Sparris 'Mary Washington' klassisk sparris med grön stjälk och rödlila blad
Sparris 'Mary Washington'
Sparris 'Mary Washington' fröpåse Impecta
Sparris 'Mary Washington' fröpåse baksida Impecta
Sparris 'Mary Washington'
Sparris 'Mary Washington'
Sparris 'Mary Washington'

Sparris 'Mary Washington'

Asparagus officinalis

Benämns även som:

En för svenska förhållanden mycket bra sort av högsta kvalitet. Flerårig delikatessgrönsak. En sparrisodling kan ge skörd i över 15 år. Kan odlas både som vit och grön. Resistent mot sparrisrost.

Odling från frö:

Blötlägg fröerna i ljummet vatten två dygn före sådd. Förkultiveras inomhus. Transparent täckning försedd med lufthål, alternativt lufta regelbundet. Utplanteras på friland efter avhärdning när frostrisken är över. Efter två år gallras honplantorna bort och hanplantorna flyttas till slutlig växtplats i djupa, breda fåror tidigt på våren. Kupas ca 10 cm. Skörd kan börja tredje året.
Pris: 39.50 kr
Antal: 
Artnr:
9600
Lagerstatus:
I lager
Lägg i varukorgen
Portionsmängd: 75 frö
Växtläge: sol-halvskugga
Höjd: 100 cm
Färg: Grön
Såtid: feb-april
Grotid: 20-40 dagar
Blomtid/Skördetid: april-juni
Årighet: Flerårig
Härdighet: A
Engelskt namn: Asparagus
Allmän information: Härdig, flerårig, örtartad växt som odlas för de späda skotten, vilka äts som delikat grönsak. Förekommer vildväxande i sydöstra Europa och mycket sällsynt utefter våra södra havsstränder. Odlades redan under antiken i länderna kring Medelhavet och kom på 1600-talet till Sverige.
Sparris kan bli mer än meterhög, har rikt förgrenade skott med barrlika smågrenar, små gulgröna blommor och gulröda bär. Till släktet Asparagus hör omkring 300 arter, däribland ett flertal som odlas inomhus som ampel- eller klängväxter samt för snitt att användas i blomsterarrangemang.
I vårt klimat odlas sparris fältmässigt i mindre omfattning, då främst på Gotland. Under de senaste åren har dock ett allt större intresse visats för att odla sparris till husbehov och för ”självplock”. I huvudsak odlas blekt sparris, men grön sparris börjar bli allt vanligare eftersom den är mer lättodlad. Blekt sparris odlas med fördel i Syd- och Mellansverige. Grön sparris kan med gott resultat odlas även längre norrut på skyddade växtplatser.

Odling: Den blekta sparrisen kräver en lätt, genomsläpplig, näringsrik och mullrik sandjord som är fri från sten och jordkokor. Undvik för lerhaltiga jordar för att skotten som växer fram i de upplagda listerna inte ska krökas eller på annat sätt skadas. Fullt så stora krav ställs inte på jorden för odling av grön, dvs oblekt sparris.
Sparris tillhör de kalkälskande växterna och pH-värdet bör därför ligga på ca 7,5. Växtplatsen bör vara vindskyddad så att skotten, som kan bli mer än meterhöga, inte blåser omkull. Sparris har stort behov av kalium och kväve och tillgodogör sig stallgödsel väl i den mån sådan finns tillgänglig. Det är önskvärt att om möjligt ge stallgödsel eller tång vart fjärde år, då detta förbättrar jordens struktur högst betydligt. Tång innehåller natrium och passar därför väl till sparris som ursprungligen är en strandväxt. Jorden kan också förbättras med kompost. Näring tillförs på vårvintern eller efter skörd.

Sådd: Sparris är lätt att dra upp från frö. Fröet bör först blötläggas ett par dagar i ljummet vatten. Förkultiveras inomhus eller i bänk i feb-april. Sådjup ca 2 cm. Utplanteras på friland när frostrisken är över. Radavstånd: ca 30 cm. Plantavstånd: 25 cm.
Låt plantorna stå kvar på plantbädden i två år så att man kan gallra ut honplantorna sedan de satt frö – de ger betydligt lägre skörd än hanplantorna.
Efter två år flyttas plantorna till sin slutliga växtplats i ogräsfri, välgödslad jord. Utplanteringen sker tidigt på våren så snart jorden reder sig.
Gräv ca 25 cm djupa och 35 cm breda fåror med ca 150 cm mellan fårorna och kupa upp jorden till en ca 10 cm hög rygg längs bottnen på dessa.
Sätt plantorna på denna upphöjning på ett avstånd av 35-40 cm och så djupt att de kommer att stå ca 10 cm under markytan. Rötterna ska vara väl fördelade och plantorna placeras absolut rakt så att det går att lägga upp listen innan de börjat växa. Ett par kraftiga pålar bör markera början och slutet på plantraderna.
Hantera plantorna varsamt, de är spröda. De två närmaste åren får plantorna växa till sig och blasten slås av varje höst sedan frosten kommit. Rensa ogräs, vattna och luckra vid behov.

Skörd och förvaring: Först tredje året efter utplanteringen bör listerna läggas upp och skörden starta men inte pågå längre än till slutet av maj. Efter femte året kan man skörda fram till midsommar, men inte längre.
Listen läggs upp på så sätt att en vall av fin jord kupas upp över plantraden tidigt på våren, detta för att skotten ska bli blekta. Listen bör vara 30-35 cm hög med avplanad topp, tilljämnade sidor och en bredd vid basen på 60-70 cm.
Skörda gärna sparrisen två gånger dagligen så hinner inte skottspetsarna bli blå- eller grönfärgade. Man använder en speciell sparriskniv och skär försiktigt av skotten ca 20 cm under jordytan. Skörden bör omedelbart tas in till ett svalt utrymme och komma till användning så snart som möjligt. Hållbarheten kan förlängas om sparrisen läggs i iskallt vatten under några timmar. Sedan kan den förvaras i kylskåp ett par dagar.
När årets skörd är avslutad läggs listerna ner och samtidigt gödslas på ovan angivet sätt. De skott som sedan växer upp bereder den näring som behövs för nästa års skörd och skärs av först sedan frosten kommit.
Om man önskar odla grön sparris krävs inga lister och skörden sker när skotten blivit 20-25 cm eller när spetsarna börjat öppna sig. Grön sparris borde prövas längre norrut i landet eftersom den kan skördas tidigare än den blekta.

Skadegörare: Vanligen problemfri, men sparrisbaggen, en 5-6 mm lång skalbagge, kan förekomma, liksom sparrisrost.

Odlarnas favoriter

Andra köpte även

Rubrik

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Are you in the right place?
Continue to impecta.se