Förodling förlänger sässongen jordnära

Förodling förlänger säsongen

Förodling är ett sätt att tjuvstarta och göra säsongen längre. Växterna får tid att utvecklas och du kan styra när blomning och skörd ska börja. Förodling innebär också att du redan på vintern får se skott titta upp ur jorden.

Förodling - så här gör du

  1. Använd grotestade fröer av hög kvalitet.
  2. Så i såjord.
  3. Följ anvisning på förpackningen om sådjup.
  4. Håll sådden fuktig och varm till groning.
  5. Ställ sådden svalt efter groning och ge extra ljus tidigt på säsongen.
Artikeln uppdaterad 2023-11-15

Att börja fundera över årets frösådder är startskottet på en ny odlingssäsong. Redan i januari–februari är det hög tid att bestämma sig för om det ska bli några chiliplantor och någon jätteverbena i år. Vore det inte roligt att så egna pelargoner, begonior eller blomstertobak? Tvåfärgade petunior som matchar pelargonerna eller kanske en dubbel sort? Svansfjädergräs, ekorrkorn och prydnadshirs är fina gräs att kombinera med i kruka. Något högt, något hängande, något nytt?

Ett tips är att göra en plan över vad som behöver sås nu och vad som kan vänta till lite längre fram. Fundera också på var alla plantor ska stå när det är dags att börja plantera om i större krukor.

Väntan på att fröpåsarna ska dimpa ner i brevlådan kan ägnas åt praktiska förberedelser som att diska krukor eller att göra egna såkrukor av tidningspapper med hjälp av en krukmakare. Plantetiketter, så- och planteringsjord behöver införskaffas. Under årets första månader behövs också extra belysning till plantorna.


Jord till förodling

Använd såjord till dina försådder. Såjord innehåller mindre näring än vanlig blom- eller planteringsjord. Den som vill kan tillsätta extra smågrus (0–8 mm) eller perlit för att ge jorden en grövre struktur. När rötterna stöter på en sten, delar de på sig, något som tillsammans med det låga näringsinnehållet gynnar rotutvecklingen.

När det är dags att så, fyll gärna krukorna och trågen med 2/3 planteringsjord i botten och 1/3 såjord överst. Fröet gror då i den magra såjorden, men när det börjar växa till sig når det ner till den mer näringsrika planteringsjorden. Metoden har fördelen att det inte blir lika bråttom att plantera om i större krukor. I tråg med celler för varje planta är det enklast att bara använda såjord. Cellerna är ändå lätta att plantera om.


Dags att så

Dags att så

Det viktigaste sårådet när du förodlar är att inte så för tätt. Så inte fler plantor än du behöver eller kommer att orka med att plantera om i steg två. Trängsel hämmar plantornas tillväxt och det blir krångligare att plantera om. Lite större fröer eller fröer som är lätta att separera sås med fördel ett och ett eller två och två i små krukor eller i tråg för pluggplantor. Använd små krukor eftersom rötterna når fram till krukväggen snabbare då och delar sig.

Pyttesmå fröer kan blandas upp med sand och sedan bredsås i ett tråg. En del små fröer, exempelvis lobelia kan sås i klunga. Dessa kan du hälla ut på ett fat och flytta till en kruka med hjälp av en penna som doppas i fröerna. Vissa av de riktigt små fröerna, som petunior, säljs ibland i form av pellets som är lättare att hantera. Det finns också sådosor som portionerar ut rätt mängd frö. Dessa kan ställas in för olika fröstorlekar.

Fukt och värme
Fukt i kombination med värme är viktigast för att ett frö ska gro. Börja därför alltid med att fukta jorden före sådd. Läs på fröpåsen om rekommenderat sådjup. Om ett litet frö sås för djupt finns risk att energin det innehåller inte räcker för att det ska ta sig upp till ytan. Vissa fröer är ljusgroende i hög grad, som lobelia och flitiga lisa, och ska sås direkt på ytan av denna orsak. Ett fåtal gror bäst i mörker, som jätteverbena. Ett tunt lager av jord eller vermikulit räcker för att stänga ute ljuset men inte det viktiga syret.

På fröpåsen finns också information om lämplig temperatur för att fröet ska gro. Den optimala groningstemperaturen varierar, men de flesta fröer gror vid 18–20 grader. Vissa vill ha en köldperiod innan de kan gro, däribland många perenner. Jätteverbena behöver utöver mörker, även förvaras i kylskåp i 3–6 veckor, innan sådden tas ut och förhoppningsvis gror.

Förenkla bevattningen

En kapillärmatta ligger underst i ett tråg med krukor. När du vattnar, suger mattan i sig vattnet och fördelar ut det i hela tråget så att det når alla krukor som står på mattan. Du behöver bara vattna på ett ställe och alla plantor får vatten underifrån vilket är optimalt.

Omskolning

Omskola dina försådder

Det är alltid lika roligt när de första skotten tittar upp. De gröna bladen kommer med nytt liv och ett löfte om en ny säsong. Så snart fröerna har grott, behöver de mycket ljus och några grader svalare för att utvecklas till knubbiga fina plantor (16–18 grader). För lite ljus och för hög värme ger rangliga plantor.

Fram till ungefär slutet av mars behöver plantorna extra ljus för att bli fina. Det finns färdiga växtbelysningar av olika slag att köpa eller lysrör och armaturer att bygga ihop själv. Belysningen bör vara tänd 14–16 timmar per dag. Läs mer om växtbelysning i Belysning vid förodling - så funkar det.

När grobladen har fått sällskap av de första karaktärsbladen (de som liknar plantans vuxna blad) börjar det bli dags att gallra och att skola om till större krukor. Plantorna behöver nu mer utrymme och en mer näringsrik jord för att kunna växa till sig.

Gallringstips!

Om du sått lite för tätt eller om några fröer grott alltför nära varandra, gallra genom att klippa bort överflödiga skott. Försöker du dra upp skotten med roten, kan rötterna skadas på skottet du vill spara.

Att plantera om från en bredsådd kan vara lite pilligt. En prickelpinne eller andra omskolningsredskap gör det lättare att få upp plantorna och att få ner dem i sina nya hål. Håll i bladen och undvik att klämma på stjälken eftersom den lätt skadas. Om en rot är för lång, bryt hellre av den än att knöla ner den. Alla plantor behöver inte planteras om en och en; gräs kan med fördel planteras om i små grupper. Med ljus, vatten och näring kan den riktiga tillväxten nu ta vid.

Toppen att toppa

Genom att nypa av de yngsta bladen på varje skott får du knubbigare och mer täta plantor. De flesta utplanteringsväxter som exempelvis petunior och luktärtor kan toppas både en och två gånger. Notera att blomningen försenas någon vecka.

När fröerna inte gror

Ibland lyckas man inte få fröerna att gro. Är fröet gammalt är det säkraste sättet vara att köpa nya fröer. När nya fröer inte gror kan det bero på många olika saker. För att förstå varför fröerna inte gror kan du lära dig mer om hur ett frö fungerar – vad triggar ett frö att skicka iväg sin grodd upp i ljuset? Läs mer om vad som krävs för att fröer ska gro i Fröerna gror inte – varför?

Vad är…

Perlit är ett vulkaniskt material som ser ut ungefär som små, vita porösa stenar. Används till exempel i såjord för att ge jorden en bra struktur. Ett luftigare och lättare alternativ till grus. Kan även användas för täckning av ljusgroende fröer. Vermikulit är ett mineral som efter värmebehandling blir ett poröst och fuktighetsbevarande material. Kan användas på ytan av sådder i syfte att bevara fukt eller blandas direkt i jorden för att göra den mer fuktighetshållande.

Om du odlar fröer för första gången kan du få många handfasta tips och inspiration på Jordnära i Odling för nybörjare.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
4.7/5 (7514)
2024-04-25
Mycket snabb leverans. 
- Ulla B
2024-04-25
Snabb och gratis leverans 
- Gun-Britt U
2024-04-24
Växterna är tydligt presenterade med bra information. Lätt att handla snabb leverans. Jag är mycket nöjd kund. 
- Eva G
2024-04-24
Snabba, bra kvalité, hjälpsam kundtjänst och stort utbud. Det svåra är att inte köpa mer än man hinner använda :)
- Edvard Z
2024-04-24
Finfina frön o snabb o bra hantering ☺️
- Mona S
2024-04-24
God kvalitet och snabb leverans!
- Ingrid S
2024-04-24
Snabb leverans och bra kvalitet 
- Birgitta W
2024-04-24
Snabbt och smidigt 😊
- Malin S
2024-04-24
Många olika fröer,snabba leveranser många bra erbjudanden
- Ingrid L
2024-04-24
Nöjd för det mesta, ibland kan jag tycka att det är lite frö i påsen. Mvh Mats 
- Mats E
2024-04-24
Bra butik och enkelt att handla. Kommer att handla där igen.
- Kent P
2024-04-24
Romersk kamomill grodde efter ca 7dagar. Nöjd
- lisa J
2024-04-24
Snabb och säker leverans
- Yvonne S
2024-04-24
Snabb leverans!
- Birgit E
2024-04-24
Enkelt och snabbt
- Maria F
2024-04-24
Snabbt , enkelt.  Bra! 
- Åsa U
2024-04-24
Bra kvalitet och snabb leverans
- Ann K
2024-04-24
Företaget känns seriöst och har många roliga fröer, fint presenterade. Man märker att ni följer med i "modet". andra varor t ex belysning  och odlinstillbehör är också bra.
- Elisabet P
2024-04-24
Äntligen hittade jag tagetesfrön med sorten Silvia! Snabb leverans, tack!
- Inga-lill H
2024-04-24
Stort utbud och bra kvalitet
- Margareta H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se