Hur länge håller mina fröer?

Hur länge håller fröer?

På Impecta Fröhandels fröpåsar anges "Sista försäljningsmånad". Vad innebär det och vilken nytta har du som odlar av informationen om hur länge fröerna får säljas?

Fröer och hållbarhet

 1. Sista försäljningsmånad anger hur länge fröerna får säljas.
 2. Lägsta garanterad grobarhet gäller alltid fram till sista månad för försäljning.
 3. Sista försäljningsmånad är inte samma sak som sista dag för sådd.
 4. Undvik svinn − fortsätt så dina fröer även efter sista försäljningsmånad.
 5. Gör egna grotester av gamla fröer.

På Impecta Fröhandel har vi en stor passion för odling och vi driver ett kvalitetsarbete som genomsyrar hela verksamheten. I det arbetet är vi noga med att hålla oss uppdaterade kring och se till att följa de nationella regelverk som finns för vår bransch.


Vad innebär kvalitet för Impecta Fröhandel?

När vi på Impecta Fröhandel pratar om kvalitet menar vi inte bara produkterna utan hela processen runt fröhanteringen. Eftersom vi har hela kedjan − från urval och provodling till packning, order och försäljning − inom samma företag kommer vi väldigt nära våra produkter. Vi har hela tiden en känsla för vad som fungerar bäst för oss och för våra kunder.

Vi väljer noga ut våra fröer för att bygga ett sortiment med spännande särart och unika kvaliteter. Några massproducerade eller lågkvalitativa sorter kommer inte på fråga. Dessutom är alla fröer anpassade för vårt nordiska klimat. Vi testar att alla fröer som finns i sortimentet går att odla på våra nordliga breddgrader.


Vad innebär grobarhet?

På varje enskild fröpåse anger vi lägsta garanterade grobarhet. Den angivelsen kan du lita på oavsett när du köper dina fröer. Vi grotestar regelbundet våra fröer under noggrann kontroll och dokumentering. Vår odling sker på precis på samma sätt som vi rekommenderar dig som odlare att göra hemma.


Vad innebär sista försäljningsmånad?

Informationen om grobarheten som står på fröpåsen och garantierna för den sköter vi alltså helt och hållet hos oss på Impecta Fröhandel. En annan information som står på fröpåsen är sista försäljningsmånad. Vad gäller många av de vanligaste arter vi odlar i våra trädgårdar styrs sista försäljningsmånad av ett regelverk som vi inte kan påverka. Det regleras i utsädesförordningen och kontrolleras i Sverige av Jordbruksverket.

Utöver de arter vars sista försäljningsmånad regleras i utsädesförordningen finns arter som inte omfattas av något regelverk. Vi väljer dock att sätta en sista försäljningsmånad även på dessa arter för att vara säkra på att fröerna har bra grobarhet när du som kund köper dem av oss.

Som kund kan du kanske uppleva att angivelsen av sista försäljningsmånad känns som en kort tid för odling av dina fröer. Här vill vi råda dig att skilja på sista försäljningsmånad och fröernas grobarhet.


Fröernas grobarhet

Grobarheten som anges på våra fröpåsar gäller lika mycket sista försäljningsmånad som vid försäljningsstart. Detta innebär i sin tur att även tiden efter att vi som fröföretag får sälja fröerna kan de ha alldeles utmärkt grobarhet. Den sjunker förstås med tiden, men många sorter gror långt efter att vi får lov att sälja fröerna.


Hur länge fröer behåller sin grobarhet beror främst på tre saker:

 1. Hur välmatade och mogna fröerna är vid skörd
  Kvaliteten på fröerna vid skörd garanterar vi genom ett kontinuerligt och mycket noggrant urval av fröleverantörer. Det fröer vi köper in är alltid från senast möjliga skörd för att du ska få så färska fröer som möjligt.
 2. Hur fröerna förvaras
  Vi förvarar våra fröer mörkt, torrt och svalt och så rekommenderar vi också dig som odlar att förvara dina fröer.
 3. Vilket växtslag fröerna tillhör
  Grobarheten hos fröer skiftar mycket beroende på växtslag. Vissa fröer, som gurka, tomat och kålväxter håller 4–5 år och i vissa fall ännu längre, medan exempelvis palsternacka och dill tappar i grobarhet efter bara 1 år.

Testa grobarheten så här

Ett enkelt sätt att testa grobarhet är att lägga 10 stora fröer, eller 50 om fröerna är små, på ett fuktigt hushållspapper och stoppa i en plastpåse. Placera påsen under förhållande som motsvarar odlingsanvisningen för just de fröer du testar. Läs på fröpåsen om fröerna är mörk- eller ljusgroende eller om det finns andra krav. På fröpåsen ser du också hur lång tid det ska ta för just dessa fröer att gro.

Om fröerna gror i ett antal som stämmer överens med den angivna grobarheten har dina fröer fortfarande utmärkt grobarhet och kan odlas vidare.


Fortsätt så dina fröer efter sista försäljningsmånad

Tänk på att Sista försäljningsmånad inte är detsamma som sista månad för sådd.


Vi önskar minsta möjliga svinn av frö

Vi önskar ett så litet frösvinn som möjligt ute bland våra odlarvänner. Tänk därför på att fröerna normalt gror lika bra säsongen efter att sista försäljningsmånad har passerat. Du kan fortsätta att så ännu äldre fröer, dock med lägre förväntningar på att alla de fröerna kommer att gro.


Egen kontroll tillsammans med regler att följa

Parallellt med allt vårt kvalitetsarbete och den information som vi själva kan styra över måste vi följa de regler som gäller i vår bransch. Vi hoppas att informationen om grobarhet respektive sista datum för försäljning gör att du kan känna dig trygg med dina odlingar och med att de fröer som säljs av seriösa aktörer alltid är så färska fröer som möjligt.

För oss på Impecta Fröhandel är odlarglädje delad glädje. Är våra odlarvänner nöjda med sina odlingar så är vi nöjda med vårt arbete.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (10752)
2024-06-21
Fin kvalitet på fröerna och snabb leverans.
- Malin A
2024-06-21
Bred sortiment bra service
- Arti s
2024-06-21
Bra produkter, snabb leverans , lätt att handla 
- Lillemor W
2024-06-21
leveranser fungerar väldigt bra
- Bengt S
2024-06-21
Jag uppskattar verkligen Impectas stora  sortiment av fröer och deras praktiska tillbehör till odlingen.
- Kerstin J
2024-06-20
Snabba och korrekta leveranser!
- Ulrika L
2024-06-20
Snabb leverans! 
- Bodil P
2024-06-20
Snabb leverans, o självklart fina fröer! 
- Lina I
2024-06-20
Snabb leverans. Som premie fick jag ärtor. När jag beställt blomfröer så hade jag önskat det i premie.
- Lennart L
2024-06-20
Bra produkter och snabb  expediering
- Christopher N
2024-06-20
Jag tryckte fel förra gången, jag är mycket nöjd
- Rosita G
2024-06-20
Hade några frågor innan beställning, fick snabba och vederhäftiga svar. 
- Lars M
2024-06-20
Är mycket nöjd.
- Helena
2024-06-20
+++++ för Impectas ypperligt välbehövda utbud som deras  Dragväxter för pollinatörer , kulturarvs växter och  Nordiska Vildblommor.
- Suzanne E
2024-06-20
Väldigt bra utbud lite udda grejer och finns så mycket man vill testa 
- Martina K
2024-06-20
Solcellsbevattningssystemet fungerar perfekt 🤩 
- Jonna E
2024-06-20
Fungerar utmärkt och snabb leverans.
- Gunnel C
2024-06-20
Fina fröer till bra pris och snabb leverans till dörren. 
- Elisabeth O
2024-06-20
Snabb leverans 
- Stig-Arne T
2024-06-20
Bra produkter och snabb leverans 
- Margaretha E
Are you in the right place?
Continue to impecta.se