Fri frakt på alla fröer hela juli. Gäller det billigaste fraktsättet.
Så perenner utomhus

Så perenner utomhus

Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. Genom att fröså dina perenner får du mängder av plantor till en mindre peng. Sådden är enkel och sköter sig nästan helt själv.

Kan jag odla perenner från frö utomhus?

Ja, sådd av perenner utomhus görs från maj till sen höst beroende på sort. Läs alltid odlingsanvisningen på fröpåsen innan du börjar. Här berättar vi hur du enkelt sår dina perenner.

Så perenner i kruka

Det är lättast att göra sådden av perenner i kruka. Då har du full kontroll över de små plantorna. När de har vuxit till sig och fått en viss stabilitet planterar du ut dem på sin växtplats i rabatten. Det kan dröja till säsongen därpå. Olika sorter av perenner tar olika lång tid på sig att gro och växa.

Vad behöver jag för att så perenner?

Förbered allt du behöver till dina perennsådder och hitta en skön plats att pyssla på en solig höstdag. Det här behöver du när du ska så perenner:

 • Odlingskrukor.
 • Bra, väldränerad, genomfuktad planteringsjord.
 • Perlit.
 • Fröer till perenner.
 • Märkpenna och etiketter.


Vad är perlit?

Perlit är ett vulkaniskt, mycket lätt och luftigt material. Det är bra att blanda i jorden när du sår perenner för att tillgodose att jorden innehåller mycket luft och därmed har bra dränering. Du kan också blanda i grus i jorden.

 Gör så här när du sår perenner

 1. Fyll krukorna med jord.
 2. Så en sort i taget.
 3. Så flera fröer i varje kruka. Riktigt små fröer kan blandas med sand som du sedan strör ut jämnt fördelat på jordytan.
 4. Täck småfröiga sorter med perlit. Perlit hjälper till att hålla fukten och släpper igenom ljus.
 5. Lite större fröer täcks med ett tunt jordlager. Lagret behöver inte vara tjockare än 0,5–1 cm. Fyll gärna på med ytlager av finkornigt grus eller perlit som skydd mot väder och vind.
 6. Märk varje kruka med namn och datum för sådden.

När sådden är klar ställer du krukorna på en halvskuggig plats utomhus. En bra miljö skapas om du gräver ner krukorna en bit i sand eller väldränerad jord, i en låda, pallkrage eller på friland. Ställ krukorna tätt. Det går också bra att ställa sådden i en kallbänk eller kallväxthus.

När gror fröerna till perenner?

Det tar olika lång tid för perenner att gro, från någon månad upp till ett år. Medan du väntar sköter sådden sig själv och följer det naturliga kretsloppet utomhus.

Den allra bästa tiden att så perenner utomhus är på hösten. Då är du verkligen i fas med naturen, eftersom det är på hösten växterna släpper sina fröer ner i jorden. Lär dig mer om hur perenna fröer gror och växer i Bra att veta om höstsådd av perenner.

Förslag på perenner som passar för tidig höstsådd

Förslag på perenner som passar för sen höstsådd

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
4.6/5 (11861)
2024-07-16
Snabb leverans. Beställde bl.a. Oxtunga- och Cikoria-frön. Oxtungan har tagit sig bra men är besviken över att cikoria-fröna inte tagit sig. Vänligen, Jessica
- Jessica L
2024-07-16
Alltid bra, snabbt och lätt
- Camilla C
2024-07-16
Helt enligt förväntningarna.
- Leif S
2024-07-16
Bra produkte, snabb leverans  och bra kundsupport
- Mona W
2024-07-16
Rolling pros, bra sortiment och snabb leverans. 
- Alexandra R
2024-07-16
Snabb leverans , lätt att beställa ! 
- Jenny U
2024-07-16
Var lite kort slang till bevattningen
- Åsa********** M
2024-07-16
Snabb leverans och bra priser! Fröerna var utmärkta också. Rekommenderar starkt! 
- Alli E
2024-07-16
lätt att beställa och stort sortiment.
- Lena M
2024-07-15
Snabb leverans,  köpte själv vattnade system till växthuset, som jag blev tvungen att byta batterierna i , innan det började fungera.
- Lars J
2024-07-15
Jag tycker den ger en hel upplevelse av vad jag villhöver. Överskådligt, snabb leverans. 
- Kristina S
2024-07-15
Snabb och bra leverans. Många sorters fröer att välja bland.
- Magnus M
2024-07-15
Vettiga priser, snabb leverans och ett extra plus för bra bruksanvisning. 
- Maria L
2024-07-15
Impecta har ett brett utbud och bra service. Priserna är inte lika låga som hos konkurrenterna men kvalitén är bättre och överväger det lite högre priserna. 
- Jonas G
2024-07-15
Mycket bra och stort sortiment av fröer. Mycket god grobarhet.
- Katherine S
2024-07-15
Snabb leverans och lyxigt med fri frakt!!!
- Catharina S
2024-07-15
Bra service och utbud. I stort sett nöjd med allt. Lite snålt med frön i många påsar jag köpt. Alla gror inte, så av en hel påse kan det bli en enda planta.
- Camilla H
2024-07-15
Underbart att sitta och titta på alla fröer. Kvalitet till 100%
- Pia R
2024-07-15
Väldigt proffsigt och hög kvalitet 
- Maria S
2024-07-15
Snyggt och proffsigt packat. Supersnabb leverans.
- Fabian F
Are you in the right place?
Continue to impecta.se