odla ekologisk jordnära

Odla ekologiskt

Att odla egna giftfria ekologiska grönsaker är att slå ett slag för miljön och samtidigt bli rikligt belönad för det i form av välsmakande och nyttiga tomater, morötter och sallat. Med ekologiska fröer och medvetna val av gödselmedel, växtskydd och växelbruk kan alla bli ekologiska odlare. Du med!

Ekologisk odling handlar egentligen inte om något annat än att odla på ett naturligt sätt. Man väljer bort gifter och bekämpar istället skadedjur på andra sätt. Jorden gödslas ekologiskt istället för med mineralgödsel (även kallad konstgödsel). Komposten blir en guldgruva och att samla regnvatten blir ett nöje.

Nyckeln till framgång är att arbeta med jorden i köksträdgården. Ett tillskott av organiskt material på våren i form av ko- och hönsgödsel, kompost, gräsklipp och andra växtdelar ger både en bra struktur och näring. En sandjord blir bättre på att hålla fukt och en lerjord blir mer porös. Eftersom allt organiskt material bryts ner, måste det tillföras mer varje år. Strukturen på jorden ska vara genomsläppling så att vatten och syre når ner till växternas rötter. Den som har lerjord kan börja förbereda nästa års odlingsbädd genom att gräva om trädgårdslandet redan på hösten. Då fryser vintern isär lerkokorna och hjälper till med arbetet.

Levande jord

Jord

Det organiska materialet gynnar också mikrolivet. Under jordytan myllrar det av liv. Visste du att det i en matsked jord finns fler levande organismer än det finns människor på jorden? Mikroorganismerna är viktiga eftersom de hjälper till att bryta ner det organiska materialet och föra över näringen från detta till växterna. Häri ligger ett av problemen med mineralgödseln; den näringen tas upp direkt av växterna och medför ingen tillförsel av organiska ämnen. Mikrolivet minskar då och jorden riskerar att utarmas.

Trädgården genererar själv mycket som kan återanvändas för att förbättra jorden och förse köksträdgården med näring.

En kompost ger både material till jordförbättring och näring. Hur mycket näring komposten innehåller beror på vad den är gjord av. En kökskompost är mycket mer näringsrik än en lövkompost. Kökskomposten kan blandas med lövkompost eller myllas ner ordentligt så att den blandas upp med den befintliga jorden. I alltför koncentrerad form kan den skada växterna. En löv- eller trädgårdskompost ger värdefull jordförbättring men innehåller inte tillräckligt mycket näring för att ensamt försörja kökslandet, utan måste kompletteras. Tillräckligt mycket näring är väldigt viktigt för ett bra resultat. Man vill ju få ut så mycket som möjligt av alla plantor man arbetat hårt med att driva upp från frö innan utplantering.

Gödsla ekologiskt

Ett urval av ekologiska gödselmedel.

  1. Ko- och hönsgödsel eller hästgödsel om man har tillgång till det
  2. Kompost
  3. Gräsklipp
  4. Urin
  5. Nässelvatten
  6. Gröngödsling med hjälp av klöver, gul-lupin, bovete, honungsfacelia med flera
  7. Benmjöl, långtidsverkande
  8. Blodmjöl, högt kväveinnehåll



Här hittar du alla våra ekologiska fröer.

Gratis näring

Ett utmärkt gödselmedel som finns i de allra flesta trädgårdar är gräsklipp. Det har ett välbalanserat näringsinnehåll med bra kvävenivå. Dessutom är det ju gratis! Lägg ett lager på 5-10 centimeter runt plantorna eller mellan raderna i grönsakslandet när plantorna börjat sticka upp. Även urin har ett högt kväveinnehåll. Att gödsla med urin är en mycket gammal och väl utprovad metod trots att det idag kan kännas lite udda. En andel urin spädes med tio andelar vatten och vattnas sedan ut på våren mellan raderna när plantorna kommit upp. Sluta vattna i god tid före skörd (cirka 3 veckor). Om du känner dig tveksam till urin kan du istället göra egen näring i form av nässelvatten. Fyll en hink med nässlor och vatten. Låt stå i 7 dagar. Rör om då och då. Resultatet blir ett illaluktande näringsvatten där en andel spädes med nio delar vatten och sedan vattnas ut när plantorna tittat fram.

Bland de ekologiska gödselmedel som finns att köpa är benmjöl ett bra långtidsverkande komplement till kogödsel. Jämfört med mineralgödselprodukter innehåller flera ekologiska gödselmedel på marknaden en låg halt av kväve (det näringsämne som växter behöver mest av). Ett tips är därför att läsa av kväveinnehållet i innehållsdeklarationen. En lösning är att kombinera en produkt med lågt kväveinnehåll med blodmjöl som har högt kväveinnehåll. Det finns även organisk sk. NPK-trädgårdsgödning (Kväve, Fosfor, Kalium) som är godkänd för ekologisk odling och täcker ett lite bredare spektra.

Nässelvatten

Fyll en 10-liters hink med nässlor. Häll i vatten. Låt stå i 7 dagar. Rör om några gånger under perioden. Resultatet luktar inte gott, men är näringsrikt. Späd 1 liter koncentrat med 9 liter vatten. Vattna på växter som behöver näring.

Grundgödsla på våren och komplettera med exempelvis en extra omgång gräsklipp på näringskrävande grönsaker som kål och zuccini.

Ett annat bra sätt att hålla jorden i trim är att göda med grödan. Gröngödsling bygger på att du odlar en växt på vanligt vis men istället för att rensa bort den eller bara låta den stå kvar efter blomning, myllar du ner växtmaterialet i jorden. Det tillför kväve, näring, struktur och gynnar det viktiga mikrolivet i marken. Här hittar du ett urval av fröer till gröngödslingsväxter.

Ekologiskt växtskydd

Att inte använda gifter i köksträdgården känns nog som en självklarhet för de allra flesta. Inom ekologisk odling kan du istället använda en rad andra metoder för att motverka sjukdomar, skadedjur och ogräs.

Fyraårig växtföljd

Planera odlingarna efter hur näringskrävande grönsakerna är och odla varje grupp tillsammans:

  1. Krävande; Squash, pumpa, kål, gurka, purjolök, selleri.
  2. Mellankrävande; rotfrukter, lök, sallat.
  3. Kräver lite; potatis, jordärtskocka, persilja.
  4. Tillför näring; baljväxter som ärtor och bönor, gröngödslingsväxter.

År 2 odlas grupp 1 på plats 4, övriga hoppar upp ett snäpp i nummerordningen (21 osv).

Ett viktigt inslag är att tillämpa växelbruk med fyraårig växtföljd. Det innebär att man delar in sina odlingar i fyra grupper utifrån hur näringskrävande grönsakerna är (se ruta här intill). Varje år får de olika grupperna byta plats enligt ett visst schema så att inget odlas på samma ställe två år i rad. Metoden motverkar på ett naturligt sätt spridningen av sjukdomar och skadedjur.

Nästa råd vad gäller växtskydd kan verka löjligt enkelt, men rätt mängd vatten och tillräckligt mycket näring ger växterna en grundläggande motståndskraft mot angrepp utifrån. En planta som fått torka ut blir mycket lättare angripen än en välmående.

Förutom att själv plocka eller spola bort skadedjur är det en god idé att täcka känsliga grödor med fiberduk redan från början i förebyggande syfte. Det finns också det en rad godkända ekologiska produkter som snigelmedel baserade på järnfosfat och insektssåpor mot bladlöss. En intressant lösning är att använda ett biologiskt bekämpningsmedel, vilket innebär att en ”snäll” organism tar hand om den ”onda” organismen. På nyttodjur.se finns information om en rad olika problem och deras biologiska lösningar.

Sist men inte minst, olika sorter av en viss grönsak är olika motståndskraftiga mot exempelvis svampangrepp eller en viss sorts larv. Därför är det en god idé att prova olika sorter av samma grönsak och på så sätt hitta en som trivs i just ditt grönsaksland.

Hönsgödselvatten

Ett snabbare och lite kraftigare näringsvatten får du genom att röra ut några nävar hönsgödsel i en hink med vatten. Låt stå över natten. Späd med vatten tills färgen liknar starkt te. Vattna!



Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer

Veckans Frösort

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

4.7/5 (4994)
2024-04-19
Toppen bra utbud snabba leveranser 
- Anders W
2024-04-18
Mycket snabb och korrekt leverans.
- Harriet H
2024-04-18
Bra fröer, varierat utbud, snabba leveranser.
- Susanne W
2024-04-18
Den bästa frökatalog jag vet. Snabb leverans och stort utbud. 
- Gitte L
2024-04-18
Snabb leverans 
- Birgitta C
2024-04-18
Bra kvalitet till bra priser!
- Camilla R
2024-04-18
Nöjd förutom dyr frakt
- Karolina L
2024-04-18
Snabb leverans och prisvärda varor! 🙏
- Maritha
2024-04-18
Bra sortiment, enkelt  att beställa, snabb leverans
- Jörgen E
2024-04-18
Bra kvalitet o snabb leverans
- Catharina H
2024-04-18
Stort sortiment av grönsaker och blommor till bra pris. Snabb leverans!
- Vera L
2024-04-18
Jag har bara fått utmärkta produkter från Impecta.
- Margareta F
2024-04-18
Bra kvalitet och snabb leverans.
- Margareta L
2024-04-18
Fina fröer och snabb leverans. Mycket att välja på. 
- Birgitta H
2024-04-18
Bra produkter och snabb leverans. Motsvarar helt mina förväntningar!
- Yvonne
2024-04-18
En plats där jag  kan hitta allt man kan önska sg, och där det varje år blir flera nyheter.
- Nils-Göran H
2024-04-18
Funkar utmärkt 
- Hans-inge b
2024-04-18
Snabbt och enkelt. Bra produkter 
- Hans B
2024-04-18
Bra sortiment och snabb leverans.
- David F
2024-04-18
Snabb leverans av frön av högsta kvalitet. Jag har slutat köpa frön från andra leverantörer.
- Christine S
Are you in the right place?
Continue to impecta.se