Förodling förlänger säsongen

Förodling är ett sätt att tjuvstarta och göra säsongen längre. Växterna får tid att utvecklas och du kan styra när blomning och skörd ska börja. Förodling innebär också att du redan på vintern får se skott titta upp ur jorden.

Förodling - så här gör du

  1. Använd grotestade fröer av hög kvalitet.
  2. Så i såjord.
  3. Följ anvisning på förpackningen om sådjup.
  4. Håll sådden fuktig och varm till groning.
  5. Ställ sådden svalt efter groning och ge extra ljus tidigt på säsongen.

Att börja fundera över årets frösådder är startskottet på en ny odlingssäsong. Redan i januari–februari är det hög tid att bestämma sig för om det ska bli några chiliplantor och någon jätteverbena i år. Vore det inte roligt att så egna pelargoner, begonior eller blomstertobak? Tvåfärgade petunior som matchar pelargonerna eller kanske en dubbel sort? Svansfjädergräs, ekorrkorn och prydnadshirs är fina gräs att kombinera med i kruka. Något högt, något hängande, något nytt?

Ett tips är att göra en plan över vad som behöver sås nu och vad som kan vänta till lite längre fram. Fundera också på var alla plantor ska stå när det är dags att börja plantera om i större krukor.

Väntan på att fröpåsarna ska dimpa ner i brevlådan kan ägnas åt praktiska förberedelser som att diska krukor eller att göra egna såkrukor av tidningspapper med hjälp av en krukmakare. Plantetiketter, så- och planteringsjord behöver införskaffas. Under årets första månader behövs också extra belysning till plantorna.


Jord till förodling

Använd såjord till dina försådder. Såjord innehåller mindre näring än vanlig blom- eller planteringsjord. Den som vill kan tillsätta extra smågrus (0–8 mm) eller perlit för att ge jorden en grövre struktur. När rötterna stöter på en sten, delar de på sig, något som tillsammans med det låga näringsinnehållet gynnar rotutvecklingen.

När det är dags att så, fyll gärna krukorna och trågen med 2/3 planteringsjord i botten och 1/3 såjord överst. Fröet gror då i den magra såjorden, men när det börjar växa till sig når det ner till den mer näringsrika planteringsjorden. Metoden har fördelen att det inte blir lika bråttom att plantera om i större krukor. I tråg med celler för varje planta är det enklast att bara använda såjord. Cellerna är ändå lätta att plantera om.


Dags att så

Dags att så

Det viktigaste sårådet när du förodlar är att inte så för tätt. Så inte fler plantor än du behöver eller kommer att orka med att plantera om i steg två. Trängsel hämmar plantornas tillväxt och det blir krångligare att plantera om. Lite större fröer eller fröer som är lätta att separera sås med fördel ett och ett eller två och två i små krukor eller i tråg för pluggplantor. Använd små krukor eftersom rötterna når fram till krukväggen snabbare då och delar sig.

Pyttesmå fröer kan blandas upp med sand och sedan bredsås i ett tråg. En del små fröer, exempelvis lobelia kan sås i klunga. Dessa kan du hälla ut på ett fat och flytta till en kruka med hjälp av en penna som doppas i fröerna. Vissa av de riktigt små fröerna, som petunior, säljs ibland i form av pellets som är lättare att hantera. Det finns också sådosor som portionerar ut rätt mängd frö. Dessa kan ställas in för olika fröstorlekar.

Fukt och värme
Fukt i kombination med värme är viktigast för att ett frö ska gro. Börja därför alltid med att fukta jorden före sådd. Läs på fröpåsen om rekommenderat sådjup. Om ett litet frö sås för djupt finns risk att energin det innehåller inte räcker för att det ska ta sig upp till ytan. Vissa fröer är ljusgroende i hög grad, som lobelia och flitiga lisa, och ska sås direkt på ytan av denna orsak. Ett fåtal gror bäst i mörker, som jätteverbena. Ett tunt lager av jord eller vermikulit räcker för att stänga ute ljuset men inte det viktiga syret.

På fröpåsen finns också information om lämplig temperatur för att fröet ska gro. Den optimala groningstemperaturen varierar, men de flesta fröer gror vid 18–20 grader. Vissa vill ha en köldperiod innan de kan gro, däribland många perenner. Jätteverbena behöver utöver mörker, även förvaras i kylskåp i 3–6 veckor, innan sådden tas ut och förhoppningsvis gror.

Förenkla bevattningen

En kapillärmatta ligger underst i ett tråg med krukor. När du vattnar, suger mattan i sig vattnet och fördelar ut det i hela tråget så att det når alla krukor som står på mattan. Du behöver bara vattna på ett ställe och alla plantor får vatten underifrån vilket är optimalt.

Omskolning

Omskola dina försådder

Det är alltid lika roligt när de första skotten tittar upp. De gröna bladen kommer med nytt liv och ett löfte om en ny säsong. Så snart fröerna har grott, behöver de mycket ljus och några grader svalare för att utvecklas till knubbiga fina plantor (16–18 grader). För lite ljus och för hög värme ger rangliga plantor.

Fram till ungefär slutet av mars behöver plantorna extra ljus för att bli fina. Det finns färdiga växtbelysningar av olika slag att köpa eller lysrör och armaturer att bygga ihop själv. Belysningen bör vara tänd 14–16 timmar per dag. Läs mer om växtbelysning i Belysning vid förodling - så funkar det.

När grobladen har fått sällskap av de första karaktärsbladen (de som liknar plantans vuxna blad) börjar det bli dags att gallra och att skola om till större krukor. Plantorna behöver nu mer utrymme och en mer näringsrik jord för att kunna växa till sig.

Gallringstips!

Om du sått lite för tätt eller om några fröer grott alltför nära varandra, gallra genom att klippa bort överflödiga skott. Försöker du dra upp skotten med roten, kan rötterna skadas på skottet du vill spara.

Att plantera om från en bredsådd kan vara lite pilligt. En prickelpinne eller andra omskolningsredskap gör det lättare att få upp plantorna och att få ner dem i sina nya hål. Håll i bladen och undvik att klämma på stjälken eftersom den lätt skadas. Om en rot är för lång, bryt hellre av den än att knöla ner den. Alla plantor behöver inte planteras om en och en; gräs kan med fördel planteras om i små grupper. Med ljus, vatten och näring kan den riktiga tillväxten nu ta vid.

Toppen att toppa

Genom att nypa av de yngsta bladen på varje skott får du knubbigare och mer täta plantor. De flesta utplanteringsväxter som exempelvis petunior och luktärtor kan toppas både en och två gånger. Notera att blomningen försenas någon vecka.

När fröerna inte gror

Ibland lyckas man inte få fröerna att gro. Är fröet gammalt är det säkraste sättet vara att köpa nya fröer. När nya fröer inte gror kan det bero på många olika saker. För att förstå varför fröerna inte gror kan du lära dig mer om hur ett frö fungerar – vad triggar ett frö att skicka iväg sin grodd upp i ljuset? Läs mer om vad som krävs för att fröer ska gro i Fröerna gror inte – varför?

Vad är…

Perlit är ett vulkaniskt material som ser ut ungefär som små, vita porösa stenar. Används till exempel i såjord för att ge jorden en bra struktur. Ett luftigare och lättare alternativ till grus. Kan även användas för täckning av ljusgroende fröer. Vermikulit är ett mineral som efter värmebehandling blir ett poröst och fuktighetsbevarande material. Kan användas på ytan av sådder i syfte att bevara fukt eller blandas direkt i jorden för att göra den mer fuktighetshållande.

Om du odlar fröer för första gången kan du få många handfasta tips och inspiration på Jordnära i Odling för nybörjare.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK