Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.
Gammal svensk kulturgrönsak. Eko- och kulturarvsmärkt.
Kulturarv. Från 1885. Mycket tidig. Halvhög. Högavkastande med 6-7 stora, vita bönor per balja. Mycket god köldtolerans. Den proteinrika bondbönan upplever nu en renässans och används flitigt i trendiga restaurangkök och det finns många spännande recept där bondbönan ingår. Används i soppor, grytor, sallader (kokas innan) m.m.
Odling från frö:
Sås direkt på friland när jorden reder sig. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. När plantorna är ca 10 cm höga kupas jorden. Utvecklas bäst på djup, kalkhaltig jord. Till skillnad från andra bönor gror bondbönan redan vid 4-5 grader. Vid eventuellt angrepp av svarta bladlöss klipps toppen av efter blomning. Skördas efterhand hela sommaren.