sorter av blåklint skapa en tålig, blommande kant.

Blomman går att äta så en och annan skönhet kan få följa med in när grönsakerna skördas för att dekorera sallad eller drinkar.


Blåklint i bukett
Inte bara till midsommar utan under hela sommaren är blåklint en tålig snittblomma som gärna kan blandas med andra sommarblommor som zinnia, prästkrage, ringblomma, rosenskära och sommarrudbeckia.

Blåklint går också utmärkt att torka för hållbara höstbuketter som minner om sommaren.


Blåklint 'Black & Mauve'

När och hur ska jag så?

Blåklint kan sås direkt utomhus när jorden har värmts upp, från april i landets södra delar. Förbered jorden genom att rensa bort ogräs samt luckra och jämna till. Vattna regelbundet under groningstiden och under de små plantornas första tid.

Blåklint kan också sås utomhus under hösten, direkt på sin växtplats, för tidigare blomning året därpå. Höstsådden görs i september i landets nordligare delar och i oktober i söder. Fröerna vilar i jorden under vinterns och gror tidigt när våren kommer.


Välkomna blåklint i trädgården

Blåklint är enkel att så och lätt att sköta. Den är charmfullt inbjudande och på samma gång diskret i sitt uttryck. Om du hittills bara njutit av blåklinten i sin vilda blå form är det kanske dags att låta den komma in i din trädgård eller täppa i olika färger och höjder.

Se alla fröer till Blåklint

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-05-12
Så håller du ogräset borta

Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Läs mer
Så och odla blåklint

Blåklint andas sommar och sol, blommande ängar och åkerskanter. Den himmelsblå färgen är klassisk, men blåklint finns i flera andra, vackra kulörer. Blåklint är enkelt att fröså under vår, försommar och höst.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Läs mer
Söta, goda och nyttiga ärter

Ärter har en söt och mild smak som brukar falla till och med de mest grönsakskräsna barn i smaken. De är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och fantastiskt rikgivande. Som extra bonus förser de jorden med kväve.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK