odla ekologisk jordnära

Odla ekologiskt

Att odla egna giftfria ekologiska grönsaker är att slå ett slag för miljön och samtidigt bli rikligt belönad för det i form av välsmakande och nyttiga tomater, morötter och sallat. Med ekologiska fröer och medvetna val av gödselmedel, växtskydd och växelbruk kan alla bli ekologiska odlare. Du med!

Ekologisk odling handlar egentligen inte om något annat än att odla på ett naturligt sätt. Man väljer bort gifter och bekämpar istället skadedjur på andra sätt. Jorden gödslas ekologiskt istället för med mineralgödsel (även kallad konstgödsel). Komposten blir en guldgruva och att samla regnvatten blir ett nöje.

Nyckeln till framgång är att arbeta med jorden i köksträdgården. Ett tillskott av organiskt material på våren i form av ko- och hönsgödsel, kompost, gräsklipp och andra växtdelar ger både en bra struktur och näring. En sandjord blir bättre på att hålla fukt och en lerjord blir mer porös. Eftersom allt organiskt material bryts ner, måste det tillföras mer varje år. Strukturen på jorden ska vara genomsläppling så att vatten och syre når ner till växternas rötter. Den som har lerjord kan börja förbereda nästa års odlingsbädd genom att gräva om trädgårdslandet redan på hösten. Då fryser vintern isär lerkokorna och hjälper till med arbetet.

Levande jord

Jord

Det organiska materialet gynnar också mikrolivet. Under jordytan myllrar det av liv. Visste du att det i en matsked jord finns fler levande organismer än det finns människor på jorden? Mikroorganismerna är viktiga eftersom de hjälper till att bryta ner det organiska materialet och föra över näringen från detta till växterna. Häri ligger ett av problemen med mineralgödseln; den näringen tas upp direkt av växterna och medför ingen tillförsel av organiska ämnen. Mikrolivet minskar då och jorden riskerar att utarmas.

Trädgården genererar själv mycket som kan återanvändas för att förbättra jorden och förse köksträdgården med näring.

En kompost ger både material till jordförbättring och näring. Hur mycket näring komposten innehåller beror på vad den är gjord av. En kökskompost är mycket mer näringsrik än en lövkompost. Kökskomposten kan blandas med lövkompost eller myllas ner ordentligt så att den blandas upp med den befintliga jorden. I alltför koncentrerad form kan den skada växterna. En löv- eller trädgårdskompost ger värdefull jordförbättring men innehåller inte tillräckligt mycket näring för att ensamt försörja kökslandet, utan måste kompletteras. Tillräckligt mycket näring är väldigt viktigt för ett bra resultat. Man vill ju få ut så mycket som möjligt av alla plantor man arbetat hårt med att driva upp från frö innan utplantering.

Gödsla ekologiskt

Ett urval av ekologiska gödselmedel.

  1. Ko- och hönsgödsel eller hästgödsel om man har tillgång till det
  2. Kompost
  3. Gräsklipp
  4. Urin
  5. Nässelvatten
  6. Gröngödsling med hjälp av klöver, gul-lupin, bovete, honungsfacelia med flera
  7. Benmjöl, långtidsverkande
  8. Blodmjöl, högt kväveinnehåll



Här hittar du alla våra ekologiska fröer.

Gratis näring

Ett utmärkt gödselmedel som finns i de allra flesta trädgårdar är gräsklipp. Det har ett välbalanserat näringsinnehåll med bra kvävenivå. Dessutom är det ju gratis! Lägg ett lager på 5-10 centimeter runt plantorna eller mellan raderna i grönsakslandet när plantorna börjat sticka upp. Även urin har ett högt kväveinnehåll. Att gödsla med urin är en mycket gammal och väl utprovad metod trots att det idag kan kännas lite udda. En andel urin spädes med tio andelar vatten och vattnas sedan ut på våren mellan raderna när plantorna kommit upp. Sluta vattna i god tid före skörd (cirka 3 veckor). Om du känner dig tveksam till urin kan du istället göra egen näring i form av nässelvatten. Fyll en hink med nässlor och vatten. Låt stå i 7 dagar. Rör om då och då. Resultatet blir ett illaluktande näringsvatten där en andel spädes med nio delar vatten och sedan vattnas ut när plantorna tittat fram.

Bland de ekologiska gödselmedel som finns att köpa är benmjöl ett bra långtidsverkande komplement till kogödsel. Jämfört med mineralgödselprodukter innehåller flera ekologiska gödselmedel på marknaden en låg halt av kväve (det näringsämne som växter behöver mest av). Ett tips är därför att läsa av kväveinnehållet i innehållsdeklarationen. En lösning är att kombinera en produkt med lågt kväveinnehåll med blodmjöl som har högt kväveinnehåll. Det finns även organisk sk. NPK-trädgårdsgödning (Kväve, Fosfor, Kalium) som är godkänd för ekologisk odling och täcker ett lite bredare spektra.

Nässelvatten

Fyll en 10-liters hink med nässlor. Häll i vatten. Låt stå i 7 dagar. Rör om några gånger under perioden. Resultatet luktar inte gott, men är näringsrikt. Späd 1 liter koncentrat med 9 liter vatten. Vattna på växter som behöver näring.

Grundgödsla på våren och komplettera med exempelvis en extra omgång gräsklipp på näringskrävande grönsaker som kål och zuccini.

Ett annat bra sätt att hålla jorden i trim är att göda med grödan. Gröngödsling bygger på att du odlar en växt på vanligt vis men istället för att rensa bort den eller bara låta den stå kvar efter blomning, myllar du ner växtmaterialet i jorden. Det tillför kväve, näring, struktur och gynnar det viktiga mikrolivet i marken. Här hittar du ett urval av fröer till gröngödslingsväxter.

Ekologiskt växtskydd

Att inte använda gifter i köksträdgården känns nog som en självklarhet för de allra flesta. Inom ekologisk odling kan du istället använda en rad andra metoder för att motverka sjukdomar, skadedjur och ogräs.

Fyraårig växtföljd

Planera odlingarna efter hur näringskrävande grönsakerna är och odla varje grupp tillsammans:

  1. Krävande; Squash, pumpa, kål, gurka, purjolök, selleri.
  2. Mellankrävande; rotfrukter, lök, sallat.
  3. Kräver lite; potatis, jordärtskocka, persilja.
  4. Tillför näring; baljväxter som ärtor och bönor, gröngödslingsväxter.

År 2 odlas grupp 1 på plats 4, övriga hoppar upp ett snäpp i nummerordningen (21 osv).

Ett viktigt inslag är att tillämpa växelbruk med fyraårig växtföljd. Det innebär att man delar in sina odlingar i fyra grupper utifrån hur näringskrävande grönsakerna är (se ruta här intill). Varje år får de olika grupperna byta plats enligt ett visst schema så att inget odlas på samma ställe två år i rad. Metoden motverkar på ett naturligt sätt spridningen av sjukdomar och skadedjur.

Nästa råd vad gäller växtskydd kan verka löjligt enkelt, men rätt mängd vatten och tillräckligt mycket näring ger växterna en grundläggande motståndskraft mot angrepp utifrån. En planta som fått torka ut blir mycket lättare angripen än en välmående.

Förutom att själv plocka eller spola bort skadedjur är det en god idé att täcka känsliga grödor med fiberduk redan från början i förebyggande syfte. Det finns också det en rad godkända ekologiska produkter som snigelmedel baserade på järnfosfat och insektssåpor mot bladlöss. En intressant lösning är att använda ett biologiskt bekämpningsmedel, vilket innebär att en ”snäll” organism tar hand om den ”onda” organismen. På nyttodjur.se finns information om en rad olika problem och deras biologiska lösningar.

Sist men inte minst, olika sorter av en viss grönsak är olika motståndskraftiga mot exempelvis svampangrepp eller en viss sorts larv. Därför är det en god idé att prova olika sorter av samma grönsak och på så sätt hitta en som trivs i just ditt grönsaksland.

Hönsgödselvatten

Ett snabbare och lite kraftigare näringsvatten får du genom att röra ut några nävar hönsgödsel i en hink med vatten. Låt stå över natten. Späd med vatten tills färgen liknar starkt te. Vattna!



Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
4.6/5 (3322)
2024-03-14
Alltid lika inspirerande att  få katalogen. Första vårtecknet
- Mats N
2024-03-14
Alltid lika nöjd med det jag köper här 😁
- Camilla J
2024-03-13
Bra kvalitet på produkter. Snabb och säker leverans
- Sinikka B
2024-03-13
Är så  nöjd fina fröer och snabb leverans och att få betala med Klarna.
- Monica Å
2024-03-12
Snabb leverans och bra information
- Sara Å
2024-03-12
Snabba fin leveranser, bra beskrivning hur man gör.
- Alf R
2024-03-12
Hej bästa impecta ! Jag tycker att ni ger snabb fin service🌺 samt  hög kvalitet på fröer.😁
- Eva-Lena L
2024-03-12
Helt enkelt superduper bra
- Monica M
2024-03-12
bra köp synd att man inte har perfekta gröna fingrar för att få alla frön till stora fina plantor
- Annkie
2024-03-12
Alltid bra kvalitet på fröer och ett stort utbud. 
- Emma N
2024-03-12
Impecta har ett stort sortmiment och det är lätt att handla.. Fröna kommer snabbt.
- Viveca J
2024-03-12
Superbra Superbra 
- Runo J
2024-03-12
Snabb leverans, bra förpackningar och änsålänge bra grobarhet.
- Amanda A
2024-03-12
Snabb leverans och bra kvalité på fröerna.
- Karin L
2024-03-12
snabb service, bra kvalitet på fröerna
- agneta s
2024-03-12
Stort utbud, snabba leveranser 
- Lars C
2024-03-12
snabb leverans bra
- Siv A
2024-03-12
Funkar bra, bra service
- Anders H
2024-03-12
Snabb leverans och hittills har fröerna grott. 
- Viktoria H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se