odla ekologisk jordnära

Odla ekologiskt

Att odla egna giftfria ekologiska grönsaker är att slå ett slag för miljön och samtidigt bli rikligt belönad för det i form av välsmakande och nyttiga tomater, morötter och sallat. Med ekologiska fröer och medvetna val av gödselmedel, växtskydd och växelbruk kan alla bli ekologiska odlare. Du med!

Ekologisk odling handlar egentligen inte om något annat än att odla på ett naturligt sätt. Man väljer bort gifter och bekämpar istället skadedjur på andra sätt. Jorden gödslas ekologiskt istället för med mineralgödsel (även kallad konstgödsel). Komposten blir en guldgruva och att samla regnvatten blir ett nöje.

Nyckeln till framgång är att arbeta med jorden i köksträdgården. Ett tillskott av organiskt material på våren i form av ko- och hönsgödsel, kompost, gräsklipp och andra växtdelar ger både en bra struktur och näring. En sandjord blir bättre på att hålla fukt och en lerjord blir mer porös. Eftersom allt organiskt material bryts ner, måste det tillföras mer varje år. Strukturen på jorden ska vara genomsläppling så att vatten och syre når ner till växternas rötter. Den som har lerjord kan börja förbereda nästa års odlingsbädd genom att gräva om trädgårdslandet redan på hösten. Då fryser vintern isär lerkokorna och hjälper till med arbetet.

Levande jord

Jord

Det organiska materialet gynnar också mikrolivet. Under jordytan myllrar det av liv. Visste du att det i en matsked jord finns fler levande organismer än det finns människor på jorden? Mikroorganismerna är viktiga eftersom de hjälper till att bryta ner det organiska materialet och föra över näringen från detta till växterna. Häri ligger ett av problemen med mineralgödseln; den näringen tas upp direkt av växterna och medför ingen tillförsel av organiska ämnen. Mikrolivet minskar då och jorden riskerar att utarmas.

Trädgården genererar själv mycket som kan återanvändas för att förbättra jorden och förse köksträdgården med näring.

En kompost ger både material till jordförbättring och näring. Hur mycket näring komposten innehåller beror på vad den är gjord av. En kökskompost är mycket mer näringsrik än en lövkompost. Kökskomposten kan blandas med lövkompost eller myllas ner ordentligt så att den blandas upp med den befintliga jorden. I alltför koncentrerad form kan den skada växterna. En löv- eller trädgårdskompost ger värdefull jordförbättring men innehåller inte tillräckligt mycket näring för att ensamt försörja kökslandet, utan måste kompletteras. Tillräckligt mycket näring är väldigt viktigt för ett bra resultat. Man vill ju få ut så mycket som möjligt av alla plantor man arbetat hårt med att driva upp från frö innan utplantering.

Gödsla ekologiskt

Ett urval av ekologiska gödselmedel.

  1. Ko- och hönsgödsel eller hästgödsel om man har tillgång till det
  2. Kompost
  3. Gräsklipp
  4. Urin
  5. Nässelvatten
  6. Gröngödsling med hjälp av klöver, gul-lupin, bovete, honungsfacelia med flera
  7. Benmjöl, långtidsverkande
  8. Blodmjöl, högt kväveinnehåll



Här hittar du alla våra ekologiska fröer.

Gratis näring

Ett utmärkt gödselmedel som finns i de allra flesta trädgårdar är gräsklipp. Det har ett välbalanserat näringsinnehåll med bra kvävenivå. Dessutom är det ju gratis! Lägg ett lager på 5-10 centimeter runt plantorna eller mellan raderna i grönsakslandet när plantorna börjat sticka upp. Även urin har ett högt kväveinnehåll. Att gödsla med urin är en mycket gammal och väl utprovad metod trots att det idag kan kännas lite udda. En andel urin spädes med tio andelar vatten och vattnas sedan ut på våren mellan raderna när plantorna kommit upp. Sluta vattna i god tid före skörd (cirka 3 veckor). Om du känner dig tveksam till urin kan du istället göra egen näring i form av nässelvatten. Fyll en hink med nässlor och vatten. Låt stå i 7 dagar. Rör om då och då. Resultatet blir ett illaluktande näringsvatten där en andel spädes med nio delar vatten och sedan vattnas ut när plantorna tittat fram.

Bland de ekologiska gödselmedel som finns att köpa är benmjöl ett bra långtidsverkande komplement till kogödsel. Jämfört med mineralgödselprodukter innehåller flera ekologiska gödselmedel på marknaden en låg halt av kväve (det näringsämne som växter behöver mest av). Ett tips är därför att läsa av kväveinnehållet i innehållsdeklarationen. En lösning är att kombinera en produkt med lågt kväveinnehåll med blodmjöl som har högt kväveinnehåll. Det finns även organisk sk. NPK-trädgårdsgödning (Kväve, Fosfor, Kalium) som är godkänd för ekologisk odling och täcker ett lite bredare spektra.

Nässelvatten

Fyll en 10-liters hink med nässlor. Häll i vatten. Låt stå i 7 dagar. Rör om några gånger under perioden. Resultatet luktar inte gott, men är näringsrikt. Späd 1 liter koncentrat med 9 liter vatten. Vattna på växter som behöver näring.

Grundgödsla på våren och komplettera med exempelvis en extra omgång gräsklipp på näringskrävande grönsaker som kål och zuccini.

Ett annat bra sätt att hålla jorden i trim är att göda med grödan. Gröngödsling bygger på att du odlar en växt på vanligt vis men istället för att rensa bort den eller bara låta den stå kvar efter blomning, myllar du ner växtmaterialet i jorden. Det tillför kväve, näring, struktur och gynnar det viktiga mikrolivet i marken. Här hittar du ett urval av fröer till gröngödslingsväxter.

Ekologiskt växtskydd

Att inte använda gifter i köksträdgården känns nog som en självklarhet för de allra flesta. Inom ekologisk odling kan du istället använda en rad andra metoder för att motverka sjukdomar, skadedjur och ogräs.

Fyraårig växtföljd

Planera odlingarna efter hur näringskrävande grönsakerna är och odla varje grupp tillsammans:

  1. Krävande; Squash, pumpa, kål, gurka, purjolök, selleri.
  2. Mellankrävande; rotfrukter, lök, sallat.
  3. Kräver lite; potatis, jordärtskocka, persilja.
  4. Tillför näring; baljväxter som ärtor och bönor, gröngödslingsväxter.

År 2 odlas grupp 1 på plats 4, övriga hoppar upp ett snäpp i nummerordningen (21 osv).

Ett viktigt inslag är att tillämpa växelbruk med fyraårig växtföljd. Det innebär att man delar in sina odlingar i fyra grupper utifrån hur näringskrävande grönsakerna är (se ruta här intill). Varje år får de olika grupperna byta plats enligt ett visst schema så att inget odlas på samma ställe två år i rad. Metoden motverkar på ett naturligt sätt spridningen av sjukdomar och skadedjur.

Nästa råd vad gäller växtskydd kan verka löjligt enkelt, men rätt mängd vatten och tillräckligt mycket näring ger växterna en grundläggande motståndskraft mot angrepp utifrån. En planta som fått torka ut blir mycket lättare angripen än en välmående.

Förutom att själv plocka eller spola bort skadedjur är det en god idé att täcka känsliga grödor med fiberduk redan från början i förebyggande syfte. Det finns också det en rad godkända ekologiska produkter som snigelmedel baserade på järnfosfat och insektssåpor mot bladlöss. En intressant lösning är att använda ett biologiskt bekämpningsmedel, vilket innebär att en ”snäll” organism tar hand om den ”onda” organismen. På nyttodjur.se finns information om en rad olika problem och deras biologiska lösningar.

Sist men inte minst, olika sorter av en viss grönsak är olika motståndskraftiga mot exempelvis svampangrepp eller en viss sorts larv. Därför är det en god idé att prova olika sorter av samma grönsak och på så sätt hitta en som trivs i just ditt grönsaksland.

Hönsgödselvatten

Ett snabbare och lite kraftigare näringsvatten får du genom att röra ut några nävar hönsgödsel i en hink med vatten. Låt stå över natten. Späd med vatten tills färgen liknar starkt te. Vattna!



Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
4.6/5 (13112)
2024-09-13
Trevligt bemötande o snabb service, fint att det är ett fortsatt familjeföretag :o))))
- Marina M
2024-09-12
Snabb leverans med det jag bestämde.
- Ebba W
2024-09-12
Snsbb leverans. Tack
- Anne-marie H
2024-09-12
Snabb leverans och bra utbud av fröer! 
- Elma V
2024-09-12
Jag är nöjd med att det är lätt att beställa men saknar några fröer  tex  sommar flox 10 cm  annars är allt Jättebra 👍😀
- Ellen K
2024-09-12
BH-service
- Annika L
2024-09-12
Enkelt att handla och snabb leverans! 
- Maria S
2024-09-12
Får alltid snabb leverans och exakt de produkter jag beställt! Supernöjd! 
- Lisa J
2024-09-12
Lättillgänglig information om varje sort. En hemsida med inspiration, tips och idéer. Snabb leverans.
- Sabina G
2024-09-11
Snabb och smidig leverans 
- Hanna J
2024-09-10
Stort utbud. Snabb leverans och hög grobarhet 
- Monica E
2024-09-10
Alltid belåten.   
- Agneta M
2024-09-10
Funkar bra tycker jag 
- Annicka S
2024-09-10
Fick paketet snabbt  och rätt var det 
- Inga D
2024-09-10
Känns som en seriös firma och katalogen är guld  värd som uppslagsverk 
- Karin I
2024-09-10
Ibland önskar jag dock mer information på svenska, på paketen man beställer. Ibland har man ju glömt och vill gärna se det direkt på paketet :) 
- Anette K
2024-09-10
snabb leverans!
- Eva F
2024-09-10
Handlat många år och alltid nöjd!☺️ 
- Helen M
2024-09-10
Ni är snabba med leveransen och bra, informativa instruktioner till fröerna, tack för det.
- Ninni L
2024-09-09
Pålitlig leverantör och frön i hög kvalitet, jag köper alltid frön hos Impecta. 
- Chiho
Are you in the right place?
Continue to impecta.se