Sparris 'Mary Washington' klassisk sparris med grön stjälk och rödlila blad
Sparris 'Mary Washington'
Sparris 'Mary Washington' fröpåse Impecta
Sparris 'Mary Washington' fröpåse baksida Impecta
Sparris 'Mary Washington'
Sparris 'Mary Washington'
Sparris 'Mary Washington'

Sparris 'Mary Washington'

Asparagus officinalis

Benämns även som:

En för svenska förhållanden mycket bra sort av högsta kvalitet. Flerårig delikatessgrönsak. En sparrisodling kan ge skörd i över 15 år. Kan odlas både som vit och grön. Resistent mot sparrisrost.

Odling från frö:

Blötlägg fröerna i ljummet vatten två dygn före sådd. Förkultiveras inomhus. Transparent täckning försedd med lufthål, alternativt lufta regelbundet. Utplanteras på friland efter avhärdning när frostrisken är över. Efter två år gallras honplantorna bort och hanplantorna flyttas till slutlig växtplats i djupa, breda fåror tidigt på våren. Kupas ca 10 cm. Skörd kan börja tredje året.
Pris: 37 kr
Antal: 
Artnr:
9600
Lagerstatus:
I lager
Portionsmängd: 75 frö
Växtläge: sol-halvskugga
Höjd: 100 cm
Färg: Grön
Såtid: feb-april
Grotid: 20-40 dagar
Blomtid/Skördetid: april-juni
Årighet: Flerårig
Härdighet: A
Engelskt namn: Asparagus
Allmän information: Härdig, flerårig, örtartad växt som odlas för de späda skotten, vilka äts som delikat grönsak. Förekommer vildväxande i sydöstra Europa och mycket sällsynt utefter våra södra havsstränder. Odlades redan under antiken i länderna kring Medelhavet och kom på 1600-talet till Sverige.
Sparris kan bli mer än meterhög, har rikt förgrenade skott med barrlika smågrenar, små gulgröna blommor och gulröda bär. Till släktet Asparagus hör omkring 300 arter, däribland ett flertal som odlas inomhus som ampel- eller klängväxter samt för snitt att användas i blomsterarrangemang.
I vårt klimat odlas sparris fältmässigt i mindre omfattning, då främst på Gotland. Under de senaste åren har dock ett allt större intresse visats för att odla sparris till husbehov och för ”självplock”. I huvudsak odlas blekt sparris, men grön sparris börjar bli allt vanligare eftersom den är mer lättodlad. Blekt sparris odlas med fördel i Syd- och Mellansverige. Grön sparris kan med gott resultat odlas även längre norrut på skyddade växtplatser.

Odling: Den blekta sparrisen kräver en lätt, genomsläpplig, näringsrik och mullrik sandjord som är fri från sten och jordkokor. Undvik för lerhaltiga jordar för att skotten som växer fram i de upplagda listerna inte ska krökas eller på annat sätt skadas. Fullt så stora krav ställs inte på jorden för odling av grön, dvs oblekt sparris.
Sparris tillhör de kalkälskande växterna och pH-värdet bör därför ligga på ca 7,5. Växtplatsen bör vara vindskyddad så att skotten, som kan bli mer än meterhöga, inte blåser omkull. Sparris har stort behov av kalium och kväve och tillgodogör sig stallgödsel väl i den mån sådan finns tillgänglig. Det är önskvärt att om möjligt ge stallgödsel eller tång vart fjärde år, då detta förbättrar jordens struktur högst betydligt. Tång innehåller natrium och passar därför väl till sparris som ursprungligen är en strandväxt. Jorden kan också förbättras med kompost. Näring tillförs på vårvintern eller efter skörd.

Sådd: Sparris är lätt att dra upp från frö. Fröet bör först blötläggas ett par dagar i ljummet vatten. Förkultiveras inomhus eller i bänk i feb-april. Sådjup ca 2 cm. Utplanteras på friland när frostrisken är över. Radavstånd: ca 30 cm. Plantavstånd: 25 cm.
Låt plantorna stå kvar på plantbädden i två år så att man kan gallra ut honplantorna sedan de satt frö – de ger betydligt lägre skörd än hanplantorna.
Efter två år flyttas plantorna till sin slutliga växtplats i ogräsfri, välgödslad jord. Utplanteringen sker tidigt på våren så snart jorden reder sig.
Gräv ca 25 cm djupa och 35 cm breda fåror med ca 150 cm mellan fårorna och kupa upp jorden till en ca 10 cm hög rygg längs bottnen på dessa.
Sätt plantorna på denna upphöjning på ett avstånd av 35-40 cm och så djupt att de kommer att stå ca 10 cm under markytan. Rötterna ska vara väl fördelade och plantorna placeras absolut rakt så att det går att lägga upp listen innan de börjat växa. Ett par kraftiga pålar bör markera början och slutet på plantraderna.
Hantera plantorna varsamt, de är spröda. De två närmaste åren får plantorna växa till sig och blasten slås av varje höst sedan frosten kommit. Rensa ogräs, vattna och luckra vid behov.

Skörd och förvaring: Först tredje året efter utplanteringen bör listerna läggas upp och skörden starta men inte pågå längre än till slutet av maj. Efter femte året kan man skörda fram till midsommar, men inte längre.
Listen läggs upp på så sätt att en vall av fin jord kupas upp över plantraden tidigt på våren, detta för att skotten ska bli blekta. Listen bör vara 30-35 cm hög med avplanad topp, tilljämnade sidor och en bredd vid basen på 60-70 cm.
Skörda gärna sparrisen två gånger dagligen så hinner inte skottspetsarna bli blå- eller grönfärgade. Man använder en speciell sparriskniv och skär försiktigt av skotten ca 20 cm under jordytan. Skörden bör omedelbart tas in till ett svalt utrymme och komma till användning så snart som möjligt. Hållbarheten kan förlängas om sparrisen läggs i iskallt vatten under några timmar. Sedan kan den förvaras i kylskåp ett par dagar.
När årets skörd är avslutad läggs listerna ner och samtidigt gödslas på ovan angivet sätt. De skott som sedan växer upp bereder den näring som behövs för nästa års skörd och skärs av först sedan frosten kommit.
Om man önskar odla grön sparris krävs inga lister och skörden sker när skotten blivit 20-25 cm eller när spetsarna börjat öppna sig. Grön sparris borde prövas längre norrut i landet eftersom den kan skördas tidigare än den blekta.

Skadegörare: Vanligen problemfri, men sparrisbaggen, en 5-6 mm lång skalbagge, kan förekomma, liksom sparrisrost.

Svensk sättpotatis

Odlarnas favoriter

Andra köpte även

Rubrik

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

2023-03-19

Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

2023-03-12

Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

2023-02-26

Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

2023-02-12

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

2023-02-05

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK