Så perenner utomhus

Så perenner utomhus

Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. Genom att fröså dina perenner får du mängder av plantor till en mindre peng. Sådden är enkel och sköter sig nästan helt själv.

Kan jag odla perenner från frö utomhus?

Ja, sådd av perenner utomhus görs från maj till sen höst beroende på sort. Läs alltid odlingsanvisningen på fröpåsen innan du börjar. Här berättar vi hur du enkelt sår dina perenner.

Så perenner i kruka

Det är lättast att göra sådden av perenner i kruka. Då har du full kontroll över de små plantorna. När de har vuxit till sig och fått en viss stabilitet planterar du ut dem på sin växtplats i rabatten. Det kan dröja till säsongen därpå. Olika sorter av perenner tar olika lång tid på sig att gro och växa.

Vad behöver jag för att så perenner?

Förbered allt du behöver till dina perennsådder och hitta en skön plats att pyssla på en solig höstdag. Det här behöver du när du ska så perenner:

  • Odlingskrukor.
  • Bra, väldränerad, genomfuktad planteringsjord.
  • Perlit.
  • Fröer till perenner.
  • Märkpenna och etiketter.


Vad är perlit?

Perlit är ett vulkaniskt, mycket lätt och luftigt material. Det är bra att blanda i jorden när du sår perenner för att tillgodose att jorden innehåller mycket luft och därmed har bra dränering. Du kan också blanda i grus i jorden.

 Gör så här när du sår perenner

  1. Fyll krukorna med jord.
  2. Så en sort i taget.
  3. Så flera fröer i varje kruka. Riktigt små fröer kan blandas med sand som du sedan strör ut jämnt fördelat på jordytan.
  4. Täck småfröiga sorter med perlit. Perlit hjälper till att hålla fukten och släpper igenom ljus.
  5. Lite större fröer täcks med ett tunt jordlager. Lagret behöver inte vara tjockare än 0,5–1 cm. Fyll gärna på med ytlager av finkornigt grus eller perlit som skydd mot väder och vind.
  6. Märk varje kruka med namn och datum för sådden.

När sådden är klar ställer du krukorna på en halvskuggig plats utomhus. En bra miljö skapas om du gräver ner krukorna en bit i sand eller väldränerad jord, i en låda, pallkrage eller på friland. Ställ krukorna tätt. Det går också bra att ställa sådden i en kallbänk eller kallväxthus.

När gror fröerna till perenner?

Det tar olika lång tid för perenner att gro, från någon månad upp till ett år. Medan du väntar sköter sådden sig själv och följer det naturliga kretsloppet utomhus.

Den allra bästa tiden att så perenner utomhus är på hösten. Då är du verkligen i fas med naturen, eftersom det är på hösten växterna släpper sina fröer ner i jorden. Lär dig mer om hur perenna fröer gror och växer i Bra att veta om höstsådd av perenner.

Förslag på perenner som passar för tidig höstsådd

Förslag på perenner som passar för sen höstsådd

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK