Belysning vid förodling - så funkar det

Belysning vid förodling - så funkar det

Är det svårt att välja växtbelysning till dina förodlingar av fröer? Terminologin blir lätt snårig och det är klurigt att veta vad som är viktigt vid val av belysning. Vi reder ut hur det funkar.

Extra ljus till dina försådder

  1. Använd energieffektiva LED-lampor.
  2. Välj vitt ljus.
  3. Mikromolvärde eller ljusstyrka är bästa måttet för lampan.
  4. Belys 16 timmar per dygn under vintern.
  5. Placera belysningen 30–40 cm ovanför plantorna.

Växternas fotosyntes är beroende av ljus. När du förkultiverar fröer inomhus under vintern räcker det sparsamma naturliga ljuset i fönsterkarmen inte till för att skapa en energigivande fotosyntes. Då behöver du stötta odlingen med extra ljus.

När du börjar leta efter växtbelysning kommer olika termer och enheter att dyka upp, en del viktiga att ta hänsyn till, andra mindre viktiga, vissa helt oväsentliga. Låt oss se vad som brukar dyka upp och framför allt samla ihop det som är väsentligt att tänka på när du väljer belysning till dina sådder.


Solljus och upplevelsen av färg

Ljuset från solen är en vågrörelse som innehåller olika våglängder. När vi anger mått på våglängderna används enheten nanometer (nm). Synligt ljus, alltså det ljus vårt öga kan uppfatta, ligger ungefär mellan 400 och 700 nm. Det ljus som växterna använder för sin fotosyntes ligger i samma intervall och kallas då för fotosyntetiskt ljus.

Olika våglängder har olika färg. Eller rättare sagt − de kan generera upplevelser av färg. När solen lyser från himlen ser vi ingen färg på ljuset. Solens samlade spektrum av ljus är vitt för vårt öga men innehåller egentligen alla regnbågens färger. Vi uppfattar färgerna först i det ögonblick då ljuset träffar ett föremål och detta i sin tur absorberar vissa våglängder och reflekterar andra. De våglängder som reflekteras syns för ögat och skapar upplevelser av färg.


Därför är bladen gröna
Solens blå och röda våglängder är mest användbara för växternas fotosyntes. Dessa absorberas därför av växternas blad medan de gröna och gula våglängderna reflekteras. Det reflekterade ljuset skapar för oss upplevelsen av att bladen är i huvudsak gröna och gula.


Växtbelysning

VILKEN FÄRG PÅ LJUS SKA JAG VÄLJA?

Till en hobbyodling är det enklaste och smartaste att välja belysning med vitt ljus som, i likhet med solens strålning, innehåller hela färgspektrumet. Från det vita ljuset kan dina plantor välja att absorbera de våglängder som är mest effektiva för fotosyntesen.


Varmt eller kallt vitt ljus?
När du har bestämt att dina sådder ska belysas med vitt ljus kan nästa fråga bli om det ska vara varmt eller kallt. Enheten du möter då är kelvin (K), som också kallas färgtemperatur. När solen går upp på morgonen exponeras vi av en varm färgtemperatur på ca 2 500 kelvin. En molnfri sommardag stiger det till kalla färger på 7 000–10 000 kelvin för att sedan sjunka igen till ett varmt ljus när solen går ner. Växterna utvecklas bäst om extrabelysningen liknar det naturliga ljuset så mycket som möjligt – generellt kan du utgå ifrån någonstans mellan 3 000 och 7 000 kelvin.

VILKEN FÄRGTEMPERATUR SKA JAG VÄLJA?

Växterna är nöjda så länge färgtemperaturen liknar dagsljuset och således ligger mellan 3 000 och 7 000 kelvin. För din egen trivsel är ett varmare ljus att föredra. Runt 4 000 kelvin är en bra färgtemperatur för både dig och växterna. Odlar du i ett rum där du sällan vistas kan ljuset vara kallare.


Lumen och lux

Lumen är en måttenhet för att ange den totala mängden synligt ljus som avges från en lampa. Kallas också ljusflöde. Lux är kopplat till lumen och anger hur mycket synligt ljus som träffar ett visst område.

Lumen och Lux har ingen betydelse när du ska välja växtbelysning.


Watt och lågenergilampor

Watt, W, talar om hur effektiv en lampa är. Ju högre watt desto mer energiförbrukning. Den vanliga glödlampan är ur tiden på grund av att den slukar alldeles för mycket energi. Idag använder vi i stället energieffektiva LED-lampor.

HUR MÅNGA WATT BÖR MIN VÄXTBELYSNING HA?

Med vanliga glödlampor i ett lysrör krävs mellan 100 och 200 W/m² vid förkultivering. Med LED-belysning räcker det med 30 W/ m².


Mikromol och ljusstyrka

Länge användes enheten mikromol, µmol, i huvudsak av professionella odlare. Med tiden har mikromol smugit sig in även hos hobbyodlare eftersom det är det bästa sättet att mäta hur väl en ljuskälla stimulerar fotosyntesen hos växter.

När mikromol anges kommer du möta förkortningen PPF (Photosynthetic Photon Flux), på svenska kan vi använda ordet ljusstyrka.

PPF/ljustyrkan anges i mikromol och är ett samlat värde av hur mycket fotosyntetiskt ljus som träffar en yta på en kvadratmeter under en sekund.

Som hobbyodlare ska du inte behöva ägna dig åt matematiska beräkningar för att kunna köpa en lampa, utan du får gå efter rekommendationer vid olika typer av odling.

VILKET MIKROMOLVÄRDE BÖR VÄXTLAMPAN HA?

En lampa avsedd för att belysa frösådder, sticklingar och småplantor ska vara tänd ungefär 16 timmar om dygnet under årets första månader. En sådan växtbelysning bör ha ett mikromolvärde på mellan 100 och 200 µmol/s.


Vila är viktig för växterna

När du odlar med belysning är det viktigt att stänga av lampan och ge växterna dygnsvila. Vid försådd låter du lampan vara på 16 timmar per dygn, gärna vid samma tid varje dygn, och stäng sedan av. Använd gärna en timer.

Om du förodlar i ett ljust fönster kan du minska antalet timmar med extrabelysning allteftersom det naturliga ljuset blir starkare, från mars och framåt. Växtbelysningen fungerar då som ett komplement till det naturliga ljuset.


Vilket avstånd ska det vara mellan sådd och växtlampa?

Ljuset ska var så nära fröplantorna som möjligt, men utan risk att bränna dem. Beroende på lampans ljusstyrka placeras lampan mellan 10 och 40 centimeter ovanför toppen på bladen. Höj belysningen efterhand som plantorna växer.

Prova dig fram och bli din egen expert

En fantastiskt rolig och stimulerande sida av odling är att du lär dig något nytt hela tiden. Kunskap och vägledning är viktigt, särskilt när du är nybörjare. Men våga också prova dig fram och lär dig av såväl mot- som medgång. Här har vi fokuserat på belysningen, men din odling påverkas av många andra faktorer, som värme, kyla, vatten och näring. Titta på dina sådder dagligen och samla erfarenhet kring hur de beter sig.

Kompakta, friskt gröna och stadiga fröplantor berättar tydligt att det mår bra – vi ser det på dem. Du kan känna dig trygg med att de får tillräckligt med ljus, värme och vatten.

Tunna, bleka och gängliga fröplantor berättar i stället att något är fel. Som odlare får du börja fundera över om ljus, värme och vatten är i balans.

Vi hjälper dig gärna längs vägen att lära dig mer om fröodling. På Jordnära, i kategorin Om försådd, finns gott om handfast information och inspirerande tips.

Lycka till med dina sådder!


Vinterodla inomhus med växtbelysning

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

2023-02-05

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK