Odla ekologiskt

Odla ekologiskt

Att odla egna giftfria ekologiska grönsaker är att slå ett slag för miljön och samtidigt bli rikligt belönad för det i form av välsmakande och nyttiga tomater, morötter och sallat. Med ekologiska fröer och medvetna val av gödselmedel, växtskydd och växelbruk kan alla bli ekologiska odlare. Du med!

Ekologisk odling handlar egentligen inte om något annat än att odla på ett naturligt sätt. Man väljer bort gifter och bekämpar istället skadedjur på andra sätt. Jorden gödslas ekologiskt istället för med mineralgödsel (även kallad konstgödsel). Komposten blir en guldgruva och att samla regnvatten blir ett nöje.

Nyckeln till framgång är att arbeta med jorden i köksträdgården. Ett tillskott av organiskt material på våren i form av ko- och hönsgödsel, kompost, gräsklipp och andra växtdelar ger både en bra struktur och näring. En sandjord blir bättre på att hålla fukt och en lerjord blir mer porös. Eftersom allt organiskt material bryts ner, måste det tillföras mer varje år. Strukturen på jorden ska vara genomsläppling så att vatten och syre når ner till växternas rötter. Den som har lerjord kan börja förbereda nästa års odlingsbädd genom att gräva om trädgårdslandet redan på hösten. Då fryser vintern isär lerkokorna och hjälper till med arbetet.

Levande jord

Jord

Det organiska materialet gynnar också mikrolivet. Under jordytan myllrar det av liv. Visste du att det i en matsked jord finns fler levande organismer än det finns människor på jorden? Mikroorganismerna är viktiga eftersom de hjälper till att bryta ner det organiska materialet och föra över näringen från detta till växterna. Häri ligger ett av problemen med mineralgödseln; den näringen tas upp direkt av växterna och medför ingen tillförsel av organiska ämnen. Mikrolivet minskar då och jorden riskerar att utarmas.

Trädgården genererar själv mycket som kan återanvändas för att förbättra jorden och förse köksträdgården med näring.

En kompost ger både material till jordförbättring och näring. Hur mycket näring komposten innehåller beror på vad den är gjord av. En kökskompost är mycket mer näringsrik än en lövkompost. Kökskomposten kan blandas med lövkompost eller myllas ner ordentligt så att den blandas upp med den befintliga jorden. I alltför koncentrerad form kan den skada växterna. En löv- eller trädgårdskompost ger värdefull jordförbättring men innehåller inte tillräckligt mycket näring för att ensamt försörja kökslandet, utan måste kompletteras. Tillräckligt mycket näring är väldigt viktigt för ett bra resultat. Man vill ju få ut så mycket som möjligt av alla plantor man arbetat hårt med att driva upp från frö innan utplantering.

Gödsla ekologiskt

Ett urval av ekologiska gödselmedel.

  1. Ko- och hönsgödsel eller hästgödsel om man har tillgång till det
  2. Kompost
  3. Gräsklipp
  4. Urin
  5. Nässelvatten
  6. Gröngödsling med hjälp av klöver, gul-lupin, bovete, honungsfacelia med flera
  7. Benmjöl, långtidsverkande
  8. Blodmjöl, högt kväveinnehåll



Här hittar du alla våra ekologiska fröer.

Gratis näring

Ett utmärkt gödselmedel som finns i de allra flesta trädgårdar är gräsklipp. Det har ett välbalanserat näringsinnehåll med bra kvävenivå. Dessutom är det ju gratis! Lägg ett lager på 5-10 centimeter runt plantorna eller mellan raderna i grönsakslandet när plantorna börjat sticka upp. Även urin har ett högt kväveinnehåll. Att gödsla med urin är en mycket gammal och väl utprovad metod trots att det idag kan kännas lite udda. En andel urin spädes med tio andelar vatten och vattnas sedan ut på våren mellan raderna när plantorna kommit upp. Sluta vattna i god tid före skörd (cirka 3 veckor). Om du känner dig tveksam till urin kan du istället göra egen näring i form av nässelvatten. Fyll en hink med nässlor och vatten. Låt stå i 7 dagar. Rör om då och då. Resultatet blir ett illaluktande näringsvatten där en andel spädes med nio delar vatten och sedan vattnas ut när plantorna tittat fram.

Bland de ekologiska gödselmedel som finns att köpa är benmjöl ett bra långtidsverkande komplement till kogödsel. Jämfört med mineralgödselprodukter innehåller flera ekologiska gödselmedel på marknaden en låg halt av kväve (det näringsämne som växter behöver mest av). Ett tips är därför att läsa av kväveinnehållet i innehållsdeklarationen. En lösning är att kombinera en produkt med lågt kväveinnehåll med blodmjöl som har högt kväveinnehåll. Det finns även organisk sk. NPK-trädgårdsgödning (Kväve, Fosfor, Kalium) som är godkänd för ekologisk odling och täcker ett lite bredare spektra.

Nässelvatten

Fyll en 10-liters hink med nässlor. Häll i vatten. Låt stå i 7 dagar. Rör om några gånger under perioden. Resultatet luktar inte gott, men är näringsrikt. Späd 1 liter koncentrat med 9 liter vatten. Vattna på växter som behöver näring.

Grundgödsla på våren och komplettera med exempelvis en extra omgång gräsklipp på näringskrävande grönsaker som kål och zuccini.

Ett annat bra sätt att hålla jorden i trim är att göda med grödan. Gröngödsling bygger på att du odlar en växt på vanligt vis men istället för att rensa bort den eller bara låta den stå kvar efter blomning, myllar du ner växtmaterialet i jorden. Det tillför kväve, näring, struktur och gynnar det viktiga mikrolivet i marken. Här hittar du ett urval av fröer till gröngödslingsväxter.

Ekologiskt växtskydd

Att inte använda gifter i köksträdgården känns nog som en självklarhet för de allra flesta. Inom ekologisk odling kan du istället använda en rad andra metoder för att motverka sjukdomar, skadedjur och ogräs.

Fyraårig växtföljd

Planera odlingarna efter hur näringskrävande grönsakerna är och odla varje grupp tillsammans:

  1. Krävande; Squash, pumpa, kål, gurka, purjolök, selleri.
  2. Mellankrävande; rotfrukter, lök, sallat.
  3. Kräver lite; potatis, jordärtskocka, persilja.
  4. Tillför näring; baljväxter som ärtor och bönor, gröngödslingsväxter.

År 2 odlas grupp 1 på plats 4, övriga hoppar upp ett snäpp i nummerordningen (21 osv).

Ett viktigt inslag är att tillämpa växelbruk med fyraårig växtföljd. Det innebär att man delar in sina odlingar i fyra grupper utifrån hur näringskrävande grönsakerna är (se ruta här intill). Varje år får de olika grupperna byta plats enligt ett visst schema så att inget odlas på samma ställe två år i rad. Metoden motverkar på ett naturligt sätt spridningen av sjukdomar och skadedjur.

Nästa råd vad gäller växtskydd kan verka löjligt enkelt, men rätt mängd vatten och tillräckligt mycket näring ger växterna en grundläggande motståndskraft mot angrepp utifrån. En planta som fått torka ut blir mycket lättare angripen än en välmående.

Förutom att själv plocka eller spola bort skadedjur är det en god idé att täcka känsliga grödor med fiberduk redan från början i förebyggande syfte. Det finns också det en rad godkända ekologiska produkter som snigelmedel baserade på järnfosfat och insektssåpor mot bladlöss. En intressant lösning är att använda ett biologiskt bekämpningsmedel, vilket innebär att en ”snäll” organism tar hand om den ”onda” organismen. På nyttodjur.se finns information om en rad olika problem och deras biologiska lösningar.

Sist men inte minst, olika sorter av en viss grönsak är olika motståndskraftiga mot exempelvis svampangrepp eller en viss sorts larv. Därför är det en god idé att prova olika sorter av samma grönsak och på så sätt hitta en som trivs i just ditt grönsaksland.

Hönsgödselvatten

Ett snabbare och lite kraftigare näringsvatten får du genom att röra ut några nävar hönsgödsel i en hink med vatten. Låt stå över natten. Späd med vatten tills färgen liknar starkt te. Vattna!



Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2017-02-23
Så här odlar du kål

De flesta kålsorter bör förodlas och planteras ut på växtplatsen. Undantag är kålrot och majrova och flertalet av de asiatiska kålväxterna. Grönkål går också att direktså, men det blir snabbare skörd om man förodlar. Kålfrön gror snabbt, på bara några dagar i 20 graders värme, något längre om det är svalare. Kålplantor ska planteras när de fått 3–5 blad, blir de större har de svårare att etablera sig på växtplatsen, därför ska de inte sås tidigare än 4–6 veckor före utplantering.

Läs mer
Kål i alla former

Kål är fantastiska grönsaker som vi absolut borde odla och äta mer av. Under lång tid kallade man köksträdgården med grönsaksodling för kålgårdar, det säger något om hur viktig kålen varit i kosthållningen. Och kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt dekorativt också. Kål kan tacksamt odlas i hela landet, tål att lagras långt in på vintern, ja flera av kålsorterna kan till och med stå kvar ute i snön. Det gäller bara att hinna skörda innan rådjuren upptäcker de läckra bladen.

Läs mer
Så odlar du svartöga

Svartöga, Thunbergia alata, är en frodigt slingrande, klängande växt från södra och östra delarna av Afrika. En värmeälskande perenn som vi odlar som ettårig.

Läs mer
Gör din balkong till en exotisk oas – en plats för alla sinnen

Försommar – en härlig tid med löften om varma dagar och ljumma kvällar. För alla som inte har en stor trädgård, kanske bor långt ifrån naturen, kan balkongen bli den oas som fyller det dagliga behovet av att vara nära det gröna. Förutsättningen är förstås att vi fyller balkongen med grönt. Petunior, pelargoner och lobelia i all ära, men nog skulle det vara kul att pröva något nytt?

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Följ oss

    Facebook

Instagram    Instagram


Kvalitetsfröer från Julita i Sörmland
Impecta Fröhandel är ett familjeföretag från Julita som drivs av odlare, för odlare. Vi har funnits sedan 1975. Vår ambition är att vara trädgårdsodlarens vän och naturliga frökälla.
Välkommen till Impecta Fröhandel – din naturliga frökälla


© All rights reserved Impecta Fröhandel

Postadress: SE-643 98 JULITA
Tfn: +46 (0)150-923 31
E-post: info@impecta.se

Logga in
Frönyheter 2019.