Så och odla blåklint

Så och odla blåklint

Blåklint andas sommar och sol, blommande ängar och åkerskanter. Den himmelsblå färgen är klassisk, men blåklint finns i flera vackra kulörer. Blåklint är enkelt att fröså under vår, försommar och höst.

Var passar blåklint?

  1. På ängen
  2. I rabatt
  3. I krukor och lådor
  4. I grönsakslandet
  5. I färska och torkade buketter

Åkerns vilda blåklint

Blåklint kan växa vilt i hela Sverige. Förr var den en mycket vanlig blomma på åkrar och längs vägarna i framförallt södra och mellersta Sverige. I takt med att kemisk besprutning av ogräs blev vanligare försvann blåklinten nästan helt från brukade marker. Sommarens blå hav av blåklint var plötsligt inte lika självklart längre.

När blåklint och andra vilda blommor minskade kraftigt förlorade våra pollinerande insekter en viktig källa till pollen och nektar. Idag drivs många projekt för att få tillbaka ängsblommorna på våra kulturmarker. Längs vägar och åkermarker sås fröer som ska göra att Sverige åter blommar, bland annat i blått av den gammaldags blåklinten.


Blåklint 'Dwarf Pouce'

Blåklint i trädgården

Blåklint har en vild attityd i sin ganska enkla, lite rufsiga blomma. Icke desto mindre är blåklinten en fantastiskt fin sommarblomma i trädgårdsäng, rabatt och till och med i kruka.

Blomningen förknippas gärna med midsommar och krans i håret. Vid den tiden har blomningen dock bara börjat – ända in i september kan du njuta av blåklintsblomning.


Blåklint är inte bara blå
Blåklintens färg är så vacker och distinkt att vi talar om den som en kulör. Det finns blåklintsblå tyger, väggfärger och tapeter. Men blåklint är inte bara blå. Bland de olika sorter som odlats fram ur den rena arten finns blåklint som blommar i rosa, lila, vinrött och vitt.


Odla blåklint i grönsakslandet
Blåklint är ett mycket vackert att samplantera med ätbara grödor. Bland bondbönor, salladslök och morötter vajar de som färggranna frågetecken. Längs kanterna i grönsakslandet kan lägre sorter av blåklint skapa en tålig, blommande kant.

Blomman går att äta så en och annan skönhet kan få följa med in när grönsakerna skördas för att dekorera sallad eller drinkar.


Blåklint i bukett
Inte bara till midsommar utan under hela sommaren är blåklint en tålig snittblomma som gärna kan blandas med andra sommarblommor som zinnia, prästkrage, ringblomma, rosenskära och sommarrudbeckia.

Blåklint går också utmärkt att torka för hållbara höstbuketter som minner om sommaren.


Blåklint 'Black & Mauve'

När och hur ska jag så blåklint?

Blåklint kan sås direkt utomhus när jorden har värmts upp, från april i landets södra delar. Förbered jorden genom att rensa bort ogräs samt luckra och jämna till. Vattna regelbundet under groningstiden och under de små plantornas första tid.

Blåklint kan också sås utomhus under hösten, direkt på sin växtplats, för tidigare blomning året därpå. Höstsådden görs i september i landets nordligare delar och i oktober i söder. Fröerna vilar i jorden under vinterns och gror tidigt när våren kommer.


Välkomna blåklint i trädgården

Blåklint är enkel att så och lätt att sköta. Den är charmfullt inbjudande och på samma gång diskret i sitt uttryck. Om du hittills bara njutit av blåklinten i sin vilda blå form är det kanske dags att låta den komma in i din trädgård eller täppa i olika färger och höjder.

Se alla fröer till Blåklint

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK