Hur länge håller mina fröer?

Hur länge håller fröer?

På Impecta Fröhandels fröpåsar anges "Sista försäljningsmånad". Vad innebär det och vilken nytta har du som odlar av informationen om hur länge fröerna får säljas?

Fröer och hållbarhet

 1. Sista försäljningsmånad anger hur länge fröerna får säljas.
 2. Lägsta garanterad grobarhet gäller alltid fram till sista månad för försäljning.
 3. Sista försäljningsmånad är inte samma sak som sista dag för sådd.
 4. Undvik svinn − fortsätt så dina fröer även efter sista försäljningsmånad.
 5. Gör egna grotester av gamla fröer.

På Impecta Fröhandel har vi en stor passion för odling och vi driver ett kvalitetsarbete som genomsyrar hela verksamheten. I det arbetet är vi noga med att hålla oss uppdaterade kring och se till att följa de nationella regelverk som finns för vår bransch.


Vad innebär kvalitet för Impecta Fröhandel?

När vi på Impecta Fröhandel pratar om kvalitet menar vi inte bara produkterna utan hela processen runt fröhanteringen. Eftersom vi har hela kedjan − från urval och provodling till packning, order och försäljning − inom samma företag kommer vi väldigt nära våra produkter. Vi har hela tiden en känsla för vad som fungerar bäst för oss och för våra kunder.

Vi väljer noga ut våra fröer för att bygga ett sortiment med spännande särart och unika kvaliteter. Några massproducerade eller lågkvalitativa sorter kommer inte på fråga. Dessutom är alla fröer anpassade för vårt nordiska klimat. Vi testar att alla fröer som finns i sortimentet går att odla på våra nordliga breddgrader.


Vad innebär grobarhet?

På varje enskild fröpåse anger vi lägsta garanterade grobarhet. Den angivelsen kan du lita på oavsett när du köper dina fröer. Vi grotestar regelbundet våra fröer under noggrann kontroll och dokumentering. Vår odling sker på precis på samma sätt som vi rekommenderar dig som odlare att göra hemma.


Vad innebär sista försäljningsmånad?

Informationen om grobarheten som står på fröpåsen och garantierna för den sköter vi alltså helt och hållet hos oss på Impecta Fröhandel. En annan information som står på fröpåsen är sista försäljningsmånad. Vad gäller många av de vanligaste arter vi odlar i våra trädgårdar styrs sista försäljningsmånad av ett regelverk som vi inte kan påverka. Det regleras i utsädesförordningen och kontrolleras i Sverige av Jordbruksverket.

Utöver de arter vars sista försäljningsmånad regleras i utsädesförordningen finns arter som inte omfattas av något regelverk. Vi väljer dock att sätta en sista försäljningsmånad även på dessa arter för att vara säkra på att fröerna har bra grobarhet när du som kund köper dem av oss.

Som kund kan du kanske uppleva att angivelsen av sista försäljningsmånad känns som en kort tid för odling av dina fröer. Här vill vi råda dig att skilja på sista försäljningsmånad och fröernas grobarhet.


Fröernas grobarhet

Grobarheten som anges på våra fröpåsar gäller lika mycket sista försäljningsmånad som vid försäljningsstart. Detta innebär i sin tur att även tiden efter att vi som fröföretag får sälja fröerna kan de ha alldeles utmärkt grobarhet. Den sjunker förstås med tiden, men många sorter gror långt efter att vi får lov att sälja fröerna.


Hur länge fröer behåller sin grobarhet beror främst på tre saker:

 1. Hur välmatade och mogna fröerna är vid skörd
  Kvaliteten på fröerna vid skörd garanterar vi genom ett kontinuerligt och mycket noggrant urval av fröleverantörer. Det fröer vi köper in är alltid från senast möjliga skörd för att du ska få så färska fröer som möjligt.
 2. Hur fröerna förvaras
  Vi förvarar våra fröer mörkt, torrt och svalt och så rekommenderar vi också dig som odlar att förvara dina fröer.
 3. Vilket växtslag fröerna tillhör
  Grobarheten hos fröer skiftar mycket beroende på växtslag. Vissa fröer, som gurka, tomat och kålväxter håller 4–5 år och i vissa fall ännu längre, medan exempelvis palsternacka och dill tappar i grobarhet efter bara 1 år.

Testa grobarheten så här

Ett enkelt sätt att testa grobarhet är att lägga 10 stora fröer, eller 50 om fröerna är små, på ett fuktigt hushållspapper och stoppa i en plastpåse. Placera påsen under förhållande som motsvarar odlingsanvisningen för just de fröer du testar. Läs på fröpåsen om fröerna är mörk- eller ljusgroende eller om det finns andra krav. På fröpåsen ser du också hur lång tid det ska ta för just dessa fröer att gro.

Om fröerna gror i ett antal som stämmer överens med den angivna grobarheten har dina fröer fortfarande utmärkt grobarhet och kan odlas vidare.


Fortsätt så dina fröer efter sista försäljningsmånad

Tänk på att Sista försäljningsmånad inte är detsamma som sista månad för sådd.


Vi önskar minsta möjliga svinn av frö

Vi önskar ett så litet frösvinn som möjligt ute bland våra odlarvänner. Tänk därför på att fröerna normalt gror lika bra säsongen efter att sista försäljningsmånad har passerat. Du kan fortsätta att så ännu äldre fröer, dock med lägre förväntningar på att alla de fröerna kommer att gro.


Egen kontroll tillsammans med regler att följa

Parallellt med allt vårt kvalitetsarbete och den information som vi själva kan styra över måste vi följa de regler som gäller i vår bransch. Vi hoppas att informationen om grobarhet respektive sista datum för försäljning gör att du kan känna dig trygg med dina odlingar och med att de fröer som säljs av seriösa aktörer alltid är så färska fröer som möjligt.

För oss på Impecta Fröhandel är odlarglädje delad glädje. Är våra odlarvänner nöjda med sina odlingar så är vi nöjda med vårt arbete.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK