Odla under hela sommaren
Hann du inte så i maj? Kommer du till sommarhuset efter midsommar och vill odla lite till lust och fägring? Här tipsar vi om växter som går att så och odla under hela sommaren, och en del till långt in på hösten.
Chilipeppar 'Vampire'

Blanda och ge

Om du har en gammal rabatt som behöver nytillskott, eller ett grönsaksland som legat i träda, är det bara att sätta igång att rensa bort ogräs. Kratta sedan till jorden, vattna grundligt och så de frön du önskar. Det finns inga regler som säger att blommor och grönsaker ska vara åtskilda, det är bara att låta fantasin och kreativiteten sprudla. En rad sallatsplantor av olika slag blir en vacker framkant på blomsterrabatten och i grönsakslandet samsas sockerärtor och vaxbönor med buskkrasse och kryddtagetes. De två sistnämnda går också att äta.

En skimrande rabatt där solen stannar längst

Så svartöga, sorten ’Susi White With Black Eye’ tillsammans med den vita gurkörten ’Bianca’ och ljuvligt rosa sommarmalvan ’Silver Cup’ och du har en romantisk liten rabatt som passar bäst där kvällssolens ljus får den att skimra.


Chilipeppar 'Vampire'

Förodla

Det går även att så i lådor och krukor för senare utplantering. Då kan fröna ligga i sin såjord och gro medan du rensar och förbereder växtplats. I sommarvärmen tar de snabbaste växterna bara 5–7 dagar att gro. Varför inte så i lådor med lock redan innan du reser, lätt att packa och du vinner tid. Tänk på att nysådda frön aldrig får torka ut. Ställ sådderna i skuggan, täck gärna med en bit fiberduk som skydd mot torka och objudna gäster.


Lättsam odling

Om ogräsrensningen känns övermäktig finns det ändå möjligheter att odla både blommor och ätbart. Stora krukor, lådor och pallkragar är enkla lösningar. Bara att fylla upp med jord av god kvalitet och sätta igång. Det finns fina och snabba sorter av squash. Ett par plantor ger frukter som räcker till många. Låt Nyzeeländsk spenat klättra mot ett stöd, både vacker och god, skörda blad allt eftersom den växer. Så sallat i en stor flat kruka. Blanda röda och gröna sorter och ställ den på bordet i trädgården. Bara att plocka några blad till frukostmackan eller den grillade biffen. Ett par krukor med basilika kan få göra sallaten sällskap. Även sockerärtor och vaxbönor går att odla i lite större krukor. Praktiskt om det finns mördarsniglar i närheten. Eller varför inte satsa på asiatiska blad?


Chilipeppar 'Vampire'

Gödsla och vattna

All odling behöver omsorg och lite kärlek. Så snart de små plantorna börjar få några blad är det dags att ge lite extra näring. Gräsklipp är toppen! Det förmultnar snabbt och blir perfekt gödsel till växterna. Dessutom hindrar gräsklippet ogräs och det håller fukten kvar i jorden. Nässelvatten är ett annat bra gödselförslag. Plocka nässlor och lägg i en tunna, fyll på med vatten. Låt stå några dagar men rör om då och då. När det börjar stinka är det dags att använda. Späd med vatten i kannan, det ska vara samma färg som svagt te. Om det inte finns nässlor i närheten kan man göra gödselvatten på hönsgödsel, samma procedur som med nässlorna. Det räcker att vattna med gödselvatten en gång i veckan helst i samband med regn eller vattning. Är vädret soligt och torrt måste alla växter vattnas. Bättre att vattna ordentligt men inte så ofta än att småskvätta dagligen. Sätt ut en regnmätare så är det lättare att se. 25-30 mm en gång i veckan är vad de flesta växter behöver.


Snabbväxande grönsaker (25–50 dagar till skörd)

 1. Rädisor
 2. Sallat
 3. Rucola
 4. Mizunakål
 5. Pak Choi
 6. Trädgårdsportlak
 7. Koriander
 8. Vaxbönor
 9. Sockerärtor
 10. Majrova
 11. Spenat
 12. Nyzeeländsk spenat
 13. Sommarsquash
 14. Dill
 15. Basilika

Snabbväxande blommor

 1. Krasse
 2. Gurkört
 3. Sommarvallmo
 4. Sommarmalva
 5. Blomman för dagen
 6. Svartöga
 7. Blomsterlin
 8. Snokört
 9. Broksporre
 10. Jungfrun i det gröna
 11. Kornvallmo
 12. Reseda
 13. Tagetes


Utvalt för Sommarsådd

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2018-07-08
Odling − för hälsa och glädje

När vi petar ner ett litet frö i fuktig jord låter vi ett alldeles enastående kretslopp snurra vidare. I fröet finns grodden som bär på anlag till rot och skott och de första små hjärtbladen till nästa växt. Denna lilla med helt avgörande del av odlingen räcker egentligen för att förstå varför vi mår så bra av att bruka jorden - det ger oss en känsla av sammanhang; att vara en del i ett naturligt kretslopp.

Läs mer
Blommornas färg och form − planera din blomsterrabatt

I vår egen lilla värld av blommor är det roligt att ta ut svängarna och odla alla tänkbara färger och former. Precis så ska det vara - odling handlar om glädje och kreativitet. Längs vägen kan vi behöva tänka till kring hur blommornas färger och former samspelar i rabatten för att de olika sorterna ska komma bäst till sin rätt.

Läs mer
Fem tips för odling inomhus

Med hjälp av extra belysning kan vi odla bladgrönt och kryddväxter inomhus året runt. Tänk att skörda gröna, välsmakande nyttigheter på köksbänken mitt i smällkalla vintern. Genast blir det lite mindre kallt. Bäst lämpade är de sorter vars blad vi kan skörda när de är unga och späda.

Läs mer
Odla squash och pumpa − och förstå skillnaden mellan dem

Squash och pumpa skänker sann glädje till en trädgård, täppa, koloni eller balkong. Fulla av växtkraft bjuder de på frodig grönska, läckra blommor och rika skördar. Det finns mängder av läckra sorter vars namn ibland skapar en viss förvirring − varför heter vissa sorter squash och andra pumpa?

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst