Bra att veta om höstsådd av perenner
Bra att veta om höstsådd av perenner
I många vackra trädgårdar är det perennerna som står för basen och tryggheten bland det som växer. År efter år ställer de upp och bidrar till en prunkande sommargrönska. De lite mer försynta bildar gärna en kuliss till dina ettåriga blomster medan de större och mer färgglada tar plats som stolta solitärer och klarar sig på egen hand.

Frö till perenner har olika behov för att kunna gro. Det finns exempelvis de som behöver en brand för att groprocessen ska ta fart. Svedjenäva är ett sådant exempel. Precis som namnet antyder gror och växer den upp efter en skogsbrand, blommar och släpper sina fröer som sedan ligger i jorden och väntar till nästa gång det brinner. Fröerna kan ligga i jorden och vänta i över etthundra år och ändå gro om de blir upphettade.

Sådana arter är väldigt ovanliga i odling. Oftare möter vi perennfröer med helt andra behov. Vissa behöver en snabb nedkylning och långsam uppvärmning. Det kan man återskapa genom att placera sådden i kylskåp och sedan utomhus. Andra behöver långsam nedkylning under en längre period och därefter långsam uppvärmning. För dessa arter är höstsådd optimalt.

Det finns också snabbgroende perenner som inte har några större anspråk. De kan sås under hela våren och sommaren. Även dessa kan sås på hösten för att de ska komma igång lite snabbare på våren.Att tänka på vid höstsådd

Många perenner sår du med fördel på hösten. Så i krukor eller lådor som placeras utomhus i sandbädd eller på friland där de får stå kvar tills de är färdiga för utplantering. Perenner sår man oftast inte på den slutliga växtplatsen, främst på grund av att många har lång och/eller oregelbunden grotid. Vid separat uppdrivning har man större kontroll på plantorna och kan ta dem varefter de blivit tillräckligt stora för att klara flytten.


vattenkristaller

Sådd i krukor och bredsådd där du strör ut önskad frömängd i lådor rekommenderas för små fröer, särskilt värdefulla arter eller om du bara vill ha några få plantor. Använd krukor med hål i botten och näringsberikad, väldränerad planteringsjord. Är jorden för kompakt kan man blanda i perlit eller finkornigt grus för bättre dränering. Med finkornigt grus menas s.k. EU Grus eller gungsand 0-3 mm. Små fröer täcks med perlit eller endast ett tunt jordlager medan större fröer täcks med ca 0,5-1 cm tjockt jordlager och eventuellt ett lager perlit eller finkornigt grus ovanpå jorden.

Krukorna placeras sedan i ett sandfyllt tråg eller liknande utan hål i botten, lätt nedgrävda i sanden. Sanden ska vara bakbar, sandlådesand eller finsiktad natursand är bäst. Vattna gärna sanden så att jorden i krukorna kan suga upp fukten.Håll koll på sådden

Håll koll på sådden

Det kan vara bra att täcka krukorna med fiberduk eller finmaskigt nät för att skydda sådden mot smådjur. Placera sedan sådden i skyddat, halvskuggigt läge utomhus eller i ouppvärmt kallväxthus och vattna endast vid behov. Under hösten krävs i stort sett ingen vattning men passa noga på våren så det inte torkar ut fullständigt. Man behöver inte vara orolig för snö och kyla. Ett snötäcke är bara positivt då det isolerar under vintern och tillför vatten när värmen kommer.

Kontrollera sådden regelbundet för att upptäcka de små groddarna när de dyker upp. Denna typ av sådd kan stå i flera år med arter som har oregelbunden och/eller lång grotid. När plantorna blivit tillräckligt stora för utplantering tar man bara upp de som är aktuella och låter sådden fortsätta om man vill.Sådd på friland

Sådd på friland passar bra för tåligare arter eller om du vill så en större mängd. Ett separat land kan ses som en barnkammare för perennerna, där man driver upp dem tills de är redo att klara sig bland redan etablerade växter. Bearbeta jorden så den är luftig och lucker före sådd. Fyll på med näringsberikad jord vid behov. Dela sedan in ytan i rutor med tydlig avgränsning för att hålla isär olika arter.


Sådd på friland

Vattna före sådd och bredså (strö ut önskad frömängd jämnt fördelad i rutan). Detta fungerar även på våren-försommaren för snabbgroende perenner. Sådden kan skyddas med fiberduk innan plantorna kommit upp ordentligt. Varefter de blir färdiga för utplantering tar man upp dem och flyttar dem till den slutliga växtplatsen. Man behöver dock inte ha någon brådska eftersom växterna har gott om både utrymme och näring. Bästa tiden för utplantering är sensommar eller tidig höst.

Tänk på att märka upp sådderna ordentligt. Använd pennor och etiketter som står emot sol, vind och regn eftersom de kan bli kvar under några år.

Den stora fördelen med perenner är just att de återkommer från år till år. Visst tar frösådd lite längre tid, men man får ut väldigt mycket av en enda fröpåse.

Förslag på perenner som passar för höstsådd hittar du här >>>

Perenner är fleråriga örtartade växter som vissnar ner på vintern och börjar växa igen på våren.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2017-09-10
Odling − för hälsa och glädje

När vi petar ner ett litet frö i fuktig jord låter vi ett alldeles enastående kretslopp snurra vidare. I fröet finns grodden som bär på anlag till rot och skott och de första små hjärtbladen till nästa växt. Denna lilla med helt avgörande del av odlingen räcker egentligen för att förstå varför vi mår så bra av att bruka jorden - det ger oss en känsla av sammanhang; att vara en del i ett naturligt kretslopp.

Läs mer
Blommornas färg och form − planera din blomsterrabatt

I vår egen lilla värld av blommor är det roligt att ta ut svängarna och odla alla tänkbara färger och former. Precis så ska det vara - odling handlar om glädje och kreativitet. Längs vägen kan vi behöva tänka till kring hur blommornas färger och former samspelar i rabatten för att de olika sorterna ska komma bäst till sin rätt.

Läs mer
Fem tips för odling inomhus

Med hjälp av extra belysning kan vi odla bladgrönt och kryddväxter inomhus året runt. Tänk att skörda gröna, välsmakande nyttigheter på köksbänken mitt i smällkalla vintern. Genast blir det lite mindre kallt. Bäst lämpade är de sorter vars blad vi kan skörda när de är unga och späda.

Läs mer
Odla squash och pumpa − och förstå skillnaden mellan dem

Squash och pumpa skänker sann glädje till en trädgård, täppa, koloni eller balkong. Fulla av växtkraft bjuder de på frodig grönska, läckra blommor och rika skördar. Det finns mängder av läckra sorter vars namn ibland skapar en viss förvirring − varför heter vissa sorter squash och andra pumpa?

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst