Perenner från frö − gör så här | Impecta Fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Så perenner utomhus
Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. Genom att fröså dina perenner får du mängder av plantor till en mindre peng. Sådden är enkel och sköter sig nästan helt själv.

Kan jag odla perenner från frö utomhus?

Ja, sådd av perenner utomhus görs från maj till sen höst beroende på sort. Läs alltid odlingsanvisningen på fröpåsen innan du börjar. Här berättar vi hur du enkelt sår dina perenner.

Det är lättast att göra sådden av perenner i kruka. Då har du full kontroll över de små plantorna. När de har vuxit till sig och fått en viss stabilitet planterar du ut dem på sin växtplats i rabatten. Det kan dröja till säsongen därpå. Olika sorter av perenner tar olika lång tid på sig att gro och växa.


Vad behöver jag för att så perenner?

Förbered allt du behöver till dina perennsådder och hitta en skön plats att pyssla på en solig höstdag.


Det här behöver du när du ska så perenner:

 1. Odlingskrukor.
 2. Bra, väldränerad, genomfuktad planteringsjord.
 3. Perlit.
 4. Fröer till perenner.
 5. Märkpenna och etiketter.

Vad är perlit?

Perlit är ett vulkaniskt, mycket lätt och luftigt material. Det är bra att blanda i jorden när du sår perenner för att tillgodose att jorden innehåller mycket luft och därmed har bra dränering. Du kan också blanda i grus i jorden.


Perlit i krukan

Gör så här när du sår perenner

 1. Fyll krukorna med jord.
 2. Så en sort i taget.
 3. Så flera fröer i varje kruka. Riktigt små fröer kan blandas med sand som du sedan strör ut jämnt fördelat på jordytan.
 4. Täck småfröiga sorter med perlit. Perlit hjälper till att hålla fukten och släpper igenom ljus.
 5. Lite större fröer täcks med ett tunt jordlager. Lagret behöver inte vara tjockare än 0,5–1 cm. Fyll gärna på med ytlager av finkornigt grus eller perlit som skydd mot väder och vind.
 6. Märk varje kruka med namn och datum för sådden.

När sådden är klar ställer du krukorna på en halvskuggig plats utomhus. En bra miljö skapas om du gräver ner krukorna en bit i sand eller väldränerad jord, i en låda, pallkrage eller på friland. Ställ krukorna tätt. Det går också bra att ställa sådden i en kallbänk eller kallväxthus.


Sådden är klar

När gror perennfröerna?

Det tar olika lång tid för perenner att gro, från någon månad upp till ett år. Medan du väntar sköter sådden sig själv och följer det naturliga kretsloppet utomhus. Lär dig mer om hur perenna fröer gror och växer i Bra att veta om höstsådd av perenner.

Den allra bästa tiden att så perenner utomhus är på hösten. Då är du verkligen i fas med naturen, eftersom det är på hösten växterna släpper sina fröer ner i jorden för att föröka sig till nästa säsong.Förslag på perenner som passar för tidig höstsådd

Förslag på perenner som passar för sen höstsådd

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2022-09-01
Invasiva växter - vad är det?

Grönskan får gärna frodas i trädgården, men de flesta vill ha kontroll över växternas spridning. En förökning som inte är önskvärd vare sig i trädgården eller naturen brukar kallas invasiv. Vad menas med en invasiv växt?

Läs mer
Täckodla så här

Täckodling är ett smart sätt att få bättre odlingsjord samtidigt som du blir av med ogräset. Du kan börja med täckodling när som helst under året.

Läs mer
Saffranskrokus - odla så här

Saffranskrokus är en bedårande purpurfärgad krokus som slår ut under hösten. Om du planterar den på sensommaren hinner den blomma samma höst. Odla gärna saffranskrokus i kruka på balkong och terrass.

Läs mer
Så perenner utomhus

Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. Genom att fröså dina perenner får du mängder av plantor till en mindre peng. Sådden är enkel och sköter sig nästan helt själv.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK